Met de introductie van de
Nikon D600 zal de fotomarkt wel iets veranderen. Iedereen vindt de Nikon D600 een "betaalbare" introductie op Full Frame. Daar ben ik het echt niet mee eens, € 1950,- (oktober 2012) vind ik absoluut niet "betaalbaar". Bovendien is de
Nikon D700 op het moment maar net iets duurder. De Nikon D600 is dus de minst dure full frame digitale spiegel reflex camera, maar goedkoop vind ik het niet echt.
Overstap van Nikon D700
Vòòr deze camera heb ik een Nikon D700 gebruikt, en ben dus nu overgestapt naar deze Nikon D600. Een Nikon D700 is een iets ander type camera in vergelijking met de Nikon D600. De Nikon D700 heeft heel wat geweld overleefd, ik denk niet dat ik de Nikon D600 aan dezelfde omstandigheden moet blootstellen.
Ter informatie; ik ben geen beroeps fotograaf, ik vind het gewoon erg leuk om te fotograferen. Meestal is dat mijn jonge gezin, soms sporten zoals
buggy-vliegeren. Met het selecteren van deze Nikon D600 heb ik dus een enigszins gelimiteerd budget, met een
Nikon D4 hoef ik niet thuis te komen.
Kwaliteiten uitzoeken
De meeste mensen zien redelijk helder een volgorde die van
goed naar
best loopt:
Ik denk dat het meestal niet zo zwart-wit blijkt; als ik mijn moeder een Nikon D4 in handen geef, komen er waarschijnlijk slechtere foto's uit in vergelijking met een Nikon D3200.
Daarom ben ik op zoek naar een balans van de volgende kwaliteiten:
- Full frame. Zie verder in deze review waarom ik dit van belang vind.(Nikon D3200/Nikon D5100/D7000 vallen af)
- Zo goedkoop als mogelijk. (Nikon D800(E)/D4 vallen af)
- Zo licht en klein als mogelijk. (Nikon D800(E)/D4 vallen af)
- Optimale bediening, vooral de "custom" en "shooting" bank gebruik ik veel, maar zijn lastig snel te switchen.(Daarmee blijven de Nikon D7000 en Nikon D600 over)
- Mogelijkheid om de ingebouwde flits als "master" te gebruiken voor een slave flits.
Dus voor mij waren de opties; Nikon D700 behouden, of een camera van een nieuwere generatie aanschaffen, de Nikon D600. Nu is het niet een heel logische stap om van Nikon D700 naar Nikon D600 te gaan; het zijn andere type camera's.
De Nikon D800 heb ik ook een tijdje kunnen proberen, mijn conclusie; prachtige camera, lijkt erg op de Nikon D700, maar dan wat nieuwer. Grootste gemis voor mij is de U1 en U2 knop, en het is net als de Nikon D700 een zware camera. De 36 megapixels van de Nikon D800 zijn natuurlijk tof, maar de Nikon D600 gebruikt per foto Raw (compressed, lossless) ongeveer 25 Mb tot 30 Mb, in JPEG (optimized for quality) ongeveer 4.5 Mb tot 15 Mb. Dat vind ik al behoorlijk groot.
Full Frame
Met de Nikon D700 heb ik al goed kunnen ontdekken wat de voordelen zijn van Full Frame. Mijn conclusie: Het maakt eigenlijk weinig uit; je kunt ook met DX sensoren heel fijn (en meestal voordeliger!) fotograferen, maar:
- Ik gok dat DX ooit weer gaat verdwijnen, dus lijkt het mij logisch om op FX in te zetten.
- Er zijn veel voordelige tweedehands (wat oudere types, zoals AF of AF-D) FX lenzen te koop.
- Tot nu toe hebben de FX bodies een AF-schroef in de vatting zitten, dus elke AF lens werkt op de body. (Dit is natuurlijk op dit moment waar, maar stel dat FX net zo goedkoop wordt als DX, dan zal dit wellicht niet meer waar zijn. Bijkomstig voordeel dus.)
- Lichtgevoeligheid met de FX sensoren is erg goed. Nu ben ik wel van mening dat het logischer is om overdag foto's te maken dan 's avonds, maar goed, het is natuurlijk heel prettig dat je lang kunt door fotograferen.
Bovendien heb ik inmiddels een aantal Full Frame lenzen, die zou ik gedeeltelijk moeten aanpassen om een gelijke vergelijkbare brandpuntsafstand te behouden.
Beter dan Nikon D700?
Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord op te geven is. Hier zijn wat winnende punten van de Nikon D600:
- Beeld kwaliteit
- Bediening (discutabel)
- Gewicht
- Formaat
- Twee SD slots
- eye-fi compatible
- Groter display
De Nikon D700 wint op deze gebieden:
- Sneller (met de MB-D10)
- Hogere bouw kwaliteit
- Meer knoppen, dus minder menu's
- PC (Flits) aansluiting
Onhandigheden van de Nikon D600
Ookal ben ik overtuigd dat ik aan de nieuwe bediening ga wennen, zo op het eerste gezicht vind ik dit kleine fouten. Wie weet dat een firmware update een aantal problemen verhelpt.
- In playback of preview modus zoomt de OK knop niet in op 100%. Dit was op de Nikon D700 erg handig, kun je meteen zien of de foto 100% scherp is.
- De bracketing knop is niet aan te passen naar een andere functie. Jammer, want bracketing gebruik ik zeer zelden.
- iPhoto ondersteunt de RAW files nog niet. (Oktober 2012) Dit lost zichzelf wel op over een paar weken neem ik aan.
- De vergrendel knop op de U1,U2,P,S,A,M,etc is niet echt nodig en maakt het moeilijker snel te switchen.
- De viewfinder is een klein beetje minder groot dan de Nikon D700.
- De autofocus punten zitten allemaal dicht rondom het centrum. Dit is jammer, maar het is minder lastig dan ik mij had voorgesteld.
- De FN knop zit nogal ver naar onderen en zal dus met een pink bediend moeten worden. Gelukkig gebruik ik de FN knop niet dagelijks.
Nogmaals; laat deze camera niet aan je voorbij gaan om deze "minor issues". Er is geen één camera perfect, maar deze zit dicht in de buurt van perfect!
Mijn persoonlijke conclusie: Ja, de Nikon D600 is beter voor mij geschikt en geeft mij betere resultaten, maar het doet best een beetje pijn om de ijzersterke Nikon D700 te verkopen.
UPDATE: Inmiddels heb ik ook "last" van het stof probleem. Ik heb nu zo'n 12500 keer de sluiter gebruikt en zag voor het eerst stof bij zo'n 9000 foto's. Om dat stof te zien moet je een piep-klein diafragma gebruiken.
Op mijn 50 mm 1.8 AF-S krijg ik de stofjes bijna niet te zien, op de 20 mm 2.8 AF-D lukt dat wel.
Vooral links boven zitten veel stofjes die niet met een blaas-balg weg te blazen zijn. Ik vermoed dat het dus geen stof is, maar dat is mij om het even; er zitten "vlekken" op de sensor dat is jammer. Het is overigens geen totale ramp; de foto's zijn nog steeds prima te gebruiken, zeker als het niet nodig is een klein diafragma te gebruiken. Vanaf f1:8 zijn de vlekjes niet meer te zien.
Vandaag ben ik bij
Nikon Service Point Nederland geweest. Daar werd de camera onder garantie schoon gemaakt. Er werd niet vermeldt of het om een bekend probleem gaat. Ik vermoed dat Nikon over enkele maanden wel een procedure in plaats heeft om het vlekken te stoppen.
Dus voor nu; aanzien wat er de komende foto's gaat gebeuren. De sensor is nu redelijk schoon, zeker links-boven is al het stof weg.