Trust Curve Draadloos Toetsenbord Review
Dit is geen hele uitgebreide review, er zullen dingen ontbreken. Als je dingen wilt weten of als er iets niet duidelijk is plaats een reactie.
Algemene beoordeling
Persoonlijk vind ik dit een zeer fijn toetsenbord, voelt goed aan; heeft een lichte toetsaanslag; fijne houding voor de handen; media toetsen zijn aanwezig; behalve het numpad mis ik geen toetsen.
De toetsaanslag vind ik te vergelijken met die van een laptop/netbook. Helaas is het product al 1x vervangen vandaar geen 5 sterren.
Product specs
Gewicht van product: 294g
Inhoud van de verpakking
Toetsenbord
USB...
Pluspunten
- lange batterijduur (> 4mnd)
- fijne toetsaanslag
- uitstekende ergonomie
- toetsen makkelijk uit elkaar te houden (ondanks mijn grote handen)
- geen extra software nodig
- klein maar niet te klein voor een desktop pc
- 3 jaar garantie
Minpunten
- geen los numpad bijgeleverd
- snel stuk
- geen duurzame opbergplek voor receiver
- slechte aan en uit knop op de achterkant
Algemene beoordeling
USB micro receiver
2 AAA batterijen
Gebruikersaanwijzing
Ergonomie
Ik heb dit toetsenbord aangeschaft omdat het kleiner is dan toetsenborden met een numpad (afmetingen (hxbxd): 22 x 295 x 124 mm) en toch groot genoeg om fatsoenlijk mee te typen. Het kleine formaat zorgt ervoor dat je hand en arm in een rechte lijn naar de muis grijpen. Wat aanzienlijk scheelt in de belasting voor schouder/arm/hand en verminderd RSI klachten. Zoals gezegd de aanslag van de toetsen vind ik uitstekend! De hoek waaronder je typt vind ik ook fijn, deze hoek is echter niet te verstellen (tenzij je zelf gaat knutselen natuurlijk). Het verloop is 11.2 mm onderaan tot 22.8mm bovenaan. Voor de duidelijkheid dit verloopt in 124mm (de breedte van het bord, zie ook kopje vormgeving). Je moet de toetsen 3mm indrukken willen ze reageren. Ze moeten helemaal ingedrukt worden. Dit voorkomt dat het per ongeluk aanraken van toetsen letters laat zien. Toch kost het niet veel kracht om een letter te typen, prima in verhouding. Ik was overigens wel bang voor de kleine spatiebalk (60mm), maar in de praktijk heb ik geen last van de kleine spatiebalk mijn duimen weten hem goed te vinden.
Functionaliteit
Typen gaat goed en toetsen zitten op de juiste plaats (zie foto). De receiver, die erg klein is (foto) kan je in het toetsenbord opbergen, lijkt handig, maar ik verwacht dat als je dit dagelijks doet (bijvoorbeeld in combinatie met tablet) dat de batterijklep snel stuk zal gaan. Deze is er niet opgebouwd om veel gebruikt te worden.
De functieknoppen (F1 - F12) zijn allemaal aanwezig . Door gebruik te maken van de Fn-toets kun je de functieknoppen als mediatoetsen gebruiken (muziek / volume + / volume - / mute / vorige track / volgende track / pauze_play / stop / browser_home / email / deze computer / favorieten), kortom behalve het numpad mis ik geen toetsen.
Als ik toch een minpuntje zou moeten zoeken is het dat de functie toetsen (F1 - F12) wat klein zijn (aanraakvlak 13x10mm bxh). Maar dat maakt het bordje ook weer compacter. Het is voor sommigen misschien handig als er een los numpad bij zou zitten?? Maar dat maakt het ongetwijfeld weer duurder.
Precisie
Wat je typt komt op het scherm, maar zoals gezegd ook een goede "waarneming" van per ongeluk aangeraakte toetsen, waarvan je niet wilt dat ze worden geregistreerd. Het draadloze signaal is uitstekend. Ik kan twee kamer naast mijn pc, op 10m afstand door twee muren (gasbeton) heen, gewoon door typen. De receiver hoeft na het inpluggen in een USB ingang maar één keer gepaired te worden en wordt het toetsenbord wordt na eerste installatie heel snel herkent.
Vormgeving
Afmetingen (hxbxd): 22 x 295 x 124 mm
De rand van het toetsenbord glimt licht, het lijkt op metallic lak die ook wel in auto's wordt gebruikt. Doe toetsen zelf zijn zwart en een beetje ruw voor wat grip, de onderkant van het toetsenbord is licht grijs. Zie foto's en kopje ergonomie voor afmetingen.
Het is geen chiclet keyboard, of island-style keyboard, maar omdat de toetsen schuin aflopen zit er genoeg ruimte tussen de toetsen. Het “aanraakvlak” van de letters is 13mm breed en loopt schuin af tot een totale toets breedte van 18mm. De ruimte tussen de aanraakvlakken is in de breedte 6mm. De hoogte van de toetsen is 15mm en deze loopt alleen aan de voorkant schuin af tot 18mm. De ruimte tussen de aanraakvlakken is in de hoogte is 4mm.
Bouwkwaliteit en afwerking
De feel is niet heel goedkoop, het voelt aan als een fatsoenlijk toetsenbord, behalve de aan en uit knop onder op het toetsenbord want die is te klein en voelt gammel aan (zie foto). Verder heb ik hem hem al 1x moeten retourneren omdat de "ctrl" toetst soms spontaan ingedrukt werd. Zercom gaf me in twee weken een splinter nieuw bordje. De verpakking is klein genoeg om met brievenbus post verzonden kan worden, mocht je dat willen.
Drivers en ondersteuning
Er hoeven onder XP, Windows 7 en Ubuntu (11.04) GEEN extra drivers van de fabrikant geïnstalleerd te worden om het toetsenbord volledig te laten werken. Dus eigenlijk is dit uitstekend 5 sterren maar omdat er geen drivers nodig zijn geen mening ingevuld.
De support afdeling van de fabrikant verwees me voor het eerste defecte toetsenbord terug naar de leverancier (zercom). Zercom handelde de RMA naar tevredenheid af.
Batterijduur
De batterijduur heb ik door de RMA nog niet echt kunnen testen. Ze gaan in iedergeval langer dan 4 maanden mee.
Prijs
Prima, prijs kwaliteit verhouding. Dat klinkt misschien raar gezien de RMA, maar ik heb best veel toetsenborden getest en deze is erg goed (als hij werkt, 3 jaar garantie is geen overbodige luxe).
Ondanks de RMA toch een hoge beoordeling, omdat het bordje voldoet aan mijn verwachting: klein bordje dat fijn en foutloos typt.