Cooler Master CM 690 Review

14 februari 2008, laatste update op 14 februari 2008, 2.788 views Rapporteer

Algemene beoordeling Goed! Voor weinig geld krijg je een hele hoop kast met voldoende mogelijkheden. Het hoe en waarom zal ik hieronder uitleggen. Bouwkwaliteit en afwerking Deze is wederom goed. De kast ziet er goed uit en zover ik ermee heb zitten spelen zitten er nergens scherpe randen. Het is een vrij sobere kast, maar goed ik heb dan ook vooral gezocht op prijs/kwaliteit ipv een las vegas kast met ledjes etc. Wel jammer dat de meegeleverde CM fans vrij veel herrie maken. Zeker degene aan het zijpanel heeft nogal last van resonantie. Niet te vergeten, aan de bovenkant zitten aansluitingen voor 2 usb poorten, eSata en je microfoon, dit ervaar ik als ideaal. Inbouw- mogelijkheden Ook hier weer een goedje. Zonder veel...

Pluspunten

• Prijs
  • Vormgeving
  • Koelingsmogelijkheden
  • Omvang (alles past er goed in)

Minpunten

• CM fans
  • Geen handleiding bijgeleverd

Algemene beoordeling

Bouwkwaliteit en afwerking

Inbouw- mogelijkheden
Ook hier weer een goedje. Zonder veel moeite hang je de HDD's erin met een paar klipjes, en er is plaats voor 7 120mm fans en nog één 140mm op de bodem. De voeding gaat onderin de kast, wat wel voor problemen kan zorgen, daarover zometeen meer. Overigens past er makkelijk een 8800GT kaart in, en ook Scythe Infinity 1000 cpu cooler past er prima in. Last but not least is er ruimte voor 5 dvd-rom spelers of ander spul, zelf heb ik alleen een dvd brander en een fanspeed controller.

Koelings- mogelijkheden
Zeer goed! Allereerst zijn de voorzijde, de bovenkant en achterkant niet dicht, meer het type stevig vergiet. Als ik op het goede woord kom dan pas ik de review aan :) Maar wat ik bedoel, je kan dwars door de kast kijken, en je kan overal 120mm fans installeren.

Zelf heb ik 2 fans aan de bovenkant die de opstijgende warmte uit de kast trekken. Aan de voorkant en zijpanel zitten 120mm fans van CM zelf die frisse lucht de kast in blazen. Aan de achterkant is er ruimte voor een 120mm fan, op gelijke hoogte van mijn cpu cooler, en ook die trekt de warme lucht uit mijn kast. Als laatst is er dus ook nog de mogelijkheid voor een 140mm fan aan de onderkant, deze ontbreekt hier echter nog.

Momenteel heb ik alle fans op een zo laag mogelijk toerenaantal gezet, inclusief mijn cpu cooler. Toch draait mijn Q6600 @ 3,4 Ghz idle op 30c, wat lang niet slecht is. Tevens is mijn kamer sinds de komt van deze pc ook 5 graden warmen, prima afvoer dus!

Vormgeving
Dit is natuurlijk behoorlijk persoonlijk, maar ik vind de kast erg mooi vormgegeven. Mooi zwart is niet lelijk zeg ik altijd maar..

Installatie- gemak
Voldoende. Allereerst kreeg ik bij ontvangst een mooi doos maar er zat geen handleiding bij. Na wat pielen blijkt dat de kast volledig uit elkaar kan maar ook dat vereist wat moeite. Uiteindelijk kan de voorkant eraf, de bovenkant alsmede de twee zijpanelen.

Hier iets om op te letten, namelijk de plaatsing van de voeding. De Spire Rocketeer is niet modulair. Een Scyte Infinity is een vrij hoge koelingstoren. En bij een GA-P35-DS3R mobo zit de mobovoeding toevallig boven de cpu.. Oftewel, met pijn, moeite en gepruts met een schroeverdraaier ging de voedingskabel er 80% in. Strak gespannen over de 8800GT en om de CPU cooler geboen, waarvan er een paar ribben verbogen zijn. Misschien iets wat ik over mezelf afroep door eerst te kopen en dan pas te denken, maar toch.

Hetzelfde geldt voor het vastschroeven van het mobo aan de kast. De eerste 7 schroeven gaan makkelijk, maar die laatste twee, oei oei oei. Nu zijn deze problemen wel veroorzaakt door de inmense cpu cooler, gebruik je een stock cpu cooler dan zal het een stuk makkelijker zijn.

Modbaarheid
Geen mening, doe ik niet aan.

Voeding
De kast wordt zonder voeding geleverd.

Prijs
Ik heb er 3 maanden geleden 66 euro voor betaald. Een schijntje voor een kast die zo prima werkt.

Gewoon een goede kast voor een goed bedrag. Dit is btw mijn eerste review, dus schiet mij maar af als ik iets vergeten bent. Spelfouten, ik doe m'n best..

Heb jij ook een Cooler Master CM 690?

hey leuke review!

Goed om te lezen en gewoon correct in elkaar gezet. Heb zelf net ook mij 1e review in elkaar geflanst (over de dinovo edge) O-)
waar heb je m gekocht voor 66€?

& hoeveel fans worden meegeleverd
ik wil deze kast namelijk ook kopen.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 23 juli 2024 00:21]

ik heb hem gekocht bij empc, daar kost ie nu 59 euro en een likje. Er worden 3 fans meegeleverd http://www.empc.nl/index.php?id=10&ProdId=23197
Er staat alleen een fout in je review. Het aantal fans. Heb deze kast zelf ook en er is veel ruimte voor veel fans die je dan ook zeer laag kunt laten draaien en toch een top airflow hebt.

Er zit er eentje op de front, onderaand. Deze koelt tevens je hdd's. 2 In het linker zijpaneel, tot 14cm is mogelijk. 1 in het rechterpaneel, 8cm die de processor aan de andere kant koelt. 2 aan de bovenkant, beide 12 cm, 1 aan de onderkant, 14cm en 1 aan de achterkant, 12 of 14 cm. Ik meen 12.

In totaal is er dus plaats voor wel zeker 8 fans!.
Je hebt helemaal gelijk! Ik zal mn review aanpassen.
Ik heb de kast ook onlangs gekocht. Toch vind ik het erg jammer dat de bijgeleverde fans redelijk wat herrie maken. Daarbij komt wel dat de temperatuur van mijn processor 6 graden koeler is dan de temperatuur in mijn vorige kast (zonder zijpaneel!!).

Verder vind ik de kast in vergelijking met mijn vorige chieftec bigtower wel wat goedkoper aanvoelen maar zeker niet te goedkoop. Het kliksysteem voor de hardeschijven en de cdrom spelers is daarentegen wel een super uitvinding. Voeding aan de onderkant van de kast vind ik eigenlijk wel relaxed omdat je makkelijk je overige kabels weg kunt werken.

Houdt er rekening mee dat de front fan blauwe ledjes heeft en dus licht afgeeft. Houd ook rekening met het feit dat een scyte 3,5" cardreader niet past!! De schroefgaten zitten op de verkeerde plek :s heb hem noodgedwongen moeten vervangen voor een sweex model die wel over de juiste schroefgaten beschikt.
Ik overweeg deze kast omdat ik me inmiddels toch begin te ergeren aan de 8cm fans in m'n Antec SX1030BEC (geen mogelijkheid tot plaatsen 12cm fans in deze kast, nog uit de periode dat geluidsniveau niet zo'n selling-point was :P).

Nu heb ik een (CM) voeding op de traditionele locatie met fan aan de onderzijde; hoe ziet het rooster/mesh eruit in de onderkant van deze kast, onder de voeding? Foto anyone? Kan ik makkelijk een gaasje oid tussen de voeding en de onderkant van de kast plaatsen? Mijn PC staat in een lastig en daardoor bovengemiddeld stoffig hoekje, en ik vrees dat de voeding binnen de kortste keren helemaal vol met stof zit als ik hem boven een open gat of grofmazig mesh monteer... En hoe zit het met de stoffilters voor de overige fans? Zijn die er uberhaupt? Zo ja, zijn ze makkelijk uitneembaar om schoon te blazen/maken? Zo nee, is er op makkelijke wijze een gaasje te plaatsen als stoffilter?

BVD!
Voeding op z'n kop erin zetten, zo heb ik het gedaan, dan blaast ie de overtollige warme lucht eruit ipv stof naar binnen zuigen ;o) Is alleen niet aan te raden als je een minder goeie kwaliteit voeding hebt, een die warm wordt dus... en regelmatig ff schoonmaken natuurlijk, er dwarrelt altijd nog wat stof in de kast zelf wat dan op/in je voeding komt, maar da's in de regel wel minder dan wat ie zelf binnen zou zuigen.

Stoffilters zitten alleen bij de fans voor en onder, onder is makkelijk schoon te maken, vooraan niet dan moet je het hele frontpanel eraf halen. Bij installatie van de kast is het aan te raden eerst te gaan passen en meten met je fans etc, pas als alles naar je zin is de boven- en voorkant weer terugzetten, anders blijf je modderen...

Wat ik zelf heel erg makkelijk vond is de stekkers aan de aansluitingen boven op de kast, van degene je niet gebruikt kan je gewoon de aansluiting verwijderen, dus nog minder losse kabels (ik heb bijv. eSATA -brackets aan de achterkant dus die van de CM was overbodig, stuk matzwart plakplastic uitgesneden en hoppa dichtgeplakt)...

De 80mm fan aan de achterkant van het mobo moet er wel 1 zijn van max. 15mm dik, geen standaard 25mm die past wel maar kan het paneel er niet meer op.

Verder prima kast met wat modden hier en daar :)

Oh ja, bij mij zat er gewoon een handleiding bij dus w/s foutje van de winkel...
Ik heb deze kast gisteren ontvangen, maar heb de rest van de hardware nog niet. :P ik wou graag even de panelen er af halen of even te zien hoe dat er uit ziet, maar het is me nog niet gelukt om het front panel er af te halen, aangezien ik niet te veel kracht wou gebruiken, en hem misschien beschadigen. iemand een tip om het front panel er af te halen?