inleiding
Deze keer gooi ik het op een andere boeg, ik review nu is een budget kaart. Namelijk de MSI GTX 660 OC 2GB edition. Deze op het oog lijkende doodgewone kaart heeft heel wat power in zich. En dit aspect ga ik met jullie dieper onder de loep nemen. Zodat ik jullie ervan kan overtuigen wat voor krachtpatser deze kaart is, en hoe hij zich verhoud tegen zijn oudere broertje de MSI GTX 550-TI. Waarom ik echter de GTX 550-ti als reverentie model pak is omdat deze beide kaarten ongeveer in het zelfde segment vallen, maar de GTX 550-ti is een oudere serie.
specificaties
OpenGL ondersteuning | 4.2 |
Afmetingen (MM) | 235x125x35.6MM |
Volledige specs | http://msi.com/product/vg...C.html#?div=Specification |
Eerste indruk
Mijn eerste indruk was vrij wel nuchter, ik dacht daar gaan we weer een budget kaart vergelijkbaar met die van een generatie terug namelijk de GTX 550-ti. Maar toen ik hem eenmaal beter bekeken had en zag dat er 2GB aan ram-geheugen op deze kaart zat begon mijn benchmark-hero in mij te kloppen, en dacht een budget kaart met 2GB geheugen zie je niet vaak. En ik was gelijk begonnen met het benchmarken van deze kaart. Maar voor het zover is ga ik de kaart beter uitlichten.
De kaart op zich
De kaart op zich ziet er vrijwel standaard uit als alle andere MSI Twin frozn III kaarten, maar dan een stuk kleiner. Wat ik persoonlijk heel prettig vindt, want dat maakt deze kaart ook zeer geschikt voor het inbouwen in kleine kasten zoals : m-ATX kasten en zelf kleiner. De kaart is uitgerust met 2fans voor goede koeling tijdens het stressen van de kaart, en middels een dikke 8mm heatpipe wordt de hitte van de GPU weg gedragen naar de fans. Dit is een goed werkende koeler maar heeft echter wat minpunten, zo is hij wat aan de luidruchtige kant tijdens het gamen. Dit is niet als storend op te vatten maar voor de mensen die niet een al te beste kast hebben kan je het gaan horen naar maten de uren verstrekken tijdens het gamen. De grote pluspunt van deze koeler is dat hij zijn werk prima doet en de kaart goed koel houdt waar hij uiteraard voor bedoelt is.
Testen van de kaart GTX 660OC VS GTX550-TI
Nu zijn we beland bij het kopje voor de resultaten die het er toe doen of dat deze kaart wel geschikt is voor jou doeleindes. Ik kan u al een ding zeggen, deze kaart voldoet aan mijn eisen, en dat voor deze budget prijs had het niet verwacht.
Het test systeem:
processor | AMD 8150FX 3.6GHZ |
Geheugen | DDR-3 1600MHZ 16GB 4x4GB |
Voeding | 500Watt Coolermaster |
Besturingssysteemp | Windows 8 |
Ik ga deze kaart in verschillende games testen, het leek mij heel erg leuk om de wat modernere games erbij te pakken. Wat dacht je van bijvoorbeeld:
Hitman Absolution
Settings: 1680x1050 alles op ultra, gedraaid met de in game benchmark en echte gameplay, en heb daarbij het gemiddelde gepakt.
Need for Speed Most Wanted
Settings: 1680x1050 Alles op max, en dit heb ik getest middels Fraps in loops van 3 minuten.
Sleeping Dogs
Settings: 1680x1050 Alles ultra, wederom gedraaid met Fraps in een loep van 3 minuten
3dMark 11
Hier onder vindt je de benchmark score van 3dmark 11 met de default settings.
Geluidsproductie
De kaart is zoals ik al aangegeven heb vrij luidruchtig naarmate de uren voorderen, maar wanneer je net begint met gamen of andere applicaties die je GPU stressen valt de geluidsproductie wel mee. Dit is een veel voorkomend probleem van de koelers die MSI gebruiken op hun kaarten maar ze doen hun werk goed en de kaart wordt niet warm. De warmte wordt goed weg gedragen voor de 8 mm heatpipe en dit zorgt ervoor dat de kaart niet oververhit raakt bij langere speelsessies, een groot compliment voor MSI, en wat we uiteraard gewend zijn van de Twin Frozn III koelers. In de afbeelding hieronder laat ik jullie mijn MSI Afterburner screenshot zien naar het draaien van 3Dmark 11 (een programma die de kaart goed laat zweten) .
Video review/unboxing
Ik heb ook voor de mensen die het interessant vinden een unboxing video gemaakt een, één gesproken review op youtube.
Unboxing:
Review:
Als ik heel eerlijk ben over deze kaart dan moet ik zeggen dat ik heel anders ben gaan kijken naar deze kaart dan dat ik verwacht had. Ik dacht net als iedereen doet/deed dit is een budget kaart met weinig performance, maar schijn bedriegt zoals je al kon zien in de verschillende benchmarks die ik gedraaid heb. En zeker is het een upgrade waard wanneer je bijvoorbeeld een generatie terug de GTX 550-TI had of een kaart had die daar op lijkt, dan ga je ongeveer dubbel in performance omhoog, wat uiteraard mooi is voor de echter gamers. De kaart is wat aan de luidruchtige kant maar wanneer je dit combineert met een goede case die stil is,is dit te compenseren. Kortom voor mensen met een klein budget een mooie kaart waarmee je de komende jaren wel mee vooruit kan. Goed werk van MSI top kaart.