Na ongeveer 6 maanden aangemodderd te hebben met de onboard Soundmax Codec onder Windows Vista 64 bit, toch maar eens besloten om een losse geluidskaart aan te schaffen. Na enkele teleurstellende verhalen gelezen te hebben over de drivers van Creative is mijn oog gevallen op de Auzentech X-Plosion 7.1 DTS connect. Deze kaart had features die verdacht veel leken op Nivdia's Soundstorm en een leuke DTS uitbreiding. Na enkele reviews gelezen te hebben de stoute schoenen aangetrokken en besteld.
De inhoud- Auzentech X-Plosion 7.1 DTS connect
- CD-rom met drivers en handleiding
- TOS-link kabel
- SPDIF Cdrom kabel
De CD-rom bevat de drivers en handleiding in pdf formaat. De geluidskaart heeft een bruine PCB met goudkleurige letters en goude connectors. Verder zien we groene Conductive polymer Condensatoren, de CMEDIA 8770 en een 6tal losse OPAMPS in IC voetjes.
De installatie
Tijdens het in de kast schroeven van de geluidskaart ontdek je gelijk het enige nadeel wat ik heb kunnen vinden, het ontbreken van een Front-panel aansluiting wat ideaal is voor een headset. Dus het front-panel blijft netjes gekoppeld aan mijn Soundmax

. De installatie van Vista 64 drivers was echter een genot in vergelijking met de brakke ondersteuning voor Vista 64 van Soundmax. Even de nieuwste drivers van de site van Auzentech downloaden (CDROM drivers zijn al verouderd op het moment van aanschaf

) en installeren maar, waarna je netjes gevraagd wordt om een reboot.
Configuratie
Het configuratie panel van CMedia is dik in orde en werkt ook verassend goed onder Vista. Configuren is een kwestie van 3 stappen en is ook zo zichtbaar in de interface.
- Stap 1 aantal input kanalen selecteren
- Stap 2 DSP instellingen (veel leuke maar in mijn ogen nutteloze effecten)
- Stap 3 Output selecteren (analoog, DolbyDigital of DTS)
Kwaliteit en conclusie
De kwaliteit van de DTS encoder is prima. De kwaliteit van het analoge deel (en dus ook de OPAMPS) kan ik weinig over zeggen omdat ik deze niet gebruik. Dit in combinatie met een degelijke VISTA 64 ondersteuning doen me concluderen dat deze kaart zeker gezien zijn prijs (~ 70,00 euro) een goede aanwinst is voor allround gebruik.