Apple MacBook Pro 2012 13" Retina (Core i5 3210M, 128GB) Review

25 november 2012, laatste update op 25 november 2012, 5.766 views Rapporteer

Specs en dergelijke zijn al uitvoerig beschreven in de prima Tweakers review, maar ik vind het altijd wel fijn als ik van iemand wat gebruikerservaring kan terug lezen. Vandaar deze beknopte review met mijn ervaringen tot nu na een kleine 2 weken gebruik. Na prive een Macbook 13" Air 2011 in gebruik te hebben gehad, mocht ik voor de zaak een Macbook uitzoeken. Wat mij aan de Macbook Air erg goed beviel, waren de solide bouwkwaliteit, het lage gewicht en de (nee niet de backpacker formaat rugzak) rugzakfactor: hij past er prima in en das erg handig voor op de fiets of op reis met het OV. Bovendien val je niet stijl achterover als je de rugzak op je rug hijst aangezien het gewicht prettig laag is. Echter het scherm vond ik een beetje flets,...

Pluspunten

• Scherm
  • Toestenbord
  • Accuduur
  • SSD
  • en wederom het scherm ;-)

Minpunten

• Featureset : ontbrekende superdrive en UTP aansluiting gezien de nogal hoge aanschafprijs.

Echter het scherm vond ik een beetje flets, de SSD is echter een waanzinnige ervaring als je nog gewone harddisk gewend was zoals ik. Wat start dat snel op en de respons van het OS en applicaties is ongekend.

Nu last ik dat de nieuw MacBook Pro 13" met Retina scherm aardig inlevert aan gewicht (in positieve zin) en het formaat ook nog zeker binnen de rugzakfactor valt. Groot nadeel leek mij het ontbreken van een superdrive (cd/dvd speler) , echter ervaring met de Macbook Air leerde dat dat vooral een gevoel is, en dat je in de praktijk zelden een CD/DVD speler nodig hebt.

2 Weken terug arriveerde de MacBook Pro 13" Retina met i5 processor en 128GB SSD, dat paste nog prima binnen het beschikbare budget.
Qua performance zal het geen hoogvlieger zijn, echter de Geekbench ziet er nog prima uit in mijn ogen:
http://browser.primatelabs.com/mac-benchmarks (6630 is de score)
Dagelijks gebruik is voor mij prima: browsen, email, tekstverwerken, video's, het gaat allemaal vloeiend en snel. Wat me wel opviel is dat het aanmaken van een nieuw VPN profile een paar seconden verwerkingstijd kost, maar dat kan exemplarisch zijn.

Tja en het scherm, das echt likkebaarden. Zo strak, scherp en kleurrijk, ook onder Ubuntu 12.10 is het een genot (dual boot geïnstalleerd). Onder Linux kan je een beetje spelen met de resolutie; van onleesbaar klein (+- 2500x1660) tot prima werkbaar (+-1600x1200). Onder O SX gebruik ik de default instelling 'optimized for Retina' en dat gaat prima.

De accuduur is gewoon top, kan er makkelijk 10 uur op werken (browsen, email, termninal sessies ed) en standby gaat die weken mee (in ieder geval 2 ;-)

Featureset heb ik een Voldoende gegeven omdat een UTP aansluiting ontbreekt en een CD/DVD speler. Voor dat geld kunnen ze makkelijk een losse usb superdrive en Thunderbolt to Gigabit Ethernet adapter meeleveren.

Oh ja nog een tip: bestel er 1 met US keyboard, tenminste dat vind ik zelf het prettigst werken.

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 2012 13" Retina (Core i5 3210M, 128GB)?

Bedankt voor de review, zou je me kunnen vertellen hoe Ubuntu precies werkt en welke dual-boot je hebt gebruikt.
Met Refit als bootmanager gaat de dual boot prima. Echter sound, keyboard backlight en wireless werken niet standaard , maar deze tutorial helpt je aardig op weg:

De drivers voor wireless heb ik bijvoorbeeld via iPhone usb tethering binnen gehaald op de macbook.
Bedankt, lijkt mij echt een super combinatie.
<del>

[Reactie gewijzigd door brutus op 24 juli 2024 09:32]

Werkt een spel als Diablo3 op deze macbook redelijk?
Geen idee, maar als ik deze info zo door browse, dan lijkt een MacBook Pro met Nvidia daar beter geschikt voor zoals de Pro 15" Retina:
Eens zien of ik zelf wat kan testen met een try out versie oid.
Diablo III gedownload en geïnstalleerd op een externe usb disk, 20G vrij op de ssd was te weinig .., en in 1280X800 zonder anti-alias haalt met rond de 50 fps, met anti-alias +-43 fps, op 1920x1200 zonder anti-alias rond de 20 fps, met anti-alias 15fps. Loopt op zich soepel, maar ik heb maar even zitten spelen in de gratis versie.
Aha bedankt voor de moeite! Zal dus kantjeboord worden op deze MBP. misschien toch maar voor de zekerheid op zoek naar een model met een betere videokaart (Intel 5000 of NVidia).