XFX GeForce 8800 GTS 320MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) PV-T80G-GHD4 Review

22 februari 2010, laatste update op 22 februari 2010, 4.697 views Rapporteer

Februari 2010 Nog steeds de kaart in het systeem en nog steeds nieuwe spellen draaien. Sinds anderhalf jaar op een 26"inch en perfect! Flightsimulator X helaas lang niet voluit maar wel goed genoeg! Ik heb nog geen reden kunnen bedenken om een andere videokaart aan te schaffen. Sinds een poosje Windows 7 en daarmee ook in Directx10 company of Heroes geprobeerd en inderdaad, het ziet er super uit. Ik kan trouwens Company of Heroes voluit draaien bij 1920 x 1280! Grafisch geweldig! De ondersteuning met de drivers was voor Windows 7 geen probleem en voor mij is het nog steeds een topper! (Januari 2008:) Sinds een aantal weken overgestapt van mijn ASUS EN8600Gt naar een XFX 8800GTS 320 MB XXX. Deze kaart kocht ik via marktplaats voor 170 euro...

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Redelijk stroomverbruik, niet te hoog gezien de prestaties.
  • Makkelijke installatie zonder foutmeldingen of rare fratsen.

Minpunten

• Hoge temperaturen
  • Fan maakt bij 100 procent vermogen een hoop herrie.
  • Nieuwprijs is vrij hoog.

Februari 2010

Flightsimulator X helaas lang niet voluit maar wel goed genoeg!

(Januari 2008:)

Deze kaart kocht ik via marktplaats voor 170 euro en tot nu toe heb ik er geen spijt van.
Omdat Company of Heroes op dit moment nog steeds mijn favoriete game is en toch af en toe een schokje had (bij 1440 x 900 en alles op maximaal), heb ik de 8800 GTS aangeschafd.
Nu draait het spel als een trein, alles voluit en ik kan inzoomen tijdens de gevechten zonder enig schokje. Dus mijn doel is bereikt.

Ik had wel een 8800GTX willen kopen, maar omdat ik nu al zoveel aan mijn pc heb uitgegeven sinds november (nog een nieuwe 19 inch LCD, een G15 toetsenbord, een nieuw moederbord, nieuwe processor, nieuw geheugen, nieuwe harde schijf, nieuwe printer enz...) vond ik het eigenlijk wel leuk geweest dus de 8800GTS voldoet daarom precies aan mijn eisen.

Doordat ik de kaart niet nieuw gekocht heb, kreeg ik er geen doos bij, wel een cd met drivers en uiteraard de DVI stekker om hem op mijn VGA LCD schermpje aan te sluiten.
Tevens een kabel met aansluitmogelijkheid voor aan de TV er bij gekregen.
Aansluiten via HDMI is mogelijk maar ik heb hem "nog niet" aangesloten op de tv. De afstand tussen de tv en de pc is vrij groot dus dat komt later wel.
Omdat ik ook een LCD TV heb verwacht ik er best wel veel van maar het moet nog even wachten.
Toch ben ik niet ontevreden over de uitrusting van de kaart, wat zou ik nog meer nodig hebben?

De prestaties:

Een 8800GTS presteert goed, dat is algemeen bekend. Dit is een XXX uitvoering dus is vanaf de fabriek al overgeclocked.
De Corebus is "standaard"bij deze kaart 580 MHZ en de Memory bus is 900Mhz.

De hoogste scores tot nu toe (zonder verder over te clocken en te tweaken) waren:

3DMark05: 17515 punten

De instellingen van 3dmark05 en 3dmark06 heb ik standaard gehouden zoals ze zijn geinstalleerd. In NVIDIA configuratie scherm staat hij op quality en niet op performance.

3Dmark06: 12411 punten

Vanmorgen voordat ik begon met deze review heb ik 3dmark05 nog even laten lopen en toen lag de score iets lager. Zie foto.

Ik heb de Crysis Demo gedownload. Automatisch instellingen gingen bij alles op Medium staan. Toch heb ik alles even op High gezet en deze demo draaide toen prima. Eigenlijk geen schokje te bekennen. (maar dit is niet het volledige spel dus daarbij zal het wel anders zijn.) Dit wel op een resolutie van 1440 x 900

De Overclockbaarheid van deze kaarten is goed omdat ze van de fabriek uit al overgeclocked zijn. Bij de standaard instellingen zijn de temperaturen in IDLE meestal rond de 60 graden celcius en in stress rond de 75 graden celcius.
Ik heb de fan iets hoger ingesteld en hij is in IDLE daardoor meestal 52-53 graden celcius en bij stress rond de 65 graden celcius.
De temperaturen zijn dus vrij hoog maar dit is bekend bij deze kaarten. Doordat ik een blauwe fan (voor de sier eigenlijk) onder mijn videokaart heb zitten is uiteraard de flow wel goed.

De beeldkwaliteit is ronduit geweldig. Superscherp en ik kan er niets negatiefs over bedenken.

Over de modbaarheid heb ik geen mening. Er zal wel een andere cooler op kunnen en misschien kunnen er pipelines geactiveerd worden, maar ik heb mij er niet in verdiept.

Qua drivers heb ik geen enkel probleem gehad. Ik heb de oude drivers van de EN8600GT verwijderd, de drivers voor de 8800GTS bij XFX gedownload en draaien maar zonder enig probleem. Er zit trouwens een 6 pins aansluiting op voor extra voeding.

Warmte/geluidsproductie:

Zoals boven beschreven is de warmte productie vrij hoog. Als de fan van de kaart handmatig (Via NVIDIA-configuratiescherm) op 100 procent wordt gezet dan is het knap irritant! Wat een klere herrie! Ja, dit is best wel een minpunt. Maar de temperatuur zakt dan naar 45 graden celcius...

De prijs:
Ik vond de prijs voor een nieuwe kaart wel naar verhouding kloppen maar ik had het er niet voor over. 170 euro voor een kaart van 4 maanden oud vind ik eigenlijk zeer redelijk en ik ben er dan ook totaal niet ontevreden over.

Mijn systeem:
Coolermaster Stacker
Moederbord: MSI NEO2
CPU: E6600 (standaard FSB 1066, draait nu op 1333, dus 3 Ghz. ipv 2.4 Ghz)
Geheugen: totaal 3 Gig (timings 3.5)
Koeling: Scythe Ninja met 2 x 120MM fan
HDD: Seagate 320 GIG SATAII
Voeding: 550watt Coolermaster Realpower
DVD speler en Brander nog IDE

Verdere gegevens, kijk naar mijn andere reviews!

Ik heb de kaart inmiddels een half jaar in gebruik. Natuurlijk nu verouderd, maar ondanks dat zijn de prestaties nog steeds goed. Mijn pc is nog nooit gecrashed dus ook deze videokaart doet zijn werk perfect. Nog steeds draait Windows XP op mijn syteem, Vista heb ik nog niet uitgeprobeerd en dit ben ik ook niet van plan, gezien mijn ervaring (andere pc heeft wel Vista) met Vista.

Heb jij ook een XFX GeForce 8800 GTS 320MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) PV-T80G-GHD4?

Ik heb een special kastje tussen de voeding met een meter die het stroomverbruik aangeeft.
Toen ik de 8800gts kocht, was de 8800GT niet leverbaar. En ik wilde direct over naar een zwaardere kaart.
Zoals boven omschreven, ik heb er geen spijt van!
Nou, ik heb deze (van een vriend van me) vergeleken met de 8800GT van mij, en ik moet zeggen: In UT3 had ik op maximale settings een makkelijk vloeibaar speelbaar spel (als in 60 FPS), en hij moest de instellingen flink lager zetten voordat hij boven de 30 FPS uitkwam..

Systemen verder van wat ik nog weet (toen):
Mijn ~ Zijn
E8400 @ 3.0Ghz ~ Q6600 @ 3.0Ghz
2 Gig 800Mhz RAM ~ 2 Gig 667 Mhz RAM
P35-DS3R ~ P5K

Dus ik moet zeggen dat ik toch wel blij ben dat ik de 8800GT heb en niet de GTS
"Het stroomverbruik van mijn systeem is in IDLE nu zo'n 120 Watt en bij stress nu iets over de 200 watt. Het valt mij wel mee dus."

hoe heb je dit gemeten??? ben eigenlijk best benieuwd hoeveel mijn systeem verbruikt.

en waarom heb je de 8800GT niet overwogen?

verder een goede review
Misschien is de resolutie waarop je de benches hebt uitgevoerd handig om er bij te zetten, gezien de score bij 1024x768 aanzienlijk hoger ligt ;)

Daarnaast zit er een 6 pins aansluiting op voor extra voeding :P

Verder duidelijk verhaal, eventueel wat keiharde getallen zou leuk zijn (bvb crysis bench).
En loopt je E6600 daarnaast op stock?
Ik zal hem even bijwerken, momentje.
Even niet opgelet...was inderdaad de bedoeling om er 6 pins bij te zetten...stom.
Crysis benchmark doe ik later wel eens, ik heb hem gisteren van de schijf af gehaald. Shooters zijn zowieso niet mijn favoriete spellen.
120 watt idle das wel nice..
Althans denk dat het wel een froot verschil maakt met mijn Q6600.
Met wat precies meet je het dan je zegt wel met een kastje tussen de voeding.

Meet je dit vanuit het stopcontackt en de voeding ? en met wat voor kastje doe je dit ?

Ik zelf gebruik een Energy Check 3000
En idle kom ik (niet over geklokt) idle 193 watt en stressed aan de 250 watt.
Hij meet bij mij het scherm van 20 watt en router en speakers erbij al dat eraf kom ik aan 165 watt.

Dit is met een Q6600 en ook dezelfde XFX 8800GTS XXX 320 als jij hebt.
het merk en model van het kastje weet ik niet meer, want het kastje was niet van mij. Maar een vriend van mij heeft nu een: Zalman ZM-MFC2, die ook een kastje heeft dat gekoppeld wordt tussen het stopcontact en de voeding, en vervolgens het gemeten signaal doorstuurd naar de fancontroller aan de voorkant van de kast.

Wat ik nu nog heb is een voeding van coolermaster met een paneeltje aan de voorkant die het aantal "watts" aangeeft. In hoeverre deze reeël is kan ik niet zeggen.