Vanwege het oplopende aantal schijven in mijn systeem en daarbuiten werd het hoogtijd om mijn disks te vervangen voor grotere exemplaren. Op die manier krijg ik meer ruimte, verbruik ik minder stroom en staat alles op een wat meer centrale plaats. De reden dat mijn keus op deze schijf is gevallen is eigenlijk vrij simpel. Met een prijs van € 0,043 per GB was dit simpelweg de goedkoopste.
Na de overstromingen vorig jaar in Thailand zijn de prijzen omhoog geschoten van de hardeschijven. Tot op de dag vandaag worden deze helaas nog, kunstmatig, hoog gehouden. Dit terwijl de hardeschijfmarkt nu echt volledig hersteld is van de overstroming, zie ook
Of de prijs vanaf het begin af aan al niet kunstmatig hoog is gemaakt, tja wie zal het zeggen.

De specificaties van de hardeschijf zijn als volgt:
Merk | Seagate | Productserie | Barracuda | Type | 7200.14 ST3000DM001 | Opslagcapaciteit | 3TB (effectief 2.7TB) | Hardeschijf bus | SATA-600 | Rotatiesnelheid | 7.200 RPM | Hardeschijf Cache | 64MB | Formaat | 3.5'' | Gefabriceerd te | Thailand |

De harddisk werd geleverd in een anti-statische verpakking zonder garantie blaadjes en/of schroefjes. Al met al gewoon zoals je het hebben wilt, hoewel ik me kan indenken dat voor sommige mensen wat schroeven wel handig kunnen zijn. Deze heb ik zelf echter niet nodig, vanwege het klik systeem in mijn kast.

De installatie van de disk gaat net als elke andere disk, echter wil ik hier toch even bij stilstaan om dat niet alle moederborden de 3TB disks direct goed herkennen als ook dat niet elk OS hier goed mee overweg kan (Bijvoorbeeld Windows XP). Zorg er dan ook voor dat je moederbord up-to-date is als ook al je drivers. Soms zijn er zelfs 3TB+ unlock tools uitgebracht zoals door bijvoorbeeld Gigabyte en Asrock.
Zie voor meer informatie hierover onderstaande links:
Gigabyte:
GIGABYTE 3TB+ Unlock Utility
Asrock:
ASRock ‘3TB+ Unlocker’ Unleashes Maximum Storage Performance Entirely

Gezien ik de disks nog maar zo'n twee weken in mijn systeem heb zitten kan hier moeilijk een uitspraak over doen. Echter is het wel zo dat ik bij de levering van deze disks gelijk een DOA (
dead on arrival) had. Echter kon ik deze snel omruilen en zegt dit eigenlijk niets over de betrouwbaarheid van een disk. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren.

Waar het voornamelijk om draait met opslag of dit nu extern of intern is zijn natuurlijk de prestaties.
HDTune
Ik zal de eerste test nog opnieuw uitvoeren. De test is hier niet accuraat vanwege andere, zware, activiteiten op de disk
Met een gemiddelde leessnelheid van 159 MB/s is dit een aardig rappe disk te noemen. Waar we nu natuurlijk benieuwd naar zijn, zijn de schrijfsnelheden.
CrystalDiskMark
Met een gemiddelde schrijfsnelheid van 189,3 MB/s is de disk echt enorm snel te noemen. Sterker nog, als we CrystalDiskMark mogen geloven leest/schrijft de disk nagenoeg even snel.
Atto Disk Benchmark 2.47
Net als CrystalDiskMark laat de Atto Disk Benchmark waarden zien van 180 MB/s bij zowel de leessnelheid als de schrijfsnelheid.
Windows 8 iso van HDD naar
SSD.
Meerdere Winrar bestanden van HDD naar
SSD.
Windows 8 iso van
SSD naar HDD.
Meerdere Winrar bestanden van
SSD naar HDD.

Mijn schijven zijn uitgerust met de CC43 firmware en werken helemaal naar behoren, een update zal ik dan ook niet zo snel uitvoeren. Wel is er een update beschikbaar namelijk naar versie CC4H.
Voor de mensen die hun schijf wel graag willen updaten, zie dan de volgende link van Seagate:
Mijn firmware versie word op de betreffende pagina niet genoemd, ik ben het me bewust. Het model nummer is echter wel juist, namelijk ST3000DM001

We kunnen concluderen dat we met een prijs van € 0,043 per GB, op het moment van schrijven, de goedkoopste disk in handen hebben van dit moment. Nog steeds aardig aan de prijs wanneer we dit vergelijken met prijzen van voor de overstroming in Thailand, maar daar doen we helaas niet zoveel aan.
De disk is verder met een gemiddelde leessnelheid van 159 MB/s en een gemiddelde schrijfsnelheid van 189,3 MB/s rap te noemen. Het heen en weer schuiven van data verloopt heerlijk vlot wat het gebruik van deze schijf tot een plezier maakt.
02-10-2012: Review gepost, wachtende op feedback. Indien er vragen zijn, stel deze gerust!
06-10-2012: Real life benchmarks toegevoegd.
07-10-2012: Hoofdstuk banners gemaakt & toegevoegd.
08-10-2012: Hoofdstuk banners aangepast.