Na mijn problemen met de
DS1512+ (zie link hieronder) post ik hierbij mijn ervaringen met de iets grotere broer, de DS1812+).
Review DS1512+:
De problemen die ik had met de DS1512+ i.c.m. Seagate Barracudas en de Western Digital REDs liggen naar mijn mening niet aan de NAS. Omdat ik inmiddels voor 12 harde schijven en 2x DS1512+ RMA had ingediend, heb ik alle Western Digital RED 3TB schijven uitvoerig getest (onder DOS en Windows) voordat ik deze in mijn nieuwe DS1812+ ging gebruiken.
De NAS heb ik in gebruik vanaf 15 december 2012. Ik zal in de toekomst updates posten als ik meer ervaringen heb met de DS1812+). Ik heb al ervaringen met veel Synology nassen (o.a. DS106e, DS207+, DS710+, DS1511+ en DS1512+).
Algemene ervaringen met Synology nassen:
Mijn ervaringen met Synology nassen zijn erg goed. De betrouwbaarheid is prima. De support van Synology zelf ook (1x gebruik van gemaakt met mijn DS1512+). De mogelijkheden zijn ernorm en Synology breidt de functionaliteit steeds uit d.m.v. nieuwere firmware updates van de Disk Station Manager (DSM) software. Ik gebruik al Synology nassen sinds 2006 en sindsdien kan ik niet meer zonder
Eerste ervaringen met de DS1812+:
De eerste keuze waar ik voor stond was hoe het volume in te richten. Op mijn DS1511+ heb ik een RAID5 config draaien (20% opslagcapaciteitverlies over de 5 schijven). Aangezien ik in de DS1812+ 8 harde schijven heb geplaatst, heb ik gekozen voor een RAID6 config (25% opslagcapaciteitverlies over de 8 schijven). Wat mij opviel is dat het veel langer duurt om een RAID6 config aan te maken (inclusief pariteitscontrole). Dit heeft ongeveer 1.5 dag geduurd). Een RAID5 config maken (met 5 schijven) was in een halve dag klaar.
Wat meteen opvalt aan de DS1812+ is hoe stil de NAS is. Dit model heeft grotere ventilatoren (12cm i.p.v. 8cm t.o.v. de DS1512+). In combinatie met WD REDs, die ook erg stil (en koel) zijn, is het een ideale combinatie. De NAS en de WD REDs zijn zo stil dat je die nauwelijks hoort!
Ervaringen na wat langer gebruik:
Simpelweg super! Na mijn mindere ervaringen met de DS1512+ (zie hierboven) nu niets negatiefs te melden. De DS1812+ doet stil (dankzij de REDs), en snel zijn werk. Afhankelijk van grootte van mijn bestanden trek ik mijn gigabit lijn regelmatig vol tijdens bestandsoverdracht van/naar mijn pc. Ook de hoeveelheid beschikbare storage is super (16TB met 8x 3TB in RAID6).
Update 6 maart 2014:
Inmiddels zijn we ruim 400 dagen verder en ik heb geen problemen ondervonden met de Synology DS1812+ i.c.m. 8x WD REDs. De NAS staat 24/7 aan, en er vrijwel constant file I/O vanwege het continue downloaden. Verder wordt er regelmatig automatisch een backup gemaakt, draait er een website op, een foto station en een cloud station. De NAS wordt dus vrij zwaar belast.
Ik wacht met smart op de komende update van DSM naar versie 5. Deze versie heeft nu nog de beta status en ik wacht met updaten totdat die versie stabiel is. Dit betekent weer meer functionaliteit, verbeteringen en mogelijkheden voor niets! Niet helemaal voor niets natuurlijk, want voor zo'n premium merk NAS betaal je ook, want een prijs van €800,- voor een NAS zonder schijven is natuurlijk niet weinig.
Al met al dus nog steeds een zeer tevreden gebruiker van zowel de Synology NAS als van de WD REDs.
Update Augustus 2018:
De NAS werkt nog steeds prima naar tevredenheid! De NAS is sinds januari 2017 niet meer mijn hoofd NAS, maar in gebruik als backup NAS.