De Logitech Harmony 555 is hier in huis gehaald om de volgende apparaten te bedienen:
- Samsung LCD tv
- Toshiba HD DVD speler
- Kenwood CD speler (18 jaar oud)
- Freecom Multimediaplayer
- UPC settop box
- Onkyo AV Receiver
Alle apparaten staan in de database van Logitech. Zeer prettig!
De installatieprocedure vindt plaats middels bijgeleverde software en bijgeleverde USB kabel. Voor zo'n technisch proces is de installatie van alle apparaten op de afstandsbediening vrij intuïtief. Ik heb het volledig zonder handleiding doorlopen en slechts 2-3 keer de helpfunctie hoeven raadplegen.
Wel duurt het tot later in het proces hoe je erachter komt hoe je bepaalde ingangen van de TV en de Receiver moet aansturen. Bijvoorbeeld de tv kent een Component ingang. Deze wordt niet standaard aangegeven maar moet handmatig worden ingesteld.
Erg mooi is de leerfunctie van de afstandsbediening. Bepaalde apparaatkeuzes van de Onkyo werden niet standaard weergegeven in de software. Je legt je Onkyo afstandsbediening op 10 cm van de Logitech en drukt op bepaalde Onkyo knoppen als de software op je scherm daarom vraagt. De Logitech 'leest' het infrarood signaal en voila. Een genot om naar te kijken.
Maar het allermooiste zijn de 'activiteiten'. Naast het aansturen van alle apparaten kan je activiteiten instellen. Bijvoorbeeld om een dvd te kijken doet de Logitech: tv aanzetten & juiste ingang kiezen, Receiver aanzetten en juiste ingang kiezen, DVD speler aanzetten. Dat scheelt zoveel handelingen!
Verder stuurt de afstandsbediening ook meerdere apparaten tegelijk aan. Dus je kan vooruitspoelen op de DVD, geluid harder zetten op de receiver zonder te hoeven 'omschakelen'.
Wel zijn dan alleen de hoofdfuncties beschikbaar. Voor meer detailfuncties moet je een bepaald apparaat activeren, bijvoorbeeld om de surround mode op je receiver te wijzigen.
Schakelen tussen activiteiten en / of bepaalde apparaten gaat vrij soepel.
Is er dan niets 'negatiefs' te melden? Nee eigenlijk niet. Voor dit geld (in aanbieding gekocht voor 55 Euro bij 1DayFly) mag je niet veel meer verwachten.
Maar ok: wat zou ik meer willen hebben op zo'n apparaat:
- het schermpje is vrij klein: 6 regels met niet al te veel karakters. De AV Receiver heeft nogal veel functies, dat is dus flink bladeren voordat je bij de juiste bent.
- bepaalde knoppen lijken niets te doen, terwijl ik daar gevoelsmatig best een functie voor zou weten
- de kleurenknoppen van de teletekst (rood, groen, geel, blauw) lijken niet te werken.
Nou misschien kom ik nog wel meer tegen de komende tijd. Ik hou de afstandsbedieningen van de apparaten nog wel bij de hand. Als je lekker aan het spelen bent met je receiver, is het toch wel handig de afstandsbediening daarvan te kunnen gebruiken.
Echter voor huis, tuin en keuken bezigheden zonder veel speciale instellingen heb je de oude afstandsbedieningen echt niet meer nodig! En dat scheelt dus 4 afstandsbedieningen in mijn geval (die van de cd speler was ik al lang kwijt

Mijn eerste ervaring: dit is een briljant apparaat. Zelfs exotische apparaten als een 18 jaar oude CD speler en een Freecom Mediaplayer worden perfect aangestuurd. De activiteit-modus is puur genot. Mijn losse afstandsbedieningen kunnen in de la al hou ik ze wel bij de hand.