Pluspunten
- Scherm
- Afwerking
- Warmteproductie
- Toetsenbord
- Prijs
Minpunten
- Touchpad
- Grafische prestaties
Prijs
Score: 3
Warmte en geluid
Mobiliteit en accuduur
Score: 3
Na drie jaar trouwe dienst was mijn 15,6 inch HP notebook toe aan vervanging. Uitgangspunten m.b.t. het vinden van een vervanger: compact model (liefst iets in de geest van ultrabook) i.v.m. het vele meeslepen naar school en een lange accuduur zodat ik onderweg in de trein enigszins productief bezig kan zijn. Mijn budget was rond 600 euro en uiteindelijk heb ik besloten naar +/- 14 inch model uit te kijken. Voordat ik de keuze gemaakt heb voor deze samsung notebook heb ik andere modellen bekeken (zoals Asus X301A-RX079V, Lenovo Thinkpad Edge E335c, Sony Vaio VPCSB3L9E). Uiteindelijk heb ik voor de samsung gekozen omdat deze in mijn ogen de beste combinatie biedt tussen mobiliteit en presentaties. Na enkele weken gebruik heb ik nog totaal geen spijt van mijn keuze.
Featureset
Ik gebruik de notebook voornamelijk voor school, dus officegebruik, internet e.d. Ik heb dan ook absoluut geen klagen wat betreft prestaties van deze notebook. Opmerking die ik wel moet plaatsen is dat deze notebook met het afspelen van 720p films enige moeite heeft (wordt beduidend warmer en geeft geregeld geen vloeiend beeld). Grafisch is dit model dan ook niet erg sterk, een AMD A6-4455 processor met AMD 7500G videokaart. Overige specificaties zijn voldoende te noemen; 4GB DDR3 geheugen, 500GB HDD, 13,3 inch LED Non Gloss scherm met een resolutie van 1366 x 768. Deze resolutie is in mijn ogen ruim voldoende voor dit formaat scherm en het feit dat het een mat scherm betaamd maakt het een erg prettig scherm in gebruik. Helderheid is zeer goed te noemen, 300 nit. Aansluitmogelijkheden: 3x usb (waarvan 1 usb3.0), hdmi, Gb LAN, Card Reader, mini display port.
Prestaties
Zoals eerder vermeld, voor de toepassingen waar ik de notebook voor gebruik ruim voldoende. Multitasken (voor mij bestaat dit uit: verschillende internetpagina's open hebben staan, pdf bestand lezen, office word gebruiken, afspelen muziek) is geen enkel probleem en verloopt zeer soepel. Positieve verrassing: ondanks het zeer kleine formaat van de notebook een zeer goede geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers. Beduidend beter dan mijn oude notebook.
Ik zal op een later tijdstip benchmarks proberen toe te voegen. Benchmarks te zien op foto zijn afkomstig van andere review.
Bouwkwaliteit
Vooral op het gebied van bouwkwaliteit ben ik zeer positief verrast. Alhoewel de notebook van plastic gefabriceerd is voelt het geheel zeer degelijk aan. Geen schermpje dat mee buigt (een klacht welke ik eerder bij ultrabooks vernomen heb) of iets dergelijks. Het geheel is degelijk en in mijn ogen mooi afgewerkt. Toetsenbord heeft 'zwevende' toetsen en is zeer prettig in gebruik. Over het touchpad gedeelte ben ik minder tevreden, de muis verspringt geregeld en ik kan hier dan ook niet prettig mee werken.
Mobiliteit en accuduur
Over mobiliteit kan ik erg kort zijn: uitstekend. Met een dikte van 18mm en een gewicht van nog geen 1,5 kg is de notebook zeer makkelijk mee te nemen. Dit is dan ook een reden voor mij geweest dit model aan te schaffen. Accuduur: Bij, voor mij, normaal gebruik (office, internet, muziek) gaat de accu gemiddeld zo'n 5,5 - 6 uur mee. Dit is bij energiebesparende stand en de schermhelderheid op minimaal. Bij het kijken van een film (schermhelderheid op hoog) is de accu na 2,5 - 3 uur leeg.
Warmte en geluidsproductie
De notebook wordt, behalve bij grafische inspanningen zoals HD film bekijken, totaal niet warm. Zelfs bij het gebruik op de bankleuning (waarbij ventilatiegleuven afgesloten worden) neemt de temperatuur nauwelijks toe. De actieve koeling is dan ook nauwelijks nodig wat de geluidsproductie uiteraard ten goede komt.
Prijs
Samsung heeft deze notebook erg scherp geprijsd in vergelijking met andere fabrikanten van vergelijkbare ultrabooks. Duidelijk is dat in verhouding tot een minder compact model meer betaald wordt voor een ultrabook als deze. Desalniettemin vind ik de prijsstelling van dit model goed te noemen. Voor wie de mobiliteit minder belangrijk is, is het aan te raden de ultrabooks te laten liggen i.v.m. een relatief beduidend hogere prijs in verhouding tot 'normale' notebooks.
Ik ben zeer tevreden over deze aankoop. Vooraf was ik enigszins huiverig voor het aanschaffen van een samsung notebook, echter ben ik zeer positief verrast door zowel bouwkwaliteit als prestaties. Voor degene die op zoek zijn naar compact model notebook (ultrabook) met lange accuduur en mooie, degelijk afwerking een absolute aanrader. Verwacht echter vooral op grafisch gebied geen krachtpatser in huis te halen.