Doordat ik bij een pc zaak werk kom ik af en toe in aanraking met verschillende behuizingen. Over de Cooler Master Elite 120 Advanced ITX behuizing gaat deze review.
Eerste indruk
Zodra je de doos van de Elite 120 Advanced openmaakt zie je meteen dat de afwerking van deze behuizing prima in orde is. De behuizing is netjes zwart gespoten en krassen komen er door de goede verf niet snel op. Als je dit vergelijkt met diverse andere goedkope behuizingen is dit een groot pluspunt. Zo heb ik ook ervaring met o.a. de
Codegen P6236-A11 waarbij de krasgevoeligheid een stuk slechter is. Aan de voorkant zie je drie USB poorten waarvan er één USB3.0 is, waar je dus rekening mee moet houden bij de aanschaf van een Mini-ITX moederbord. Ook zijn hier de (tegenwoordig) standaard koptelefoon- en microfoonaansluiting te vinden. Zodra de behuizing wordt opengeschroefd zie je aan de binnenkant dat alles hier ook zwart gespoten is en daardoor een luxe uitstraling krijgt. Standaard bevat deze behuizing twee koelers aan de voor- en zijkant die beide naar binnen blazen. Verder is er nog ruimte voor een extra koeler. De 12cm koeler aan de voorkant van de kast is bij mij aangesloten op de voeding en is voor mij onhoorbaar. De koeler aan de zijkant van de kast is aangesloten op het moederbord en deze is zonder voltage aanpassingen wel degelijk te horen.
Inbouwmogelijkheden
De Cooler Master Elite 120 Advanced geeft de mogelijkheid tot het inbouwen van een Mini-ITX moederbord (in mijn geval een Asus P8H67-I Pro). Verder is er ruimte voor een normaal formaat ATX voeding die boven het moederbord komt. Let daarom op de hoogte van de processorkoeler, wat vrij logisch is in dt soort behuizingen. In dit geval komt de standaard socket 1155 koeler erin, dus dit geeft geen problemen. Er is ruimte voor een dual slot videokaart, wat in mijn ogen ook wel redelijk uniek is. Verder kunnen er drie harde schijven geplaatst worden, waarbij al rekening is gehouden met SSD's door middel van twee brackets. De behuizing biedt ook ruimte voor een 5,25" DVD brander die zonder gereedschap geplaatst kan worden. Dit geldt overigens ook voor de harde schijven
Overigens zit er ook een uitsparing voor waterkoeling, maar vanwege het geen ervaring hebben met dit soort koeling kan ik hier helaas niets over vermelden.
Installatiegemak
Voor een ITX behuizing is het installatiegemak prima te noemen. Ik heb ervaring met onder andere een Antec ISK 310-150 die een stuk kleiner is en daardoor ook meer priegelwerk vereist. Door de ruime afmetingen van deze Cooler Master (BxDxH: 240x401x207mm) kunnen de onderdelen met gemak geplaatst worden. De interne kabels van de USB- en Audiopoorten aan de voorkant zijn erg lang en kunnen dan ook netjes weggewerkt worden. Deze kabels kunnen daarna met tie wraps
(opgezocht en dit is de juiste spelling van dat woord) aan de uitsparingen aan de onderkant vastgemaakt worden.
Edit 08-11-2012: Stukje over het geluid van de koeler toegevoegd en als negatief punt geplaatst.