Na de aankondiging van Chris Roberts nieuwe space sim Star Citizen begon het toch weer te kriebelen.
Dus wat onderzoek gedaan, en belosten om voor X3 een HOTAS set te kopen om te zien of ik er dan wat meer 'in' raak.
Omdat ik niet helemaal wist hoe me dat ging bevallen gekozen voor de Thrustmast set, aangezien deze voor de features een lekker zacht prijsje heeft in vergelijking met andere HOTAS systemen die al snel het 3-voudige kosten.
Het bijkomende voordeel is dat ik 'm ook nog op m'n PS3 kan aansluiten als ik dat zou willen.
Zo gezegd zo gedaan, en na een paar dagen was de set binnen. Eerste indruk? Prima setje!
In veel reviews wordt gesteld dat de joystick wat aan de lichte kant is, maar ik heb er geen problemen mee gehad. Zorg dat ie stabiel staat (dus niet op z'n snoer, maar 't snoer netjes in het 'poortje') en bij mij blijft ie dan prima staan.
Hij ligt lekker in de hand, ook met redelijk grote handen, en de knoppen zijn gemarkeerd met zowel nr's (pc) als symbolen (ps3). De meeste knoppen zijn goed bereikbaar, enkel knop 8 op de throttle zit onder de muis van je hand en kan daarmee wat tricky zijn.
De throttle ligt goed in de hand, hij heeft een merkbare 'klik' in 't midden waar je even doorheen moet. Dit kan lastig zijn als je net een specifieke snelheid rond 't midden moet hebben (doorschieten) maar over het algemeen geen probleem.
Ik heb in het algemeen nooit problemen met het precies instellen van de snelheid (buiten het 'klikje' in het midden dus). Dit kun je gewoon met een rustige beweging doen en reageert als verwacht.
Toen ik de snelheid nog met m'n scrolwheel moest instellen varieerde ik die eigenlijk nooit in een dogfight, nu is dat veel natuurlijker. Scherpe bocht? Afremmen, draaien en weer gaan
De prijs/kwaliteit verhouding is prima. Het geheel is opgetrokken uit plastic, maar voelt degelijk aan. Zeker voor de prijs (zo'n 40 euro incl verzenden) is het een prima ding.
De throttle is makkelijk los te halen, of echt vast te maken met de bijgeleverde inbus sleutel.
Met een platte schroevendraaier kun je ook de 3e as van de joystick (de draaing) vastzetten als je wilt.
Onder de joystick zit een draaiknop, waarmee je de weerstand van de joystick in kunt stellen.
Het snoer is lang genoeg om de throttle en joystick aan weerszijden van m'n toestenbord te plaatsen, met de kabel onder het toetsenbord door.
De joystick is verder volledig programmeerbaar. Ik heb hier niets mee gedaan, maar volgens het boekje betekent dit dat je op de joystick (zonder software!) knoppen, as-richtingen en zelf volledige assen opnieuw kunt toewijzen aan bewegingen.
Je kunt dus op je joystick links & rechts verwisselen, of zelfs de x1 & y1 as naar de throttle/rocker mappen en daarmee vliegen (geen idee waarom je dat zou willen, maar 't schijnt te kunnen

Voor iedere 'stand' kun je een aparte eigen mapping maken, of de default gebruiken (geprint op de toetsen)
De joystick kent de volgende standen:
- PC, 4 assen
- PC, 5 assen
- PS3
Het verschil tussen de PC standen is dat bij 4 assen optie de throttle en de rocker achterop de throttle dezelfde as bedienen.
Met 5 assen zijn deze onafhankelijk van elkaar.
Het enige wat ik mis is een extra HAT switch op de throttle. Ik heb nu de HAT op de stick gemapped naar de strafe-thrusters (links/rechts/omhoog/omlaag) en dit werkt prima. Maar met een extra HAT switch had ik ook nog in de rondte kunnen kijken zonder daarvoor naar m'n keyboard te moeten.
Aan de andere kant is deze ook geschikt voor de PS3 (beperkt aantal knoppen) en voor de prijs mag ik eigenlijk niet klagen. X3 heeft bijvoorbeeld ook de optie om knoppen vast te houden, waarmee je wat wat slim mappen je knoppen zo hebt verdubbeld.
Maar de belangrijkste vraag, hoe vliegt 't?
Ik moet zeggen, het voegt echt wel wat toe. En met zo'n zacht prijsje is het een prima optie om eens te kijken of 't wat voor je is. En dat is precies wat ik nu aan 't doen ben.
Als ik 't echt blijf gebruiken ga ik op termijn waarschijnlijk wel upgraden naar een Saitek X52 Pro. Deze is meer dan 3x zo duur. Maar heeft wel een stuk meer knoppen/features. En hij ziet er cooler uit