Siemens Espresso TE506209RW Review

sjirafje
8 september 2012, laatste update op 17 maart 2022, 11.613 views Product gekocht

Siemens Espresso TE506209RW

Bijna 10 jaar oud, wordt nog steeds dagelijks gebruikt.

Pluspunten

• Gebruiksgemak (One-touch bediening)

Minpunten

• Veel lek water (in de lekbak)

Even een korte onderbouwing van mijn beoordelingen.

2022: Update onderaan deze onderbouwing.

Voorgeschiedenis
Als eerst even mijn referentiekader, zo dat je weet waar ik vandaan kom, en waar ik het apparaat mee kan vergelijken. Ik heb ervaring met (chronologisch):
  • Diverse filter koffiezetapparaten
  • DeLonghi Bar14/12
  • Philips Senseo
  • Percolator
  • Siemens Nespresso
  • Bodum Kenya Cafetiere
  • Saeco Phillips xsmall

Ik was op zoek naar een makkelijke manier om niet al te dure lekkere koffie te maken. Hierbij heb ik uiteindelijk besloten dat ik een vol-automaat wilde hebben die zelf de mogelijkheid heeft om melk aan te zuigen of die voorzien is van een melk reservoir.
  • De DeLonghi bleef altijd maar aanrommelen, het stoompijpje werkt onhandig, het aandrukken van de koffie werkt niet goed.
  • De Senseo is leuk als je snel even een wat cafeïne achter je kiezen wilt hebben maar daar blijft het ook wel bij.
  • De resultaten van de Percolator waren erg wisselend en het lukt me maar niet om te achterhalen waarom het de ene keer wel lukte om fatsoenlijke koffie te maken en de andere keer niet.
  • Het grote nadeel aan de Nespresso zijn wel dat je vast zit aan die dure cupjes.Met 4 kopjes koffie per dag zit je al aan 1,20 euro. Dat is 36 euro per maand of 427 euro per jaar aan koffie! Het voordeel van het melkschuimertje dat we er bij hebben is dat hij zowel koude als warme melkschuim kan maken.
  • De cafetiere werkt redelijk, maar is erg gevoelig voor welke koffie je gebruikt. Ook levert hij net als de percolator nogal wat drab op.
  • De Saeco maakt lekkere koffie, Maar dat stoompijpje blijft aanrommelen. Daarnaast was voor mijn gevoel altijd wel het water op, waren de bonen op of was de opvangbak vol. Hij leek nooit gebruiksklaar.
Het keuze proces
Omdat ik een ruime hoeveelheid irischeques had die ik wilde gebruiken, was ik wat beperkt in de keuze mogelijkheid wat betreft de winkel. Eerst op internet maar eens wat informatie zoeken. Hierbij kwam ik tot de conclusie dat een beetje fatsoenlijke vol-automaat al snel 400 euro of meer kost. Daarom voor mijzelf besloten om als ik dan toch zoveel geld ging uitgeven dan ook maar meteen een apparaat te nemen waarmee je zo ongeveer alles kunt maken. Het apparaat moet dus ook zelf het melkschuim maken en aan de koffie toevoegen. Bij de BCC gaan kijken en daar waren een aantal apparaten die aan mijn wensen voldeden. De meesten werken echter met een kannetje dat aangesloten wordt op het apparaat. En ik zag het niet zitten om met zo'n kannetje te hannesen tijdens de afwas. Deze Siemens was de enige met de mogelijkheid om zowel een reservoir als gewoon een pak of glas melk te gebruiken en daarbij nog een reinigingssysteem heeft voor het melksysteem. Zodoende voor deze Siemens gekozen.

Bouwkwaliteit en afwerking
In vergelijking met de Saeco Phillips xsmall werken alle bakjes, schuifje en aansluitingen een stuk soepeler. Zo is het verwijderen en plaaten van het water reservoir een stuk gemakkelijker en gaat gepaard met minder geknoei. Bij de Saeco Phillips xsmall gaat het dicht klikken wat moeizaam, waardoor het water wel eens over de rand klotst. Ook heb ik bij de Saeco Phillips xsmall het idee dat je het apparaat bijna stuk trekt wanneer je het afvalbakje wilt verwijderen. Bij de Siemens EQ.5 gaat dit heel soepel. Ik heb dit in de winkel ook even vergeleken met een Philips en een DeLonghi uit dezelfde prijsklasse als de Siemens en ik vond het bij de Siemens allemaal net wat soepeler gaan. Wel was de Philips voorzien van een metalen behuizing terwijl deze Siemens van kunstof is. Als ik me niet vergis heeft Bosch het zelfde apparaat als deze Siemens in het assortiment maar dan met een RVS behuizing. Wel is de prijs hier van een stuk hoger.
Het had dus nog net iets beter gekund door andere materialen te gebruiken, maar dan was hij waarschijnlijk ook duurder geweest. Oordeel: Goed

Geluidsproductie
Het malen van de bonen maakt nu eenmaal geluid. Wel is de Siemens EQ.5 een stuk stiller dan de Saeco Phillips xsmall Mogelijk dat dit komt door de rubberen afdichtingsring. Aan de keramische schijven zal het waarschijnlijk niet liggen omdat de Philips hier volgens mij ook van is voorzien. De geluidsproductie van het zetten van de koffie is vergelijkbaar met de Senseo en Nespresso. Waarbij voor mijn gevoel de Nespresso het meeste geluid maakt.
De waarden die ik gemeten heb op een meter afstand met Geluidsmeter lite icm Galaxy S3
tijdens het malen 70 db
tijdens het vullen van het kopje 54 db
In vergelijking met de Saeco is hij vrij stil, maar er zijn vast nog stillere apparaten. Oordeel: Goed

Ondersteuning door fabrikant
Geen ervaring mee.

Prijs
Hij is naar mijn idee gezien de functies van het apparaat vergelijkbaar geprijsd als apparaten van andere merken. Niet extra scherp of extra duur, dus gewoon een voldoende.

Algemene beoordeling
Hij maakt goede koffie, is makkelijk in bediening, en is makkelijk te onderhouden. Ook de in hoogte verstelbare uitloop is erg handig. Wel vind ik dat de porties naar mijn smaak wat aan de kleine kant zijn (ook de grote porties). Daarnaast gebruikt hij veel water om te spoelen etc. Dit komt allemaal in de lekbak, die dan weer wel vrij ruim is uitgevoerd. Het schoonmaken van het melk systeem moet je eigenlijk 2 keer doen (tussentijds het glas/beker/kannetje even leeg gooien en omspoelen)

Overige zaken
Mij is niet helemaal duidelijk wat het verschil tussen de TE506209RW en de TE506S09RW is. Ik dacht dat de S is voorzien van een geisoleerde melkhouder (TZ70009) en de 2 van een aluminium kleurig plaatje op de uitloop. Maar mijn apparaat is voorzien van het aluminium kleurig plaatje en van de melkhouder.
Het waterreservoir is te voorzien van een Brita waterfilter. Deze zijn echter niet bijgeleverd, kosten tussen de 10 en 20 euro per stuk en gaan ongeveer 2 maanden mee.

Video's

Meer informatie
We zitten hier op tweakers dus dit stukje is wellicht een beetje overbodigMerk- Siemens
Productnaam/ Productfamilie - Automatische koffie-espresso machine
Dialoog-Display - Ja
Meegeleverde toebehoren - 1 x reinigingstablet, 1 x maatlepel, 1 x Testband
Optionele accessoires - TZ60001, TZ60002, TZ70003, TZ70009

Update: 6 november 2013
Ik heb de Siemens EQ.5 inmiddels ruim een jaar in bezit en wil bij deze het apparaat ook beoordelen op de punten "Ondersteuning door fabrikant" en "Bouwkwaliteit" omdat ik hier naar mijn idee nu wel een oordeel over kan vellen.
Leeftijd: 17 maanden
Koffie: 818
Heet water: 23 Liter
Melkdranken: 470
Aantal keer ontkalkd: 6
Aantal keer gereinigd: 5

Ondersteuning door fabrikant
Na enkele maanden gebruik is de Siemens EQ.5 gaan lekken op de aansluiting tussen het apparaat en het water reservoir. Mijn eerste gedachte was dat het reservoir er niet altijd goed opgezet werd, maar dit kun je eigenlijk niet fout doen. Gebeld met het telefoonnummer dat op het apparaat vermeld staat. Ik kon meteen een afspraak maken om het apparaat op te laten halen. Drie dagen later stond de koerier al weer met het gerepareerde apparaat voor de deur. Oordeel: Goed

Bouwkwaliteit
Bij de reparatie is de dichting van de inlaat en de dichting van de zetgroep vervangen. De kleur en vorm lijkt iets anders dus mogelijk hebben ze de productie van deze dichtingen verbeterd. Wel jammer dat deze betere dichtingen niet al in de fabriek zijn geplaatst. Ik zal het maar op voortschrijdend inzicht gooien. Ook blijkt de voorkant redelijk krasgevoelig dus daar moet je met het schoonmaken wel rekening mee houden. Alle knoppen, en bewegende onderdelen (bakjes, laatjes etc.) werken nog even soepel als op dag 1. Oordeel: Voldoende

Extra opmerkingen
  • Beetje jammer dat reinigen en ontkalken niet gelijk op gaan. Heb nu al twee keer gehad dat het apparaat gereinigd moest worden en minder dan een week later ontkalkt. Hierdoor gebruik je de calc-n-clean functie naar mijn idee te weinig.
  • Bij de bereiding van melkdrank wil het apparaat wel eens sputteren waardoor er melkspetters op de voorkant komen. Let er bij het schoonmaken op dat de voorkant vrij krasgevoelig is.
  • Omdat we in de keuken een waterkan hebben met Brita filter maak ik eigenlijk geen gebruik meer van de waterfilters voor in het apparaat. De kosten voor de filter zijn voor de Siemens vergelijkbaar met de kosten voor de Brita filters voor de waterkan.
  • De vorm van de lekbak zorgt er voor dat je hem niet makkelijk even snel onder de kraan kunt afdoen. Hij is wel vaatwasbestendig en wordt dan ook gewoon goed schoon.
  • De melkhouder gebruik ik niet. Het is veel praktischer om even het pak melk uit de koelkast te pakken en na gebruik weer terug te zetten.
Update: juli 2018
De machine begon eind 2017 af en toe bij het zetten van de koffie de foutmelding "controleer watertank" te geven en brak dan de cyclus af. Contact gehad met Siemens en reparatie zou minimaal 150 euro kosten. Eerst nog maar eens aangezien tot de machine deze foutmelding 1 van de 3 keer gaf. Apparaat open gemaakt en de exploded view tekeningen bekeken. Mijn conclusie, het ligt aan de pomp, de flowsensor of het keramisch ventiel. Op advies van een "expert" het ventiel vervangen. Maar dat had het probleem niet opgelost.
Vervolgens besloten om de pomp te vervangen maar omdat de flowsensor niet zo duur was die ook meteen vervangen waarna het probleem was opgelost.
Vermoedelijk was het dus toch de pomp die onvoldoende druk opbouwde.
Pluspunt van de Siemens Service is dat je alle onderdelen nog gewoon kunt bestellen ze zijn niet goedkoop maar nog wel betaalbaar. Minpunt is dat ze niet willen meedenken welk onderdeel je het beste kunt vervangen maar je een meteen een reparatie willen verkopen.

Update: maart 2022
Medio 2021 kwam de melding "controleer watertank" weer terug. Omdat hij inmiddels 9 jaar oud was besloten er geen geld meer in te steken en op zoek te gaan naar een nieuw apparaat. Als laatste redmiddel nog een flink aantal keer koffie zonder koffie gezet middels het decafe klepje. En wonder boven wonder de foutmelding verdween en is tot op heden (maart 2022) nog niet terug gekomen. Mogelijk heeft het dreigen met de aanschaf van een nieuwe machine ook geholpen :+

Heb jij ook een Siemens Espresso TE506209RW?

Goede review.
Misschien mis je nog wat mbt. onderhoud zoals ontkalken, dat is bij sommige ook een heel karwei. Verder een leuk overzicht.
Het reinigen en ontkalken doet het apparaat vrijwel geheel zelf. Hij geeft aan wanneer het nodig is en je hoeft dan zo ongeveer alleen nog maar het reinigings of ontkalk middel toe te voegen.
Ontkalken duurt ongeveer 25 minuten, reinigen 10 minuten en een gecombineerd programma 35 minuten.
Meer informatie hier over is te vinden in de handleiding.
Heb deze ook en kan me helemaal vinden in je beoordeling,
ze zijn een beetje prijzig maar dan heb je ook wat.
Het reinigen kan wel goedkoper als je een alternatief koopt Bijvoorbeeld Eccellente Reinigingstabletten.