EnGenius ECB-350 High Power Wireless-N Gigabit Access Point Review

Har
26 oktober 2012, laatste update op 28 oktober 2012, 31.621 views

EnGenius ECB-350 High Power Wireless-N Gigabit Access Point

Ik maak me zorgen om alle straling die een modern mens tegenwoordig in huis heeft (WiFi, DECT, Bluetooth, 3G) en was daarom op zoek naar een AP dat aan de volgende eisen voldoet:
- eenvoudig aan en uit te zetten, met een korte opstarttijd zodat ik alleen straling in mijn huis heb als ik ook daadwerkelijk van WiFi gebruik maak.
- de optie om het zendvermogen te kunnen regelen, zodat ik niet meer straling in huis heb dan ik nodig heb voor een goede verbinding.
Na enig zoeken is mijn keus gevallen op de Engenius ECB350. Er zijn goedkopere modellen van dit merk maar ik heb gekozen voor de gigabitpoort en het hoge maximale vermogen van 800mW van dit model.
Ik heb nu de volgende opstelling in huis:
- mijn Ziggo signaal komt binnen via een...

Pluspunten

• Instelbaar vermogen
  • Snel aan en uit te zetten
  • Gigabit poort met het oog op de toekomst (als het draadloze gedeelte dat tenminste ooit haalt, maar wie weet)
  • Veel mogelijkheden

Minpunten

• Herconfigureren vraagt om een save/reload cyclus van ongeveer een minuut.
  • Dure en matige telefonische support

Ik heb nu de volgende opstelling in huis:

- mijn Ziggo signaal komt binnen via een Ziggo modem
- vervolgens gaat het naar een Linksys router. Ik heb de zender in deze router uitgezet.
- de ECB350 is verbonden met de Linksys router. Hij krijgt zijn netvoeding via een schakelaar met AB zodat ik hem vanuit de huiskamer aan en uit kan zetten. Erg makkelijk.

Het kostte enige moeite om de ECB350 goed geconfigureerd te krijgen. Daarom gelijk maar de belangrijkste les van dit apparaat:

NA ELKE CONFIGURATIEAANPASSING MOET JE EEN SAVE/RELOAD DOEN

De configuratiewijzigingen worden namelijk niet gelijk doorgevoerd maar in een bestandje weggeschreven. Als je vervolgens een save/reload doet reboot hij en leest hij de nieuwe configuratie in. Dit is ook meteen het voornaamste nadeel van dit AP: zelfs de meest eenvoudige configuratiewijzigingen vergen een reboot van een kleine minuut. Afijn, na 13 euro aan telefonische supportkosten was dit opgelost.

In mijn configuratie moest de ECB350 in Access Point Mode worden gezet (en dus niet in Access Point Router mode). Voor de zekerheid heb ik hem eerst een vast IP adres gegeven en vervolgens in DHCP client mode gezet en hem hetzelfde IP adres laten toekennen door de Linksys router op basis van MAC koppeling. Je weet maar nooit.

Daarna was de installatie een fluitje van een cent en deed hij precies wat ik ervan verwachtte.

Het vermogen kan worden ingesteld van 11dBm tot 29dBm, overeenkomend met 13mW tot 800mw. Ter vergelijking: de meeste routers met ingebouwde WiFi zenden met ongeveer 17-18dBm. De wettelijke grens ligt bij 100mW (20dBm) daarboven ben je vergunningsplichtig.

Ik heb het vermogen nu ingesteld op 20dBm en daarmee heb ik overal in huis alle streepjes op mijn iPad. Ik ga binnenkort experimenten met lagere vermogens. Een groot voordeel vind ik dat je in de zomermaanden het vermogen kunt vergroten zodat je ook achter in de tuin een goede ontvangst hebt. Het apparaat biedt de mogelijkheid om een buitenantenne aan te sluiten.

Ik ben tevreden met mijn configuratie. Ik kan het AP vanuit mijn luie stoel aanzetten en heb dan 40 seconden later verbinding. Als ik klaar ben zet ik hem weer uit. Ik kan het vermogen naar wens regelen. Dus wat wil een mens nog meer.

Bij ondersteuning heb ik slecht gezegd. De leverancier (Wifishop.nl) kon mijn achteraf eenvoudige probleem met de save/reload niet oplossen. Toen ik de dure helpdesk van engenius belde (50 cent / minuut) kreeg ik eerst een medewerker die het ook niet wist. Toen was ik al een tientje verder. De tweede persoon wist gelukkig wel dat je na iedere wijziging een save reload moest doen.

Tot zover mijn eerste ervaringen.

Toevoeging na enkele dagen gebruik: kwam er zojuist achter dat de ECB350 niet de 5 GHz band ondersteunt. Niet goed opgelet dus, want een apparaat in deze prijsklasse zou dat wel moeten doen.

Heb jij ook een EnGenius ECB-350 High Power Wireless-N Gigabit Access Point?

Anoniem: 198824 30 november 2012 01:02
Ben benieuwd wat jij ervoor betaald hebt.
Op Amazon.com kost hij ongeveer 133 Dollar (plm. 102 Euro) en de goedkoopste die ik hier kan vinden is 159 Euro.
Toch een behoorlijk verschil...
Gebruik jij hem in een woning met meerdere verdiepingen?
Wat voor netvoeding gebruik jij? Ik neem aan dat die er niet standaard bij zit (met AB)?
En hoe is de stabiliteit van het netwerk nu na een wat langere periode?
Ikzelf heb nl. gigantisch veel WiFi netwerken bij mij in de buurt zitten waardoor het bijna onmogelijk is een vrij kanaal te kiezen. Hierdoor valt ook regelmatig mijn verbinding weg.
vandaar dat ik aan deze oplossing zit te denken.
Ik ben de prijs vergeten. Het was in ieder geval meer dan 150 euro en ik heb hem bij wifishop.nl gekocht.
Ik woon vrijstaand. Voor het huis ontvang ik zo'n vijftien zenders. In huis ongeveer 5. Ik heb nog nooit ontvangstproblemen gehad.
De netvoeding zit in de stekker.
De AB is gewoon van de bouwmarkt (ELRO, bij Gamma geloof ik).
Het netwerk is zo stabiel als een huis. Overal in huis het maximale aantal streepjes. Ik haal ongeveer 40Mb/s op mijn iPad3.
Dit alles op 20dBm, dus hij kan nog "harder".

Succes met je beslissing
Anoniem: 198824 30 november 2012 22:57
Inmiddels deze binnen en aangesloten.
Maar tot nu toe valt het tegen, de snelheid valt iedere keer extreem ver terug naar 26 Mbps en schiet dan weer omhoog maar komt niet boven de 130 Mbps uit.
Enig idee wat ik fout doe?
Mijn "oude" setup weer aangesloten en heb weer een 300Mbps verbinding.
Had gehoopt met de ECB350 hetzelfde resultaat te bereiken maar dan stabieler...
Tips zijn welkom :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 198824 op 26 juli 2024 06:41]

Ik zou het je vanaf hier niet kunnen vertellen. Ik zou denk ik eerst de laatste firmware erop zetten en dan maar gaan tweaken met de diverse parameters. Experimenteer met banden en kanalen. In principe zou hij dezelfde snelheid moeten kunnen halen als je vorige kastje. Voer het zendvermogen eens op. Misschien ontstaat de dip doordat een buurman op hetzelfde kanaal zit te zenden. Je zou ook de parameters van je oude systeem kunnen kopiëren, etc, etc.

Daarna kun je altijd nog bellen met de helpdesk van Engenius.

Waarmee meet jij trouwens die hoge snelheden? Heb je een glasvezelverbinding?
Anoniem: 198824 1 december 2012 13:12
Ja ik hier een glavezelverbinding :)
Laatste firmware stond er al op; v1.1.4
Ga wel testen met verschillende kanalen, alleen had ik de hoop dat door het grotere zendvermogen het probleem met de interferentie opgelost zou zijn.
Om eerlijk te zijn: ik heb er uiteindelijk voor gekozen gewoon een vaste kabel te trekken. Dat scheelt een hoop gedoe. Voor laptops misschien minder handig, maar serieus werk doe je meestal toch op een beperkt aantal plekken. Mijn Wifi netwerk gebruik ik eigenlijk alleen voor mijn ipad, sonos, apple TV en dat soort zaken.

Succes met je speurtocht. Ik ben benieuwd of het op kunt lossen.
Anoniem: 198824 2 december 2012 03:06
Ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in elke kamer vaste aansluitpunten heb voor mijn gigabit netwerk. Heb alleen alles aan apparatuur portable (geen PC meer in huis).
En zit voornamelijk nog in de woonkamer met iPad/mobiel/Laptop.
Dus dan is een stabiel WiFi netwerk wel zo handig.
Kan wel een kabel naar mijn laptop trekken alleen is het aansluitpunt in de woonkamer een beetje ongelukkig, want ik zit met mijn laptop aan de eettafel vlakbij de keuken en daar is nu net geen aansluitpunt, er ligt dan een paar meter kabel over de vloer...
Maar het goede nieuws is dat ik de oplossing gevonden heb :)
Het blijkt dat ik onder "Wireless Network" de "Channel HT Mode" op 40MHz moest zetten.
De snelheid knalde gelijk weer naar de 300 Mbps :)
Bovendien blijkt dat als je een downloadtest doet (ik gebruik hiervoor ftp://ftp.telfort.nl/pub/test/) en tijdens het downloaden inSSIDer (http://www.metageek.net/products/inssider/) opent, je downloadsnelheid instort, dus dat zette me ook steeds op het verkeerde spoor.
samengevat: 40MHz instellen en inSSIDer niet gebruiken tijdens testen.
Ga nu nog wat experimenteren met het zendvermogen :P
Kijk, dat is nu zo leuk aan dit tweakersclubje: zo leer je nog eens wat van elkaar.

Je situatie is herkenbaar: ik heb naast de eettafel een aansluitpunt laten aanleggen. Werkt als een zonnetje. Zelf probeer ik de hoeveelheid straling in mijn huis tot het hoognodige te beperken. Dus als het even kan gaat de Wifi uit en de kabel erin.

Veel genoegen met je nieuwe apparatuur