Logitech G710+ Brown Mechanical Gaming Keyboard qwerty Review

Fordox
31 januari 2013, laatste update op 31 januari 2013, 20.598 views

Logitech G710+ Brown Mechanical Gaming Keyboard qwerty

Inleiding Dit toetsenbord heb ik gekocht omdat ik het wel een keer nodig vond om van mijn ouwe logitech toetsenbord af te stappen die ik letterlijk had gered van de sloop (een Logitech Y-SW45, wireless bordje dat eigenlijk op de sloop moest blijven ). ik had al een tijdje het oog op een mechanisch toetsenbord, en volgde al een aardig lange tijd Het grote mechanische toetsenborden topic. ik ga een paar punten behandelen:Waarom de G710+?Eerste indrukFeaturesDe lay-out/bouwAchtergrond verlichtingMechanische keysMedia keysIn gebruikSoftwareSlot/conclusieWaarom de...

Pluspunten

• mechanisch toetsenbord
  • dedicated media keys
  • bouwkwaliteit
  • tikt heerlijk
  • witte achtergrond verlichting
  • looks

Minpunten

• nederlandse lay-out
  • achtergrond verlichting is niet perfect
  • mediakeys zijn laag, scrollwheel is traag
  • zweterige handsteun
  • geen ps/2

Inleiding

Dit toetsenbord heb ik gekocht omdat ik het wel een keer nodig vond om van mijn ouwe logitech toetsenbord af te stappen die ik letterlijk had gered van de sloop (een Logitech Y-SW45, wireless bordje dat eigenlijk op de sloop moest blijven :)). ik had al een tijdje het oog op een mechanisch toetsenbord, en volgde al een aardig lange tijd http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1492723.

ik ga een paar punten behandelen:
  • Waarom de G710+?
  • In gebruik
  • Software
  • Slot/conclusie
Waarom de G710+?

De logitech G710+ kwam bij mij aan het bod vanwege de witte achtergrond verlichting, en de dedicated media keys (wat je zeer weinig vind op een mechanisch toetsenbord). de extra macro keys waren niet nodig geweest, maar ach het is leuk. de prijs was ook redelijk, ik heb er uiteindelijk 128 euro voor betaald bij Azerty.

Eerste indruk

De eerste indruk was bij mij voornamelijk positief. het is een relatief zwaar ding, dus de doos was ook aardig zwaar. het is dus niet bepaald een fragiel ding, en er zat ook bijna geen beweging in als ik hem probeerde te buigen.
de letters op de keys zagen er zonder verlichting aardig dof uit, maar dat moet ook als ze de witte achtergrond verlichting aan staat. de media keys voelden ook degelijk aan. het is dus een letterlijke ramplank die nog wel even door blijft gaan. helaas viel de lay-out ook op, maar daarover later meer.

Features

volgens de logitech website:
  • soepele, supersnelle mechanische toetsen
  • fluisterstille toetsen (in vergelijking tot andere mechanische toetsenborden in my opinion, het verschil is dat deze geen blue switches zijn en o-ringen hebben in de keycap. (al vind ik hem aardig luid, maar dat is geen slecht iets))
  • aanpasbare dual-zone verlichting
  • 6 programmeerbare G toetsen
  • 110 toetsen met anti ghosting (anti ghosting is volgens mij onnodig. wie drukt er nou alle toetsen tegelijk in?)
  • 26 key rollover mogelijkheid
  • directe toegang tot media
  • game-/bureaublad modus (vind ik onnodig, word ook niet behandeld)
  • usb verlengstuk (usb boort op de toetsenbord dus (2.0))
  • verwijderbare handsteun
  • duurzame verstelbare pootjes
De Lay-out/bouw

De lay-out is helaas een Nederlandse (ook al staat hij aangegeven als een Amerikaanse lay-out). dit houd dus in dat je een enter hebt van 2 rijen hoog, en een kleine linker shift waarnaast de \ knop zit.
De macro keys zitten aan de linkerkant van het toetsenbord wat wel eens hinderlijk kan zijn als je de control knop of de escape knop probeert te vinden. je drukt dan al snel een macro key in, maar dat went wel na verloop van tijd. de media keys zitten rechts boven, ik had ze liever midden boven gehad. maar dat is puur gewenning van mijn vorige toetsenbord. deze zijn bovendien ook kleiner dan dat ik gewent ben. maar hierover later meer.
Ook al is de Nederlandse lay-out een minpunt (omdat ik zelf de Amerikaanse wel erg gewent ben), valt het mee hoe storend ik het vind. de enter druk ik niet mis, de \ knop gebruik ik bijna nooit, en de linker shift druk ik ook niet mis. ik zag dit eerst als deal breaker, maar omdat ik laatst op een Nederlands toetsenbord typte zonder dat ik dat door had, had ik toch maar het bord besteld.
helaas is de service van logitech een beetje waardeloos, omdat ze nergens hier de officiële Amerikaanse lay-out verkopen. daarvoor moet je de toetsenbord specifiek laten importeren vanuit Amerika. In http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1492723 heb ik veel gebruikers gezien die dit bord ook wilde, maar niet met een Nederlandse lay-out. hierdoor loopt logitech een hoop klanten mis. meer info: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1469055
verder is de toetsenbord prachtig om te zien.
(sorry voor de wazige foto)
hier een linkje naar een betere foto. ik vind deze foto wel iets te overbelicht, hij lijkt hier net iets meer grijs dan zwart: http://content.hwigroup.net/images/products/xl/163774.jpg
andere misschien relevante informatie: het toetsenbord gebruikt 2 usb poorten. 1 is een pass-through (voor de usb verleng feature) en de ander is voor de toetsenbord zelf. het is helaas geen ps/2 aansluiting, dat in theorie sneller is. ik merk er zelf weinig van. de kabel is verder ook lekker dik en degelijk. de glossy achtergrond (boven de pijltjes toetsen) is soms ook als storend ervaren, maar ik merk er niet veel van. ik zit er toch niet met mijn vingers aan en het ziet er prachtig uit.

De achtergrond verlichting

de achtergrond verlichting is zeer degelijk. het is een mooie kleur wit (beetje zilver groenig). ze zijn in te delen in 2 zones, zone 1 zijn de WASD en de pijltjes toetsen. zone 2 zijn de rest (inclusief media keys).
Hoe mooi het ook is, er zijn een paar nadelen. ten eerste, de achtergrond verlichting, verlicht niet de gehele toets. alleen de bovenste kant. dat is niet erg bij gewone letterknoppen, maar bij de nummer knoppen en speciale tekens kan het wel eens hinderlijk zijn gezien de optionele karakters niet worden verlicht. bijvoorbeeld: bij de /? knop zie je de / karakter wel, maar de ? karakter helaas niet. dit is ook aanwezig bij de TAB knop, de pijltjes daarvan zijn maar half verlicht terwijl de tekst TAB wel goed te lezen is. ditzelfde geld voor een aantal andere knoppen.
Wat ook een nadeel is, is dat de achtergrond verlichting voluit redelijk irriterend kan zijn als je iets leest op je computerbeeld. als je de verlichting onderin je oog een beetje ziet en met je ogen gaat bewegen, krijg je al snel hoofdpijn. Gelukkig zijn er wel 5 standen voor de felheid van de verlichting.
een klein extra puntje, is dat als je de verlichting op zijn hoogst gooit, dat deze andere keys ook een beetje gaat verlichten. als je een knop dan indrukt, heb je het idee alsof de achtergrond verlichting van een andere key dan uit gaat. dit is voornamelijk zichtbaar bij de F keys bovenaan het bord.
hier zie je dat ik de I key ingedrukt hou, en dat de F7 knop minder verlichting heeft. het is niet vreselijk maar wel lichtelijk storend.
dit komt omdat elke key afzonderlijk is verlicht, wat natuurlijk iets positiefs is
ik hou dus het liefst de verlichting op zijn minst voor beide zones.

Mechanische keys

De keys die in dit bord zijn gebruikt, zijn Cherry MX Browns.
een redelijk zelf uitleggend plaatje:
Hier valt duidelijk te zien dat je een "bump" hebt in de toets. eerlijk gezegd merk ik hier bar weinig van. Ik had gekozen voor MX Brown switches, omdat ik anders de overstap van de rubber-dome toetsenborden te groot vond.
de keys hebben wel een beetje een schrapend gevoel als je ze langzaam naar beneden drukt. dus het is niet zo super vloeiend.
Het eerste dat mij verder opviel, was dat de toetsen veel hoger staan dan bij een rubber-dome toetsenbord. hierdoor is de positie van je handen een stuk hoger dan dat ik gewent was en "schepte" ik wel eens een toets (als ik van de X key af kom, en snel naar de E key wil, raak ik de D key ook aan). De toetsen liggen ook verder van elkaar af dan mijn vorige toetsenbord, dus ik kan niet meer blind typen. ik merk wel dat je hier al snel aan went. hierover later meer. ik denk dat mijn volgende toetsenbord wel een MX Red word, gezien ik weinig merk van de "bump" en het alleen als schrapend ervaar.
mechanische keys maken wel wat geluid, maar dat vind ik zelf niet erg. het kan storend zijn als je in een omgeving zit waar alles stil is, dan overheerst dit wel. een groot voordeel van mechanische keys, vind ik voornamelijk dat ze snel weer omhoog schieten waardoor je het gevoel hebt alsof je sneller kan typen en het voelt kwalitatief een stuk fijner aan. het is ook wel wennen met de mechanische keys, ze registreren sneller een aanslag. dus als je denkt dat je de toets hebt gemist, heb je hem toch aangeslagen. dit kan zowel positief als negatief zijn.
al met al is het nog steeds een fijn bord om mee te typen.

Media Keys

De media keys, ik hou er van. dit was ook een must voor een nieuw toetsenbord. de knoppen zelf zijn heel van, maar omdat de mechanische keys zo hoog zijn, verstoppen de mediakeys zich er wel achter. dit is niet erg, maar het kon beter. de scroll wheel vind ik ideaal voor volume. alleen heeft deze een kleine delay. als je een paar keer snel op en neer scrollt, zit de computer nog steeds een paar seconde na het spelen met de scroll wheel nog steeds de muziek aan te passen. het duurt dus wel even voordat alles is geregistreerd. dit is minder aanwezig bij normaal gebruik, maar het is er nog steeds. de andere mediakeys hebben hier geen last van. de knoppen zijn verder aangenaam om in te drukken en hebben een kwalitatief fijn gevoel. de achtergrond verlichting van deze keys heeft wel een iets meer warme kleur wit, maar het is niet storend. wel een klein aandachtspuntje maar het is niet het einde van de wereld.

In gebruik

Het is dus even wennen zon mechanisch toetsenbord, voornamelijk omdat alle afstanden anders zijn dat ik gewent ben. het typt verder wel heerlijk weg, ookal zijn er een paar kleine verbeter puntjes. ik weet niet of ik er al sneller mee typ, maar ik weet wel dat ik eerst veel spelvauten heb gemaakt die nu een beetje weg gaan na langer gebruik. in-game is zon mechanisch toetsenbord ideaal, voornamelijk omdat de toetsen heel snel weer omhoog gaan. dit is handig bij fps games en race games. ik speel verder ook veel company of heroes, maar daar voel ik niet enorm veel verschil bij gezien ik niet veel werk met hotkeys. de handsteun vind ik zelf wel handig, maar ik gebruik hem niet. dit is een soort plastic waar je snel zweethanden van krijgt, wat ik persoonlijk irriterend vind. de polssteun ligt verder wel zeer fijn.

Software

De software die erbij hoort is de gamingsoftware van logitech. dit doet niet veel, het past alleen de macro keys aan met de bijbehorende profielen. ik heb gekozen om dit niet te gebruiken, omdat dit toetsenbord het prima doet zonder bijgeleverde software. het is dus redelijk plug and play.

Slot/conclusie

Ik ga niet meer terug naar rubber dome. dat staat vast. deze ramplanken zijn niet goedkoop, maar je betaald ook wel voor het kwaliteit. ingame zijn deze toetsenborden handig, de mediakeys zijn fijn te bedienen, ook al kan het een beetje traag zijn. de verlichting is prachtig, maar heeft wel zijn verbeter puntjes.
al met al een prachtig keyboard, ook al heeft het wat verbeterpuntjes.

Brand maar los met jullie vragen :)

deze review is volledig geschreven op de G710+.
mijn excuses voor enige grammatica fouten en vergeten hoofdletters. mocht het storend zijn, pas ik het wel aan. ook mijn excuses voor de verkeerde maat van de plaatjes. ik kan dit helaas niet aanpassen...

changelog:
- links en rechts door elkaar heen gehaald
- algemene beoordeling van voldoende naar goed geschopt na een tijdje wennen en meer typen :) het is dus echt een bord waar je een beetje in moet groeien.
- sommige plaatjes veranderd naar thumbs.

nog aan te passen:
- foto's
- als er genoeg extra info is gegeven in de reacties, wordt deze ook in de review verwerkt.

Heb jij ook een Logitech G710+ Brown Mechanical Gaming Keyboard qwerty?

Negatief punt is het ontbreken van een ps/2 aansluiting? You've got to be kidding me :')
in theorie is ps/2 sneller (input lag is minder omdat de ps/2 controller dichter bij de chipset/processor zit) en heeft deze een volledige nkey rollover. dit zie je vaak terug bij high end mechanische toetsenborden. het is jammer, maar of je het mist is een ander verhaal.
Ik heb een goedkoop Labtec PS/2 toetsenbord dat maar 2 toetsen tegelijk kan verwerken, bij meer toetsen begint de speaker van de case te piepen. USB kan tot 6 toetsen tegelijk registreren met uitzondering van toetscombinaties. Ik heb als gebruiker van mijn Logitech K120 nog nooit mee gemaakt dat er aanslagen niet verwerkt werden. Ik snap het hele verhaal van mechanische switches dan ook niet echt tegen de prijs die ervoor staat, maar volgens mij is het een geval van: "eerst hoef je het niet maar als je het eenmaal hebt wil je niet meer terug". Of PS/2 sneller is dan USB hangt denk ik vooral af van de kwaliteit van het toetsenbord, en niet zo zeer van de poort zelf.
Dat jouw oude PS/2 toetsenbordje maar 2 knoppen tegelijk in kon drukken heeft met de fysieke structuur van dat toetsenbord te maken. Het toetsenbord wat je aangeeft heeft membraantoetsen en de mechanische toetsenborden werken met fysieke toetsen voor elke toets (dus schakelaars voor elke verschillende toets). Membraantoetsen moeten het doen van lange stroken printbanen die dan een combinatie aan data aanbieden aan je processor(maak hem maar eens open :P). Dit kan helaas maar met 2 printbanen tegelijk, anders kan hij dus niet detecteren welke er is aangeslagen.
Bij mechanische toetsen die met elk een onafhankelijke schakelaar werken(Samen met bij elke toets een diode), kan je gewoon alle toetsen tegelijk indrukken, en de processor detecteert ze allemaal (Nkey roll over). En daarom is het zon duur verhaal bij de meeste mechanische toetsenborden.

Dat je bij sommige USB toetsenborden dan toch 6 of meer tegelijk kan indrukken heeft weer te maken met een slimmere controller ingebouwd in het toetsenbord.

De voordelen van mechanische toetsenborden (uit ervaring):
Het indrukken is écht indrukken(met geluid, heerlijk!).
Omdat elke toets een knop is, en geen rubber dome (zoals bijna alle niet mechanische toetsenborden), gaat deze veel langer mee (want het rubber wordt niet week of poreus)
Je kan met oefening er sneller mee typen (want je hoeft de toetsen maar gedeeltelijk in te drukken voordat hij de toetsaanslag registreert).
Verwerking via PS/2 is sneller dan USB, omdat de processor de PS/2 signalen direct en zonder latency verwerkt, waardoor het dus beter voor gamen is (behalve als deze niet op ps/2 kan natuurlijk). Je zou eventueel eens een USB naar PS/2 adapter kunnen proberen. Mijn Filco is ook native USB, maar met een adapter is het weer wel Nkey Rollover.
zo is het ook maar net ;)

het is een duur iets, maar je krijgt er in ieder geval nog wel iets voor terug. of je het nodig hebt, is een ander verhaal. precies hetzelfde als bij de ps/2 poort.
het moet natuurlijk ook goed geïmplementeerd worden.
Zeker geen kidding. Mijn USB toetsenbord kan gewoon weg niet goed overweg met QWER tegelijk aanslaan (probeer [url=http://gamejam.bossastudios.com/}dit[/url] maar eens te spelen) of pijltjes toetsen voor en achter tegelijk (wat erg frustrerend kan zijn bij race games). Met PS2 heb je dit gewoon weg niet met dit soort toetsenborden.

Daarnaast inderdaad het verhaal dat PS2 met interrupts werkt en dus per klokslag van je CPU wordt gekeken naar de stand van je keyboard (wat dus tegenwoordig al snel 3GHz is) terwijl USB standaard maar 125Hz heeft.

Neemt niet weg dat je tegenwoordig ook toetsenborden hebt die volledige nkey rollover hebebn over USB, maar die nemen dan meteen 2 usb poorten in.
Standaard is dat bij USB idd 125Hz, maar ik heb bijvoorbeeld de G700s van logitech en daar kan je die frequentie verhogen tot 1000Hz waardoor het verschil met PS/2 toch echt marginaal wordt. Maar ik heb de G710+ net bestelt dus weet niet of het daar ook kan. Maar lijkt met op zich niet gek voor een logitech gaming keyboard.
Goeie review! Mooi dat je niet alleen het technische aspect aanstipt, maar ook je eigen ervaringen en observaties :)

Klein puntje, je haalt een aantal keren links en rechts door elkaar. De kleine shift en de macro toetsen zitten volgens mij echt links ;)

Is de verlichting trouwens alleen soms irritant vanwege de felheid of knipperen de leds?

[Reactie gewijzigd door Felyrion op 23 juli 2024 07:09]

de leds knipperen niet. het is puur de felheid. waarschijnlijk heb je er geen last van in een goed verlichte kamer, maar het is zeer afleidend/storend/irriterend.
probeer maar eens een velle lamp onder je monitor te doen, het begint wel redelijk te irriteren als je met je ogen beweegt.

en bedankt voor het aanwijzen, ik zal er naar kijken :)
gefixt :)

[Reactie gewijzigd door Fordox op 23 juli 2024 07:09]

Anoniem: 28912 27 januari 2013 19:42
Goeie review.. Het produkt zelf weet ik niet of ik goed vindt. Ook niet echt slecht zo te zien of zo te horen.

Waarom wil je verlichte letters precies? Kijk je vaak op het toetsenbord normaliter?

Ik zelf namelijk zelden, alleen als ik specifieke speciale toetsen nodig heb.

Het zou een plus zijn als je ook nog een foto zou hebben met de felheid van de toetsen op het laagste niveau. Zeker omdat je zelf omschrijft dat je het vindt afleiden.

De resolutie van de foto's geef ik zelf weer heel weinig om. Het gaat voor mij om de impressie.

Je moet meer reviews maken, goed verhaal! :)
dankje, helaas is verlichting niet makkelijk te fotograferen... op zijn velst zie je een waas over de verlichting, en op zijn laagst zie je alleen letters (dat wel zo in het echt is. alle letters zijn gewoon wit, het lijkt bijna niet meer op verlichting)

ik kijk zelf veel op de letters ja, en ik vind het een leuke bijkomstigheid. de looks zijn erdoor geweldig.
Dat is geen Nederlandse layout. Op een nederlandse layout zitten de leestekens op andere plaatsen.
Zie: http://en.wikipedia.org/w...ing_-_tekst_als_paden.svg

Uit je review kan ik de 3 sterren voor drivers / ondersteuning niet echt begrijpen.
Het toetsenbord doet het out of the box en de software geef je aan niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door _Peter2_ op 23 juli 2024 07:09]

de software geeft dus geen enkele toevoeging en de support van logitech is niet perfect omdat ze niet de standaard lay-out leveren in heel europa waardoor importeren van de fatsoenlijke lay-out een stuk duurder word. dat mocht wel beter, bijvoorbeeld dat je bij logitech europa zelf zon layout kan bestellen, maar daar doen ze dus ook niet aan. jammer.

de layout is de nederlandse versie van de us international, dus ik noem het nederlands om het wat makkelijker te maken, anders typ ik me ook een ongeluk (wat eigenlijk wel leuker word met een mechanisch toetsenbord). Officieel heb je gelijk, maar ik heb ook zo mijn redenen om ze nederlands te noemen ;)

deze 2 versies zijn ISO (105) en ANSI (104) genoemd. de getallen erachter geven aan over hoeveel keys het gaat op de toetsenbord.
hier 2 links van de lay-outs:
ISO: http://upload.wikimedia.o...d_%28105%29_QWERTY_UK.svg (nederlandse versie van us international)
ANSI: http://www.wasdkeyboards....youts/wasd_104_modern.jpg (officieele amerikaanse)

een klein beetje leesvoer: http://gathering.tweakers...message/39609112#39609112 alleen is de ISO in zijn post niet helemaal correct vanwege zijn # toets.

ik hoop je hiermee wat wijzer gemaakt te hebben over de layout ;)

[Reactie gewijzigd door Fordox op 23 juli 2024 07:09]

Correct!

Ik heb ooit bij een internationaal bedrijf gewerkt dat voor de Nederlandse vestiging ook Nederlandse toetsenborden bestelde. Als het de enter en back slash waren, was het niet zo'n probleem, maar het verdraaid hebben van de leestekens was voor mij een ware crime. Dat komt niet overeen met de beschrijving van Fordox, waar alleen de enter/back slash verschillen.

Overigens @Fordox: de foto op de afbeelding komt niet overeen met wat je beschrijft. Is de 'normale' VS int. layout dan niet te koop in Europa, of ligt dan aand e shop waar jij hebt gehaald hebt?

Je geeft aan "de software geen geen toevoeging", maar het lijkt me dat je zonder software de macro keys niet in kunt stellen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 07:09]

de software zorgt er alleen voor dat de macro's werken ja. maar als deze eenmaal zijn geprogrammeerd, blijven ze ook werken alleen kun je niet tussen profielen wisselen. ik mis het niet. (misschien ook iets te persoonlijk om te beoordelen)

de normale usa international valt nergens te halen in heel europa. ook niet bij logitech europa zelf (http://www.logitech.com/n...l-gaming-keyboard?crid=26) deze moet je speciaal laten importeren vanuit amerika.

het is allemaal redelijk misleidend omdat ze overal de usa international foto voor gebruiken.
De foto's zijn echt afschuwelijk... met de telefoon gemaakt zeker ?? De verschillen die je beschrijft kan ik totaal niet goed zien en doordat de foto bewogen is krijg ik er bijna koppijn van :/

Heb je niet ergens een camera liggen toevallig ? Of probeer anders wat meer foto's op het internet te zoeken van wat je wil laten zien :)
mijn excuses, ja ze zijn inderdaad gemaakt met een telefoon maar dan op een hoge resolutie die hier niet wilt aanpassen...

ik probeer wel nieuwe foto's te maken of het op te zoeken.

bedankt voor de input :)
de scroll wheel vind ik ideaal voor volume. alleen heeft deze een kleine delay.

Ik heb zelf de G710+ staan, bij mij gaan wijzigingen in het volume direct (geen enkele vertraging merkbaar).

Verder vind ik het ook een beetje jammer dat de keys zoals /? enkel de / verlichten. Verder een toetsenbord waar ik geen enkele klacht over heb! (Behalve mogelijks de prijs)
ook niet als je een paar keer snel op en neer scrollt?
Hele mooie review. Hier heb ik wat aan.

Kleine tip. Gebruik hoofdletters aan het begin van een nieuwe zin. En ook 'dt' waar van toepassing. Bijvoorbeeld: "Dit houdt in..." en "... ik gewend was" (ipv gewent).

[Reactie gewijzigd door evonck op 23 juli 2024 07:09]

Een fijne review om te lezen :)

Dank je
Bij alternate zeggen ze de us versie te hebben met de grote shift en kleine enter. :)
dat is dan nieuw. in het begin was die lay-out nergens te vinden.

al ben ik helemaal gewent geworden aan deze lay-out, zalfs als ik nu overstap naar de 'gewone' lay-out valt me dat niet eens meer op.
Ook bij logitech zelf op de site kun je uit een stuk of 10 modellen kiezen als je op de knop kies model klikt.
Niet op het moment dat ik het toetsenbord heb aangeschaft en de review heb geschreven.
Okej dan hebben ze dit veranderd :-) Ik ga zelf ook waarschijnlijk dit toetsenbord halen, nog even rondkijken of ik nog wat kan vinden anders bestel ik deze