Epson Perfection V350 Photo Review

Megaflix
3 maart 2008, laatste update op 3 maart 2008, 12.387 views

Epson Perfection V350 Photo

Het viel me op dat er in de hele categorie Scanners nog maar 1 review stond en dat was zo'n nieuwe, korte review, waarbij alleen maar de balkjes ingevuld zijn, maar geen uitgebreide tekst met onderbouwing. Dat verbaasde me eigenlijk wel, want iedereen heeft toch wel een scanner (gehad) volgens mij. Anyway, als er een schaap over de dam is... Nu heeft mijn vader van vrienden voor het afscheid op zijn werk een nieuwe scanner gekregen, zodat hij al zijn duizenden negatieven van oude foto's kan omzetten naar digitale foto's. Aangezien ik dat lekker mag installeren, maak ik gelijk even van de gelegenheid misbruik om er een review van te maken. Normaal gesproken begin ik met een stuk over de keuze van een product en waarom die, maar dat is dus in...

Pluspunten

• Nederlandstalige software en drivers
  • Eenvoudige interface
  • Zeer scherpe scankwaliteit met heldere kleuren

Minpunten

• Korte USB-kabel
  • Bij 'aangepaste' installatie kun je niet direct aanvinken wat je wel en niet wilt, alles moet apart geïnstalleerd worden

Nu heeft mijn vader van vrienden voor het afscheid op zijn werk een nieuwe scanner gekregen, zodat hij al zijn duizenden negatieven van oude foto's kan omzetten naar digitale foto's. Aangezien ik dat lekker mag installeren, maak ik gelijk even van de gelegenheid misbruik om er een review van te maken. Normaal gesproken begin ik met een stuk over de keuze van een product en waarom die, maar dat is dus in dit geval niet van toepassing, het was een cadeau.

Inhoud van de verpakking
  • Bekabeling
  • De papierwinkel
  • Drie cd-roms met drivers
  • Adapterplaatje
  • Scanner
Bekabeling
Bij het openmaken van de doos valt mijn oog als eerste op de bekabeling, die verpakt is in 2 zakjes plastic. Dat zijn de USB-kabel en de voeding. Bij de USB-kabel zit een grote gele sticker in Engels en een Aziatische taal dat je hem niet mag aansluiten voor je de drivers hebt geïnstalleerd. Dat is dan gelijk ook het enige van de hele set wat niet in het Nederlands vertaald was, maar daarover later meer.

De papierwinkel
Onder de bekabeling zwerft de documentatie in twee plastic zakken los door de doos. Eentje bevat een uitklapposter met installatie-instructies, de andere instructies over het gebruik van de speciale negatieven-invoer aan de bovenkant van de scanner. Verder nog de gebruikelijke garantiepapieren en andere waarschuwingsdocumenten. Die zijn bedoeld voor mensen die ook documentatie nodig hebben bij magnetrons dat je er je kinderen niet in kan afdrogen. Voor tweakers is dat niet interessant.

Drie cd-roms met drivers
Bij de documentatie ingesloten zijn ook maar liefst drie cd-roms. Die cd-roms bevatten in meer dan 10 talen de complete software en drivers. Het was prettig om er achter te komen dat alles ook in het Nederlands beschikbaar was. Ik had eigenlijk verwacht, zoals vaak het geval is, dat Nederlands de enige afwezige West-Europese taal zou zijn, maar al met al dus een aangename verrassing. Waarom ze gekozen hebben voor 3 cd-roms in plaats voor 1 is mij een raadsel. Iedere cd-rom bevat iets meer dan 200 Mb, dus dat had ook makkelijk op 1 cd-rom gepast.

Adapterplaatje
Behalve een aparte scannerinvoer voor negatieven zit er ook een adapter bij voor losse stukjes negatieven en voor 2 dia's. Ook die zit in plastic verpakt.

[i]Scanner[/li]
En ja hoor, daaronder zit hij, de scanner zelf. Aan de vier hoeken ingesloten door piepschuim blokken, maar verder niet verpakt in een plastic zak. Wel zitten er op 6 plaatsen felblauwe plastic strips die alle bewegende onderdelen vastmaken aan het apparaat. Twee op het deksel, twee aan de binnenkant op de losse, witte achtergrond plaat en daaronder nog 2 bij het negatief-scan-gedeelte.

Aansluitingen

Er is maar 1 aansluiting mogelijk en dat is USB. De kabel zelf is ongeveer anderhalve meter lang, niet echt bijster lang dus als je hem gewoon aan een desktop wilt aansluiten, maar aangezien ik hem nu aansluit op een laptop is het wel lang genoeg.

Software
Om de scanner te installeren pak je er als tweaker natuurlijk niet de installatieposter bij. Je stopt gewoon de cd-rom met o.a. English en Nederlands eropgedrukt in de cd-romspeler en je wacht... Geen autorun. Helaas, je zult zelf even de cd-rom moeten opstarten. Na het starten van de setup kun je kiezen uit een Snelle installatie en Aangepaste installatie. Natuurlijk gaan we voor de aangepaste installatie, zodat we zelf kunnen kiezen wat we installeren. Leuk detail: afhankelijk van de taal van je Windows-versie kiest hij ook een taal uit. De installatie start meteen in het Nederlands op in de Nederlandse Vista Home Basic van mijn ouders en in het Engels op mijn Home Premium x64. Ook "handig" is dat hij de Arcsoft software bij de x64 Vista gewoon niet laat zien bij de aangepaste installatie :+ De keuze is dan een stuk beperkter dan bij de 32-bit Windows-versies.

Je kunt niet aanvinken wat je wel en niet wilt installeren, al die onderdelen hebben een eigen knop en dan begint bij ieder onderdeel een eigen installatieprogramma. Je zult dus bij iedere installatie er bij moeten blijven, je kunt niet gauw even wat koffie gaan pakken terwijl hij installeert. Behalve de drivers vind je ook nog een gebruikershandleiding, Epson Easy Print Module, ICC profielen voor Adobe-software, Epson Copy Utility en Epson Creative Suite in het menu.

Mac OS X software staan ook op de cd-roms, maar mensen met OS X Leopard zullen de nieuwe drivers van internet moeten downloaden.

Mensen met Linux kunnen ook met een gerust hart deze scanner kopen, er is voorzien in Linux-drivers. Kijk wel even of je distributie en versie wordt ondersteund!

Installatie

Na de software te hebben geïnstalleerd kan je de scanner zelf aansluiten door de usb-kabel in een vrije usb-poort te duwen. Hij geeft dan een kleine melding dat de drivers correct zijn geïnstalleerd en je kunt beginnen.

Scan-mogelijkheden

Het is mogelijk om papieren te scannen tot A4-formaat, losse dia's of losse negatieven. Voor losse dia's moet je de bijgeleverde adapter gebruiken, voor negatieven kun je gebruik maken van de adapter of de aparte negatieveninvoer.

Stroomverbruik

Ongeveer 20,0 W (in bedrijf) en ongeveer 4,1 W (slaapstand) is de fabrieksopgave. Ik heb dat even nagemeten en kom uit op 19W bij gebruik en 4,9W bij slaapstand. Dat vind ik zeer acceptabele waardes, hoewel de stekker eruit trekken natuurlijk het makkelijkst is.

Specificaties
De overige specificaties van de scanner vind je terug op de website van Epson op de productpagina.

Scankwaliteit

Er zitten drie verschillende modi in het scanprogramma. De eerste is de volautomatische modus, waarbij hij zelf een preview maakt en dan kijkt of dat een zwart-wit document is, een kleurendocument of een afbeelding.

De volautomatische modus werkt best fijn, hij heeft bij de 10 documenten die ik getest heb slechts een keer gedacht dat het een kleuren-document was terwijl het zwart-wit was, alle overige keren zat hij goed. Afhankelijk van het type document kiest hij ook bepaalde instellingen.

De thuismodus werkt in mijn ogen het fijnste. Je kunt zelf diverse instellingen wijzigen, maar de echte professionele instellingen hoef je niet te doen, zoals het instellen van het type papier of de histograminstellingen.

Om negatieven te kunnen scannen ben je wel aangewezen op de professionele modus, aangezien je anders de negatieven-lader aan de bovenkant van de scanner niet kunt gebruiken.

Voorbeelden

Hieronder vind je vier voorbeelden. Ik heb thumbnails gemaakt. De originelen zijn gescand op 'maar' 72 dpi en daarna 50% verkleind. Dat geeft een realistisch beeld van wat je normaal scant. De resultaten zijn ongeveer 1,5 mb per stuk en het aantal pixel is ook vrij groot.

Het is mogelijk om te scannen tot 9600x4800 dpi. Dat heb ik éénmaal gedaan, het resultaat is meer dan 500 Mb voor een volle A4 met kleur. Als je hem wilt scannen op hetzelfde formaat als in werkelijkheid, dan moet je plusminus 300 dpi aanhouden. Voor 2 keer zo groot ook 2x dpi, 2x 300 = 600 dpi.

Alle voorbeelden hieronder zijn gemaakt in de Volautomatische modus, zonder aangepaste instellingen.
1. Het eerste plaatje is een zwart-wit document.
2. Het tweede plaatje is een scan van een bedrukt metalen dvd-doosje, wat reflecteert. Deze heb ik genomen om te kijken of de scanner daardoor erg over z'n nek gaat en dat blijkt mee te vallen. Hij heeft weinig last van reflecties en in de professionele modus kan je dat nog terugbrengen ook door te kiezen voor 'reflecterend'.
3. De derde is een dvd-hoesje met felle, levendige kleuren. De kleuren komen natuurgetrouw over in de scan en lijken goed op de originele kleuren. Hij lijkt wat lichter op de monitor dan hij in werkelijkheid is, maar bij thuismodus kan je dat al voor het scannen netjes aanpassen. De helderheid een héél klein tikje terug en hij ziet er exact hetzelfde uit.
4. De laatste is een dvd-hoesje waarin veel zwart- en grijstinten zijn gebruikt. Hieraan kun je afleiden hoe de contrastverhouding van de scanner is.

http://www.megaflix.nl/images/tweakers-net/zwartwitdocumentklein.jpg http://www.megaflix.nl/images/tweakers-net/img004klein.jpg http://www.megaflix.nl/images/tweakers-net/img005klein.jpg http://www.megaflix.nl/images/tweakers-net/img006klein.jpg

Overige informatie

De eerstvolgende toevoeging zal die zijn van het scannen van negatieven en dia's, maar aangezien ik op dit moment geen negatieven bij de hand had, was dat nog niet mogelijk. Dat zal in ieder geval nog deze maand worden toegevoegd.

Offtopic

Indien er animo voor is wil ik best voorbeelden maken van scans op hogere resoluties en die toevoegen aan de review. Ik ben gewoon bereikbaar via DM.

Heb jij ook een Epson Perfection V350 Photo?

Beste Megaflix, wat een fantastische review is dit. Ik zoek zelf een document scanner om mijn post/ papieren/ diploma's/ belangrijke documenten/paspoort etc digitaal te archiveren. Ik vroeg me af of deze scanner dan ook geschikt is (qua snelheid etc). Kun je met de scanner ook een knop programmeren? zodat hij er direct een pdf van maakt en wegschrijft op de harddisk?

bedankt voor je antwoord!

groet, Bram
Ik ben helemaal stil. Dit is een voorbeeldig review! Ik kijk erna uit om de ingescande voorbeelden te zien!

Wie weet ga ik hem ook wel kopen als de kwaliteit goed is. ;)
Ingescande voorbeelden staan er bij. De thumbnails zijn klikbaar voor high-res uiteraard. Ik heb vier verschillende dingen gescand. Tekst, reflecterend, felle kleuren en donkere tinten.

Meer voorbeelden kunnen op aanvraag via DM, dan zet ik die er bij in de review :) Alleen die 500 Mb 9600x4800 dpi krijg je niet natuurlijk :+

[Reactie gewijzigd door Megaflix op 22 juli 2024 16:38]

De voorbeelden staan toch in de review ?
Op het moment van plaatsen van de review stond er bij Voorbeelden een mededeling dat ik even naar m'n ouders moest om de voorbeelden te maken. Ik zat op mijn eigen pc de review te schrijven ;)
Ziet er zeer goed uit eigenlijk. Op Windows XP x32 zal hij ook wel met de drivers etc. goed werken. Ik denk dat ik hier maar eens voor ga sparen! Goede review!

offtopic: www.megaflix.nl even bekeken, ziet er netjes uit. Voor alle anderen: hij heeft daar nog meer vrij uitgebreide reviews staan over spellen etc.. Dat mag ik wel even melden hoop ik.

[Reactie gewijzigd door ikbenmelle op 22 juli 2024 16:38]

Anoniem: 254170 3 maart 2008 01:15
Waar ik me over verbaas, is dat ik zelfs op Tweakersnet de fout lees: een camera maakt meestal foto's op 72 dpi. Nee, nee, nee.

Een camera maakt helemaal geen foto's op welke dpi dan ook.

Dpi is Pixels per inch (verwarrend, want het kan ook betekenen Dots per inch), dat kun je ook schrijven als px/inch (of omrekenen naar cm: px/cm). Heeft een digitale foto pixels? Ja. Heeft een digitale foto centimeters/inches? Nee. Dus ook geen px/inch, dus geen dpi.
Wel als de foto wordt afgedrukt, maar dan is het een variabel getal, dus ook de dpi is dan variabel. Dus de dpi van een digitale foto bestaat niet. De dpi van een camera bestaat ook niet. Alleen pixels!

Ik kan nu wel een heel verhaal houden, maar je kunt het uitgebreid nalezen op mijn website hoe het precies zit met dpi: http://www.dpiphoto.eu/dpi2.htm (Staat ook bij mijn profiel). Want dit is niet het enige misverstand,. Er zijn er meer. Hoe die misverstanden zijn ontstaan, kun je daar lezen. Hoe het komt dat ze zo hardnekkig blijven bestaan, kun je daar ook lezen.
I stand corrected. Ik heb ze wel ingescand op 72 dpi, dus aan die zin hoef ik niets te wijzigen. Ik neem aan dat je het hebt over dit stukje?
Een digitale camera maakt meestal foto's op 72 dpi en de meeste kranten en uitgeverijen werken op 300 dpi. Voor gebruik op het web is 50-150 dpi voldoende, voor gebruik in bladen is 250-350 dpi genoeg. Er is weinig reden om zo'n grote resolutie te gebruiken, tenzij je een poster wilt maken van een pasfoto.
Ik wil het best wijzigen, maar geef me dan even de tijd om me in te leren in die materie :) Ik heb net je website bekeken en ik ga er vanuit dat ik de eerste zin van dit stukje moet verwijderen?

En ik heb het correct als ik zeg dat je van een kleine foto een grotere uitvergroting kan maken als je een hoger aantal dpi instelt bij het inscannen? Op 600 dpi inscannen, dan kan ik een 13x10 cm foto uitvergroten tot 26x20, uitgaande van 300 dpi bij 13x10 cm?

[Reactie gewijzigd door Megaflix op 22 juli 2024 16:38]

Anoniem: 254170 3 maart 2008 05:02
Megafix, de tweede zin is ook niet goed. En de derde ook niet. Bij 1 op 1 moet je plm. 300 dpi aanhouden. Bij 2 x zo groot, ook de dpi 2 x 300 = 600 dpi.

Antwoord op het laatste gedeelte van je reactie: ja, dat klopt.
Anoniem: 254170 3 maart 2008 05:40
Aanvulling op mijn vorige reactie:

Voor normaal drukwerk is 300 dpi (300 pixels per inch, 118 pixels per cm) de norm. Voor kranten kan de dpi lager zijn vanwege het groffere raster dat wordt gebruikt. Voor grote formaten (billboards e.d.) kan de dpi ook lager zijn vanwege de grote kijkafstand (pixelatie is er dan wel, dat zie je als je er met de neus op staat, maar op grote afstand valt dat niet meer op).

Maar waar het me vooral om gaat in deze discussie is "wat is dpi' en minder "wat is de norm voor de diverse media".
Anoniem: 254170 4 maart 2008 00:33
Megafix, ik denk dat je op zich een goede review hebt geschreven. Ook lekker vlot geschreven. Maar ik kijk alleen even naar wat je over dpi schreef. Je hebt de passage waar ik het over had gewijzigd in: Als je hem wilt scannen op hetzelfde formaat als in werkelijkheid, dan moet je plusminus 300 dpi aanhouden. Voor 2 keer zo groot ook 2x dpi, 2x 300 = 600 dpi. In de eerste zin van dit stukje zou je scannen moeten wijzigen in afdrukken. En je zou in werkelijkheid moeten wijzigen in het origineel.

Je schrijft ook dit: Hieronder vind je vier voorbeelden. Ik heb thumbnails gemaakt. De originelen zijn gescand op 'maar' 72 dpi en daarna 50% verkleind. Dat geeft een realistisch beeld van wat je normaal scant. Dit begrijp ik niet. Waarom scan je op 72 dpi? Waarschijnlijk omdat je denkt dat een plaatje op internet 72 dpi is. Dat is dus niet zo. Dat kun je lezen op mijn website (zie link in mijn eerste bericht in deze discussie). Ook op internet/ beeldscherm gaat het alleen om pixels. Daar moet je dan ook naar toe werken met scannen. Je kijkt hoeveel pixels groot je het plaatje wilt hebben. Je kijkt hoeveel centimeter het oorspronkelijke plaatje is. Nu kun je berekenen met hoeveel dpi je moet scannen.

Voorbeeld. Ik reken even met inches, maar je kunt dat natuurlijk omrekenen naar centimeters. Stel je origineel is 2 inch breed. En je wilt dat plaatje op internet plaatsen. De meeste schermen zijn 1024 breed. Je besluit dat je de afbeelding op ongeveer eenderde van zo'n beeldscherm wilt laten zien. Eenderde van 1024 is ongeveer 340. 340 (pixels) gedeeld door 2 (inch) is 170 px/inch = 170 dpi. Dus moet je scannen op 170 dpi. Misschien heeft niet iedere scanner de optie 170 dpi. Dan moet je een getal zoeken dat hier zo dicht mogelijk in de buurt komt, bijvoorbeeld 200 of 150.

Het kan ook anders, bijv je scant met 300 dpi. Maar wil je dan op het juiste aantal pixels uitkomen, dan moet je daarna resamplen (pixels toevoegen of verwijderen) in bijv. Irfanview of Photoshop.

Ik heb dit zelf nog niet zo toegepast. Want in de tijd dat ik veel scande, wist ik niks van dpi en zette ik de scanner standaard op 300 dpi. Maar volgens mij moet dit zo kloppen. Anders hoor ik het wel van een van jullie.
Dat had ik begrepen hoor :) Maar ik heb ze gescand op 72 dpi vóór ik jouw uitleg kende en dus inderdaad dacht dat dat het standaard-getal was, omdat al mijn digitale camera's dat in hun jpeg zetten ongeacht het merk en type. Ook als ik ze open in Photoshop geeft hij dat aan. Vandaar dat ik 72 genomen heb om te scannen.

In principe maakt het voor de voorbeelden in de review niet uit op welk dpi ze gescand zijn, vandaar dat ik dat heb laten staan in de review. Ik kan ze ook opnieuw inscannen op 300 dpi, maar dat doet aan de kwaliteit van de scan niets af en dan moet ik een bestand van 4 Mb online gaan zetten in 8000 x 5000 pixels of zo. In de 72dpi voorbeelden kun je goed zien hoe scherp hij inscant, er is geen enkele reden om ze op 300 dpi in te scannen, ik ga ze niet afdrukken, ze zijn voor gebruik op internet en in dit formaat zijn ze prima.
De scanner kan in ieder geval traploos scannen. Je kan dpi gewoon instellen op de waarde die je zelf wilt tussen 1 en 9600. Wat ik altijd gewoon doe is inscannen op 300 dpi en daarna gewoon in Photoshop verkleinen met Image Size tot het formaat wat ik zelf wil hebben, dan stel je exact het aantal pixels in dat je hemt wilt hebben en dat wordt hij dan ook. Maar je kan in principe ook jouw methode volgen en uitrekenen hoe groot hij moet worden en dan inscannen op dat aantal px/inch. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde, een plaatje met een bepaalde afmeting.
Anoniem: 254170 4 maart 2008 03:02
Ben het met het laatste deel van je reactie niet helemaal eens. Als je eerst op 300 dpi scant, en daarna het aantal pixels weer wijzigt in Photoshop, krijg je dus een extra bewerking en dat gaat ten koste van de kwaliteit. (Als je dat doet in JPEG, krijg je ook nog eens 2 keer compressie, dus nog meer kwaliteitsverlies.) Het zal niet bij iedere foto zo erg opvallen, maar hoe meer bewerkingen, hoe meer kwaliteitsverlies.

Verder zou ik, als ik er wat over te zeggen had, onmiddellijk andere termen invoeren:
- De woorden verkleinen, vergroten en afmeting slaan eigenlijk alleen op het aantal centimeters/inches, dus op de afdrukmaat van een foto.
- Maar deze termen worden ook gebruikt voor het verminderen/vergroten van het aantal pixels (resamplen).
- Dat is een van de redenen dat er zoveel misverstanden over bestaan en ontstaan.

Het laatste woord van jouw reactie is afmeting, maar het gaat hier niet om afmeting maar om het aantal pixels (dat weet je waarschijnlijk zelf ook wel, maar ik noem dit even voor de mensen die dit niet weten en bij het woord afmeting misschien aan centimeters denken).

Toevoeging:
- Als je het aantal pixels vergroot, is de afmeting (bij ware grootte) op het scherm groter, omdat op iedere pixel van het scherm een pixel van de afbeelding staat. Dus hoe meer pixels, hoe groter de afbeelding wordt weergegeven op het scherm.
- Maar het aantal pixels heeft geen enkele invloed op de afdrukmaat.
- Het aantal pixels heeft wel invloed op de maat waarop de afbeelding maximaal kan worden afgedrukt.
Ik haal vaak oneffenheden weg uit ingescande foto's en plaatjes en dan is het gemakkelijker om ze te bewerken in een grotere scan en daarna te verkleinen. Het kwaliteitsverlies door de jpeg-compressie weegt in dat geval op tegen het verwijderen van oneffenheden en het bewerken van de foto.

Offtopic: inderdaad bedoel ik met afmeting het aantal pixel in hoogte en breedte. Mijn terminologie is enigszins afwijkend van die van jou. Verder zitten we volledig op 1 lijn nu :) Zal proberen om de volgende keer meteen de juiste termen te gebruiken ;) Ik heb een bijgewerkte review klaarstaan, maar aangezien je bij iedere wijziging van je review een (onnodige, maar onvermijdelijke) kick geeft in de lijst met nieuwe reviews laat ik die nog even achterwege tot ik ook negatieven heb gescand en daar een beeldvorming van ga geven.
zijn er toevallig al Linux gebruikers die deze scanner gebruiken? ik vraag me nl af of het scannen van 35 mm films net zo gaat als onder windows, bij Epson weten ze het nl niet omdat ze geen Linux hebben :( wel vreemd want ze hebben er wel drivers voor
De drivers die ze hebben zijn ook niet van hunzelf. Ze wijzen naar een externe site, waar je ze kan downloaden. Ik heb thuis wel Ubuntu op mijn pc staan, dus als ik kans zie om de scanner van m'n ouders naar de mijne te slepen, dan zal ik het proberen :)
dat zou mooi zijn. in een Linux usenet groep lees ik net dat de drivers maar tot de helft van de max resolutie gaan.

er wordt aangeraden om Vuescan te gebruiken. volgens de site van Vuescan wordt deze scanner idd ondersteund. ik zal Hamrick straks een mailtje sturen om te vrahgen of Vuescan wel de max resolutie gebruikt.

in iedergeval alvast bedankt
Anoniem: 254170 5 maart 2008 02:56
Als laatste nog even dit.

Megaflix, ik bedoel niet zozeer jouw terminologie, maar de terminologie in het algemeen. Windows vraagt als ik foto's verstuur: wilt u ze verkleinen? Ik klik dan braaf op ja. Maar Windows zou moeten vragen: wilt u de resolutie verlagen? Dat zou al een stuk beter zijn.
Vervelend is wel dat resolutie een term is voor verschillende zaken. Dus er zou nog even een verklaring bij moeten staan dat in dit geval resolutie slaat op het aantal pixels van de foto. En dat het voordeel van het verlagen van de resolutie (het verminderen van het aantal pixels) is dat de bestandsgrootte in KB/MB verlaagd wordt.

En het zou ook niet gek zijn als Windows er even bij zou vermelden dat als de ontvanger de foto wil printen, het beter is de foto in de originele resolutie te versturen.

Termen wijzigen wil niet altijd, omdat die andere termen niet bestaan. Of ze bestaan wel, maar heeft het weinig zin omdat die andere termen zelf ook weer vragen oproepen. Wel kun je de formulering van je zin of alinea aanpassen, er gewoon een heel andere zin/alinea van maken zodat er geen misverstanden ontstaan.