Review van de ASUS X202E CT-001H
Unboxing
De laptop komt in een bescheiden kartonnen doos met een hendel aan de bovenkant. Voorop staan de specs en wat details over de laptop. Als je wilt kan je de verpakking best als een lowbudget laptoptas gebruiken.

De inhoud van de box is van links naar rechts van boven naar onder:
- Europese regels papiertje
- ASUS X202E CT-001H
- Doekje om scherm schoon te maken
- Warranty Guide Asus (2 jaar pickup & return)
- Gebruikershandleiding NL
- Usermanual ENG
De laptop:
Mooi staaltje design van Asus. De bovenkant heeft de 'zenbook prime' look. Als je de laptop opent zie je een mooi qwerty toetsenbord dat lekker typt omgeven door aluminium. Er is geen numeriek gedeelte aanwezig. De touchpad van 10cm breed en 6cm hoog heeft toetsen die touchgevoelig zijn. Het 11,6" 10 vinger multi touch scherm is omgeven door een rand van 2-3cm. Zo kun je van de zijkant in vegen met de windows 8 gestures. Er zit een kleine gleuf tussen het toetsenbord en het scherm waar zich de exhaust bevind.

De onderkant is van plastic en heeft een rooster voor de intake. De rubberen anti-slip voetjes houden de laptop iets van de ondergrond af voor de koeling en zorgen ervoor dat de laptop niet begint te glijden.

De plastic kap er af krijgen is een hel. Je moet een creditcard oid pakken en langs de gleuf halen om de pinnetjes los te klikken. Daarna komt de kap eraf en is het binnenwerk zichtbaar. Je ziet een half-size pci-e slot die gevuld is door een Atheros AR5B125 wireless b/g/n module.Deze is te verwisselen.
Hierboven zit de 320 gb 5400rpm harde schijf van Hitachi. Deze is ook te verwisselen (met een 2,5" ssd/hdd van max 7mm hoog).
Rechts hiernaast is het moederbord zichtbaar. Hierop is 2gb ddr3-1333mhz icm een Intel Celeron B847 @1,1 GHz te vinden. Het geheugen is vast gesoldeerd en dus niet uitbreidbaar. De gpu is de HD2000 van Intel.
Rechtsonderin bevind zich de 4800 mAh accu die het grootste deel van de ruimte (en gewicht) in neemt. Totale gewicht is 1,3 kg. Afmetingen (bxhxd): 30 x 20 x 2,2. Afmetingen adapter (bxhxd): 5 x 5 x 2,5
Grootte in vergelijking met een 15,6 inch laptop:
Formaat:
Het formaat is erg handzaam en je went er snel aan. Het is te vergelijken met een uit de kluiten gewassen tablet met laptopdock. Mjin oude asus k50ij voelt nu aan als een lomp bakbeest met een wazig scherm. Ook heb je niet meer zo'n lompe adapter naast je liggen voor het opladen. Dit is een mooi blokje ter grote van een rolmaat. Het snoer is ongeveer 2,40 meter.
Eerste indruk:
Degelijk, solide en compact. Opstarten gaat snel met windows 8 en alles is makkelijk te vinden. Aan het begin is het een beetje puzzelen van welke kant je nou moest vegen om een bepaald menu te krijgen. Ik ben niet echt een fan van de modern UI, het voelt een beetje kinderachtig aan. De desktop is hetzelfde als in windows 7 op het startmenu na. Dit behoeft dus weinig aanpassing van de gebruiker. De meeste mensen klagen dat de Modern Ui kut en stom is, maar niemand verplicht het je te gebruiken. Als je het startmenu mist kan je het toevoegen met third-party apps.
Beeldkwaliteit:
Het scherm ziet er binnen goed uit en is zeer scherp in vergelijking met mijn vorige laptop (15,6" 1366x768). Het TN-paneel blinkt niet uit in kijkhoeken, en het scherm werkt als een spiegel in fel zonlicht. Binnen heb ik daar totaal niet last van en werkt het perfect. Het is niet echt een vingerafdruk magneet, maar een keer er overheen gaan met het doekje om de maand kan nooit kwaad.
Aansluitingen:
Linkerkant (vlnr): power in, 100mb ethernetpoort, hdmi, 2x USB 2.0, kensington lock.

Rechterkant (vlnr): VGA, USB 3.0, 3.5mm audio/mic combo, SD kaartlezer.
Prestaties op papier:
De celeron word door veel mensen als een traag rotding gezien, maar dat is hij eigenlijk helemaal niet. Zeker niet icm een SSD. Wat door de meeste mensen over het hoofd word gezien is de hdd, in dit geval een 320gb 2,5" 5400rpm schijf van Hitachi. In de Modern UI kan de hdd alles wel bijbenen. De desktop gaat ook goed, tot dat je gaat multitasken. Dan gaat schijfgebruik naar 100% en wil alles niet meer zo rap. CPU-gebruik bij mutlitasken blijft meestal onder de 50% en max 1,5 v/d 2gb ramgeheugen word gevuld.
HD Youtube video's spelen compleet vloeiend af, hier heeft de Intel HD2000 gpu geen problemen mee. Bij het afspelen van dvd-rips hapert hij aan het begin een beetje, maar dat gaat weg na een paar seconden.
Real world performance
Zeer goed voor de prijs. Zoals gezegd, de hdd is de bottleneck in multitask scenario's, maar deze is makkelijk te vervangen (ik heb er nu een crucial m4 in zitten). Zodra de ssd er in zit kan je de hdd in een externe behuizing gooien en aansluiten op de usb 3.0 aansluitingen voor snelle overdracht van gegevens. De ssd kan ook volledig tot zijn recht komen met de sata3 6gbit/s interface van de intel hm70 chipset.
Hier een screenshot van taakbeheer bij algemeen gebruik (explorer, internet met meerdere tabbladen, word en taakbeheer):
Prijs/prestatie
Uitstekend, toen ik deze laptop kocht in december 2012 was hij nog 400 euro. Ondertussen is hij gezakt naar ong 325 euro. Echt een aanrader. Koop van die 75 euro een ssd'tje en een externe usb3.0 behuizing en bedank me later. Met de hdd is hij al goed, met de ssd is hij echt abnormaal snel voor je gevoel.
Accuduur
Goed, maar niet uitstekend. Op internet word beweerd dat je er bijna 6 uur mee kan werken, maar dat haal ik bij lange na niet. Waarschijnlijk je moeder of je oma wel, maar als tweaker/poweruser moet je niet meer dan 3 uur verwachten. De laptop laad snel op, maar niet als je hem aan hebt staan.
Warmte en geluid
Acceptabel uit de doos, uitstekend na een bios upgrade. Downloadlink van de bios is moeilijk te vinden. Officiële benaming blijkt Asus X202EP te zijn, download is hier te vinden:
windows 8 64 bit -> bios -> v203 voor x202ep
Temperaturen zijn het zelfde na bios upgrade: 50 idle, 75 load. Alleen de laptop is nu ineens doodstil. Ik kan hem niet meer horen, alleen als ik mijn best doe.
Geluid:
Geluid is goed, maar ik gebruik zelf een AKG GHS1 omdat de bas afwezig is. Dit neem ik asus niet kwalijk omdat het verwerken van goede speakers in een semi-ultrabook (officieel is het geen ultrabook, maar het scheelt niet veel) moeilijk te realiseren is. Hoge tonen vervormen op maximaal volume maar over het algemeen is het goed te doen voor multimedia doeleinden.
Edit: Met dank aan tweaker "ghoxer" heb ik een fix gevonden. Door op dezelfde site als die van de biosupdate de driver van realtek voor audio te downloaden heb je veel minder vervorming bij hoge volumes.
Conclusie: Gewoon kopen en harde schijf vervangen door ssd
Als er vragen zijn hoor ik het graag.