De DS411+ heeft jaren trouwe dienst geleverd (4 schijven). Schijven raken uiteindelijk vol. Keus is dan om er een naast te plaatsen. Ik heb gekozen voor vervangen voor een model met 2x zoveel ruimte qua schijven, de DS1812+. Een machine met ruimte voor 8 harddisks (maximaal 4 * 8 = 32TB).
Zeer te spreken over de winkel waar ik deze gekocht heb
mymediacenter.nl, snel en zeer goed verpakt verzonden, maar dit terzijde.
TLDR versie: zeer goed product, je zult er geen spijt van krijgen.
Trays
De DS1812+ is, zoals ik van Synology gewend ben een mooi product. Om te zien en om te gebruiken (het OS erop). Behalve de harddisktrays, deze zijn van plastic. Dit vind ik niet heel erg maar het geeft een goedkoop gevoel. Qnap producten schijnen robuuster aan te voelen. My interesseert dit echter niet aangezien ik niet dagelijks mijn DiskStation aan het strelen ben maar bij het inbouwen van harddisks valt dit wel op.
Het inbouwen van harddisks gaat een stuk eenvoudiger dan bij mijn DS411+. Dit komt door de harddisktrays. Erop duwen -klik- uitnemen, harddisks erin, schroeven maar. Terugklikken et voila. Dit systeem schijnt hotswappable te zijn wat inhoud dat je de schijven terwijl de machine draait eruit en erin zou moeten kunnen doen. Niet geprobeerd omdat dit enkel in een situatie van een falende schijf zou zijn.
Hoeveelheid meegeleverde schroefjes is aan de zuinige kant, ik begrijp dat het wereldwijd crisis is maar toch.
Extra geheugen
Bij aanschaf direct het extra geheugen van 2GB erbij besteld. Hiervoor moet het DiskStation open geschroefd, iets wat normaal niet hoeft vanwege de trays. Eenvoudig te plaatsen aangezien het SODIMM is, laptop geheugen. Klik klaar. Kast dicht en draaien maar. Geen idee of dit veel verschil maakt maar ik redeneerde als volgt: 2GB geheugen, kosten van 47,50 EU, dit kan er dan ook nog wel bij. Ik kan me wel zo voorstellen dat als je op het DiskStation veel services draait dat je er verhoudingsgewijs steeds meer profijt van zult hebben.
RAID configuraties
Synology biedt hun eigen Synology Hybrid RAID aan dat flexibel om kan gaan met verschillende schijfgroottes in eenzelfde volume zonder dat er ongebruikte ruimte overblijft. SHR en SHR2, respectievelijk 1 of 2 schijven die mogen uitvallen zonder gegevensverlies. SHR wordt standaard gekozen in de wizard dus even opletten en je keuze bewust maken voordat je het volume vol gaat zetten met bestanden.
De standaard RAID configuraties worden natuurlijk ook ondersteund zoals RAID0, 1, 5, 6 en 10.
Mooie raid rekenmachine:
De software
Zeer te spreken over de webinterface van het linux gebaseerde OS waar Synology apparaten gebruik van maken. Het fijne ervan is dat je ook ssh kunt gebruiken om ernaar toe te gaan en zaken van de commandline te regelen, erg fijn.
Zeer veel pakketten beschikbaar en ze werken allemaal voortreffelijk.
Zie voor een overzicht van de pakketten hun website:
Naast de pakketten op het DiskStation zijn er tevens door Synology tal van apps in de iTunes app store te downloaden die aansluiten op deze services, zodat je overal in het huis hem kunt besturen, foto's kunt bekijken, muziek luisteren etc.
Je kunt natuurlijk ook je router zo instellen zodat je DiskStation vanaf buitenshuis bereikbaar is.
Er schijnt ook een levendige community te zijn waarin allerlei pakketten beschikbaar zijn niet officieel door Synology ondersteund. Zoals sabnzbd, ik heb dit echter niet geprobeerd.
Synology is bij mij bekend als partij die hun oudere producten blijft voorzien van updates. Dit houdt in nieuwere OS versies en nieuwere pakketten versies. De DS411+ is 2 jaar oud en ik kan haar nog steeds voorzien van nieuwe versies als ze uitkomen en dus van nieuwe functionaliteit genieten.
Time Machine
Yep, Synology heeft sinds DSM 3.2, het OS waarop DiskStations draaien, ondersteuning voor Apple's Time Machine. Je kunt meerdere MacBook Pros / iMacs van dezelfde Time Machine share gebruik laten maken, alsof ze op een "Apple" Time Machine zijn aangesloten, maar dan een met veel meer ruimte en een met gegevensbescherming (RAID) i.t.t. Apples Time Machine waarin 1 HDD zit, slecht gekoeld en snel stuk gaat

(ik spreek uit ervaring helaas).
Uitbreidbaarheid
Je kunt het DiskStation voorzien van 2x een DX513, in zo'n apparaat kunnen weer 5 harddisks zodat je in totaal op 18 schijven uit kunt komen. Als je dan schijven gebruikt met de maximale ondersteunde grootte van 4TB kun je in totaal op 72TB uitkomen! Niet geprobeerd maar ik ga er vanuit dat de 2 eSATA aansluitingen prima werken.
Prijs
De prijs kan aan de hoge kant lijken, echter als je berekent hoeveel dit apparaat kost per harddisk is hij relatief goedkoper als modellen met minder plaats voor HDDs.