Inleiding
De pc werd gebruikt voor boekhouding en algemeen gebruik (internet, mail, word enz.) De vorige desktop was al vele jaren oud en werd traag. Bovendien kwam er nieuwe software voor de boekhouding die niet meer kon draaien op de vorige pc. Tijd voor een nieuwe dus.
Er kwamen 3 opties uitrollen:
- PC van de lokale PC-boer.
- Zelfbouw PC
- Dell All in One. (XPS One 27 of Inspiron 23)
Optie 1 was opzich prima (i5, 8GB RAM, 1TB HDD, 64GB SSD en Nvidea GT320) maar wel zeer stevig geprijst. Vond ik geen optie.
Optie 2 en 3 zijn uiteindelijk tegen elkaar afgewogen. Zelfbouw biedt veel waar voor je geld, de AiO had ook prima specs maar dan ook nog eens in een zeer mooie verpakking.
Eerst gekeken naar de XPS One 27 maar de prijs en fysiek grootte deed mij kiezen voor de Inspiron 2330.
Nadat de huidige PC het definitief had opgegeven (waarschijnlijk de mobo) moest er gekozen worden. Op 1e kerstdag 2012 is uiteindelijk toch na veel wikken en wegen de de keuze gevallen op de Dell en de bestelling geplaatst.
Systeem
Inspiron 2330 All in One.
- Intel® Core™ i5-3330S processor (2,70 GHz, 6 MB cache)
- 6GB1 DDR3 SDRAM at 1600MHz
- 1 TB SATA-harde schijf (7.200 rpm)
- 1GB AMD Radeon HD 7650
- 23" 1920x1080 Touchscreen
- Blu-ray Disc-combinatiestation (BD-R, DVD+/-RW), schrijven naar CD/DVD
- Windows 8 64bit , Nederlands
- Dell KM632 draadloos toetsenbord en muis meegeleverd.
Levering, verpakking.
De leveringsdatum was even schrikken; 7 februari 2013, ofwel een dikke 6 weken. We hebben het gered met een oude Windows 2000 PC en m'n laptop.
Na een tijdje keek ik nog eens op de Dell website en daar stond bij dit systeem een levertijd die veel eerder was dan ons al reeds bestelde systeem. Na communicatie met Dell bleek onze lange levertijd te liggen aan het feit dat ze wachtten op een onderdeel/onderdelen en dat nieuw bestelde systemen ook nog wel vertraging op zouden lopen.
Maar...ik keek dezelfde avond op de site en...de bestelling was verzonden!
Uiteindelijk stond op 9 januari de bezorger voor de deur; toch even een kleine maand eerder dan verwacht.
De verpakking is typisch Dell; bruin karton met Dell informatie. Dat laatse hadden ze toch echt van mij eraf mogen laten; overduidelijke informatie op de doosinhoud is niet echt gewenst vind ik.
De inhoud en bescherming van de verpakking zag er op het eerste gezicht prima uit, maar of dit ook daadwerkelijk het geval was weet ik niet zeker; hier kom ik hieronder op terug.
Eerste indruk
Het scherm staat scheef! Het scherm hing naar rechts op de stand. Jammer want het geeft niet een goede eerste indruk. Maar na enige communicatie met Dell stond 2 dagen later iemand voor de deur die de complete stand in 5 minuten had vervangen. Stand is óf tijdens de assemblage óf tijdens verzending zo gekomen. Als het laatse het geval was zou je dus kunnen zeggen dat de verpakking niet goed is. (kan ook aan lompe bezorger/dienst liggen natuurlijk).
Maar goed, uiteindelijk stond het systeem bij ons op het bureau.
Ten eerste een aardige opschoning van ons bureau; een (toch al aardige lawaaïge kast), speakers en bijbehorende kabelbrij is verwijderd en er komt 1 mooie All in One voor terug. Dit was een voorname reden voor ons om een AiO te kiezen; er staat genoeg andere apparatuur en spullen wat voor toch wel een aardig rommeltje zorgt; nu krijgt het toch een schonere/opgeruimde uitstraling.
Algemene indruk
Ik probeer het even puntsgewijs langs te gaan.
- Scherm.
Een Full HD touchscreen. Hoogstwaarschijnlijk niet van het IPS/MVA (of variant daarop) type, maar in ons geval voldoet het prima. Last van de bekende TN-problemen hebben wij niet.
Touchscreen is een aardige gimmick; vooral in de Metro UI van Windows 8 is het prima te gebruiken. In de bekende desktop niet echt; daar is de interface te priegelig voor en veel nut heeft het sowieso niet.
Over het nut van een touchscreen in een dergelijk apparaat lopen de meningen uiteen. Persoonlijk had het van mij ook niet gehoeven. Ja het is een leuke extra en in een aantal gevallen voegt het ook daadwerkelijk wat toe, maar ik denk niet dat wij het veel gaan gebruiken. Wat mij betreft mocht Dell de meerprijs van een touchscreen wel steken in een betere GPU, (mSata) SSD of een lagere prijs.
- Interne specs
T.o.v. ons vorige systeem een hele vooruitgang. Voor standaard gebruik zoals hierboven aangegeven voldoet het prima. Opstarten is erg snel; zelfs zonder SSD hebben wij binnen 30 seconden een pc waar we mee kunnen werken. Ik moet hier ook bij aangeven dat ik nog niets aan instelling heb gedaan wat opstarttijd zou kunnen versnellen of vertragen.
Het zal jullie niet verbazen dat de GPU (1GB AMD Radeon HD 7650(M?) niet veel voorsteld. Dit is eigenlijk bij nagenoeg alle AiO's het geval. Maar mijns inziens ga je ook niet een AiO kopen om er op te gamen; dan kun je beter een kast nemen waar je de GPU ook tijdig kunt vervangen mocht dat nodig zijn.
Wij hebben dan ook geen sterke GPU nodig; we gamen eigenlijk nooit en als we dat al doen zijn het eenvoudige en/of verouderde games. Niet echt een gemis dus.
Het systeem beschikt over een 1TB 7.200rpm HDD. Helaas is er geen ruimte/mogelijkheid voor een 2e HDD of SSD. In m'n achterhoofd speelt wel de gedachte om eventueel de HDD te vervangen door een SSD. Maar dat zou toch wel een met genoeg opslaggeheugen moeten worden en die zijn toch nog vrij prijzig. Een dergelijke SSD kost toch wel gauw zo'n €150 wat toch een relatief groot bedrag is bij dit systeem. (Zie prijs hieronder).
Overigens; zoals in de handleiding te lezen valt (welke
hier te vinden is) kun je nagenoeg alles vervangen van het systeem; tot het moederbord aan toe. Pluspunt!
- Uiterlijk en externe specs.
Qua uiterlijk is de Inspiron 2330 nagenoeg gelijk aan z'n grote broer de XPS One 27. Als je naar de overige AiO's kijkt vind ik dit toch een van de mooiste systemen. Andere AiO's zien er wat mij betreft vaak uit als plastic fantastic waar deze er gewoon kwalitatief goed uitziet.
De voorkant is een grote glasplaat waardoor Windows 8 goed te gebruiken valt (geen verzonken scherm waardoor de Charms Bar bijvoorbeeld niet goed gebruikt kan worden). Aan de bovenkant vinden we een wegdraaibare webcam en microfoons.
Aan de linkerkant vinden een kaartlezer, headphone- en mic-jack en 2 USB 3.0 poorten.
Aan de rechterkant powerbutton, input-knop en 2 brightness knoppen (die tevens dienen als up/down voor input menu). Verder bevindt zich hier de Blu-ray drive.
Aan de achterkant vinden we composiet-in (inclusief RCA-audio), Digitaal Optisch (S/PDIF)-out, HDMI-in, VGA-in, stroom, VGA-out, Line in, gigabit ethernet, 2x USB 2.0 en 2x USB 3.0. Een van de USB-poorten wordt in beslag genomen door de USB dongle van de toetsenbord en muis.
Genoeg aansluitingen dus. Wat wij waarschijnlijk nooit zullen gebruiken maar wat ik wel jammer vindt is dat ze voor video-out alleen maar VGA hebben. Had liever HDMI of tenminste DVI-I; dan had je zowel analoog als digitaal uit kunnen voeren.

Dit alles staat op een zeer stevige stand. Het scherm kan alleen voor- en achterover versteld worden. Kabels kunnen enigszins worden opgeruimd door ze door het gat van de stand te leiden.
Het geheel is in theorie met 1 kabel te gebruiken (stroom natuurlijk) maar wij hebben er ook maar even een ethenet-kabel bij gedaan. Scheelt énorm als je de kabelbrij bent gewend van een losse kast met monitor en speakers.
Over speakers gesproken; deze klinken toch enigszins 'hol', maar voor normaal gebruik prima. Losse speakersets van een paar tientjes klinken niet veel beter, en nu zit het mooi ingebouwd.
De meegeleverde toestenbord en muis zijn prima voor normaal gebruik. Handig/noodzakelijk is dat op het toestenbord ook volumetoesten zitten; er zit op het systeem zelf geen knoppen hiervoor.
Prijs
Dit is toch wel iets waar Dell punten scoort. Kijken we naar de pricewatch daar staan daar systemen van een vergelijkbare prijs die over stuk mindere specs beschikken. Mindere CPU's, minder RAM, minder opslaggeheugen, kleiner scherm of lage resolutie, geen losse GPU. Kijken we naar vergelijkbare specs dan begint het (momenteel) bij zo'n €1000. €1200 is ongeveer het gemiddelde.
Zoals misschien bekend kun je bij Dell d.m.v. shopkorting, coupons en andere types korting een heel aardige korting krijgen. Let je even op en kijk je wat Dell doet met de prijs (soms geven zij uit zichzelf al aardig korting) en op juiste moment besteld kun je flink besparen. Uiteindelijk zal dit systeem uitkomen op zo'n €800. Voor dat geld is er gewoon geen enkel vergelijkbaar systeem verkrijgbaar. Wat mij betreft dus erg goed geprijst; wat mij betreft zelfs buitengewoon scherp geprijst.
Garantie / Aftersales.
Wij hebben het systeem gekocht in de goedkoopste variant; met 1 jaar Collect & Return service & 90 dagen Premium Software Phone Support.
Dell biedt ook nog 1, 2 of 3 jaar Next Day In-Home Hardware & Premium Software Support service aan. Maar wij vonden dit de zeer stevige meerprijs (op dat moment zo'n €90 - 180 extra) niet waard. Een product als dit hoort gewoon een aantal jaren normaal mee te kunnen gaan en met een beetje doordringen en het woord 'consumentenrecht' e.d. zou je wel ergens moeten komen.
We hebben dus ook al gebruik gemaakt van de support van Dell voor de stand. Als je eenmaal door de brei van telefoonnummers, support centers e.d. door bent is de service aardig goed en ook snel; in 2 dagen stond de reparateur voor de deur.
Wat betreft deze review:
Dit is mijn eerste 'review'. Hopelijk hebben jullie er wat aan, aanvullingen en reacties zijn zeker welkom. Benchmarks e.d. heb ik niet gedaan want ik zou zo nog niet weten hoe dat precies gaat. Ben opzich wel bereidt toe om dat te doen.
EDIT: hè hij voegt mijn foto's niet toe (afbeelding 1 t/m 4).

Ligt dat aan het feit dat ik op Tweakers geen fotoboek heb ofzo?
EDIT #2: nu/zo wel.
EDIT #3: In de zomer van 2016 onderstaande SSD in het systeem gezet.
pricewatch: Samsung 850 EVO 500GB
Met de software van Samsung alles overgezet op de SSD (wegens diverse programma's, bestanden e.d. wilde ik geen schone installatie van Windows doen).
Het verwisselen ging erg eenvoudig; je kunt bij elk onderdeel van de PC komen en vervangen; Dell heeft zelfs een uitgebreide manual waarin precies staat hoe je alles moet uitvoeren.
De oude schijf bleek deze te zijn:
pricewatch: WD Blue WD10EALX, 1TB
Ik had de PC net uitgezet toen ik de boel overzette en de schijf (en de massief ijzeren houder waren erg heet).