Cooler Master CM 690 II Advanced Review
1 september 2012, laatste update op 1 september 2012, 55 views
Rapporteer
Cooler Master heeft een lange traditie in het op de markt brengen van pc-kasten en met elke nieuwe versie zien we weer enkele verbeteringen opduiken. Ondergetekende heeft de CM 690 II Advanced zelf al een behoorlijke periode in gebruik en we kunnen dan ook stellen dat we onze bevindingen met een gerust hart wereldkundig kunnen maken.
Pluspunten
- prijs
- vormgeving
- binnenkant zwart
Het oog wil ook wat en de ontwerpers bij Cooler Master hebben dat goed begrepen. De kast is aan de zijkanten opgetrokken uit stevig staal dat mat zwart gespoten werd. De voorzijde en de bovenkant zijn eveneens zwart, maar bestaan uit een doorlopende honingraatstructuur. Aan weerszijden afgeboord met een chroomkleurige rand, geeft het de kast een ingetogen, maar bijzonder chique uiterlijk . Mocht je niet voor een chromen afwerking zijn, geen nood, want de randen voegen een mooie effect toe, in plaats van protserig over te komen.
Vooraan vinden we één intake-fan terug, die versierd wordt met een blauwe led. Dit zachte licht kan je met een druk op de knop aan de bovenzijde afzetten, mocht het storend zijn. Aan de voorzijde, bovenaan vinden we naast dit knopje een gemakkelijk bereikbare opstelling terug met de traditionele aan/uitknop, resetknop, twee usb2.0-aansluitingen en een e-sata-ingang. Tussen al deze bescheiden toeters en bellen kunnen we ook een microfoon en een hoofdtelefoon inpluggen. Achter deze verzameling krijg je een sleuf mee waar je een 2.5" of 3.5"-HD kan inschuiven. Mocht je dit niet gebruiken, dan is het handige afdekplaatje zeker welkom. Van een potentiële stofvanger moeten we dus geen schrik hebben.
De CM 690 II Advanced wordt op zijn plaats gehouden door vier zeer stevige en grote rubberen poten. Je zorgen maken over onstabiliteit of resonantiegeluiden wordt hiermee netjes en vakkundig de kop ingedrukt.
Genoeg over de presentatie aan de buitenzijde. We nemen een kijkje aan de binnenkant en het valt meteen op dat deze volledig in dezelfde kleur gespoten werd als de buitenkant. Vooraan vinden we 6 bays terug om harde schijven in te steken, waarvan de bovenste voorbehouden wordt voor één SSD-schijf. Het inschuifmechanisme en het kliksysteem om alles te fixeren krijgt meteen onze volledige goedkeuring: gemakkelijk in gebruik én stevig. Net boven de SSD-schuif krijgen we vier 5.25"-bays. Ook het mechanisme om met een schuifhendel deze apparaten te fixeren, is te perfect voor woorden. Snel, gemakkelijk en een garantie dat alles goed vast zit. De frontjes die je noodgedwongen hiervoor moet weghalen, hebben van Cooler Master ook een handig systeem meegekregen. Het is afgelopen met gepruts en kapotte kliksysteempjes. De frontjes kan je ongelimiteerd monteren en demonteren.
In de grote ruimte waar we het moederbord ( tot en met ATX-formaat) zullen plaatsen, zien we bovenaan een zeer grote uitsparing. Deze dient om gemakkelijk via de achterzijde een CPU-koeler los en vast te schroeven zonder dat heel de santekraam eruit gehaald moet worden. We vinden ook hier - zoals bij elke zichzelf respecterende pc-kast uitsparingen voor kabels terug waarvan de randen netjes omgeplooid zijn. Ze zijn bovendien van een een zachte rubberen afdekking voorzien, zodat er geen ongebruikte, gapende openingen te zien zijn.
De voeding plaatsen we onderaan op de bodem van de kast en heeft de beschikking over een uitsparing in de wand om zeer snel de dikke kabels weg te moffelen. Stoffilters onderaan en aan de voorzijde van de kast zorgen er vakkundig voor dat je na een tijdje niet voor 'stoffige' verrassingen komt te staan.
Bovenaan de binnenzijde zien we een grote ventilator (14 cm diameter) die samen met een 12 cm grote fan aan de achterzijde voor de nodige koeling zorgt. In totaal krijg je dus drie standaard koelers meegeleverd die naar onze mening hun werk naar behoren uitvoeren. Je hoeft dus niet meteen extra geld uit te geven aan nieuwe en stillere ventilatoren, want ze werken fluisterstil op volle snelheid. De CM 360 II Advanced is echt zeer stil. Enkel onze grafische kaart wil hier al wel eens de spelbreker zijn. Wat we zeker niet mogen vergeten te vermelden is dat je de 14 cm grote ventilator kan verwijderen om er een lange radiator in te plaatsen. Mocht je geïnteresseerd zijn in waterkoeling, dan biedt deze kast daarvoor de mogelijkheden en de ruimte.
De achterzijde van de CM 690 II Advanced is zeer traditioneel ingedeeld. Bovenaan krijgen we twee ronde uitsparingen die gebruikt kunnen worden om darmen voor waterkoeling naar buiten te laten lopen. Net hieronder blaast de achterste ventilator warme lucht naar buiten. 7 uitgangen voor PCI-kaarten zijn voor de doorsnee gebruiker voldoende.
We concluderen na grondig gebruik dat de Cooler Master 690 II Advanced een geslaagde uitvoering is. Zeker als je in het achterhoofd houdt dat je deze kast al voor pakweg €100 en minder zelfs kan aankopen, dan biedt ze zeer veel 'bang for your buck'. We kunnen eigenlijk geen enkel minpunt opnoemen. De geluidsisolatie, de afwerking, de koeling, de bevestigingsystemen, de ruimte voor een radiator, de dedicated SSD-lade en het kabelmanagement verdienen stuk voor stuk een tien op tien. Als we dan toch écht moeten muggenziften, dan is het misschien wel een gemiste kans dat er bovenaan de kast geen usb 3.0 aansluitingen te vinden zijn.