Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Crucial Ballistix BLT4G3D1608DT1TX0CEU Review

+2
peter123 22 augustus 2012, laatste update op 23 augustus 2012, 4.306 views

Crucial Ballistix BLT4G3D1608DT1TX0CEU

Pluspunten

  • Snel met 1,5V standaard spanning.
  • Leuk kleurtje
  • Koeler kan er nog net boven.

Minpunten

  • Snelheidsverhoging van geheugen is nauwelijks merkbaar.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Stabiliteit Score: 5
Featureset Score: 5
http://tweakers.net/ext/f/e5fsNOa4wzeANAtIwNXZw9mX/full.jpg
Keuze
Voor mijn nieuwe moederbord en CPU had ik DDR3 geheugen nodig. Meestal koop ik gewoon value geheugen, maar heb toch even gekeken wat de kosten zijn van iets sneller geheugen. Als je een CPU koopt van 200 euro, mag je toch daarnaast wel wat sneller geheugen zetten.
Goed DDR1 geheugen draaide op 400MHz CL2, DDR2 op 800MHz CL4, dus vond ik dat goed DDR3 geheugen minimaal 1600MHz CL8 moest kunnen doen op 1,5V standaard voltage. Omdat ik grote waarde hecht aan een stabiel systeem wilde ik geheugen modules die volgens de fabrikant gegarandeerd de 1600MHz CL8 zou halen. Dus geen aanpassingen in het BIOS of voltages hoger dan 1,5V. Er is veel geheugen welke standaard op 1,65V werkt en zo de 1600MHz of CL8 ipv 9 haalt.
Ik heb gezocht met het volgende filter: Tweakers pricewatch
Alles over CAS, RAS, enz kun je lezen op Wikipedia

Hoeveelheid
Hoewel ik normaal niet hele zware applicaties draai, heb ik toch voor 2x4Gb gekozen ipv. 2x2Gb. De reden is dat ik voor de toekomst klaar wil zijn en misschien weer wat wil gaan doen met een RAM disk. Ik heb daar geen goede ervaring mee heb onder WinXP, maar de laatste tijd hoor ik toch weer meer positieve signalen. Misschien gaat dit beter onder Win7. Daarnaast kost DDR3 RAM weinig op dit moment.
Mijn normale geheugenbezetting is 1,5-2Gb.

Kosten 2x4Gb DDR3 1,5V
Corsair CMV8GX3M2A1333C9_______________________¤38__1333MHz_CL9
Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9 Low Profile_____¤44__1600MHz_CL9 (Beste Buy guide)
G.Skill Ares F3-1600C8D-8GAB_______________________¤48__1600MHz_CL8
2 x Crucial BLT4G3D1608DT1TX0CEU_________________ ¤48__1600MHz_CL8
Crucial BLT2CP4G3D1869DT1TX0____________________¤50__1866MHz_CL9
Mushkin Redline 8GB (2x4GB) DDR3 PC3-12800 CL7______¤65__1600MHz_CL7
G.Skill RipjawsX D3 8GB 1866-899 RipjawsX K2 GSK______¤71__1866MHz_CL8
Prijzen zijn van 15 augustus 2012. Ik vond de kosten voor iets beter geheugen de moeite wel waard.

Funfactor
Deze mooie oranje heatspreaders vond ik wel mooi passen bij het zwarte Asrock moederbord en het oog wil ook wat. Als je afgaat op de kleur dan zou dit de familie kunnen zijn van het geheugen, zoniet precies hetzelfde alleen net even anders geclockt. Crusial Ballistix.

Prestaties
http://tweakers.net/ext/f/WIK5F0qpfvPHlXnTkBIFhAFz/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/pELnpRPNfMEyOMeDjTpc1McN/full.jpg
Hoger is beter

http://tweakers.net/ext/f/jX4PoRNpezqwhGVyuRgDqQRB/full.jpg
Lager is beter

Rood: Intel Core (Ivy Bridge) DRAM Controller; 2x 4GB Crucial BLT4G3D1608DT1TX0 DIMM DDR3 (1.6GHz) PC3-12800 (8-8-8-24 5-32-12-6)
Groen: Intel Core (Ivy Bridge) DRAM Controller; 2x 4GB Crucial BLT4G3D1608DT1TX0 DIMM DDR3 (1.33GHz) PC3-12800 (9-9-9-24 4-33-10-5)
Geel: Intel P35/G33/G31 ; 2x 2GB Corsair CM2X2048-6400C5 DIMM DDR2 (800MHz) PC3-6400 (4-4-5-18 3-23-7-4)

AIDA64 http://www.aida64.com/
De AIDA resultaten heb ik vergeleken met wat Anand vind voor DDR3 1600MHz 8-8-8-21 geclockt geheugen.
Lezen: 18544 Mb/s = 18,11 Gb/s - Anand: 17,91 Gb/s
Schrijven: 18777 Mb/s = 18,34 Gb/s - Anand: 17,48 Gb/s
Copy: 20737 Mb/s = 20,25 Gb/s - Anand: 18,83 Gb/s
Vertraging: 45,6ns - Anand: 47,7ns
http://tweakers.net/ext/f/B0HoHXRzvBibdU2J0OwPEqID/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/3lP1gkWZU6avuAoqgDxwlD7D/medium.jpg
http://tweakers.net/ext/f/vznCGlSqtbezoYJSk6cs5ien/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/y1zoW3OBmLg3GYbvsWkFluP8/medium.jpg

Conclusie
Voor 10 euro meer heb je net iets sneller geheugen. In de praktijk zal je hier niet veel van merken, maar soms ben je net even sneller klaar en het staat leuk in de benchmarks natuurlijk.
Koop je een snelle CPU, dan zou ik zeker daar ook snel geheugen bij kopen. Zit je met een wat minder groot budjet, dan kun je beter 10 euro meer aan een CPU uitgeven.
Gebruik je de de onboard GPU, dan kan snel geheugen een mooie prestatiewinst opleveren. De onboard videokaart heeft wel veel voordeel bij snel geheugen.

Referenties
http://www.xbitlabs.com/a...play/ivy-bridge-ddr3.html

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Crucial Ballistix BLT4G3D1608DT1TX0CEU?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (9)

Wijzig sortering
In het kopje boven de prijzen staat "Kosten 2x8Gb DDR3 1,5V", maar als ik het goed begrijp heb je wel 1x4Gb?

Verder prima review :)
Bedankt voor je reactie. Ik heb 2x4Gb en is ook als zodanig getest. Zal het wat verduidelijken in de tekst. Groet Peter
Nogmaals een opmerking over het kopje: "Kosten 2x 8Gb DDR3 1,5V".

Volgens mij moet dit "Kosten 2x 4Gb DDR3 1,5V" zijn, althans, de prijzen van één 4 Gb slot van crucial is 24 euro, dus twee slots zijn 48 euro.

2 x 8 Gb, zou veel duurder zijn, namelijk meer dan 80 euro.

Erg mooie grafieken trouwens.
Ik heb hem. :)
Bij deze verbeterd.
Heel mooie review Peter.
Very nice!!!

5 sterren van mij! J hebt in principe alles verteld wat we zouden moeten weten.
Dank u _/-\o_ Ik kan het ook niet mooier maken.
Mooie review, dikke prima.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*