Olympus µ 1030 SW Groen Review

trogdor
15 juli 2010, laatste update op 15 juli 2010, 2.446 views

Olympus µ 1030 SW Groen

Direct toen deze camera uit kwam heb ik er een besteld bij digicamshop.nl, de volgende dag had ik hem al in huis.
Dit is de nieuwste telg in de 'sport' serie van Olympus, en voor het eerst wordt met deze camera een grote robuustheid gecombineerd met een paar functies die ik persoonlijk wel erg prettig vind, zoals een lichte groothoek (28mm).
In de doos
- Camera
- Accu
- Acculader
- USB kabeltje
- AV kabeltje
- Polsbandje
- Boekje (uitgebreide handleiding alleen in het nederlands)
- Software voor windows en osx. (De software heb ik niet beoordeeld)
- Grote afwezige: GEEN flash kaartje.
Features
- 10.1 Mpixel CCD
- Maakt gebruik van xD-geheugen en adapter voor mini-sD-geheugen
- Intern geheugen, fotograferen...

Pluspunten

• Bijna onverwoestbaar.
  • Waterdicht tot 10 meter diep, vorstvast tot -10C, stootvast gegarandeerd tot een val van van 2 meter, pletvast tot 100 kilo

Minpunten

• De bediening is wat rommelig, de grip had wat beter gekund (met een sportief stuk rubber of zo?), vrij prijzig, aan de zware kant.
  • En toch niet zo onverwoestbaar blijkbaar.

2 van 5 sterren (Slecht)

In de doos
- Camera
- Accu
- Acculader
- USB kabeltje
- AV kabeltje
- Polsbandje
- Boekje (uitgebreide handleiding alleen in het nederlands)
- Software voor windows en osx. (De software heb ik niet beoordeeld)
- Grote afwezige: GEEN flash kaartje.

Features
- 10.1 Mpixel CCD
- Maakt gebruik van xD-geheugen en adapter voor mini-sD-geheugen
- Intern geheugen, fotograferen zonder kaart is dus (hetzij beperkt) mogelijk
- video-opname van 30 bps met monogeluid in AVI formaat
- 3.6x optische zoom
- 28mm tot 105mm zoom
- Stootvast (val van 2 meter)
- Watervast (tot 10 meter diep)
- Vorstvast (tot -10 C)
- Pletvast (tot 100 kg)
- met drukmeter, welke te gebruiken is als hoogtemeter, maar ook als dieptemeter en welke een alarm afgeeft als het toestel te diep dreigt te komen.
- Deze camera heeft geen zoeker, alles gaat dus door het scherm. Dat kan nadelig zijn voor de levensduur van de accu.

De tests
Nadat ik de accu had opgeladen ben ik meteen gaan kijken of hij ook echt tegen een stootje kan:
(de fotos van de mju 1030 zijn genomen met mijn oude fuji F410, vandaar de beroerde kwaliteit.)
- Ik ben er op gaan staan.
- Ik heb hem onder de kraan gehouden en vanuit de wasbak een foto gemaakt.
- Toen heb ik hem op de grond laten vallen.
En, zoals beloofd, hij deed het nog prima.
Daarna ben ik er fotos mee gaan maken.
Nou ben ik een 'casual' plaatjes schieter, dus of deze camera goede of heel goede fotos maakt dat kan ik niet beoordelen, maar hij zal in iedergeval mijn wilde vakanties overleven. (raften, jungle tochten, etc)

Wat mij betreft is dit het ideale toestel voor iedereen die wilde vakantieplannen heeft of in het algemeen onvoorzichtig met zijn spullen omgaat (zoals ondergetekende).
Het is wat aan de zware kant, en het ligt niet helemaal super in de hand, maar als dat de compensatie is voor het heel blijven, dan weet ik het wel.
Het enige wat er nog ontbreekt om van dit toestel een ultiem survival cameratje te maken is een acculader op zonlicht. Als iemand daar wat op weet hoor ik het graag :-)

Belangrijke update!
Door een lekkage in het afsluitrubber van het batterij compartiment is er zeewater bij de batterij terechtgekomen.
Dit heeft kortsluiting veroorzaakt, waardoor de batterij is ontploft.
De camera is totaal kapot, de contacten van de batterij zijn gesmolten door het zuur en ook de SD kaart is er door aangetast. Gelukkig heb ik met wat kunstgrepen de fotos die ik er op had staan weten te redden.
In mijn optiek had dit nooit moeten kunnen, er zou een dubbele afsluiting op de batterij moeten zitten.
Ik heb door deze gebeurtenis mijn beoordeling over de bouwkwaliteit en mijn totaal oordeel bijgesteld.

Heb jij ook een Olympus µ 1030 SW Groen?

zekers:

Watervast moment (Laos):

Landschaps modus (meer blauw en groen) (Laos):

Scherpte diepte niet helemaal 100% (Thailand)

Bovenstaande fotos zijn genomen op 5 MP (hij kan ook 10MP maar dan duurt het opslaan van de fotos langer, en ik zie het nut van zulke grote fotos niet zo in)

Nog een laatste opmerking: er is een probleem met het geluid in filmpjes. Als het te hard is dan kickt er een limiter in, maar nogal ruw, en na een seconde of 2 gaat die er weer af. Rinse and repeat.
Hierdoor is het geluid in zulke gevallen dus niet om aan te horen, vooral als je bijvoorbeeld op een wild stromende rivier aan het raften bent, of er in aan het zwemmen ...
Een lengte beperking heb ik niet gevonden met filmen, ik heb filmpjes van 2 minuten en langer gemaakt.

filmpje (Durance, Frankrijk)

[Reactie gewijzigd door trogdor op 23 juli 2024 05:46]

Ik ben er op gaan staan.
Ik heb hem onder de kraan gehouden en vanuit de wasbak een foto gemaakt.
Toen heb ik hem op de grond laten vallen.
En, zoals beloofd, hij deed het nog prima.
Daarna ben ik er fotos mee gaan maken.
kijk, dat is testen ;)
Ik ben ook wel benieuwd naar de plaatjes vanuit onder je schoen of in de wasbak. :P
Duidelijke review en goed getest, alleen nogal slecht vormgegeven. Dit kan natuurlijk een stukje beter!
Wat me niet duidelijk is met deze camera is of er een fatsoenlijke filmmode opzit: heb je al gebrobeerd om in 640x480 30fps video op te nemen (naar een snel genoeg micro SD kaartje?) Ik zou graag weten of de 10 seconden beperking alleen door trage xD kaartjes komt, of ook met SD kaartjes blijft gelden...
Anoniem: 136858 23 maart 2008 21:56
Dit toestel klinkt erg interessant in mijn oren.
Mijn vorige, Pentax Water Proof, ging kapot toen ons dochtertje deze 2 keer liet stuiteren.
De vPentax maakt mooie foto's.
Maar, doet deze Olympus dat ook?
Heb je nog wat samples?
Anoniem: 287187 3 januari 2011 13:31
Ik heb deze camera nu 2,5 jaar en heeft het altijd perfect gedaan.
tot de afgelopen week, toen ik hem mee de zee in nam.
Ik zat in een kooi waar de witte haai rond aan het zwemmen was, perfecte filmopname, totdat ie een error gaf en de film niet opsloeg.

uitgerekend nu dat ie stuk gaat....

er bleek water in gekomen te zijn, ondanks dat alles goed dicht leek te zitten.
nu gaat de camera niet eens meer aan.
tot slot viel ook nog de zoeker er af, de lijm liet gewoon los.
de zwarte laag was al bij het eerste contact met water losgelaten, dus de camera was inmiddels grijs..

nu maar hopen dat olympus er wat aan doet, want hij is natuurlijk net buiten de garantie.
zwaar balen..