Inleiding
Toen ik een enkele PC niet meer genoeg vond en er nog een bij nam voor op mijn slaapkamer, had ik een goedkope headset/koptelefoon nodig. Op school lopen er veel mensen rond met deze koptelefoon, dus ik ging ervan uit dat het geluid dan wel redelijk zou zijn en bovendien waren ze niet te duur. Deze koptelefoon dus maar besteld bij Salland, en toen het na een week eindelijk binnenkwam met nog wat andere spullen in een mooie doos van Bolletje was mijn eerste indruk 'mwah' en dat is niet veel beter geworden. Ik had natuurlijk geen wereldwonder verwacht voor 25 euro, maar het is Sennheiser en het is groot, dus ik verwachtte wel wat. Vooral na mijn zeer positieve ervaringen met de CX 300 en de PC-150.
[img=620]xxZSgHZC[/img]
Verpakking & Bouwkwaliteit
De headset wordt geleverd in een typische Sennheiser-verpakking, zo'n ding dat je niet kan stapelen en waar je je headset nooit meer in krijgt nadat je hem eruit hebt gehaald. Het is wel stevig, over de verpakking dus weinig te klagen. De manier waarop je de oorschelpen kan verstellen (elke oorschelp zit op een soort rails) is erg fragiel en ik heb het idee dat deze koptelefoon nog sneller kapot gaat dan dat ik hem wil vervangen. En dat zal niet zo lang meer duren.
[img=620]Et9xRFM3[/img]
Geluidskwaliteit
De HD 202 vol verwachting aangesloten op mijn tweede PC en een willekeurig nummer opgezet, maar ik vond het maar niets. Er zat geen enkele bass in en de hoge tonen waren irritant veel aanwezig (typisch voor goedkope audio, een 'S'-klank die pijn doet aan je oren etc.). Ik had de hoop nog niet opgegeven, de koptelefoon was immers net nieuw, dus ik liet hem eerst maar eens inspelen. Om het maar even lomp te zeggen: het maakte geen fuck uit.
Ik wil niet zeggen dat ik een audiofiel ben (ik gebruik ook maar een onboard geluidskaartje en ik ben helemaal weg van mijn PC-150 terwijl er heus wel betere headsets zijn) maar dit gaat nergens over. Zelfs na aanpassen van de equalizer (100, 200 en 400 Hz flink opgeschroefd) ontbreekt het nog steeds aan warmte en bass in het algemeen. Bovendien wordt ook wel duidelijk dat de koptelefoon eigenlijk bedoeld is voor gebruik onderweg, hij gebruikt zo weinig stroom dat het maar tot Windows-volume op 30% dragelijk is. Zie ook het screenshot, dit is van een filmpje op YouTube dat vrij hard uit de koptelefoon komt, het Windows-volume staat op 8% en het YouTube volume misschien op 30%. Dit lage verbruik kan ook schuldig zijn aan het schelle geluid, dat hoor je ook vaak uit speakersetjes met maar 2 Watt RMS per speaker. Als dat alles nog niet erg genoeg was: er zit ook al geen volume-regelaar aan de kabel! Wat een schande

[img=620]cH8Ajhnt[/img]
Draagcomfort
Daarnaast is het draagcomfort ook niet goed, de koptelefoon drukt hard op je oren en begint al na een half uur te irriteren. De kwaliteit van de kabel deugt ook al niet, als er te veel spanning op staat (ik wil ook wel eens op mijn bed zitten en dan staat de kabel nogal strak) hoor je allemaal gekraak of valt er een heel kanaal weg. Wel een klein positief puntje: door de gesloten oorschelpen die zo strak op je oren zitten hoor je weinig meer van het omgevingsgeluid. Aardige seal dus.
Deze koptelefoon is qua geluid niet te vergelijken met de Sennheiser PC-150 en ik raad iedereen die deze HD 202 wil aanschaffen voor gebruik met een PC deze ten zeerste af. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen als je doorspaart voor een PC-150. Als je hem wil gebruiken voor een MP3-speler, ook niet doen. Je loopt voor lul met zo'n gigantisch ding op je hoofd, de kabel is te lang en het geluid niet om over naar huis te schrijven. Dan kan je beter een tientje meer uitgeven voor een CX-300, daar heb je een stuk meer aan (ik heb ze allebei). Je hebt wel een redelijke seal, maar dat is met in-ears nog beter.
Er zijn schijnbaar wel mensen (zie comments) die hier wel bass uit krijgen, maar het is natuurlijk altjid relatief. Wat zij veel bass vinden vind ik misschien helemaal niets. Ga daarom niet alleen af op mijn mening

Mijn review over de CX 300
Mijn review over de PC-150
Mijn eerste negatieve review, als er iemand meer informatie wil: zeg het maar.
- De plaatjes zijn van Google, die lelijke bakstenen muur is niet van mij. Dat jullie het weten

[Update]
Mijn PC-150 is kapot en ik gebruik deze nu (in afwachting van een HD-555) als belangrijkste headset. Hierdoor heeft hij nog een stuk meer in kunnen spelen en de scherpe 's'-klank is nu bijna (nog steeds een beetje hoorbaar) weggegaan en er is wat meer bass in het geluid gekomen. Ten opzichte van de prijs vind ik het geluid nu voldoende (hij kost ook maar 20 euro) maar ten opzichte van duurdere en betere headsets blijft het niets. Ik vind een Suzuki Alto ook geen goede auto omdat hij goedkoop is, en daarom laat ik de 'onvoldoende' staan, maar in principe is de geluidskwaliteit voor 20 euro niet heel slecht. Afgezien van dit kleine puntje blijft het gewoon een kreng.