MSI RX3850-T2D256E-OC Review

TZC-T1-FX
24 maart 2008, laatste update op 24 maart 2008, 3.363 views

MSI RX3850-T2D256E-OC

Let op! Ik heb de MSI HD3850 OC edition, maar aangezien ik die niet kon selecteren heb ik maar de Sapphire versie gekozen. (P.S.) Dit is mijn eerste review, dus ik neem graag alle kritiek en commentaar graag aan:D. P.S. Heb hem nu maar even bij het goede product gezet! =) Test systeem: Intel Core 2 Duo E4500 @ 3.0Ghz 3072 DDR2 800MHZ RAM ATI HD3850 CoolerMaster Extreme 430Watt Windows Vista Home Premium 32-bit. Drivers: ATI Catalyst 7.12 Doos openen! Wat vinden we? 1x ATI MSI HD 3850 1x DVI naar HDMI verloopstukje 1x DVI naar VGA verloopstukje 1x Crossfire bridge 1x S-Video naar Component Drivers en handleiding. 1x Full version van Colin MCrea DiRt! 1x 14 daagse trail van LoTr Online De HD3850 heeft 320 stream processing...

Pluspunten

• Single Slot koeling
  • UVD
  • Prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

• drivers nu nog onvolwassen in mijn ogen. (zelfs 8.2 ja!)

P.S. Heb hem nu maar even bij het goede product gezet! =)

Test systeem:
Intel Core 2 Duo E4500 @ 3.0Ghz
3072 DDR2 800MHZ RAM
ATI HD3850
CoolerMaster Extreme 430Watt
Windows Vista Home Premium 32-bit.
Drivers: ATI Catalyst 7.12

1x DVI naar VGA verloopstukje
1x Crossfire bridge
1x S-Video naar Component
Drivers en handleiding.
1x Full version van Colin MCrea DiRt! :)
1x 14 daagse trail van LoTr Online

De HD3850 heeft 320 stream processing units, 16 Texture units, 16 Raster operators. De GPU core draait op dit model met 690Mhz, het geheugen met 256MB GDDR3 moet het 1.66Ghz doen dit alles met een 256-bit weggetje. Deze kaart ondersteunt ook het nieuwe PCI-Express 2.0. Dit is de eerste kaart die DX10.1 en PCI-Express 2.0 ondersteunt! PCI-Express 2.0 heeft 2x zoveel bandbreedte tegenover de PCI-Express 1.0/1.1 interface. De nieuwe Intel chipsets met X38 ondersteunen de PCI-Express 2.0 interface. De HD3850 heeft een single slot koeler, dus het neemt maar 1 slot in van je computer! De kaart heeft ook een extra voedings aansluiting nodig, een 6 pins aansluiting achter in de kaart.

Mooi kaartje ^^

Crysis v1.1op 1680x1050 Medium zonder AA, 33 FPS gemiddeld

Call of Duty 4 op 1024x786 Alles max + 4x AA, 80 FPS gemiddeld
Call of Duty 4 op 1680x1050 Alles max + 4x AA, 44 FPS gemiddeld
Call of Duty 4 op 1280x1024 Alles Max + 4x AA, 60 FPS gemiddeld

Bioshock op 1024x768 Alles max, 91 FPS gemiddeld (DX10 enable)
Bioshock op 1680x1050 Alles max 50 FPS gemiddeld (DX10 enable)
Bioshock op 1280x1024 Alles max 65 FPS gemiddeld (DX10 enable)

(8.12 drivers)

Lost Planet DX9 op 1024x768 Alles Max, 67 FPS gemiddeld (Shadows op Med)
Lost Planet DX9 op 1280x1024 Alles Max 40 FPS gemiddeld (Shadows op Med)
Lost Planet DX9 op 1680x1050 Alles Max 18 FPS gemiddeld (Shadows op Med)
Lost Planet DX9 op 1680x1050 Medium/High + 2x AA, 34 FPS gemiddeld (Shadows op Med)

Lost Planet DX10 op 1280x800 Medium + 2x AA, 32 FPS gemiddeld
Lost Planet DX10 op 1680x1050 Medium 20 FPS gemiddeld.

UT3 op 1280x1024 Alles Max, Post Processing: Default: 79 FPS gemiddeld
UT3 op 1680x1050 Alles Max, Post Processing: Default: 67 FPS gemiddeld

3Dmark 06 standaart settings: ongeveer 8500 punten.

Ke... Uitstekende scores! Zowat alle games zijn goedspeelbaar op alles op max. Met uitzondering van Crysis dan.

Aansluitingen:
Er zitten 2x DVI aansluitingen en 1x een S-Video uitgang. Met die 2 DVI aansluitingen kan je natuurlijk 2 monitoren aansluiten! Met de S-Video naar component kabeltje kan je via S-Video met de component kabel, op je TV aansluiten met een maximale resolutie van HD 1080I! Met de DVI naar HDMI verloopstukje kan je je computer aansluiten aan alle apparaten die ook HDMI ondersteunen (Plasma TV's, LCD TV's, HD-DVD/Blue-Ray spelers enz.) met een maximale resolutie van HD1080P, wat ook leuk is om te weten, dat via HDMI er ook 5.1 Surround sound eruit komt! Er zit namelijk ook een aparte geluids chip op de HD3850 kaart!

Geluid&Temps:
Ik heb de Chiphell FanFix BIOS niet erin geflashed, puur omdat ik geen ervaring in het flashen van videokaarten heb, hierdoor draait de fan niet sneller als de kaart warmer word. Op de kaart zit gewoon de standaard stock koeler. Op standaard fan snelheden draait ie op 27.5% van zijn vermogen, hierdoor is hij wel geruisloos, maar dan word 72 graden idle. Stresst komt ie zelfs bij de 90 graden!
Via rivatuner heb ik de FAN speed op 60% gezet, ook als Windows opstart. De temps zijn dan als volgt:

60 Graden Idle
77 Graden Stresst.

De fan is nu wel een beetje hoorbaar, het is wel storend als je slaapt met je PC aan, maar dan kan je net zogoed de fan speed weer lager zetten als je probeert te slapen ;) .

Video ondersteuning:
Deze kaart ondersteunt UVD, Universal Video Decoder. Als je normaal een video afspeelt, dan zorgt je processor ervoor dat de beelden verwerkt worden. Met UVD word nagenoeg alle stress die de processor normaal krijgt afgelost, de videokaart neemt de taken dan van zich over. Maar waar is dit nou handig voor? Nou als je High Definition video's op je computer wilt afspelen, dan heb je minimaal een Pentium 4 op 3.2Ghz nodig. Dat zijn alleen HD films van 720P! Als je Full HD op je PC wilt afspelen, dan heb je minimaal een Core 2 Duo E6600 nodig! Met UVD zou je zelfs een brakke Celeron D op 2.66Ghz kunnen gebruiken om Full HD films aftespelen, want de videokaart doet dan al het werk! :)

Drivers
Ik gebruik nu de ATI Catalyst 7.12 driver, en ik heb wel wat problemen met UT3. Het crasht af en toe als ik een online multiplayer game wil joinen. De game is gepatched naar versie 1.1. De drivers zijn nog niet zo volwassen natuurlijk voor de HD3800 serie, dus ik heb nog geen mening over de drivers, alleen dus dat ik het jammer vind dat UT3 af en toe crasht

Conclusie:
Een uitstekende prijs/performence verhouding! Ik heb hem nu ongeveer 2 maanden in gebruik en ik heb er geen spijt van! Mijn vorig kaart was een 7900GS dus kwa FPS ging ik er erg op vooruit!

Overklokking!
Voor het overklokken gebruik ik 2 programma's, ATITool voor het scannen van Artifacts, en natuurlijk Rivatuner, volgens mij hoef ik niet uit teleggen hoe die programma's werken, of wel tweakers? :9
De stock instellingen zijn:
GPU: 690Mhz
MEM: 830Mhz (effectief: 1660Mhz)

Ik draai nu:
GPU: 755 Mhz
MEM: 1000Mhz (effectief: 2.0Ghz)

Hiermee haal ik net iets over de 10000 punten met 3Dmark 06 op standaard settings. Vind ik wel netjes :)

Update:
Ik heb sinds een lange tijd drivers 8.1 gebruikt en ik was hier erg positief over.
COD4 crasht heel wat minder (drivers reageert niet etc), het crasht zowat niet. UT3 doet nogsteeds moeilijk, maar ik verwacht dat dat aan de game zelf ligt. Verder heb ik 3Dmark 06 op de zelfde settings en zelfde kloksnelheden gedraait, wat resulteert in een score van 10073.

Instellingen
GPU: 750Mhz
MEM: 2000Mhz (effectief: 2.0Ghz)

Scores:
3Dmark 06 stock settings
10073 Points
SM2.0 Score: 4355
HDR/SM3.0 Score: 4725
CPU Score: 2461

klik
(sorry voor de brakke foto's, heb ze geschoten met een 2 Megapixel GSM camera, A la Samsung E900)

Update!
Net even Catalyst driver 8.2 geinstalled en ben wel een beetje teleurgesteld moet ik zeggen, in de release notes staan bij know issue's dus dat de UT3 bugs nog steeds niet verholpen zijn! Aih Aih Aih! Terwijl ik dit kaartje had gekocht om UT3 te spelen! Je game ervaring loopt wel een deuk op als je bij het joinen ongeveer 1 derde van je pogingen crasht! Verder had ik snel ook 3Dmark 06 gedraait, wat resulteerde in een score van 95xx. 500 punten minder ! Nja, kan wel zeggen dat die irritante boxje links boven in de hoek verdwenen is. Ik post later wel een screen en ik ga van de week even weer wat games testen! Welke fixes btw aanwezig zijn vind je hier!

Update!
Nadat mijn beeld telkens ruisde, alsof er een zeef doorheen was gezet, heb ik mijn overklok maar uitgezet, doet het nu wel prima, misschien was 2.0Ghz toch te hoog? Wat mij ook nog opvalt is, is dat sinds kort (vanaf driver 8.1) het maximaliseren van flashvideo, resulteert in 2 schuine vlakken met de kleur, grijs en wit. Dus geen enkel videobeeld. Hopelijk word dat snel gefixed!

Update
Game Lost Planet toegevoegt.
Game UT3 toegevoegt.

Heb jij ook een MSI RX3850-T2D256E-OC?

Jammer dat je met de benchmarks geen vergelijk kan trekken doordat je verschillende games met verschillende drivers hebt gespeelt. Idem voor de 3dmark2006. Verder idd een nette review
Ik heb datzelfde met maximaliseren van flashvideo. Dit is een probleem van Adobe flash zelf. Het staat ook bij de help van bijvoorbeeld Youtube. Oplossing die ze aanreiken is dat je Dx9 opnieuwe moet installen, samen met je videokaart drivers. Bij mij werkt dit niet en dus heb ik ervoor gekozen Hardware Acceleration uit te zetten bij flash (gewoon rechtsklikken en vakje weghalen). Ik maak trouwens gebruik van een Sapphire 3870, miss probleem met drivers Ati?

Mooie review trouwens ;)

[Reactie gewijzigd door -j-k- op 26 juli 2024 05:34]

Ummhh, dankje! Het werkt nu! Hardware Acceleration uitzetten dus, zal wel bug zijn.
Nette en uitgebreide review, Goeie benchmarks! Wat foto's van de kaart zijn altijd welkom naturlijk. Over dat er minimaal een E6600 nodig is om 1080p af te spelen zonder UVD is natuurlijk niet waar. Heb hier een laptop met een 6150Go en een Turion x2 1.6 ghz en deze speelt Full HD vlekkeloos af met 55 procent belasting.
Een 6 Serie kaart had volgens mij ook hardware matige versnelling voor HD content
Officieel wel, maar er zat een bug in het productieproces waardoor het hardwarematige gedeelte uitgeschakeld moest worden.
Eindelijk verplaatst ;) :P

Je kan nu je oude verwijderen lijkt me (productreview beheer en dan op het tekstballonetje met de rode min klikken achter de review.

Ik heb niets meer op je review aan te merken dan de vorige
Kan je eens kijken wat de Crysis Patch 1.2 met je performance doet? Volgens mij zal het je een hoop helpen, hier ging ik er ook op vooruit :)
Volgens mij was dat vooral patch 1.1, patch 1.2 was meer voor de bugfixes.
had dat klein blokje bij m'n X800GTO² ook, maar nu is het weg :)

wel mooie review, van welke kaart kwam je hiervoor? 7600GT ?
Ik had hiervoor een 7900GS ;)
Heb dezelfde kaart en haal net wat minder in 3dmark06. Hij is dan ook wat lager geklokt. 9768 3dmarks op 715 / 927 MHz met een e6300 @ 2.8 GHz. Ook de van met rivatuner op 60 gezet. Helaas krijg ik atitool niet aan de praat, systeemvak icon verschijnt wel, cpu ligt onder zwaar vuur, maar verder gebeurt er weinig..