1 oktober 2012, laatste update op 6 juli 2014, 2.743 views
Rapporteer
De Asus GTX660-DC2-2GD5 is kaart die voldoende power geeft om de hedendaagse spellen te kunnen spelen en zal met de 1x6 pins voedingsaansluiting ook gebruikt kunnen worden met een oudere PSU.
Echter zal deze kaart niet in elk systeem passen, vanwege zijn grootte.
Pluspunten
- Goede prijs/kwaliteitsverhouding
- Makkelijk te overklokken en stabiel te houden
- De Direct CU II koeler houdt de GPU op aanvaardbare temperaturen en geeft het totaal plaatje een mooi uiterlijk.
Minpunten
- Geen meegeleverde andere extra's dan VGA verloopje
- Zal niet in elke PC kast passen
- Fans op volle kracht produceren erg veel lawaai.
Deze Asus 660GTX heeft de 9800 GT Top met pensioen gestuurd.
Update
De E8400 is ingewisseld voor een QX9770.
Uit de doos haalde ik:
- GTX660
- Driver/software CD van Asus. Hierop staan Nvidia drivers en een GPUTweak programma, die sterk doet denken aan MSI Afterburner.
- Verloopstukje DVI-I -> VGA.
De GTX660 heeft 1x DVI-D, 1x DVI-I, 1x HDMI en 1x DisplayPoort (DP) als uitgangen. Ook heeft de GTX660 de mogelijkheid om in SLI te draaien, echter de SLI brug is niet meegeleverd.
Installatie
De Zalman Z7 Plus is geen kleine kast, maar het kostte mijn wel enige moeite om de GTX660 goed op zijn plaats te krijgen. Een enkele mm meer lengte en breedte en het niet meer in mijn setup gepast, omdat de achterkant dan de SATA poorten van mijn moederbord afdekt.
Voor de aanschaf toch nog even goed rond gezocht over de compatibiliteit van de PCI Express insteeksloten.
De GTX660 is namelijk een PCI-E 3.0 kaart, terwijl de P35 chipset slechts PCI-E 1.1 is. De algemene conclusie daarvan is dat PCI-E voor videokaarten backwards compatible is en dat blijkt ook voor de GTX660 te gelden ICM de P35 chipset.
Voor installatie draaide de nieuwste versie Nvidia drivers al met de GT9800 en Windows 7 x64 Pro herkende de GTX660 direct, echter had mijn monitor een herkenningsprobleem. Na de herstart van de computer was dit verholpen.
Features en testen
MSI Afterburner 2.2.3 en GPU-Z 0.6.4 zijn hier gebruikt.
Een eerste blik op de mogelijkheden van de GTX660 leert dat Nvidia niet bespaart heeft op ondersteunde mogelijkheden, wat deze "mainstreamkaart" een volwassen indruk geeft.
Via MSI Afterburner laat de GTX660 zich makkelijk aanpassen. Overklokken gaat simpel en direct, 10 tot 20 % overklok kan stabiel gehaald worden, wat waardes zijn die Asus met de TOP serie waarschijnlijk ook zal halen.
In de GPU test van GPU-Z wordt de GPU direct aan het werk gezet en na 10 minuten op volledige belasting zit de temperatuur op 70 graden stabiel en de andere 5 minuten is daar weinig verandering in te zien. Dit zijn best nette waardes.
Vervolgens de fans handmatig op 100% gezet, maar heb hier toch het idee dat er een staaljager begint op te stijgen.
In de Windows Prestatie Index (WPI) scoort de 9800GT een score van 6,9, wat al nette waardes zijn voor een kaart van 4,5 jaar oud. Echter moet de 9800GT zijn meerdere erkennen in de GTX660, deze behaald in de WPI de maximale score van 7,9.
Hoewel T.net de Far Cry 2 benchmark met pensioen gestuurd heeft, heb deze er toch even bij gepakt om een indruk te krijgen wat deze kaart "onder de motorkap presteert'.
De instellingen:
E8400
1 run, 3x. 1680x1050, 8x AA, Ultra, DirectX10, Playback (action). Geen overklok.
De uitkomst van de GTX660 viel me toch iets tegen:
Gemiddelde FPS van 27,3 // Laagste FPS van 22,3 // Hoogste FPS van 38,4.
QX9770
1 run, 3x 1680x1050, 8x AA, Ultra, DirectX10, Playback (action). Geen overklok.
Resultaat:
Gemiddelde FPS van 56 // Laagste FPS van 42 // Hoogste FPS van 66.
Heaven Benchmark
E8400
1680x1050, 8x AA Fullscreen, High, DirectX10. Geen overklok.
FPS: 58.5
Scores: 1474
Min FPS: 21.7
Max FPS: 118.2
1680x1050, 8x AA Fullscreen, High, DirectX11. Geen overklok.
FPS: 57.9
Scores: 1457
Min FPS: 17.5
Max FPS: 116.7
QX9770
1680x1050, 8x AA Fullscreen, High, DirectX10. Geen overklok.
Score: 2100
1680x1050, 8x AA Fullscreen, High, DirectX11. Geen overklok.
Score: 2047
Hoewel er geen standaard FPS lezer in AC 2 en AC Revelations zit, is wel te merken wat de WPI al eerder onderbouwde: De GTX660 heeft veel meer power dan de 9800GT.
Update
Personen die in het onderstaande commentaar hebben aangegeven dat de E8400 een bottleneck is, moet ik inderdaad gelijk gaan geven.
De E8400 is een Wolfdale, Core2Duo CPU op 45nm die standaard zijn werk doet op 3,0 GHz icm 1333 MHz FSB.
De QX9770 is een Yorkfield, Core2Quad Extreme CPU op 45 nm die standaard zijn werk doet op 3,2 GHz icm 1600 MHz.
Na het draaien van de benchmarks van Far Cry2 en Heaven (3.x) was heel snel duidelijk dat deze Asus GTX660 over nog veel meer power beschikt dan ik eerder getest.