Panasonic Lumix DMC-FX100 Review
De specificaties van deze camera spraken mij aan. Niet alleen de 12 megapixel CCD, maar ook het feit dat er video op 720p mee opgenomen kan worden. Omdat ik mijn oude camera voor een mooi bedrag van de hand kon doen ben ik tot aanschaf overgegaan.
Het is een fraaie camera, stevige metalen behuizing, en een goed uiterlijk. Hij is niet heel slank, waarschijnlijk omdat er veel in weggestopt moest worden. Z'n kleinere broertjes zijn namelijk slanker. In de hand voel hij echter prima, en mede dankzij het onsje wat deze meer weegt, heb je zeker het idee een echte camera in handen te hebben.
Pluspunten
- Zeer goede resolutie
- Mooi scherp (met genoeg licht)
- 720p video (met geluid)
- Stevig ontwerp
- Prima levensduur accu
- Groothoek-lens met image stabalizer
- Flits is heel goed bruikbaar (binnen)
Minpunten
- Scherpstellen gaat niet tegelijk met flits-laden
- In het donker meer moeite met scherpte en resolutie
- 720p filmjes zijn in Quicktime en 15fps
- Terugkijken van fotos (bladeren) gaat langzaam
- Macro stand niet ontzetten bruikbaar
De keuze van de verschillende programma's is prima. Wel even wennen aan de juiste positie van het wieltje, maar je hebt al snel je favorieten gevonden. In de "scene" modus heb je zeer veel keuze. Wel aan te raden hier eerst mee te expirementeren.
De foto's zijn van prima kwaliteit. Mede dankzij het goede objectief (Leica 1:2.8-5.6/6.0-21.4 aspherische lens) en de hoge resolutie komen onderwerpen prima tot hun recht. De scherpe is in orde, maar als het donker is heeft hij er duidelijk meer moeite mee. De image stabalizer werkt dan wel fijn mee!
De groothoek (equivalent 28mm) is een groot plus-punt, en geeft een prachtig ruimtelijk idee bij fotos. De zoom is in orde, en met 3x zoom krachtig genoeg voor alledaags gebruik. Uiteraard is de digitale zoom volledig overbodig, en dus ook netjes uit te zetten.
De films die je er mee kan opnemen zijn van zeer goede kwaliteit. Zeker de DVD (NTSC) kwaliteit is zeer goed. De 720p is ook prachtig, echter is de maximale frame-rate hier maar 15fps maar nog zeer goed bruikbaar. Ik ben niet zo'n Quicktime fan, dus het was jammer om te merken dat de filmpjes in dit formaat worden opgenomen. Toch is hij zeer goed te gebruiken voor film doeleinden, ook omdat de image stabalizer hier prima mee werkt. Neem wel een flinke (en snelle) SDHC kaart mee, want je megabytes gaan zeer hard!
De accu is voor mij lang genoeg meegegaan. Een weekje wintersport met filmpjes en fotos zonder laden was geen probleem. Al met al al veel leuke foto's mee gemaakt zonder problemen.