Dit is de printer van mijn vriendin, die sinds kort ook bij mij thuis staat.
De doos
Hier zit de goed in plastic verpakte all-in-one in, een stroomkabel een quickstart handleiding, een uitgebreide papieren handleiding, en wat cd's de bijbehorende software. (geen USB kabel!)
Aansluiten & opstarten
Dit is de printer van mijn vriendin, die sinds kort ook bij mij thuis staat.
De doos
Aansluiten & opstarten
Hier komen we meteen al op iets leuks, hij heeft een netwerkaansluiting, naast de standaard USB 2.0 aansluiting. Het grote voordeel van een netwerkaansluiting is dat je de printer heel makkelijk met meerdere pc's kan delen, als deze al via een netwerkje met elkaar verbonden zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer huishoudens die dit hebben, en dan is dit echt ideaal. Je moet wel eenmalig alle software op elke pc installeren, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar.
De techniek
Het is een all-in-one, wat in dit geval zoveel betekend als scanner, printer en kopieërapparaat in één. Ideaal voor als je eens een kopie van een paspoort naar een bank oid moet sturen, of die oude vakantie foto wilt mailen naar een vriend. Hij is 434 x 567 x 162 mm groot, wat gemiddeld is, maar je moet zoals altijd wel opletten voor uitstekende papierlades etc.
* Het printergedeelte
Hij heeft een maximale printresolutie van 4800 x 1200 dpi, en dat is wat ongeveer de norm is voor een consumenten printer, en zeker genoeg voor foto's ed. Ze beloven een maximumsnelheid van 32 ppm (zwart/wit) / 31 ppm (kleur), maar zoals altijd is dat gemeten op de snelste stand onder optimale omstandigheden. Hij voelt wel snel aan, en hij begint ook snel te printen na ontvangt van een opdracht, maar we hebben het niet geklokt. HP zelf roept dat het de snelste in zijn klasse is, en ik durf daar zo niet hardop aan te twijfelen, maar ik heb nog geen goede vergelijkende tests gezien. Hij kan overigens foto's ook zonder witrand printen, wat uiteraard wel zo mooi is. Deze zijn trouwens van fotolab kwaliteit, echt helemaal scherp en helder. Helaas kan hij geen CD's bedrukken, maar dat was mijn vader toch al niet van plan, en was dus geen reden om hem niet te kopen.
* Het scangedeelte
De scanner heeft ook een resolutie van 2400 x 4800 dpi, en dat is meer dan voldoende voor thuisgebruik, sterker nog, ik denk dat veel mensen die stand niet eens zullen gebruiken, aangezien dit vrij grote bestanden genereert. zoals met alle flatbedscanners is het soms wat lastig om een foto er recht op te leggen, en dan wordt de glasplaat al snel vies. De scansnelheid is ook goed, maar de software parkeert de scans soms op een rare plek in de "mijn documenten" map. De scanner kan ook samen met de bijgeleverde OCR software direct tekst naar een word document scannen, dit scheelt heel veel tikwerk, maar je moet het altijd even controleren, het is zeker niet altijd foutloos.
* Het kopieërgedeelte
Dit is eigenlijk een combinatie van de 2 bovenstaande functies, en werkt goed, als je vanuit standby begint heb je ruim binnen een minuut een kopie liggen. We hebben nog niet geprobeerd of je dit ook kan doen zonder een aangesloten pc, maar het kan volgens mij wel.
* De cardreader
Nou, die doet gewoon wat hij moet doen, geheugenkaartjes uitlezen. De SD kaartjes van mijn vaders digitale camera werden prima gelezen, en volgens de handleiding leest hij zowat alles. Hij kan de nieuwe SDHC SD kaartjes niet uitlezen, en het was wel een leuke bonus geweest om hem wat meer "future proof" te maken.
Het ver/gebruik
Het apparaat is goed te bedienen dankzij het onscreen menu op het beeldschermpje, maar dit zal veelal toch gebeuren vanaf de pc met de bijgeleverde software. Deze software is prima voor elkaar, maar soms wel eens wat te uitgebreid naar mijn smaak.
HP heeft voor dit model eindelijk gekozen voor gescheiden inkttankjes, en dat scheelt behoorlijk in de kosten. Ze hebben dezelfde opzet genomen als in de grote HP5500 die ik op de zaak gebruik, namelijk 6 inkktanks in de kleuren cyaan, magenta, geel, zwart, licht cyaan en licht magenta. Vooral door die laatste 2 tinten hoeft de printer veel minder kleuren te mengen, en is hij dus ook zo snel. Een complete set originele HP inkt is ongeveer 65 euro online, maar je doet er behoorlijk lang mee, er is met de eerste set al van alles geprint door mijn vriendin, en ze zijn allemaal nog voor zeker 3/4 vol. Er zijn volgens een aantal websites wel wat probleempjes met de zwarte inkt die makkelijk vlekt, zeker als je vinger wat vochtig is. Dit is ons (nog) niet echt opgevallen, maar ik zou het wel even checken in de winkel.
Hij is ook redelijk stil in het gebruik, maar je hoort hem uiteraard wel als hij aan de gang is. De snelste economy stand is ook de luidruchtigste, dat is wel even iets om in de gaten te houden als hij bijvoorbeeld in de woonkamer staat.
Een prima all-in-one, met 1 heel groot pluspunt, de netwerkaansluiting. Ik denk wel dat het feit dat er geen mogelijkheid is tot het bedrukken van CD's een aantal consumenten zal afschrikken, maar dat doet niks af aan het feit dat het een goede en snelle all-in-one is.