Dell XPS one 27 - All-in-One Review

cantate
4 december 2012, laatste update op 4 december 2012, 3.120 views

Dell XPS one 27 - All-in-One

Ik heb een licht afwijkende configuratie getest, zie hieronder. Algemene beoordeling(samenvatting) Een redelijk geprijsde all-in-one die zich onderscheid van zijn andere windows concurrenten door zijn mooie scherm. Helaas is het door de beperkte configureerbaarheid lastig om dit systeem precies aan je wensen te laten voldoen. De Videokaart blijft altijd redelijk zwak, en ook de spiegelende afwerking van het scherm is een misser, zeker voor de non-touch variant waarvoor dit minder noodzakelijk is. Mocht je geen zware grafische toepassingen doen en spreekt het uiterlijk je aan, is het een goede koop. Specificaties • Processor : Intel Core i5-3450s Processor 1 SR • Display : 27" Non-Touch Screen...

Pluspunten

• Design
  • Gebruiksgemak
  • Scherm
  • Stroomverbruik
  • Geluid en warmte

Minpunten

• Spiegeling van het scherm
  • Configuratiemogelijkheden
  • Matige videokaart voor een flink scherm

Ik heb een licht afwijkende configuratie getest, zie hieronder.

Algemene beoordeling(samenvatting)

• Wireless : Dell 1703 802.11b/g/n, Bluetooth v4.0+LE 1 SR
  • Keyboard & Mouse : Dell KM713 Wireless Keyboard & Mouse (Merlot) 1 SR
  • Operating System : Genuine Windows 7 SP1 Home Premium (64 BIT) 1 SR
Features
Bt 4.0, wifi(b, g, n) HDMI in en out, USB3 (4 of 6 poorten) en een bijgeleverd draadloze tobo en muis. Tevens ingebouwde webcam, speakers en microfoon.
4 sterren omdat dit een model is zonder touch, waardoor die feature "mist." Voor de rest kan ik me niet bedenken wat je nog meer nodig zou hebben als features. Volgens mij ontbreekt een e-sata poort.

Prestaties
Prestaties zijn voor normaal gebruik prima. Het speakers klinken goed, ik denk niet dat ze veel onder doen voor de meeste budget speakers (zoals een logitech Z120 of 130, maar ik ken die verder niet), de webcam is zover ik heb gemerkt gemiddelde kwaliteit (minder goed dan een logitech C270 bijvorbeeld).

Dan de prestaties tijdens het gebruik. Zoals te zien is er gekozen voor de windows 7 variant zonder msata SSD en met slechts 4GB aan ram. Hij werkt snel, snappy, internetten, filmpje kijken, allemaal geen probleem. Eigenlijk is hier niet veel anders over te zeggen dan over een vergelijkbare desktop zonder SSD.

Voor spellen is het systeem echter wel onvoldoende. Door het hoge resolutie scherm is de GT640 met DDR3(!) geheugen onderbemeten. Ik heb 2 benchmarks uitgevoerd op de lage resoluties (gratis versies), de gratis versie van 3dmark 11(P2009) en 3dmark vantage(P8789). De resultaten staan in onderstaande screenshots. Echter, er waren problemen met de drivers van de videokaart waardoor één van de modi het niet deed bij 3dmark 11. Hier kom ik misschien later nog op terug.

Geluid en warmte
Onder de belasting die ik erop heb toegepast(3dmark) wordt de AIO nauwelijks luidruchtiger. Het geheel is over het algemeen erg stil. Aan de achterkant zijn geen echte "hotspots" te voelen, zoals bij de iMacs wel het geval is. De luchtstroming gaat van onder het scherm tot de rand bovenaan de achterkant.

Het systeem heeft een, ik meen 3tal ventilatoren: 1 in de voeding aan de rechterkant van het scherm, 1 in het midden die via een heatpipe de warmte van de cpu afvoert en nog 1 op het moederbord zelf, voor vermoedelijk de GPU. (deze laatste is een normale(axial flow) fan, de andere 2 zijn volgens mij centrifugaal.)

Bouwkwaliteit en afwerking én design
De AIO is flink aan het gewicht. Hoewel het systeem een combinatie van laptoponderdelen en desktoponderdelen is, weegt hij toch een kleine 16kg. Het schermsysteem staat daarom niet zomaar te trillen als je hem aan zet of een usb-stick inplugt.
De voet is van geborsteld alu. Het geheel voelt degelijk aan en de afwerking is goed.

De muis is vrij zwaar en het toetsenbord bevat aluminium delen, waardoor deze degelijk aanvoelt.

Het design lijkt erg veel weg te hebben van de iMac's. Het ziet er mooi uit, maar de spiegelende afwerking is wel een minpunt. Het is een echte eyecatcher. met een minimum van 1 kabel(stroomvoorziening) zorgt het ook voor een lekker "clean" bureau. Overigens, er zit een schuifje(knopje bovenop) om de webcam mee te blinderen, leuke gimmick!

Modbaarheid
Het systeem is eenvoudig open te schroeven(2 schroefjes). Bij de ram sticks kun je zeer gemakkelijk(2 extra schroefjes), voor de andere onderdelen(msata slot, hdd) dienen wat weer schroefjes(minimaal 6) te worden losgedraaid, maar het is zeker geen onoverkomelijk werk.

Ergonomie
Het scherm is goed in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Helaas is deze glanzend afgewerkt, waardoor je in een goed verlichte ruimte al snel last hebt van spiegelingen. dit zorgt er dan weer voor dat je de helderheid vaak hoger zal zetten, waardoor je eigenlijk tegen een te fel scherm zit te kijken.
plaatje van Hot Hardware:

De muis/toetsenbord combinatie werken fijn. De toetsen zijn vrij vlak, zoals een laptop toetsenbord. Een nadeel, als MX500 gebruiker, is het gebrek aan de extra knoppen op de muis. Op het toetsenbord is met de fn-toets extra functionaliteit beschikbaar (volume harder enzovoort, zit ook op het scherm, maargoed.)
Verder zitten er 2 USB , een cardreader en twee 3,5mm jack aansluitingen aan de linker zijkant van het scherm/systeem. aan de rechter zijkant zit de aan/uitknop met een indicatie led voor activiteit. Deze zie je dus niet als je erop werkt, maar je hebt dus ook geen hinderlijk geknipper in het gezichtsveld. Ook zit er een slot-in DVDbrander aan de rechterkant.

Om de helderheid en het volume aan te passen zitten ook 3 "knoppen"(touch elementen) in de rechter onderhoek van het scherm, deze lichten op als je in de buurt komt met je hand en verschijnt een OSD bij gebruik.

Stabiliteit & betrouwbaarheid
Het systeem doet stil en probleemloos zijn werk. Tot dusver geen problemen ondervonden. (pas een maand oud, dus tja)

Ondersteuning
De telefonische support van de Dell helpdesk is wel goed, maar deze heb ik voor dit model nog niet gebruikt. De handleiding, (Waar Martin Mace me aan heeft geholpen, waarvoor dank) bevat veel informatie, zoals de plaatsing van een eventuele msata schijf.
Daarnaast zijn de drivers beschikbaar op de Dell website.

Prijs
Het syteem staat voor 1099 in de prijslijst van Dell. Daar kan je vaak nog zo een 5% vanaf bellen. Een vergelijkbaar scherm kost al snel 550 euro, dus een systeem met deze specificaties, Windows 7 en office 2010 starter voor zo een 500 euro lijkt me niet verkeerd.

Software
Het systeem zoals besteld omvatte windows 7 + office 2010 starter. Voor de rest zaten er 15 maanden McAffee bij, en nog een aantal andere gesponsorde spullen, al viel het geheel mee. (een asus laptop bevat meer)
Het systeem werd als 1 partitie geleverd en de herstelschijven moesten zelf worden aangemaakt. (Dell applicatie meegeleverd)

Opmerkelijk was dat de persoonlijke mappen beschermd waren door er in de maptoegang een gebruiker "iedereen" aan toe te voegen zonder rechten, waardoor je eigenlijk alleen via de door Dell gemaakte snelkoppelingen in de persoonlijke mappen kon komen. Om alle gebruikersdata op D te krijgen moesten deze rechten(of het gebrek daarvan eigenlijk) even worden verwijderd, waarna alles zoals verwacht werkte.

Zinvolle reviews/websites
Hot Hardware uitgebreide review van de XPS One 27
Hardware.info review over het gebruikte scherm van Samsung

Nog twee beknopte reviews van de XPS one: APCmag en digital trends

Eigen plaatjes volgen misschien later! Op en aanmerkingen altijd welkom, maar vergeet niet dat dit niet mijn systeem is, en ik slechts beperkt de tijd heb gehad om hem te testen. tot slot: de plaatjes hieronder van mijzelf zijn nogal verkleind om aan het (middeleeuwse) formaat van Tweakers.net te voldoen :)

Heb jij ook een Dell XPS one 27 - All-in-One?

Even onder de aandacht brengen voor lezers van deze review dat er nu ook een [Ervaringen] Dell XPS One topic op GoT is. Altijd welkom!

[Reactie gewijzigd door woussie op 23 juli 2024 06:14]

In tegenstelling tot wat Dell.nl aangeeft op hun website zit er bij mij wel degelijk GDDR5 in :)
Dat verklaart ook meteen de 2ghz frequentie in de 3Dmark scores. Bedankt voor je toevoeging, ik zal dit later nog eens nagaan voor het specifieke model dat ik in mijn handen hebt gehad.

[Reactie gewijzigd door cantate op 23 juli 2024 06:14]

Bedankt voor je duidelijke review! Normaal gezien wordt er bij mij een van deze dagen ook een XPS One geleverd...
Het is me echter niet helemaal duidelijk wat de 3dmark-scores nu daadwerkelijk betekenen, als complete benchmark-noob (even googelen leverde niet veel nuttigs op), maar dat zal ik binnenkort dus zelf kunnen uitproberen... Dat nieuwe spellen niet op de volledige 2560x1440 resolutie zouden kunnen draaien lijkt me wel duidelijk, maar ik hoop toch op een beetje grafische power (op een lagere resolutie dan)...

Leuk om te lezen, overzichtelijk en iets meer diepgaand dan de vorige XPS review; mooi! ;)
Bedankt en alvast succes met je toekomstige systeem.

Enkele gamingbenchmarks van Hot Hardware. Verder is de chip te vergelijken met de andere GT640m's,. zoals je die in veel notebookreviews terugvindt. (voor reso in game benches ga over de woorden "low", "med", "high" etc heen)
De review van notebookcheck had ik al gezien (inderdaad een goede tip voor andere geïnteresseerden in game-benchmarks) - en heeft me uiteindelijk over de streep getrokken om de XPS toch te bestellen; als deze resultaten ook min of meer voor de XPS gelden, ben ik tevreden. "Alles" is (mits terugschroeven van de resolutie) te spelen, goed genoeg voor een niet-hardcore gamer als mij ;)

Al kan ik me wel voorstellen dat een meer frequente gamer niet echt tevreden is met zo'n resultaten... nu ja, het is wel duidelijk dat het geen game-pc is, he.
Chaoss Moderator Spielerij 17 april 2013 15:40
Leuke review, ik heb nu bijna 2 weken een XPS One in gebruik.

Zelf zou ik de prestaties zonder twijfel 4 sterren geven maar dat zal ook komen omdat ik zelf de i7/8GB en Hd met SSD caching.

Enige nadeelw a tik tot nu toe heb kunnen vinden is dat ik geen GeForce drivers van Nvidia zelf kan installeren, de installatie geeft dan aan dat er geen compatible videokaart is gevonden. De drivers van Dell zelf lopen natuurlijk hopeloos achter. :(
Ik denk dat die I7 weinig uitmaakt (3450 is ook niet langzaam), maar vooral de caching SSD en de ram zal helpen.

Prestaties daarom 3 sterren, maar voornamelijk omdat er dus slechts een gt640m in zit, en er geen zwaardere in kan. Dit terwijl er toch wel ruimte voor had geweest.

Ik overweeg er nog een caching SSD in te zetten, maar de persoon die hem gebruikt vindt hem al snel zat :P
Chaoss Moderator Spielerij 24 april 2013 10:44
Gaat hij iig retesnel van opstarten, ik druk hem aan en binnen 10s zit ik op internet blijf het heerlijk vinden.

die 640m is iid een beetje jammer voor een apparaat wat ze toch als multimedia-device in de markt zetten. een high-end shooter op high res en hoge instellingen kun je wel vergeten. Maar World of Tanks draait hier goed, Diablo 3 kan ik in quad-HD spelen, en ook SW: The old republic draait in quad-hd met bijna de hoogste instellingen.

Maar jij hebt ook het probleem dat je niet de laatste drivers van Nvidia zelf kunt installeren?
Ik had wel die melding gezien van die geforce drivers, maar er wordt niet op gegamed dus heb het gelaten voor wat het was :)

WOT! :D