Review: Microsoft Windows ME |
Afb. 1. Windows Me besturingssysteem boxshot
Klik op de afbeelding voor de bron.
Inleiding
Bij mijn vorige PC was daar standaard een OEM versie van Microsoft Windows Me besturingssysteem op geïnstalleerd. Aangezien ik zag dat er relatief toch veel interesse was naar dit product heb ik hier alsnog van een klein verhaal geschreven. Ik heb met dit besturingssysteem uiteindelijk toch vrij lang uitgehouden, van december 2000 tot oktober 2006, maar daarmee was niet altijd even prettig werken. Het grootste minpunt was dat het besturingssysteem erg instabiel was.
Systeemeisen
De
Systeem eisen waren als volgt:
Minimum system requirements:
Processor: Pentium 150MHz
Hard drive space: 320MB
RAM: 32MB
Recommended system requirements:
Processor: Pentium II 300MHz
Hard drive space: 2GB
RAM: 96MB
Ik gebruikte Me op een PC met een 766 MHz Celeron processor, 20 GB harde schijf en 64 MB SyncDRAM wat later nog werd uitgebreid met 128 MB en dus totaal 192 MB SyncDRAM was geworden. Dit voldeed dus ruimschoots aan de systeemeisen, hoewel ik ook weer niet een high-end PC had voor die tijd. Ik gebruikte de PC voor office taken, dus tekstverwerker, spreadsheets, e-mail en wat surfen. Later kwam daar ook gamen bij, maar op die PC was dat niet echt mogelijk, dus echt gamen op high heb ik niet kunnen doen en dus ook niet gedaan. De systeemeisen waren dus goed te noemen, maar toch wilde niet alles even soepel draaien. Daar zal ik later meer over vertellen.
Stabiliteit
De instabiliteit van Windows Me was niet alleen bij mij het geval. Volgens
Wikipedia was er in het algemeen een negatieve indruk over Windows Me, wat grotendeels kwam doordat het besturingssysteem instabiel was. Instabiliteit is misschien niet altijd toe te schrijven aan het besturingssysteem, maar bijvoorbeeld ook aan niet compatible of geen goede drivers, maar het besturingssysteem blijft ook een rol spelen. Hoe vaak liep de PC dan vast? Ik schat dat er gemiddeld minimaal een keer per maand een vastloper of een
Blue Screen of Death voorkwam, wat naar mijn mening gewoon erg veel is.
Functionaliteit en Gebruiksvriendelijkheid
Ik had al enige ervaring met vorige Windows 9x versies en Windows Me was niet zo veel anders. Wanneer er geen vastlopers waren werkte alles wel naar behoren: hij deed wat hij moest doen. Ook de Gebruiksvriendelijkheid was ook wel naar behoren. Als je een beetje ervaring had met de Windows dan kon je je weg er wel in vinden.
Afb. 2. Windows Me besturingssysteem screenshot
Klik op de afbeelding voor de bron.
Prestaties
Ondanks dat het systeem ruim boven de minimale systeemeisen en aanbevolen systeemeisen zat werkte het besturingssysteem traag. Ik had namelijk toch wel verwacht dat alles wel redelijk soepel zou draaien, maar het tegendeel bleek waar. Het opstarten van de PC duurde lang (een paar minuten) en ook het opstarten van programma's (Word, Excel, e-mail, Firefox enz.) duurde ook lang (van halve tot een aantal minuten).
Installatiegemak
Ik had Me niet zelf geïnstalleerd omdat het een OEM versie was, maar had na aanraden van de winkel medewerker herinstallatie gedaan zodat ik mogelijk minder vastlopers of betere prestatie zou kunnen krijgen. Deze herinstallatie ging niet helemaal erg soepeltjes. De herinstallatie duurde vrij lang en het doorlopen van het proces was toen niet echt eenvoudig. Niet echt een soepele herinstallatie, maar uiteindelijk was het wel gelukt. Minder vastlopers of betere prestatie had ik er echter niet voor terug gekregen. Een defragmentatie en schijfcontrole eventueel betere prestaties en minder vastlopers zorgen, maar dat hielp ook niet.
Ondersteuning door fabrikant
Ik heb geen beroep gedaan op ondersteuning van de fabrikant dus hier geen oordeel over.
Prijs
De besturingssysteem is samen met de PC gekocht dus de werkelijke prijs van deze aankoop kan ik niet achterhalen. Een blik in de
pricewatch zie ik, redelijk tot mijn verbazing, dat het besturingssysteem nu nog steeds wordt verkocht. De prijs is op moment van schrijven 50 euro. In het verleden was de prijs zelfs lager, maar ondanks de relatief lage prijs ik zou iedereen dit besturingssysteem afraden. Door de instabiliteit is het namelijk gewoon zeer onprettig werken. Door de instabiliteit en matige prestaties zorgen eigenlijk zelfs voor dat elke prijs boven de 10 euro eigenlijk te hoog is. Ook is het zo dat je nu de
OEM versie van XP Home kan kopen voor minder dan 70 euro. Waarbij mij Windows XP een betere keus lijkt, ondanks dat hij iets duurder is.
Windows Me (OEM) is een besturingssysteem van Microsoft die lage systeemeisen heeft en relatief goedkoop is bij aanschaf, maar door de instabiliteit en de toch matige prestaties zorgen voor een slechte algemene beoordeling. Ook zou ik niemand dit besturingssysteem willen aanraden omdat de instabiliteit gewoon zeer vervelend werken is.
Changelog
12-07-2008 -- Review geplaatst. Kleine aanpassingen m.b.t. de prijs.
13-07-2008 -- Kleine verbeteringen doorgevoerd.
19-07-2008 -- Kleine verbetering: de periode dat ik dit besturingssysteem gebruikte beter gespecificeerd + wat kleine aanpassingen.