Thecus N5550 Diskless Review

29 augustus 2012, laatste update op 29 augustus 2012, 1.731 views Rapporteer

Reden van aanschaf
Sinds ik een 3D videocamera bezit (Sony TD10) ging de hoeveelheid vrije ruimte op mijn ReadyNAS Ultra 2 (van 1.5 jaar oud met twee Hitachi DESKSTAR 5K300 2TB SATA 3.5" COOLSPIN 32 disks) hard achteruit, dus de iBood aanbieding voor de Thecus N5550 kwam als geroepen.
Vooral vanwege de grotere capaciteit, maar ook vanwege de snellere CPU, in de hoop dat het transcoden/streamen van full HD video naar m’n iPad daarmee wel mogelijk wordt en dat voor een interessante prijs.
Overzetten van de data

Pluspunten

• Prijs
  • Capaciteit

Minpunten

• Kwaliteit van de iOS apps

3 van 5 sterren (Voldoende)
Reden van aanschaf

Overzetten van de data
Om RAID5 te kunnen gebruiken zijn minimaal drie disks nodig, dus heb ik twee dezelfde Hitachi’s bijgekocht. Door dan een van de mirrored disks uit de ReadyNAS over te zetten kon er met drie disks in RAID5 begonnen worden en had ik nog steeds de mogelijkheid om de 2TByte aan data vanaf de oude NAS te kopieren. Fingers crossed dat de overgebleven disk in de ReadyNAS intussen geen kuren zou krijgen. Murphy intussen maar even op vakantie gestuurd.
Het initialiseren van RAID5 op de drie disks kostte erg veel tijd, wat me zorgen baarde omdat er al die tijd geen redundantie was voor m’n kostbare data op de andere NAS, maar het is gelukkig goed gegaan.

Bouwkwaliteit
Bij het installeren van de disks viel me op dat met name het hendeltje van de Thecus bays er wat minder solide uit ziet dan die van de ReadyNAS: erg plastic. Maar zo vaak zullen er geen disks gewisseld worden (dacht ik nog), dus het zal wel meevallen.

Geluidsniveau
Wat betreft lawaai is de Thecus misschien ietsje luidruchtiger dan m’n oude NAS, maar hoewel ik er meestal een halve meter vandaan zit te werken vind ik het niet storend.

Web interface
De indeling van de web interface van de Thecus is misschien niet overal even logisch, maar alles wat ik nodig had was snel te vinden.
De configuratie mogelijkheden zijn uitgebreid, vergelijkbaar met die van de ReadyNas. Een van de features die ik gebruik is het ‘s nachts uitschakelen van de NAS. Dit is ook met de Thecus mogelijk.
Pluspunt aan de Thecus t.o.v. m’n oude NAS zijn de vier grafiekjes waarin je CPU, netwerk etc. kunt monitoren. De indeling is zelf te configureren.
Voor alle tests in deze review is de standaard aanwezige firmware 2.02.03.2 gebruikt; er is inmiddels een update beschikbaar.

Snelheid
Na het initialiseren van RAID5 heb ik de 2e GBit UTP poort rechtstreeks op 2e poort van de ReadyNas aangesloten om zo over Gigabit ethernet de data zo snel mogelijk over te kunnen zetten. De rest van mijn netwerk is namelijk nog 100Mb/s.
Het kopieren van de data via rsync (door backup jobs aan te maken op de ReadyNAS) ging daarmee vlot:
Videos (1.47 TByte) in 11hr 41 min -> ~ 286 Mb/s
iTunes (52.2 GByte) in 31 min -> 225 Mb/s
Pictures (60.3 GByte) in 34 min -> ~ 236 MB/s

Daarna enkele ‘real life’ testjes gedaan op het 100Mb/s netwerk: een 3D video file van 3.07 GByte kopieren van en naar de NAS kost 4 minuten en 30 seconden. Windows 7 geeft daarbij een snelheid van ~ 11 Mbyte/s aan, het grafiekje op de Thecus bevestigt dit.
Tijd dus voor een upgrade van m’n netwerk.
Een directory met 3D videobestanden (46 files, 3.16 GByte) kopieren duurt een half minuutje langer.

Geinstalleerde en geteste server modules en apps
TwonkyServer (server versie 1.00.00.[6.0.34]); configuratie gaat via web interface)
Deze heb ik getest met de standaard DLNA client op m’n LG LW980S TV.
Hierbij viel op dat de TV de server niet meteen ziet, wat bij de ReadyNAS wel het geval was.
Na wat zoeken op internet ergens een truukje gevonden: zodra op de TV het netwerk opnieuw wordt ingesteld verschijnt de server wel. Erg vreemd, maar het blijkt inderdaad te werken.
Daarna werkt alles prima: video’s, muziek en foto’s worden allemaal afgespeeld.

De PlayOn HDMini ziet de Twonky server wel meteen. Ook hier worden alle media netjes afgespeeld. Nog even een testje gedaan met twee full HD streams tegelijk: loopt prima.
De CPU load van de Thecus blijft hierbij onder de 10% volgens het grafiekje.

De DLNA client van m’n Panasonic DMP-BDT310 BluRay speler ziet de server ook, maar kan veel formaten niet afspelen. Dat zal wel een kwestie van codecs op de speler zijn.

Hetzelfde probleem heb ik met de Twonky app op iPhone/iPad: vreemd genoeg kan deze de meeste formaten niet afspelen.

Thecus Dashboard Server (2.0), hiermee kun je de CPU load zien op afstand en services aan- en uitzetten. Werkt goed, maar niet zo heel interessant.

TranscodingService (server versie 1.0.0),
T-OnTheGo (server versie 2.05). iOS app versie 2.06
Hier werd het wel interessant, want dit was ook een van de redenen om deze NAS te kopen.
Vooral ‘TranscodingService’ klonk veelbelovend, want ik hoopte hiermee afwijkende videoformaten toch op de iPad te kunnen afspelen.
Zoals ik met de AirVideo server op een PC alle video formaten prima kan afspelen op de iPad. Maar ik wil hiervoor niet continu een PC aan hebben staan.
Helaas blijkt dit met de Thecus (nog?) niet mogelijk: MP4 formaat is goed af te spelen, maar laat de app regelmatig crashen. Afwijkende formaten (.ts, .m2ts) worden niet afgespeeld.
De TranscodingService is nog wel versie 1.0, dus mogelijk zit er nog wat in de planning.

Met het weergeven van mijn foto albums liep ik tegen een rare limiet: er worden maximaal 300 folders getoond; ik kan daardoor niet bij m’n nieuwste albums.
Toch maar een extra level in de album hierarchie maken dan.
Thumbnails van de foto’s worden vrij snel weergegeven.
Bij het bekijken van de fotos kan er niet tussen portrait en landscape geschakeld worden.
Tenslotte maakte ik de fout om op de ‘now playing’ knop te drukken: wat er zou moeten gebeuren weet ik niet, maar ik kon daarna niet meer terug. Dus maar de app afgesloten en opnieuw opgestart.
Het afspelen van mp3’s werkt goed.

Met T-OnTheGo zou ik remote ook bij de bestanden op m’n NAS moeten kunnen door port 1111 te forwarden op m’n router.
Als simpele beveiligingsmaatregel had ik deze in eerste instantie op een afwijkende externe port gemapt, maar dat gaat niet goed. Als ik dan een MP3 probeer af te spelen krijg ik een melding ‘please install Thecus-Disk app’???
W.T.F: dit is de oude benaming van de T-OnTheGo app.
Daarna toch maar even port 1111 1-op-1 gemapt en dan werkt het wel.
Wel was de geluidskwaliteit slecht bij het afspelen via WAN.
Bij het aanklikken van een PDF werd deze wel getoond maar kon ik daarna niet meer uit de viewer.

ThecusShare app. Deze is erg gebrekkig: zodra je naar beneden scrollt gebeurt er niets meer bij het aanklikken van folders of bestanden.

Kortom, het kan allemaal heel mooi worden, maar er is nog veel werk te verzetten door Thecus.

Stroomverbruik
Idle met de genoemde drie Hitachi 2T disks in RAID5 configuratie ~ 30W, bij streaming van een full HD video ca 35W.
Gemeten met een eenvoudige power meter.

Het noodlot slaat toe
Juist toen ik deze review wilde gaan indienen en nog wat laatste gegevens wilde bekijken is Murphy blijkbaar thuisgekomen van vakantie, want de NAS geeft aan dat er een probleem is met een van de drie disks en de RAID5 status is ‘degraded’.
In het disk overzicht staat bij disk 3 als capaciteit ‘0’ aangegeven.
Na de NAS een keer gereboot te hebben geeft hij weer de normale capaciteit aan, maar als ik de SMART status bekijk is er iets vreemds aan de hand met de ‘Power On Hours’:

tray 3: 533 uur (nieuwe disk)
tray 4: 9826 uur (nieuwe disk)
tray 5: 9842 uur (oude disk)

Het zouden twee nieuwe disks en een uit m’n oude NAS moeten zijn, dus dit is vreemd.
De SMART info is overigens een stuk minder uitgebreid dan in de ReadyNAS.
De korte SMART info test geeft aan dat de disk in tray 3 ‘healthy’ is.
De lange test lijkt na ruim 5 minuten op 10% te blijven steken. Maar misschien duurt deze wel echt lang. Als ik vervolgens weer ‘short’ selecteer springt de selectie spontaan terug naar ‘long’.
Na nog een paar keer proberen lukt het wel om de korte test nog een keer te starten. Deze stopt echter spontaan met de melding ‘user abort test’. Het zal wel aan mij liggen ….
Toch nog een paar keer geprobeerd ook op de andere disks die SMART test te draaien.
Ook daar krijg ik een aantal keer ‘user abort test’, maar na stug volhouden lijken die het toch beter te doen.

Omdat ik m’n oude ReadyNAS er nog naast heb staan, met de ene overgebleven disk ga ik disk 3 uit de Thecus maar eens terugplaatsen en kijken wat de ReadyNAS er van vindt.
De Thecus laat intussen met een aanhoudende zeer irritante piep blijken dat hij zijn disk terug wil. De ‘beep notification’ op ‘disable’ brengt verlossing. Het knipperende rode LEDje blijft als stille herinnering.
En de ReadyNAS? Die gaat vrolijk z’n disk mirroren alsof er niets aan de hand is.
Ik ben benieuwd. En een beetje bezorgd om m’n kostbare video’s.
Maar het kan natuurlijk: een nieuwe disk die na enkele weken stuk gaat. Gelukkig heb ik RAID.

Intussen is de ReadyNAS zover dat ik daar weer de SMART info van de ‘nieuwe’ disk kan opvragen. Daarmee lijkt niet veel mis te zijn???

Model: Hitachi HDS5C3020ALA632

Huidige sector in afwachting 0
Offline onherstelbaar 0
Aantal UDMA CRC-fouten 0

Aantal ATA-fouten 0

Zodra de disk volledig gemirrored is in de ReadyNAS ga ik hem toch nog eens terugzetten in de Thecus en kijken wat er dan gebeurt. En misschien maar eens een firmware update doen.
Voor die tijd kan ik nog geen conclusie trekken of er nu echt iets mis is met de disk of met de NAS.

Een handige feature van de Thecus die ik nog niet heb getest is de mogelijkheid om een ISO bestand te mounten en beschikbaar te stellen op het netwerk.

In de bijgevoegde snapshots enkele grafieken van de Thecus tijdens het kopieren van een 3D file van en naar de NAS, het afspelen van een 3D video op een PC en een HD video op de iPad

Heb jij ook een Thecus N5550 Diskless?

Update
Na toch een goede nachtrust blijkt de ReadyNAS de disk gewoon gemirrored te hebben.
Niets aan de hand lijkt het.
De powermeter geeft aan dat de Thecus nu 25W verbruikt. Dat kan met 1 disk minder.
Vervolgens de disk weer teruggeplaatst in de Thecus in dezelfde tray. Op het display wordt getoond dat er een disk is bijgeplaatst. Verder weinig activiteit.
De web interface geeft een leeg scherm en het rode LEDje is uit (mogelijk omdat de NAS volgens normaal schedule uit- en vanochtend weer is aangezet).
Hoewel ik er niet helemaal gerust op ben toch maar de Thecus met de knop uitgezet.
Na opnieuw starten gaat de selftest goed en verschijnt er op het display dat het RAID array hersteld wordt en een oplopend percentage. Klinkt goed, maar het gaat nog even duren.
De web interface geeft nog steeds een lege pagina.
Nu maar even afwachten tot het RAID array helemaal hersteld is.

Ook even een update mbt het aantal uren dat de SMART info aangaf: dat klopt toch wel. Voordat de Thecus binnenkwam heb ik de nieuwe disks een voor een in de ReadyNAS geplaatst om ze te testen. Tray 4 en 5 waren dus de oude disks uit de ReadyNAS en 3 een van de twee nieuwe.
Goeie review, ik draai hier al enige jaren met een Thecus 4100Pro, tot tevredenheid.

Wel zul je naar Gbit ethernet over moeten gaan om de volledige snelheid te kunnen gebruiken. Je speed testen lopen gewoon tegen de limit van 100mbit aan. Ik haal ongeveer 250mbit/sec met de 4100, maar de 5550 moet met zijn krachtige processor veel sneller kunnen.
Bij de rsync van NAS naar NAS over de directe Gigabit verbinding zat de snelheid inderdaad rond de 250Mbit/sec:

Videos (1.47 TByte) in 11hr 41 min -> ~ 286 Mb/s
iTunes (52.2 GByte) in 31 min -> 225 Mb/s
Pictures (60.3 GByte) in 34 min -> ~ 236 MB/s
Maar zal dan waarschijnlijk de ReadyNAS de snelheidslimiet hebben bepaald.
Ik ben ook een tevreden gebruiker en moet nog eens een apparaatje fixen om mijn stroomverbruik te zien. Echter wat me opvalt is dat het stroomverbruik in idle en bij gebruik maar 5 watt verschilt. Ik zou het dubbele verwachten eigenlijk.
Klopt, ik zou zelf ook verwachten dat het meer moet zijn, maar de Voltcraft PowerLogger geeft 35W aan bij streaming. In de grafiekjes zie je wel dat de CPU tijdens streaming pieken en dalen vertoont, dus mogelijk heb ik net tijdens een dal gekeken.
Ik zal nog eens kijken hoe ik het power verbruik over tijd kan loggen met die Voltcraft, maar dat werkt met een SD kaartje en hij is wat kieskeurig mbt het type en grootte van de kaartjes.
Vanochtend tijdens het herstellen van het RAID array liep het verbruik overigens op naar 40W.
Update 2
Het RAID array is weer volledig 'Healthy' maar de webinterface blijft een lege pagina tonen.
Dat schijnt een vaker voorkomende klacht te zijn bij Thecus. Terugzetten naar de default settings zoals hier en daar wordt aangeraden heeft niet geholpen.
Omdat de huidige firmware blijkbaar de nodige bugs bevat zou ik het liefst meteen updaten naar de laatste versie, maar dat lukt nu dus niet via de web interface.
Het schijnt ook mogelijk te zijn om via een USB stick te updaten, maar daarvoor dient er op die stick ook een speciaal script te staan. Dat is op verzoek te krijgen bij Thecus support.
Ik heb er een paar voor andere Thecus modellen gevonden op internet, maar ze zijn model-specifiek, dus daarom heb ik tenslotte maar een ticket aangemaakt op de support site van Thecus. Zodra ik iets hoor zal ik het hier weer posten.
De NAS doet het overigens verder wel gewoon goed, alleen kan er niet zo veel beheerd worden nu.
Nogmaals het energieverbruik en de Android Apps
Omdat het verschil in stroomverbruik tussen idle mode en streaming van een full HD flim klein leek toch nog maar even de Voltcraft powerlogger handleiding bestudeerd en een grafiekje over langere tijd bevestigt dat tijdens het streamen van HD stream het verbruik van 25 W naar ca 37 W gaat. http://www.flickr.com/photos/87160682@N08/7976763665/

Omdat de Thecus iOS apps de 'feel' van Android lijken te vertonen ook maar eens de Android versies geprobeerd. Daar werkt de ThecusShare app een stuk beter: hier kun je wel naar beneden scrollen en toch alles nog aanklikken. Wel crashte de app regelmatig bij het openen van video's of muziek op een Samsung Galaxy 5510; misschien dat dit op een krachtigere telefoon beter gaat.

Een ander feit dat er op lijkt te wijzen dat Thecus iets heeft gebruikt om apps tegelijk voor Android en iOS te ontwikkelen is wanneer je op de iPhone een PDF opent vanuit T-OnTheGo: dat lukt weliswaar, maar ik heb nergens kunnen ontdekken hoe ik die PDF vervolgens weer kan sluiten om terug te gaan naar de mappen. Op Android gaat dat met de 'return' knop. Maar die heeft een iOS apparaat niet :D

Tenslotte nog even de mogelijkheid uitgeprobeerd om een ISO bestand te mounten. Dat gaat erg gemakkelijk via de web interface: het ISO bestand aanwijzen, eventueel kan een folder worden aangewezen maar zonder dat wordt het gemount in de folder waar het staat.
Firmware update gelukt, maar nog steeds geen webinterface
Als reactie op mijn support ticket kreeg ik de vraag van Thecus support of de web interface wel werkt als ik de harddisks uit de NAS verwijder.
Dat blijkt inderdaad het geval.
Zonder disks is het me op die manier gelukt om de NAS firmware te updaten naar de nieuwste versie. Dat was nog even spannend, want na het laden van de nieuwe firmware kwam ik terug in de login pagina van de web interface, maar leek er verder niets te gebeuren. De BUSY LED zou moeten knipperen tijdens de firmware update, maar dat was niet het geval.
Ik durfde ook de NAS niet te herstarten voor het geval de update misschien toch bezig was.
Bij opnieuw inloggen kwam ik meteen weer terug in het login scherm.
Na nogmaals doorkijken van de release notes zag ik een opmerking dat je na een minuut of vijf een keer CTRL-F5 moet gebruiken in de browser.
En inderdaad kon ik daarna wel inloggen en begon de update pas.
Helaas blijkt na het updaten en terugplaatsen van de harddisks de webinterface nog steeds een lege pagina te geven, dus dat probleem is nog steeds niet opgelost.
Weliswaar kan ik de data van de NAS lezen, maar ik kan er niets meer opzetten omdat de user accounts zijn gewist door de factory reset. En user accounts kunnen alleen aangemaakt worden als er disks aanwezig zijn.

Nu dus maar weer even afwachten hoe Thecus support me verder kan helpen.
Back in business
Met wat zelf zoeken en gerichte vragen aan Thecus support Nederland is m'n N5550 weer volledig functioneel.
Door een disk probleem bleek het filesystem lichtelijk corrupt geraakt en was er een modules.db sqlite database file vervangen door een link naar een directory.
Na instructies van Thecus hoe vanuit SSH een filesystem check kan worden gedraaid werd alles netjes gerepareerd en kon ik /raid0 weer writeable mounten en de foute link verwijderen.
Dat was voldoende om de web interface weer aan de gang te krijgen.
Daarna lukte het nog even niet om de modules te herinstalleren, maar na een reset naar factory defaults en wat experimenteren met rc.module stop, rc.module restore en rc.module start konden ook de modules weer geinstalleerd worden.