Nikon Coolpix P5100 Zwart Review

13 februari 2008, laatste update op 15 april 2008, 1.458 views Rapporteer

Deze camera heb ik een tijdje terug gekocht in het buiterland voor een, vergeleken met Nederland, exorbitante prijs van € 500. Toch acht ik deze prijs de camera meer dan waard. De Nikon Coolpix P serie is een serie die net valt onder hun spiegelreflex segment, waarbij deze camera tot de top behoord. Met effectief 12,1 megapixel, stevige zoom en perfecte fotokwaliteit lijkt het eerder op een spiegelreflex met ingebouwde lens die per ongeluk een factor 2 is verkleind (denk aan de grootte van een gemiddelde compactcamera). Als je de doos openmaakt heb je een camera, accu, netsnoertje (wat er bij een camera van deze grootte vrij dom uitziet, ik gebruik gewoon het polsbandje van mijn oude camera) en de camera zelf. Ik begon meteen met...

Pluspunten

• zeer goede optische eigenschappen
  • snel
  • klein
  • goed zoombereik (6x)
  • veel eigen instellingen mogelijk
  • overzichtelijke menuindeling en interface

Minpunten

• bij weinig licht langzamer
  • LCD-scherm geeft in playback soms kartelrandjes bij 12 MP foto´s

Ik begon meteen met fotograferen, na de tijd en dergelijke ingesteld te hebben. De camera is zeer gerbuiksvriendelijk in te stellen, je scrollt het voorkeuzewieltje naar setup, waar je alles in kan stellen. Het voordeel hiervan is dat je niet tijdens het gewone fotograferen door allerlei instelopties, zoals de datum, wordt overvallen. De beeldkwaliteit is wel altijd te wijzigen natuurlijk.

De camera kent een overzichtelijke manier van motiefprogramma's. Naast de, in dit segment normale, P, S, A en M-stand is er ook een automaat aanwezig, een videomode en een speciaal sceneprogramma. In dit programma kan je de verschillende motiefprogramma's kiezen met behulp van het scrollwieltje en de Fn toets (portret, landschap, sport, nachtportret, binnen, stand/sneeuw, zonsondergang, scherming, nachtlandschap, macro, museum, vuurwerk, kopie, tegenlicht, panorama assistent, memorecorder). Het scrollwieltje is afgekeken van de spiegelreflex reeks, maar het is ontzettend handig om snel dingen in te stellen, zeker in de M-stand.

De rest van de camera lay-out is vrij standaard, Een vierpuntstoets met de gebruikelijke instellingen, een OK-knop en aan de linkerkant een fn-toets, displaytoets, weergavetoets, menutoets en wistoets. De interne flitser van de camera is vrij dicht bij de lens geplaatst, waardoor ik in eerste instantie vreesde voor rode ogen, maar dit valt gelukkig heel erg mee. Er is natuurlijk ook een flitsschoentje aanwezig, al ziet een externe flitser er bij deze camera al snel vreemd uit omdat deze flitser al snel groter zal zijn dan de camera. Ook is er een optische zoeker aanwezig. Helaas weergeeft deze niet volledig het opnamebereik, waardoor de sensor meer beeld opvangt dan er via de zoeker getoond wordt. Omdat de zoeker echt een zoeker is en geen LCD-schermpje wordt het contrast ook vaak anders door de sensor opgevangen dan door ons menselijk oog, wat nou eenmaal flexibeler is.

Het belangrijkste van een camera is natuurlijk de fotokwaliteit en die is uitstekend, beter dan verwacht bij een camera van dit formaat. De kleuren ogen vrijwel natuurlijk (enkel in de felle tinten merkt het getrainde oog een verschil), de reactietijd is goed en voor de gevorderde gebruiker zijn er tientallen mogelijkheden om de foto te beïnvloeden. Ook kan je snel twee "eigen" instellingen maken, waartussen je snel kan wisselen tijdens het fotograferen.

De automatiek van de camera reageert ook snel en accuraat en zit er vrijwel nooit naast. Enkel als men foto´s wil maken van een waterskier, evenwicht zoekend op de achterkant van een boot die met 60 kilometer per uur door het water klieft gaat de automatiek snel de mist in, maar dit kan ook te wijten zijn aan de omstandigheden die gewoon wat lastiger zijn ;)

De camera voelt goed aan en reageert snel. Enkel binnen is de camera langzaam met focussen. Niet irriterend langzaam, maar gewoon langzamer dan een gemiddelde compactcamera. Wel is de camera stil, zeker in vergelijking met mijn oude Ricoh die met zoomen en scherpstellen de hele stad waarschuwde voor de foto.

De accu maakt met gemak 300 foto´s, dus een gemiddelde fotograaf kan makkelijk één dag met een accu werken. De camera slaat de foto´s automatisch op in JPEG, RAW is helaas geen optie, die bij een camera als deze toch wel sterke meerwaarde had geboden.

De LCD-venster is helder en duidelijk, de gegevens op het scherm zijn niet overdadig en makkelijk te begrijpen. Ook is er een compositieraster op afroep beschikbaar (niet in alle standen). Nadelen van het scherm vind ik dat tijdens de playback de 12 MP foto´s kartelrandjes krijgen. Het scherm heeft gewoon niet genoeg pixels om deze foto´s vloeiend te tonen. Bij inzoomen en op de PC ziet alles er wel perfect uit.

De camera is ook uitgerust met een keurige helpfunctie voor de minder technische gebruiker die in de ingestelde taal een keurige uitleg geeft. Helaas wordt er vaak enkel iets opgesomd maar wordt het effect van bijvoorbeeld een diafragma niet uitgelegd.

De camera ondersteunt tot ISO3200, maar zoals verwacht geeft de fotoschieter op deze ISO waarde geen bruikbare foto´s. Er is wel een keurige instelling waarmee je het ISO bereik limiteert, tot bijvoorbeeld ISO 100, 200 of 400 (mijn instelling). Zo gaat de camera nooit hoger dan ISO 400, of wat jij hebt ingesteld. Geen ruis dus als je dat niet wilt!

De macrostand is niet echt geweldig, dit omdat het diafragma een bereik heeft van 2.7 tot 5.3. Ingezoomd krijg je dus nooit de gewenste geblurde achtergrond. Toch reken ik dit de camera niet aan, compactcamera´s beschikken immers nooit over een lens die zeer lichtsterk is en veel DSL-lenzen doen dit ook niet zo makkelijk.

Oftewel, een zeer goede camera (zeker in deze prijsklasse) die het meer dan waard is om in je collectie te hebben. Ook voor de DSL bezitter die een compactcamera wil kopen is dit een aanrader.

Heb jij ook een Nikon Coolpix P5100 Zwart?

ik ben het volkomen met je eens. Het is een beest van een compact camera die met de juiste belichting haarscherpe foto's maakt. IK had ook graag een iets grotere lens gezien, maar dan val je toch weer in een prijsklasse van een DSR

nog even een voorbeeld foto:

bedankt voor je review :)