Wat jammer dat je niet wat meer vertelt over deze camera en over je keuze "waarom deze". Er zijn leuke alternatieven op de markt zoals de Nikon D3100 (de D3200 is een stuk duurder), de Pentax K-r, maar ook mooie systeem camera's van Sony, Panasonic, Olympus,enz. Ik neem aan dat je daar toch wel vergelijkend onderzoek naar gedaan hebt.
Dat de lens doet wat het belooft heb ik zo mijn twijfels over. Al tijden erger ik me dat Tamron en Sigma alles wat maar een beetje dichtbij kan komen macro genoemd wordt. Een macrolens is heel simpel: dat is een lens die een beeld op je sensor kan krijgen die precies even groot is als de werkelijkheid. Dus een vlieg van 1 cm, is dan ook op je sensor 1 cm groot. Als je dan de foto bekijkt is de vlieg heel veel groter natuurlijk, afhankelijk van de plaat die je maakt. Jouw lens heeft niet een vergrotingsfactor van 1, maar van 0,28. Dat wil zeggen dat die vlieg van 1 cm slechts max. 2,8 mm op jouw sensor is. Op zijn best is dat een close-up lens te noemen. Dus pure volksverlakkerij, dat macro te noemen.....
Daarnaast is jouw lens ca. 7 cm groot. Hij kan maximaal op 28 cm scherpstellen (dat is afstand tot de sensor). Dus je kunt het wel vergeten dat jij op een afstand van minder dan 20 cm (voorkant lens) tot object nog scherp kunt stellen. Als het een echte macro zou zijn, zou je trouwens op ca. 8-9 cm object-sensor afstand uitkomen. Ofwel ca 1- 2 cm van je voorkant objectief tot object.......
Een veel gehoord misverstand is dat 50 mm perfect is voor portretfotografie. Tenzij je portretten maakt met behoorlijk stuk van de borst (minimaal) of nog groter stuk van het lichaam op de foto, zou ik 50 mm zeker afraden. Tenzij je het niet erg vind dat de foto enorm vertekend (je kent dat wel, grote kin, voorhoofd en vooral neus). Veel beter is om voor iets van 80 mm te gaan. Ik maak mijn meeste portretten met 105 mm macro lens. Het hoofd is dan op normale afstand behoorlijk beeldvullend en de vertekening is optimaal. Meer tele geeft vervlakking, minder tele is goed tot max 70-80mm daaronder krijg je de eerder genoemde vertekening. Maar nogmaals één en ander is sterk afhankelijk van hoe je je portretfoto wilt maken.
. Ook kan je gewoon de SD-kaart in je pc steken. Alleen kan je dan niet via de bijgevoegde software hem op afstand bedienen.
Dit snap ik niet, wat bedoel je hier precies te zeggen?
Tot slot::
- Ik mis een essentieel onderdeel: foto's...... nu is het zoiets als een auto kopen uit de folder zonder ermee gereden te hebben. Techniek is leuk, het resultaat is alles bepalend.
- Ik zie een hoop positieve en negatieve eigenschappen die ik niet in je review terugvind, zoals:
* Goed uitbreidbaar (met wat dan, en waarom goed, t.o.v. wat en welke camera?)
* Videofunctie (heeft toch zo ongeveer elke camera tegenwoordig)
* (mini!!!) HDMI-poort (idem)
* Video beperkt (gek hè voor dit bedrag....)
* Snelstartgids.... 2 uur.... toch maar een compact kopen dan...... hoewel je daar tegenwoordig ook twee uur voor nodig hebt hoor
* Software.... welke?
Graag zie ik je review wat uitgebreid worden met echte zwakke en sterke punten (zoals continu-opname van 3 fps in JPG tot 4,5 minuten (echt gigantisch!!!) en in raw slechts enkele beelden (echt slecht, net zoals Nikon overigens). Ontbreken van bepaalde knoppen, enz. enz. Er is zoveel te vertellen over dit toestel.
Nog even je rug rechten en de review even een echte review maken. Lijkt me goed plan (mijn reactie is bijna langer, iig informatiever en dan ben ik nog wel een Nikon-gebruiker

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 23 juli 2024 19:51]