Logitech Performance Mouse MX Review

D2D_Christiaan
25 januari 2013, laatste update op 25 januari 2013, 6.173 views

Logitech Performance Mouse MX

Gebruiksduur:
Sinds twee weken gebruiker van de Logitecht Performance MX muis.
Voorgaande gebruikte muizen:
- Microsoft Touch Mouse
- Logitecht V470 Bluetooth mouse
- Logitech Cordless Desktop EX110 met een optische draadloze muis.
- Een aantal goedkope Trust, Sweex en Snappy muizen.
Aanschaf:
Ik had de dag voordat ik de MX kocht een Microsoft Touch muis gekocht (uit dezelfde prijsklasse) maar deze viel erg tegen. Dit was omdat er geen mogelijkheid was om de middelste knop te klikken (erg vervelend als je in AutoCAD veel moet pannen). De Performance MX heb ik gekocht via Mycom. Dit was niet de goedkoopste aanbieder maar hier kon ik mijn Microsoft muis van de vorige dag inruilen.
Ergonomie en vormgeving:
Al bij...

Pluspunten

• Prettige ergonomie, houd echt heerlijk vast.
  • Groot.
  • Schakelbare scroll modus.
  • Werkt ook zonder drivers.
  • Werkt op doorzichtige oppervlaktes.
  • Goed en snel ontvangst.
  • Standaard vervangbare AA (NiHM) batterij.
  • Ook bedraad (via micro usb) te gebruiken wanneer de batterij op is.
  • Ontvanger tegelijk te koppelen aan andere Logitech HID apparaten (bijvoorbeeld een toetsenbord)

Minpunten

• Setpoint drivers nodig voor extra knoppen te gebruiken.
  • Flinke prijs voor een muis, maar je krijgt wel waar voor je geld.
  • Iets te groot om mobiel mee te nemen met een laptop.

Gebruiksduur:
Sinds twee weken gebruiker van de Logitecht Performance MX muis.

Voorgaande gebruikte muizen:
- Microsoft Touch Mouse
- Logitecht V470 Bluetooth mouse
- Logitech Cordless Desktop EX110 met een optische draadloze muis.
- Een aantal goedkope Trust, Sweex en Snappy muizen.

Aanschaf:

Ergonomie en vormgeving:
Al bij het uitpakken viel mij op dat de muis groot was. Lekker groot. Ik heb zelf namelijk behoorlijke handen (lees, groter dan de meeste mensen) dus een grote muis was wat ik nodig had. Voor mijn laptop gebruik ik echter een andere kleinere muis.

De Performance MX is gevormd voor rechtshandigen, dit valt op aan de uitholling waar je duim in ligt. Ik gebruik de muis dagelijks en ik moet zeggen dat zelfs na een aantal uren intensief CAD tekenen de muis nog steeds prettig aanvoelt.

Functionaliteit en knoppen:
De muis heeft een groot aantal knoppen. Allereerst de linker en rechter muisknop boven op de MX. Deze bedekken bijna het gehele oppervlakte van de bovenkant. De knoppen reageren snel en hebben een prettige feedback.

Dan is er het scrollwiel. Voor het scrollwiel zit een klein knopje waarmee je de scroll stand kan aanpassen. Scrollen kan in stapjes (je voelt het wieletje dan elke keer een slagje doordraaien) of je kunt het scrollwiel zonder weerstand gebruiken (dan kan die wel tien rondjes draaien met een stevige haal). Die laatste stand is erg handig als je een keer een lange blog moet doorscrollen bijvoorbeeld.
Het scrollwiel heeft ook een rechts en links tilt functie, deze werkt echter niet zonder drivers.

Boven de duim zitten drie knopjes. "<", ">" en "zoom". De knoppen vorige en volgende werken direct out-of-the-box en zijn bijvoorbeeld te gebruiken in de browser. Om de zoom knop een functie toe te wijzen moet je de Logitech Setpoint driver installeren.

Verder is er onder de duim, in de gehele uitsparing nog een knop. Deze knop is bedoeld om snel tussen actieve programma vensters te wisselen. De knop lijkt makkelijk in te drukken maar het is mij nog niet voorgekomen dat ik een knop per ongeluk indrukte. Ook voor deze knop moet de Setpoint driver geïnstalleerd worden.

Op de onderkant van de muis zit nog een aan-uit schakelaar.

Precisie en gebruik:
De muis reageert heel direct. Ik merk geen vertraging in de handelingen. Ookal zal een echter gamer hier misschien een beter oordeel over kunnen geven. In AutoCAD merkte ik dat de muis zeer scherp te richten is. De scroll werkt ook lekker, helemaal wanneer je deze in wrijvingsloze modus hebt staan.

De afstand tussen ontvanger en muis die ik maximaal heb geprobeerd is 5 meter. Tot zover heb ik geen problemen gehad met wegvallen van signaal. Ik heb de ontvanger achter in m'n desktop computer zitten, deze staat ondar mijn bureau. Logitech levert een USB-verlengkabel mee voor de ontvanger maar deze is dus niet nodig.

Overige eigenschappen:
De MX beschikt over een batterij indicator van 3 kleine ledjes. Deze laat zien hoe vol de batterij nog is wanneer je de muis aan zet en wanneer de muis uit slaapstand komt. In de muis moet 1 NiMH AA batterij (er wordt een meegeleverd). De muis kan ook gebruikt worden als de batterij op is. Aan de voorkant van de muis (de gewoonlijke positie voor een kabel) zit een aansluiting voor micro-usb. Omdat ik altijd een kabeltje voor mijn smartphone heb liggen kan ik deze ook voor de muis gebruiken.

De muis ligt op 3 harde pads. Deze laten de muis soepel over het oppervlakte glijden. Echter is de muis niet de meest geruisloze in zijn voortbewegen (het geluid is wel zacht genoeg en niet storend).

De laser blijkt ook te werken op grondoppervlakten. Voor de review heb ik dit even getest. Op een glazen raam en op doorzichtig kunststof werkt de muis inderdaad zoals het hoort, prima dus. Het enige oppervlakte waarop de muis niet goed reageert en vreemd gaat doen is een spiegel.

Edit:
Ondertussen gebruik ik de muis al 5 maanden. Ik moet zeggen dat het echt een goede investering was. De muis functioneert nog steeds prima. Persoonlijk merk ik dat ik met deze muis langer kan werken dan met andere muizen (een dag lang CAD tekenen is geen probleem meer). Ik kan zeker stellen dat je met deze muis waar voor je geld krijgt. Daarom update ik de prijsbeoordeling van 2 naar 3 sterren.

Heb jij ook een Logitech Performance Mouse MX?

Nette review, weinig aan toe te voegen behalve wellicht wat foto's.

Heb zelf de muis nu 11 maanden, welke ik als vervanger voor een defecte MX revolution heb gekregen. Helaas is ook deze muis na verloop van tijd onderhevig aan hetzelfde probleem als mijn revolution: het klikken werkt niet meer naar behoren. Linkermuisknop ingedrukt houden houdt in de realiteit in dat deze na enkele seconden loslaat, waardoor het selecteren van een tekst een hel wordt..

Uitgebreid googlen levert een berg resultaten op, dus voor de zekerheid zou ik als ik jou was de muis registreren en/of de bon goed bewaren..
Anoniem: 373833 26 januari 2013 14:28
Ik heb deze muis nu al bijna 1 jaar, en ben er zeer tevreden over.

Dit als vervanger van mijn MX 1000, waarvan de accu na tien minuten leeg ging.
Die MX 1000 heb ik enkele jaren gehad, en heb er bij mijn andere desktop nog steeds een, die het wel goed doet.

Ik noen mijn Performance MX ok wel een bedrade draadloze muis, omdat je hem tijdens het opladen ook kunt gebruiken, wat ik een heel bijzoder pluspunt vindt.

Overigens een nette review.
Kleine opvolging, heb ticket aangemaakt bij Logitech waar ik zojuist reply van heb gehad: ze sturen me een nieuwe op..

Hopen dat deze het langer volhoudt ;)
Helaas ervaar ik nu het dubbel klik probleem waar ontzettend veel mensen mee te maken hebben of nog krijgen. En gebeurd natuurlijk fijn buiten je garantie periode. Een muis van ruim 80 euro in 2 jaar afgeschreven :(
Anoniem: 126606 @RoyK22 mei 2016 13:59
Dat dubbel klik probleem kon ik oplossen door de batterij er uit te halen en een aantal maal alle knoppen in te drukken. Iets met statische elektriciteit ontladen, dan batterij er weer in en het dubbel klik probleem was weg.
Hoop dat iemand hier ook wat aan heeft.