Net als de meeste Nederlanders heb ik ook een GSM, en wel de Nokia 6233.
*** Inhoud v/d doos ***
Dit is een standaard Nokia GSM doos, en bevat het volgende:
- 6233 telefoon
- BP-6M Batterij
- Uitgebreide handleiding (oa Nederlands en Frans)
- Lader
- HS-23 Headset
- CD met software
Alles is keurig in plastic verpakt, en wordt met van dat voorgevormde geperste kartonpulp spul op de plaats gehouden, en voor de zekerheid is de telefoon zelf ook nog ingepakt in bubbeltjes plastic. Keurig voor elkaar dus. Let op, op de doos zit ook een sticker met het zogenoemde IMEI nummer, en dat heb je nodig om het toestel te deblokkeren als je 3x de verkeerde PIN intoetst.
*** Technische gegevens ***
Deze staan er niet bij hier op de site, dus ik zal de belangrijkste even noemen.
- Series 40 besturingssysteem
- 320x240 scherm (= QVGA resolutie) met 262.144 kleuren
- 6 MB intern geheugen
- Micro SD sleuf voor extra geheugen
- UMTS (3G)
- Digitale camera (2 megapixel & 8x digitale zoom )
- Stereo speakers
- Voicedial
- Gewicht: 110 g
- Afmetingen: 108 x 46 x 18 mm
** * Het model ***
Dit is wat in het jargon een " candybar" model wordt genoemd, dus eentje uit 1 stuk, zonder klap of schuif functionaliteit. Voorop zit het grote scherm (beslaat ongeveer de helft) en hieronder zitten een 4 tal aparte functie knoppen, een grotere vierkante navigatie knop en het toetsenbord. Daarnaast zitten op de rechter zijkant 2 knoppen om het (bel)volume in te stellen, en een knop om de camera te activeren. Aan de linker zijkant zit een knop om de voicerecorder te activeren, en een sleuf voor de geheugenkaart. (afgesloten met een klepje) Bovenop zit nog de aan/uit knop, die je ook kan gebruiken om een profiel te selecteren. De voorkant is van redelijk glimmend zwart plastic, net als het toetsenbord, en de functietoetsen.De rand om het beeldscherm is van chroom gemaakt, net als een klein randje om de centrale navigatietoets. De achterkant bevat de (onbeschermde) opening voor de camera, en is gemaakt van een soort rubberachtig materiaal. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je hem goed vast kan houden, en rustig een paar vingers kan gebruiken voor de bediening, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hem laat vallen.
*** Eerste keer gebruiken ***
Om hem te kunnen gebruiken moet je uiteraard eerst de SIM-kaart plaatsen, en hiervoor moet je eerst de zwarte achterkant verwijderen (1 cm naar onderen schuiven, en hij is los). Vervolgens zie je de ruimte voor de accu, en hier zit ook de SIM-kaart houder. Na deze geplaatst te hebben, kan de accu er in, en de achterkant er weer op. Hierna moet je de acculader even aansluiten om de accu op te laden, en dan is hij gebruiksklaar.
--------------------------------------------------------- ----
*** Wat kan je er mee ***
Er zitten een flink aantal functies en extra's op, ik zal eerst de "basics" behandelen, en vervolgens een aantal van de extra's.
* Basics *
- Bediening
Om hem te bedienen heb je op de onderste helft het numerieke keypad, met centraal hierboven een joystick achtige oplossing, die bestaat uit 1 grote knop, met hier omheen een rand die functioneert als 4-weg navigatie knop. Hier om heen zitten nog 4 knoppen, de bovenste 2 tegen het scherm aan roepen direct een menu op, en de 2 hieronder zijn de welbekende groene en rode knoppen, waar je dus een gesprek en/of commando kan bevestigen of beëindigen. Net als bij zowat alle Nokia's kan je de menu's laten weergeven als een lijst, of als iconen, en verder zitten er in het startscherm ook nog een aantal snelkoppelingen, naar oa de mediaspeler of het bluetooth menu, en hier zie je ook de eventuele inhoud van de agenda. Veel van de functies van knoppen zijn te wijzigen, en dus kan je alles geheel naar wens instellen.
- Bellen
Dit gaat vrij gemakkelijk, je kan direct een nummer intoetsen en zo iemand bellen, maar ik gebruik altijd de zoekfunctie van het adresboek, en dan kan je scrollen naar de naam, of de 1e letter van de naam intoetsen, waardoor de lijst automatisch ingekort wordt. Hierna kan je de diverse nummers bij een persoon langs om de goede te zoeken, of je kan direct op de " bel" knop (met groene streep) drukken, en dan belt hij het standaard nummer van de desbetreffende persoon. 2 handigheidjes van het toestel om het bellen nog gemakkelijker te maken zijn: 1) je kan de numerieke toetsen gebruiken als voorkeuze toetsen, en 2) je kan dmv van "voicedial" de naam van iemand uitspreken, en dan herkent het toestel dit, en belt vervolgens het corresponderende nummer.
- SMSsen
Dit werkt wat anders dan de oudere nokia's, je moet eerst het nummer opgeven, en dan pas het bericht intikken, ipv andersom. Je kan gewoon letter voor letter de woorden maken, maar er zit ook T9 op, wat inhoudt dat de GSM zelf gaat voorspellen wat je wilt tikken. Dit kan erg snel werken, maar ik ben er nog steeds niet aan gewend, dus ik gebruik het niet. Verder kan je nu ook complete " smilies" in 1 keer invoeren, ipv bijvoorbeeld de karakters :-) 1 voor 1 te tikken.
- Adresboek
Dit was vroeger vrij simpel een naam van max. 8 tekens en 1 nummer, maar tegenwoordig kan je meerdere nummers per naam kwijt, een huisadres, de homepage en het email adres. Verder kan je ook foto's koppelen aan een persoon, zodat je de foto ziet als ze bellen, en je kan hier ook gebruikersgroepen aanmaken, ideaal voor als je 30 man tegelijk wilt sms'en om te laten weten dat je weer uncle geworden bent. Verder kan je er ook verjaardagen in zetten, en dan kan je je laten waarschuwen een paar dagen van te voren, ook handig voor trouwdagen etc. :-)
* Extra's *
- Camera
Dit is iets wat alle gsm's tegenwoordig wel hebben, en zo ook deze. In dit geval is het een 2 megapixel variant, met ook nog 8x digitale zoom. Dit zou je kunnen scharen onder de ietwat lagere middenklasse, en zo is de kwaliteit van de foto's ook. Die digitale zoom is sowieso niet echt deftig, maar het grote nadeel is toch wel het ontbreken van een flits. Zodra de hoeveelheid omgevingslicht ook maar iets richting schemering gaat, is het een hele tour om er nog een fatsoenlijke foto te maken. Maar als je hier wat rekening mee houdt is er voor incidenteel gebruik prima mee te werken, vooral op van die momenten die je altijd overkomen als je de grote digitale camera niet bij je hebt. Je kan er ook nog filmpjes mee maken, helaas maar van max 20 seconden. Ten derde kan je er mee video-bellen via UMTS, maar bij gebrek aan een 2e camera aan de voorkant moet je het toestel dus omdraaien. Niet echt een ideale oplossing, en aangezien het ook veel (duur) data verkeer oplevert gebruik ik die functie ook nooit.
- UMTS
Dit is de wat cryptische afkorting voor "snel internet" op je gsm, en ik moet zeggen, om even de vertraging bij de NS, of de nieuws headlines op nu.nl te bekijken onderweg werkt het prima. Verder heeft google een klein java programma ontwikkeld, waarmee je je Gmail account ook onderweg kan bekijken, en dit werkt nog makkelijker dan de ingebouwde email functionaliteit van Vodafone zelf. Een ander leukigheidje met UMTS is dat je er nu ook Google Earth mee kan bekijken, maar dit genereert veel data verkeer, en kan dus een kostbare aangelegenheid zijn. Ik heb bij mijn Vodafone abonnement wel een redelijk goedkope data bundel, en dan is het nog wel te overzien. Vodafone heeft zelf nog een "live portal" waar je oa tv kan bekijken, of de mooiste goals kan terug zien. Dit ziet er op het 1e gezicht leuk uit, maar zodra je iets wilt bekijken moet je óf een abonnement nemen, óf eenmalig betalen, en dan haak ik meestal af, voor veel van de diensten zijn ook gratis varianten, en dan betaal je alleen het data verbruik.
- Muziekspeler & radio
Aangezien je het geheugen uit kan breiden met losse micro SD kaartjes (tot max 2Gb dacht ik) kan je er ook een aardige verzameling muziek in herbergen. Deze kan je vervolgens weer beluisteren via de muziekspeler software. Deze is vrij basic, en kent naast 2 afspeel opties (random & repeat) nog wat equalizer instellingen, n dat is het ook wel ongeveer. Dit gekoppeld aan de redelijke kwaliteit van de bijgeleverde headset zorgt ervoor dat het nog geen vervanger is van mijn Apple iPod met sony MDR-EX71 oordopjes, maar voor af en toe is hij zeker wel geschikt. Als de headset is aangesloten functioneert deze ook meteen als antenne voor de ingebouwde radio, en deze werkt aardig goed mag ik wel zeggen. Beide kan je ook laten spelen via de stereo speakertjes, maar daar wordt je nou niet echt heel vrolijk van, dat klinkt wel wat iel en blikkerig.
- Aanpasbare layout & ringtones
Je kan door het kiezen van profielen de kleuren etc v/d menu's aanpassen, en door het kiezen van een andere ringtone (midi en mp3) kan je hem nog persoonlijker maken.
- PC suite
Ik noem hier ook even de bijgeleverde PC suite software van nokia, hiermee kan je adressen, muziek, filmpes etc etc uitwisselen tussen je PC en de telefoon, en dit werkt prima naar mijn idee. Let op: er zijn wat issues gerapporteerd over de software icm bluetooth ontvangers die gebaseerd zijn op een toshiba chip, maar die heb ik gelukkig niet.
*** Dagelijks gebruik ***
Ik gebruik hem voornamelijk om mee te bellen (ok, open deur, maar goed) en om te smssen, maar ik moet toegeven dat ik ook steeds meer met UMTS doe, zo kan ik onderweg de mail even checken, kan je Google Earth ook als een soort routeplanner gebruiken en kan je op nu.nl mooi even het dagelijkse nieuws lezen. De bediening is heerlijk, vooral de grote navigatieknop met de aparte 4-weg selectie ring er om heen werkt fantastisch, en is zeker een grote verbetering tov bijvoorbeeld mijn oude 6100. Hierdoor kom je vlot door de menu's heen, en "klik" je eigenlijk nooit verkeerd. De belkwaliteit is kraakhelder, maar dit hangt uiteraard ook gedeeltelijk van het netwerk v/d provider af. Ik zit ook vaak in de trein te bellen, en zelfs dan is de kwaliteit goed, dus daar ben ik prima over te spreken. De toetsen op het toetsenbord zijn zeg maar per 3 in een soort van richel ingedeeld, waardoor je de individuele toetsen makkelijk kan vinden, en hierdoor is het invoeren van adresgegevens of een smsje maken ook prima te doen. Afgezien van wat dingen oversturen naar de PC doe ik verder niet zoveel met bluetooth, maar die paar keer dat ik verbinding legde met een andere GSM ging dit vlot en zonder problemen. Via bluetooth houdt ik op mijn PC ook de adressen etc bij, dat scheelt weer "typen" op de telefoon zelf. hiervoor kan je ook een optionele data kabel gebruiken, maar die is vrij duur, en dan zou ik liever voor een bluetooth dongle gaan voor hetzelfde geld, dan ben je wat beter op de toekomst voorbereid mocht je al een ander merk GSM nemen.
Dit zelfde geldt eigenlijk voor de muziekspeler, radio en de camera, die gebruik ik maar incidenteel, en daarvoor zijn ze nou ook net gemaakt naar mijn idee, dus daar ben ik ook dik tevreden over. Het beeldscherm is mooi helder, en van een normale resolutie, dit is bij sommige merken nog wel eens iets van 140x180 oid, en dan zijn er bijvoorbeeld maar lastig gratis achtergronden voor te vinden. De trilstand werkt ook prima, hij heeft aardig wat kracht, dus je voelt hem goed in je broekzak als iemand belt. Wat je tegenwoordig veel ziet is dat jongelui de GSM als draagbare stereo gebruiken, en aangezien deze 2 speakertjes heeft, kan dat hier ook mee. (maar het is wel heel aso, dus alsjeblieft niet) En het klinkt nou ook niet echt heel erg goed moet ik zeggen, daar zijn die speakertjes gewoon te klein voor. Daarnaast kan je de speakers ook gebruiken als je handsfree wilt bellen, en dat werkt wel goed, zolang je niet met 5 man tegelijk zit te roepen, dan is het aan de andere kant bijna niet meer te volgen.
*** Accu duur etc ***
Op een volle accu kan het toestel maximaal 340 uur standby staan, of je kan er 3,5 uur mee bellen, maar aangezien je in de werkelijkheid een mix van beide hebt, moet ik hem ongeveer 1x per week de telefoon aan de lader leggen. Dan heb ik het over ~drie kwartier bellen, 20 smsjes en een half uurtje internet/UMTS gebruik. Dit is keurig te noemen, zeker in vergelijking met de modernere toestellen met nog meer functies, dan mag je blij zijn als je er 2 dagen mee kan werken. Het toestel gebruikt wel een kleinere aansluiting voor de stroom-adapter dan oudere toestellen, dus even eentje lenen op de zaak van een collega kan lang niet altijd meer. (er zijn overigens wel verloopstukjes voor te krijgen)
*** Conclusie ***
Om iets ter grootte van een twix en een prijs van €175 euro goedkoop te noemen is wat te joker, maar je krijgt wel veel waar voor je geld, en zeker icm een abonnement. Ik hoefde niks bij te betalen bij een gemiddeld 1 jarig contract, en dan is het een prima deal! Je krijgt er een toestel met prima geluidskwaliteit, een redelijk degelijke bouw, een heerlijk werkende menustructuur en een aantal leuke extra's voor.