Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon-EF) Review

18 augustus 2012, laatste update op 18 augustus 2012, 50 views Rapporteer

Een korte, krachtige review.
Het is heel simpel. Er zijn drie 35mm lenzen die er toe doen (voor Canon althans. Nooit de Nikon 35mm f/1.4 geschoten). 35mm Canon L, 35mm Zeiss en de 35mm Samyang.
De Zeiss kost 1600€
De Canon kost 1250€
De Samyang kost 400€
Zoals met alle lenzen is er meestal een driehoeks-verhouding waar je op let als je een lens koopt. Aangezien dit allemaal f/1.4 lenzen zijn, zijn dat de volgende drie: optische kwaliteit, autofocus en prijs.
Ik heb met alle drie geschoten en mijn conclusie is als volgt:

Een korte, krachtige review.

De Zeiss kost 1600€
De Canon kost 1250€
De Samyang kost 400€

Ik heb met alle drie geschoten en mijn conclusie is als volgt:

Optische kwaliteit: Zeiss =/ > Samyang > Canon. Ze liggen niet ver van elkaar in dit gebied. Vooral de Zeiss en Samyang vind ik vrij vergelijkbaar. Beiden wel iets fijner dan de Canon. De Samyang heeft een aardig 'Zeissig karakter'.
AF: Canon > Zeiss > Samyang. De reden dat ik de Zeiss voor de Samyang heb, is omdat de focus ring van de Zeiss dichterbij de body is (en makkelijker met een vinger te besturen is), alsmede iets (maar niet veel) soepeler is>
Prijs: Samyang > Canon > Zeiss. Dit is vooral de prijs-kwaliteit verhouding.

Uiteindelijk komt het voor mij aan op de volgende afweging.
Tenzij je de autofocus ECHT nodig hebt, koop de Samyang.
Als je de autofocus niet nodig hebt, koop de Samyang
Als je meer dan genoeg geld hebt, en de Zeiss op geen manier dan ook uit het budget van andere lenzen snoept, koop de Zeiss.

Behalve de hierboven genoemde driehoeksverhouding zijn er nog wat enkele andere dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een dezer lenzen.

Diafragma: Een van de favoriete dingen van mijn Samyang is de diafragma ring. Het is de enige van de drie lenzen waar je de diafragma ring verstelt op de lens, ipv in de camera. Ik vind dit VEEL fijner, maar dat is vooral persoonlijk voorkeur denk ik.
Focus ring: Zeiss > Samyang > Canon. Vrij simpel. De Zeiss' focus ring is dichter bij de body, alsmede iets groter dan de Samyang. De Canon heeft een kleine, nare focus ring.
Grote: Zeiss = Canon > Samyang. De Samyang is een CM of 2/3 groter dan de andere twee
Bouwkwaliteit: De Zeiss is van metaal (in zijn geheel), de Canon is stof- en spatwater dicht. De Samyang geen van beide, maar wel van stug plastic
Gewicht: Canon = Samyang > Zeiss. De Zeiss is een stuk zwaarder dan de ander twee.
EXIF: De Samyang heeft GEEN EXIF data. Zal mij verder verrotten, maar moet worden meegenomen in overweging.

Dat is alles wat ik nu kan bedenken. Voor mij is de Samyang de duidelijke winner. Ik heb hem 250€ tweedehands gekocht. Geweldige deal ten eerste, maar zelfs voor de nieuwprijs is het een winner. 90% van de tijd zit hij op mijn camera.

Heb jij ook een Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon-EF)?