Na een aantal tips van andere gebruikers op het forum heb ik ook de Zalman VE300 aangeschaft. Het gaat hierbij om een hardeschijf behuizing voor 2,5" (laptop formaat) schijfjes.
Met daarbij als meest interessant punt: de behuizing heeft een ingebouwde virtuele ODD (optical disk drive). Vergelijkbaar met Daemon tools of Clonedrive, met als bonus dat je er ook van kunt booten.
Hieronder een beknopte review en mijn eerste indrukken.
In de doos
De inhoud van de verpakking bestaat uit de behuizing, een USB 3.0 kabeltje van een halve meter, een kunstleren hoesje voor de behuizing, een mini CD met de backup utility, een handleinding en tot slot een zakje met 4 schroefjes en een erg klein schroevendraaiertje.
De behuizing
De behuizing is van aluminium en voelt degelijk aan. Aan de voorzijde is een klein verlicht LCD schermpje ingebouwd waarop informatie getoond kan worden.
Gezien de materiaalkeuze voor aluminium en het feit dat de harde schijf aan de binnenkant direct contact maakt met de behuizing lijkt me dat de warmte afvoer voldoende zal zijn voor de meeste gevallen.
Aan de bovenkant vinden we de enige aansluiting van het apparaat: een USB 3.0 micro poort.
Ernaast zit het "one-touch backup" knopje voor gebruik met de backup software.
Wanneer dit knopje langer ingedrukt wordt werkt het als een automatische "hardware veilig verwijderen" knop.
Tot slot vinden we aan de linkerzijkant een jog dial knopje (op, neer, select) om door de menu's van het apparaat te bladeren.
Wanneer de behuizing in de meegeleverde hoes geplaatst is hoeft deze er eigenlijk nooit weer uit. Alle aansluitingen en functies zitten binnen bereik.
Installatie
Om een harde schijf te plaatsen moet aan beide kanten van het schermpje omhoog geduwd worden. Dan schuift het schermpje en de rest van de electronica uit de metalen behuizing. Je ziet hier ook de SATA aansluiting.
Vervolgens kan hier een 2,5" schijfje aangesloten worden. Ik had nog een oude laptop schijf van 80GB liggen, dus heb ik deze gebruikt. Je schuift de electronica met het schijfje zo in de behuizing.
Wanneer deze eenmaal op de plaats zit kun je ervoor kiezen deze vast te zetten met de meegeleverde schroefjes. De schroefjes moeten onder de rubbertjes aan de zijkant geplaatst worden. Het apparaat is dan klaar voor gebruik.
In gebruik nemen
Bij de eerste keer aansluiten geeft de display aan dat er geen _iso map gevonden is.
Het is nu de bedoeling dat je in de verkenner naar de externe schijf bladert en daar een mapje aanmaakt genaamd _iso.
Alle iso bestanden die je hierin plaatst kunnen gebruikt worden voor de virtuele ODD functie. Voor de rest gedraagt de schijf zich als een gewone externe schijf.
Wanneer er iso's geplaatst zijn in de _iso map, kan na opnieuw aansluiten gekozen worden uit de iso bestanden. Bijvoorbeeld een windows 8 installatie ISO kan geselecteerd worden. Deze zal dan vervolgens in de verkenner verschijnen als DVD schijf alsof je de DVD in het laatje zou plaatsen.
Op deze manier kan makkelijk en snel een installatie uitgevoerd worden.
Het grote voordeel is dus dat er niet langer aparte software nodig is zoals Daemon tools of Clonedrive. Het enige wat je nodig hebt is dit schijfje met daarop de ISO's die je gebruikt.
Bijkomend voordeel is dat je er ook van kunt booten. Het apparaat verschijnt in de bios bij je keuzelijst van apparaten waar vanaf geboot kan worden (mits je bios booten van USB aankan). Zo kun je dus ook zonder verdere aanpassingen een LiveCD gebruiken of een windows installatie uitvoeren.
Dan nog even het display.
Hierop is te zien welke ISO's erop staan en er kunnen wat instellingen gewijzigd worden.
Zo kun je via het menu write-protect aanzetten en kan de SMART info van de schijf uitgelezen worden (beperkt).
Ook kan er gekozen worden om alleen de ISO te mounten, alleen de externe schijf toe te voegen aan de verkenner, of dit beiden tegelijk.
Snelheden heb ik niet getest omdat ik op dit moment gebruik maak van een vrij oude laptop schijf, dus die zouden weinig toevoegen.
Ook de backup software heb ik niet getest. Wel heb ik gelezen dat het een simpele utility is waarbij gekozen kan worden welke files gebackupped moeten worden, en welke dan wanneer het knopje ingedrukt wordt automatisch gekopieerd worden naar de schijf.
Ik ben zeer tevreden met het apparaat en het gebruiksgemak. Het apparaat voelt stevig aan, hoewel ik mijn twijfels heb over de duurzaamheid van de aansluiting. De electronica voelt wat goedkoop aan, maar dat wil natuurlijk niks zeggen.
Over de duurzaamheid kan ik nog niet veel zeggen, ik heb hem net.
De prijs is realistisch denk ik. Voor een kleine 40 euro heb je een handig apparaat.
Een nadeel voor mij is wel de korte USB3.0 kabel. Mijn USB3.0 poorten zitten aan de achterkant van mijn PC en de halve meter kabel is dan gewoon te weinig.
Voor mijn gebruik is over het algemeen USB2 voldoende, en die kabels vind je overal omdat deze ook gebruikt worden voor de meeste telefoons.
Ik heb her en der vernomen dat niet alle USB2 poorten voldoende stroom kunnen leveren voor alle typen schijven, maar hier ben ik nog niet tegenaan gelopen. Wellicht dat mijn schijfje vrij zuinig is. Er is geen mogelijkheid voor een externe voeding, dus dan werkt het apparaat simpelweg niet.
Al met al een must-have voor iedereen die regelmatig her en der een installatie moet uitvoeren of een pc van een kennis moet redden. Mooi formaat en handige functies.