ASUS VivoBook X202E-CT001H Review

lutkeveld
27 januari 2013, laatste update op 27 januari 2013, 26.066 views

ASUS VivoBook X202E-CT001H

Review van de ASUS X202E CT-001H Unboxing De laptop komt in een bescheiden kartonnen doos met een hendel aan de bovenkant. Voorop staan de specs en wat details over de laptop. Als je wilt kan je de verpakking best als een lowbudget laptoptas gebruiken. De inhoud van de box is van links naar rechts van boven naar onder: - Europese regels papiertje - ASUS X202E CT-001H - Doekje om scherm schoon te maken - Warranty Guide Asus (2 jaar pickup & return) - Gebruikershandleiding NL - Usermanual ENG De laptop: Mooi staaltje design van Asus. De bovenkant heeft de 'zenbook prime' look. Als je...

Pluspunten

• 10 vinger multitouch
  • groot trackpad
  • fijn toetsenbord
  • goede bouwkwaliteit
  • lekker compact en dun
  • goed geluid voor een laptop
  • Harde schijf is makkelijk te verwisselen
  • stil met bios v203

Minpunten

• de hardeschijf (waarom asus, waarom)
  • geheugen is niet uit te breiden in de toekomst, maar is niet echt nodig
  • 100mbit ethernetpoort kan een minpunt zijn voor sommigen
  • laad niet snel op als hij aan staat
  • audio/mic combopoort, had liever twee aparte poorten gezien.
  • geen dvdbrander, maar die gebruik ik toch nooit en extern is altijd mogelijk

Review van de ASUS X202E CT-001H

Unboxing
De inhoud van de box is van links naar rechts van boven naar onder:
- Europese regels papiertje
- ASUS X202E CT-001H
- Doekje om scherm schoon te maken
- Warranty Guide Asus (2 jaar pickup & return)
- Gebruikershandleiding NL
- Usermanual ENG

De laptop:
Mooi staaltje design van Asus. De bovenkant heeft de 'zenbook prime' look. Als je de laptop opent zie je een mooi qwerty toetsenbord dat lekker typt omgeven door aluminium. Er is geen numeriek gedeelte aanwezig. De touchpad van 10cm breed en 6cm hoog heeft toetsen die touchgevoelig zijn. Het 11,6" 10 vinger multi touch scherm is omgeven door een rand van 2-3cm. Zo kun je van de zijkant in vegen met de windows 8 gestures. Er zit een kleine gleuf tussen het toetsenbord en het scherm waar zich de exhaust bevind.
De onderkant is van plastic en heeft een rooster voor de intake. De rubberen anti-slip voetjes houden de laptop iets van de ondergrond af voor de koeling en zorgen ervoor dat de laptop niet begint te glijden.
De plastic kap er af krijgen is een hel. Je moet een creditcard oid pakken en langs de gleuf halen om de pinnetjes los te klikken. Daarna komt de kap eraf en is het binnenwerk zichtbaar. Je ziet een half-size pci-e slot die gevuld is door een Atheros AR5B125 wireless b/g/n module.Deze is te verwisselen.

Hierboven zit de 320 gb 5400rpm harde schijf van Hitachi. Deze is ook te verwisselen (met een 2,5" ssd/hdd van max 7mm hoog).

Rechts hiernaast is het moederbord zichtbaar. Hierop is 2gb ddr3-1333mhz icm een Intel Celeron B847 @1,1 GHz te vinden. Het geheugen is vast gesoldeerd en dus niet uitbreidbaar. De gpu is de HD2000 van Intel.

Rechtsonderin bevind zich de 4800 mAh accu die het grootste deel van de ruimte (en gewicht) in neemt. Totale gewicht is 1,3 kg. Afmetingen (bxhxd): 30 x 20 x 2,2. Afmetingen adapter (bxhxd): 5 x 5 x 2,5

Grootte in vergelijking met een 15,6 inch laptop:

Formaat:
Het formaat is erg handzaam en je went er snel aan. Het is te vergelijken met een uit de kluiten gewassen tablet met laptopdock. Mjin oude asus k50ij voelt nu aan als een lomp bakbeest met een wazig scherm. Ook heb je niet meer zo'n lompe adapter naast je liggen voor het opladen. Dit is een mooi blokje ter grote van een rolmaat. Het snoer is ongeveer 2,40 meter.

Eerste indruk:
Degelijk, solide en compact. Opstarten gaat snel met windows 8 en alles is makkelijk te vinden. Aan het begin is het een beetje puzzelen van welke kant je nou moest vegen om een bepaald menu te krijgen. Ik ben niet echt een fan van de modern UI, het voelt een beetje kinderachtig aan. De desktop is hetzelfde als in windows 7 op het startmenu na. Dit behoeft dus weinig aanpassing van de gebruiker. De meeste mensen klagen dat de Modern Ui kut en stom is, maar niemand verplicht het je te gebruiken. Als je het startmenu mist kan je het toevoegen met third-party apps.

Beeldkwaliteit:
Het scherm ziet er binnen goed uit en is zeer scherp in vergelijking met mijn vorige laptop (15,6" 1366x768). Het TN-paneel blinkt niet uit in kijkhoeken, en het scherm werkt als een spiegel in fel zonlicht. Binnen heb ik daar totaal niet last van en werkt het perfect. Het is niet echt een vingerafdruk magneet, maar een keer er overheen gaan met het doekje om de maand kan nooit kwaad.

Aansluitingen:
Linkerkant (vlnr): power in, 100mb ethernetpoort, hdmi, 2x USB 2.0, kensington lock.
Rechterkant (vlnr): VGA, USB 3.0, 3.5mm audio/mic combo, SD kaartlezer.

Prestaties op papier:
De celeron word door veel mensen als een traag rotding gezien, maar dat is hij eigenlijk helemaal niet. Zeker niet icm een SSD. Wat door de meeste mensen over het hoofd word gezien is de hdd, in dit geval een 320gb 2,5" 5400rpm schijf van Hitachi. In de Modern UI kan de hdd alles wel bijbenen. De desktop gaat ook goed, tot dat je gaat multitasken. Dan gaat schijfgebruik naar 100% en wil alles niet meer zo rap. CPU-gebruik bij mutlitasken blijft meestal onder de 50% en max 1,5 v/d 2gb ramgeheugen word gevuld.

HD Youtube video's spelen compleet vloeiend af, hier heeft de Intel HD2000 gpu geen problemen mee. Bij het afspelen van dvd-rips hapert hij aan het begin een beetje, maar dat gaat weg na een paar seconden.

Real world performance
Zeer goed voor de prijs. Zoals gezegd, de hdd is de bottleneck in multitask scenario's, maar deze is makkelijk te vervangen (ik heb er nu een crucial m4 in zitten). Zodra de ssd er in zit kan je de hdd in een externe behuizing gooien en aansluiten op de usb 3.0 aansluitingen voor snelle overdracht van gegevens. De ssd kan ook volledig tot zijn recht komen met de sata3 6gbit/s interface van de intel hm70 chipset.

Hier een screenshot van taakbeheer bij algemeen gebruik (explorer, internet met meerdere tabbladen, word en taakbeheer):

Prijs/prestatie
Uitstekend, toen ik deze laptop kocht in december 2012 was hij nog 400 euro. Ondertussen is hij gezakt naar ong 325 euro. Echt een aanrader. Koop van die 75 euro een ssd'tje en een externe usb3.0 behuizing en bedank me later. Met de hdd is hij al goed, met de ssd is hij echt abnormaal snel voor je gevoel.

Accuduur
Goed, maar niet uitstekend. Op internet word beweerd dat je er bijna 6 uur mee kan werken, maar dat haal ik bij lange na niet. Waarschijnlijk je moeder of je oma wel, maar als tweaker/poweruser moet je niet meer dan 3 uur verwachten. De laptop laad snel op, maar niet als je hem aan hebt staan.

Warmte en geluid
Acceptabel uit de doos, uitstekend na een bios upgrade. Downloadlink van de bios is moeilijk te vinden. Officiële benaming blijkt Asus X202EP te zijn, download is hier te vinden: http://support.asus.com/d...=X202E&os=&hashedid=n%2fa

windows 8 64 bit -> bios -> v203 voor x202ep

Temperaturen zijn het zelfde na bios upgrade: 50 idle, 75 load. Alleen de laptop is nu ineens doodstil. Ik kan hem niet meer horen, alleen als ik mijn best doe.

Geluid:
Geluid is goed, maar ik gebruik zelf een AKG GHS1 omdat de bas afwezig is. Dit neem ik asus niet kwalijk omdat het verwerken van goede speakers in een semi-ultrabook (officieel is het geen ultrabook, maar het scheelt niet veel) moeilijk te realiseren is. Hoge tonen vervormen op maximaal volume maar over het algemeen is het goed te doen voor multimedia doeleinden.
Edit: Met dank aan tweaker "ghoxer" heb ik een fix gevonden. Door op dezelfde site als die van de biosupdate de driver van realtek voor audio te downloaden heb je veel minder vervorming bij hoge volumes.

Conclusie: Gewoon kopen en harde schijf vervangen door ssd

Als er vragen zijn hoor ik het graag.

Heb jij ook een ASUS VivoBook X202E-CT001H?

Anoniem: 72938 26 mei 2013 22:25
Ik heb inmiddels een Samsung 840 SSD (120 GB) erin geschroefd. Paar ervaringen:
- de BIOS hoef je niet in te stellen op de SSD, hij pakt hem automatisch (ik kwam ook niet de bios in :) )
- booten vanaf aan een USB Stick gaat ook automatisch goed. Hij herkent hem gelijk en gaat W8 installen.
- Voor W8 heb ik een ISO gebruikt die ik als losse bestanden op een geformateerde stick heb gezet (dus niet er een iso van maken!)
- W8 was erg lastig te vinden van een vertrouwde bron. Ik heb een W8 upgrade gebruikt, dit was een pro versie, maar dat leverde geen enkel probleem op. Hij draait als een zonnetje.
- Voor het open halen had ik geen credit card nodig. Gewoon beginnen aan de kant waar de scharnieren zitten.

Resultaat is verbluffend, het verschil is echt enorm. Nu is het een lekkere vlotte laptop. Eerst was het openen van de verkenner in desktop modus al voldoende om secondenlang te wachten. Dat is helemaal over!
Ander voordeel is dat alle blootware er af is. Wat je wel wilt hebben kan je hier vinden:

Daar vind je bijvoorbeeld de driver voor het touchpad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 72938 op 25 juli 2024 06:32]

Hoi Goede review.
Ik zit nu te denken om mijn tablet te vervangen met dit soort machine.
De enige die mij nog aan het twijfelen is de batterij.
3 uur is natuurlijk niet zo veel als je vergelijk met een tablet die langer dan 8 uur vol houdt.
Op=op. Voor tweehonderdvijftig euro ex. verzendkosten lever ik deze mooie laptop nieuw in ongeopende doos, je kunt hem ook komen afhalen.
Kan dat aub via DM of via V&A en niet in mijn review?
als u al een tablet heeft kunt u een bluetooth toetsenbord aanschaffen. Op een tablet kan je alleen geen programma's zoals word en powerpoint gebruiken.

De oplader van de laptop is lekker compact, het heeft ongeveer de afmeting van een rolmaat. Als er geen stopcontact in de buurt is kan de korte accuduur natuurlijk irritant zijn.
"zoals word en powerpoint gebruiken"... ehm, wel degelijk hoor, zowel op ios als op android (ook al is er volgens mij op android wat meer keus). Het is wel niet exact word en powerpoint, maar vooral met de android alternatieven kom je nog redelijk ver.

PS. ik weet dat dit een flink oude comment is waarop ik reageer.
Uitstekende review!

Ik zit er ook over te twijfelen m te kopen, maar had een vraag je, of er een sata300 of sata 600 aansluiting voor de harde schijf in zit?
Sata 600, maar dat maakt eigenlijk weinig uit tenzij je de hdd vervangt door een ssd en vaak grote bestanden verplaatst.
Bedankt voor het snelle antwoord,

Maar als ik m ga kopen wil ik inderdaad een ssd erin sstoppen, om m een beetje sneller te maken.
goed idee, en dan kan je de hdd altijd nog als externe opslag gebruiken, daar is snelheid niet zo belangrijk
Erg mooie review. Ik zit er ook heel erg aan te denken om deze aan te schaffen en jouw verhaal heeft me een goed stuk verder gebracht in de beslissing, alleen op de website van Asus zelf kan ik 'm niet vinden, dus ik vroeg me af waar je de nieuwere BIOS, en drivers voor herinstallatie vindt.

Wel zou ik hem gelijk overgooien naar Windows 7, want Win8 ben ik in het geheel geen fan van... (in tegen stelling tot Vista, waar ik toentertijd wel gelijk naar was overgestapt, en waar ook veel gezeik over was maar ik nooit problemen mee had.)
Dat je kost je geld en vind ik jammer van de licentie die je hebt. Je kan ook gewoon windows 8 houden met start8 voor het startmenu en zo'n registertweak voor het opstarten in desktopmodus ipv de modern ui.

Downloadlink is idd moeilijk te vinden. Officiële benaming blijkt Asus X202EP te zijn, download is hier te vinden: http://support.asus.com/d...=X202E&os=&hashedid=n%2fa

windows 8 64 bit -> bios -> v203 voor x202ep
Lutkeveld,

Dank je voor de snelle reactie, had niet door dat je al gereageerd had.
Dank je voor de link naar de support site. Ik vind het erg vreemd dat er geen informatie van deze laptop te vinden is op de ASUS website. Als ik via de supportsite zoek naar X202E dan vindt hij hem wel, maar als ik dan op specificaties klik, dan kom ik weer terecht op een 404-achtige pagina... nouja. Ik ga 'm morgen wel eventjes bekijken, en dan denk ik er nog een nachtje over. :)
Beetje raar ja, als ASUS een beetje marketing had gebruikt liepen er veel meer mensen rond met een x202e. Er is echt zeer weinig info te vinden, wat simpelweg erg jammer is omdat het een goed product is, zeker voor de prijs. (holy shit, prijsdaling van 400 naar 325)

[Reactie gewijzigd door lutkeveld op 25 juli 2024 06:32]

Prachtig ding. Zit er een vervangbare HDD in? Hij mist een 60GB SSD.
HDD is vervangbaar door een SSD met een maximale hoogte van 7mm. Bij mij gaat alles echt razendsnel door de SSD, de standaard HDD is waardeloos. Enige nut is dat hij nog als externe harde schijf is te gebruiken.
Vond je de laptop echt traag met de originele harde schijf? Of was het op zich werkbaar? (Uiteraard snap ik dat een ssd veel sneller aan voelt.)
In de modern ui is het zeker werkbaar vanwege fullscreen applicaties. Als je in de normale desktop zit moet je wel even wachten voordat een programma opent, maar zodra het eenmaal geopend is, is het wel werkbaar.

Maarja, je kan tegenwoordig een 32gb of 64gb in de v&a vinden voor onder de 30-40 euro. Dan gebruik je de interne hdd als externe opslag.
Nog een reactie van mij: ik heb 'm ook gekocht, voor m'n vrouw. Ik ben er erg tevreden over, alleen de temperatuur van de CPU gaat wel heel snel omhoog. Tijdens het draaien van een aantal relatief lichte toepassingen, gaat de CPU zo richting de 80 graden en begint hij te 'throttlen', de frequentie daalt dan met zo'n 100 MHz (1,1 -> 1,0 GHz). Dat is natuurlijk wel jammer. De Core i3-versie heeft hier trouwens ook last van, volgens de review op Tweakers.
Er waren bepaalde batches die dit probleem hadden, bios versie 206 (dacht ik, zal het even nakijken) fixte dit.

Edit: je moet de bios voor de x202ep hebben blijkbaar, bios v206 voor de x202e word niet geaccepeteerd door easyflash. De meest recente voor de x202e is v203, maar hier is de 'support config TDP' niet gefixt. Ik installeer hem nu en zal straks deze reactie bijwerken met temperaturen en geluidsniveau voor en na.

edit2:
Temperaturen zijn het zelfde gebleven 50 idle, 75 load. Alleen de laptop is nu ineens doodstil!!! Ik kan hem niet meer horen, alleen als ik mijn best doe. Review word bijgewerkt.

[Reactie gewijzigd door lutkeveld op 23 juli 2024 02:38]

Zondagmiddag heb ik de BIOS geüpdatet naar 203, liep inderdaad ook tegen het verschil aan tussen de 'ep' en 'e'. Het lijkt er wel op dat de temps iets lager zijn met nieuwe BIOS, zo'n 5 graden tijdens stress, echt goed heb ik dit nog niet getest. Maar jij zegt dus dat de temps bij jou hetzelfde zijn gebleven.
Ik heb het probleem ook aan Asus voorgelegd via telefoon, zij zeggen dat ze nog geen klachten hebben binnengekregen, maar de medewerker zou het gaan melden bij het hoofdkantoor. Hopelijk gaan ze er iets mee doen.
Anoniem: 495876 6 januari 2013 23:03
Goede beschrijving en de Asus vind ik zeker een heel goede value4money. Heb er een dual boot machine van gemaakt, Ubuntu bevalt me veel beter dan Windows8, het is completer en draait beter op deze relatief lichte microprocessor dan Windows8.

Onder Ubuntu werkt de touch direkt goed en is het voordeel van de HUD direkt duidelijk. Voor het eerst een dual boot met UEFI maken kost weer wat leer-moeite, maar het resultaat is er dan ook naar. Draait perfect.

Zeer goede laptop voor deze prijs.
Anoniem: 456111 16 januari 2013 13:44
Ik zag hem zojuist staan bij de Saturn en na even een paar minutjes er mee gespeeld te hebben moet ik zeggen dat het me een zeer leuk ding voor de prijs lijkt. Bedankt voor de review! Misschien ga ik hem ook kopen.