Alweer bijna een jaar geleden won mijn vriendin de HTC Flyer. Ik hem de Flyer nu veel gebruikt, met Android 2.x en 3.x. Ik kan concluderen dat het een goede tablet is, al zou ik er nooit de introductieprijs voor over hebben gehad. Voordat ik de Flyer gebruikte vond ik tablets iets overbodigs en zou er nooit geld voor hebben neergelegd. Nu na hem 'gratis' gebruikt te hebben begin ik de voordelen van een tablet in te zien en ben nu zelf geinteresseerd in de Nexus 7.
Terug naar de Flyer.
De Flyer ligt fijn in de hand, dankzij het formaat van een pocket boek. Een enkele keer had ik gehoopt dat de rand rond het scherm nog wat breder was geweest, maar over het algemeen is alles wel in verhouding tot elkaar. De achterkant is redelijk glad, daar hadden ze zoals bij de NExus 7 denk ik beter een soort anti-glij materiaal kunnen toepassen. De bouwkwaliteit is verder redelijk dankzij het aluminium, al zit er wel een rand tussen de aluminium en kunststof onderdelen.
De geluidskwaliteit van de Flyer is zeer goed te noemen. Hij kan luid en geeft voor een klein apparaat als dit een breed spectrum aan tonen.
Het scherm is prachtig en ik merk niet veel van het glossy oppervlak. Kwa kleuren komt het aardig overeen met de diepe kleuren van mijn Nexus One (Amoled
versie!)
Alleen in de zon is de Flyer niet goed te gebruiken.
Het grote selling point van de Flyer is natuurlijk de stylus. In de Android 2.x versie was de functionaliteit van de stylus beperkt en kon je hem alleen icm HTC's eigen software gebruiken. Nu met Android 3.x kun je de stylus voor alle touch itneracties gebruiken + de HTC software.
De Flyer heeft een speciaal stylus tik punt naast het scherm waarmee je vanuit elke applicatie een kleine popup tevoorschijn kunt halen in de hoek van het scherm. ZOdra je dat doet wordt er een schermafbeelding gemaakt en kun je met de verschillende tools uit de popup aantekeningen gaan maken op het screenshot. Dit werk heel handig om snel dingen door te sturen aan mensen.
Dit werkt ook met PDFs en gaat zelfs een stapje verder. Je kunt via de stylus aantekningen in het hele document maken en alles opslaan. Alle lijnen van de stylus worden in dit geval als extra layer en in vector forrmaat opgeslagen, waardoor het scherp blijft mocht je het willen printen.
Op deze manier heb ik de Flyer zeer intensief gebruikt, door een het werkboek van een cursus Noors op die manier door te werken. Schrijven gaat erg fijn en voelt redelijk natuulrijk. De gladheid van het schermoppervlak blijft altijd vreemd t.o.v. het ruwe gevoel van papier.
TIjdens het schrijven kun je zonder problemen je hand op het scherm laten rusten zonder dat er van alles wordt geactiveerd. Ik weet niet precies hoe ze het gedaan hebben, maar ook nadat je geschreven hebt en de pen is van het scherm, negeert de Flyer je hand die op het scherm ligt.
De pen kun je dus met de Android 3.x update ook voor andere applicaties gebruiken, bijvoorbeeld Autodesk sketchbook. Ook daarin werkt de pen fijn, al valt wel het wel op dat drukgeveoligheid niet werkt.