Dit is mijn eerste review, op- en aanmerkingen zijn meer dan welkom

Ik zal de review nog bijwerken n.a.v. feedback en de software update naar Android 4.0 (ICS).
De Sony Xperia Go (modelnummer ST27i, in Amerika genaamd: Xperia Advance)
Release derde kwartaal '12 (juli).
Inleiding
Ik heb de gele Xperia Go nu een maand. Ik heb hem bij als los toestel gekocht bij 4Launch. Mijn vorige telefoons waren de HTC Legend en de HTC Radar (WP7). Enkele software opmerkingen zijn wellicht Android-breed maar vallen mogelijk op na de overgang vanuit WP7. Ik ben geen zware gebruiker en wilde een (relatief) betaalbare, handzame telefoon. Mijn oog was eerst gevallen op de Xperia U, maar omdat ik veel buiten sport (waarbij mijn vorige telefoon door (regen)waterschade kapot is gegaan) en het design van de Xperia Go me meer aansprak is de laatste het geworden. De Go heeft mindere specs dan de Xperia U, maar daar staat tegenover dat hij stof- en waterdicht is.
Uitpakken
Dit gaf me zowaar een goed gevoel! De verpakking zag er al mooi uit, maar wat mij verbaasde: de meegeleverde accessoires (headset, polsbandje en sportarmband) zijn van hoge kwaliteit. Ik gebruik al oordopjes van Sony en die vervang ik misschien door deze, en mijn opude sportarmband is per direct vervangen.
Behuizing
De telefoon geeft een plastic gevoel. Als je hem indrukt kan je het ook iets horen kraken. Het stoort mij echter niet. Het plastic zorgt er ook voor dat valpartijen niet meteen zichtbaar of fataal zijn. Noot: mijn vorige telefoons hadden een alu unibody en dat leverde een -in mijn ogen- strakke look and feel. Maar ze waren ook (iets) zwaarder en beschadigden zichtbaarder van valpartijen.
Beeldscherm
In mijn ogen het zwakste punt van de telefoon: de 480x320 pixels. Ik was vooraf bekend met deze beperking en toch blijft de lage resolutie wennen. De kleuren zijn wat mij betreft prima, maar niet uitmuntend. Een feature van deze telefoon is dat de touchscreen functionaliteit ook werkt met natte vingers. Met name tijdens het sporten of in de regen kan ik dat echt merken en waarderen.
Software
De Xperia Go draait op Android versie 2.3.7. In mijn beleving staat Sony niet bekend om hun uitmuntende software en ook mijn telefoon blinkt daarin niet uit. Ik had binnen 1 dag al een volledige freeze van de telefoon (zonder dat ik de telefoon op dat moment gebruikte). Dit heeft zich later nog eens voorgedaan. Ook is de telefoon regelmatig traag bij het sluiten van applicaties. Verder reageert de telefoon traag bij het unlocken als hij geruime tijd standby is geweest. Ook heb ik al eens gehad dat de tegenpartij niet te verstaan was door gekraak (reboot was de oplossing). Ook hapert de telefoon vaak heel kort als ik de telefoon unlock terwijl ik muziek luister (heb ongeveer 3gb muziek op een sd-kaart staan).
Een plusje vind ik het unlock screen die bij het sliden van rechts naar links (i.t.t. links naar rechts voor gewone unlock) direct een foto maakt.
Sony heeft een app genaamd Timescape waarin FB en Twitter geintegreerd zijn. De flow is een leuk idee maar in mijn ogen slecht uitgewerkt. Ik gebruik dus toch de native apps (i.t.t. WP7 waar ik de social media hub wel gebruikte). Verder zaten er al wat apps op voorgeïnstalleerd als MiCoach (sport-app van Adidas), Playnow (alternatieve appstore), McAfee (5 dagen trial) TrackID (alternatieve Soundhound).
De camera
Wat camera betreft: ik was beter gewend. Foto's overdag zijn te doen maar ruis is al aanwezig (zichtbaar op telefoon en pc). De kwaliteit van foto's bij weinig licht vind ik ronduit slecht. Hierbij komt er echt veel ruis in de foto's.
3D-camera en filmfunctionaliteit heb ik niet gebruikt.
Belkwaliteit
De persoon aan de andere kant van de lijn klinkt dof. Verder geen opmerkingen.
Accu
Over de accu ben ik zeker tevreden. Hij haalt gemakkelijk een dag. Nu ben ik geen zware gebruiker (weinig 3g, thuis wifi, 1-2u muziek).
Audio
Via hoofdtelefoon ben ik tevreden. Van de luidspreker kan het volume niet zo hard als mijn vorige telefoon. Qua vervorming vind ik het volgens verwachting bij een mobiele telefoon.
GPS
GPS.. ben ik ook niet tevreden over. Het duurt lang voordat de GPS-fix er is. Minuten lang. Ik ben al meerdere pogingen 5 minuten bezig geweest in een relatief open gebied (het blijft een stedelijke omgeving) met zowel Wifi als GPS aan (geen internet). Ook zit er een afwijking in, en verliest hij regelmatig de fix tijdens het hardlopen en hervindt deze vervolgens ook niet meer. Dit kan te wijten zijn aan de app (Endomondo) maar het is een hele andere ervaring dan de HTC Legend en Radar, en ik hoop dat de softwareupdate naar ICS hierin verandering brengt (zoals ik op Sony fora lees).
Gebruiksgemak
De USB- en headset-connector zitten beide achter een klepje om de waterdichtheid te realiseren. Met name bij de 3,5mm aansluiting is het ongemakkelijk om de headset aan te sluiten. Ook heeft de telefoon geen hardwarematige cameraknop, dat had ik een pré gevonden. Als laatste zit de volumeknop in het midden van de rechterzijkant. Hier kan je het toestel per ongeluk vasthouden en zo het volume aanpassen.
Verder was ik erg tevreden met de messenger hub (integratie van alle soorten chats) van WP7. Ik gebruik nu de app 'imo' dat dezelfde functionaliteit biedt, maar deze is in gebruik minder intuïtief. Ook had WP7 een social media hub, en nu heb ik weer aparte apps voor fb, twitter en linkedin. Ook had ik bij WP7 een ander unlockscherm met code die ik veiliger vond dan slide2unlock en weinig langzamer. Op deze software zit standaard alleen een omslachtige unlock (eerst slide en dan pincode+’ok’).
Concluderend
Hoewel de losse punten redelijk negatief zijn had ik niet verwacht een high-end toestel te kopen, dus verschillende nadelen neem ik voor lief (pixeldichtheid, soms traag). De slecht werkende GPS vind ik wel jammer. Ik hoop dat verschillende van mijn problemen (GPS, traagheid, ander lockscreen) worden opgelost in ICS. De drempel om mijn telefoon mee te nemen bij het sporten is wel lager. Ook ben ik blij met het design, en het gewicht en formaat. Al met al geef ik hem een 7,5.