Ik wil een nieuwe server te bouwen die moet dienst doen als NAS (vnl. video en persoonlijke files), persoonlijk webservertje en als hij het trekt ook nog opnemen van minimaal 2 TV kanalen om vervolgens wat media players (XMBC?) in huis te plaatsen. E.e.a. natuurlijk zo zuinig mogelijk omdat de server 24x7 aan zal staan.
Mijn huidige server draait een oude versie van Ubuntu die inmiddels end of life is, heeft een energieslurpende Atlon, en ik heb al een lekkende en bolle condensator ontdekt. Tijd voor een nieuwe dus.
Mijn moederbord keuze is gevallen op de
Asus E45M1-M PRO, een zuinig Brazos moederbord met een dual core CPU die met 1650Mhz nog redelijk aan de snelheid zou moeten zijn. De
Deluxe versie viel voor mij af wegens gebrek aan de extra PCI poorten voor mijn TV kaarten.
Een en ander zal ZFS in RaidZ2 met totaal 6xHitachi 7K4000 4TB disks draaien voor media, ZFS mirror 2x1TB Seagates voor mijn data en een Kingston USB 3 stick als boot/OS device.
Vooralsnog heb ik enkel 2 Hitachis en de USB stick om mee te testen, maar binnenkort komt een 3e Hitachi om RaidZ1 te testen en nadat ik een pot goud vind komen de laatste 3 er bij om de server compleet te maken.
Meer info over DIY NASsen en ZFS in
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1345847/0 en
Mijn (test) hardwareHet moederbord zelf ziet er goed uit. Met 18.3x21cm net iets groter dan de 17x17 van een micro-ITX zoals het
Deluxe bordje. Een berg USB, waaronder 2xUSB3, 5xSATA + 1x eSATA, Firewire, 2 PCI, 1 PCI-e x4 en een PCI-e x16. De complete specs kan je
hier zelf uitpluizen.
Een ding bevalt me niet aan dit bord en dat is dat er 4 SATAs haaks aan de rand zitten. De stekkers zullen dus ong. 2 cm uitsteken en mijn (zelf te bouwen) kast zal us iets groter worden. Het zij zo en is wellicht geen probleem in een standaard kast.
Verder valt op dat er een 'Turbo II' microschakelaar op het bord zit om hem in de turbo stand te zetten. Misschien leuk voor een HTPC box, maar dit zal leiden tot een wellicht sneller maar minder stabiel systeem danwel meer energie verbruik dus deze laat ik voor mijn server doeleinde dus uit.
E.e.a. wordt open getest op een stuk karton op mijn buro.
De test voeding is een oude 20 pins met een P4 connector, te groot en het is geen PICO-PSU voeding dus er is hier wat vermogensverlies. Ik verwacht lager opgenomen vermogen met een voeding die wat passender is. Die koop ik echter pas als ik een idee heb van het uiteindelijke verbruik met alle componenten, onder stress. Ik hoop
Staggered Spinup aan de praat te krijgen en zo uit te komen ergens tussen de 200-300W piek.
Het begin
Alles uit, toch 3.5W verbruik. Dit is het stand-by cirtcuit van het moederbord en een deel verloren vermogen in de voeding. ook hier geldt, als je energie wil besparen doe dingen dan echt uit met een hardwarematige schakelaar of de stekker er uit.
Toetsenbord en muis aansluiten en aanzetten. De PS/2 aansluiting is een gecombineerde aansluiting en terwijl een PS/2 toetsenbord wel wordt gedetecteerd kwam hij met een PS/2 muis niet in de BIOS. Mijn antieke spul opzij gezet en een USB muis en toetenbord aangesloten.
Een lange piep en 3 korte verraden dat er geen geheugen in zit.
De crucial 8GB er in en weer aan. In
tegenstelling tot wat Asus adverteert en wat er in de handleiding en de QVL staat
werkt de 8GB strip weldegelijk. De DIMM wordt herkent en netjes weergegeven als 8GB in de bios. Helaas nu nog maar 1 balkje tot mijn beschikking, maar ik ben er van overtuigd dat de tweede ook gaat werken. Dit zal de server dan naar 16GB RAM brengen, ideaal voor mijn uiteindelijk 14TB volume.
Ik heb op dit moment nog geen OS aangezien ik slechts een middagje tijd heb. Al mijn testen zijn nu dus alleen met de BIOS en later zal ik wat extra toevoegen. Ik richt me dan ook op mijn algemene indruk, opgenomen vermogen en temperatuur. Later zal ik wat extra metingen en indrukken toevoegen.
BIOS test: (moederboard draait alleen in de bios):
BIOS versie 0502 x64 09/21/2011.
Vreemd is dat deze versie niet op de ASUS site te vinden is. Er staan er daar maar 3; 1 oudere (initial) en 2 nieuwere. De nieuwste
is op dit moment 0801. Deze zal ik installeren als mijn IBM M1015 niet herkend wordt.
Wat valt op aan de BIOS:- anti-surge support
- instelbare post-report wachttijd
- SMART status check
- EZ Flash ingebouwd om zonder uit het BIOS (dus zonder OS) direct van een aangesloten filesysteem te flashen.
- UEFI bios, dus met de muis te bedienen en hij ziet direct of er bootable devices aangesloten zijn. Zo niet springt hij in het bios. Vanuit de bios krijg je dan een mooi overzicht van je bootable devices (indien aanwezig).
- Alle overclocking opties aanwezig voor de liefhebbers, zelfs fan speed instellingen. Het MB kan 8 overklokprofielen onthouden.
Eerste test. Performance setting 'normal', geen cpu fan:
De omgevingstemperatuur is 28.9C en er is enige luchtcirculatie van een fan aan het platfont.
CPU na 60 stabiel op 79C, MB 35C, vermogen aan het stopcontact (incl. te zware voeding) 43W
Toevoegen bijgeleverde fan:
2140 RPM, een zacht geruis, op 50cm nauwelijks hoorbaar
cpu temperatuur stabiliseert in 15 min naar 48C, vermogen 41W. Dit is dus 2W minder, inclusief de fan(!)
Vrijmaken heatsink:
Asus heeft een aluminium reclame strip over de heatsink geplakt en zo de convectie van 1/3e van de heatsink bemoeilijkt. Dat kan niet goed zijn dus ik haal em er af door er met een punttangetje in te gaan en de bek open te duwen. Deze is met wat dubbelzijdig tape vastgemaakt komt goed los. Doe wel een stukje afplaktape o.i.d. over de tanden van de punttang om beschadigingen te voorkomen.
De Fan gaat er natuurlijk eerst weer af.
CPU temperatuur stabiliseert in 60 min naar 74C zonder Fan. Toch 5 graden koeler, dus die reclame blijft er af en de heatsink kan doen waar hij voor geboren is. P=43W
De performance instellingen:
De BIOS heeft er drie die je zo kunt kiezen zonder in de advanced opties te gaan tweaken. De 'normal' mode is hiervoor getest. In de 'Asus optimal' mode zal de automatisch overklocking aan gaan, maar dat zal meer vermogen kosten en daar zit ik niet op te wachten. Resteert de 'Power Saving' mode hieronder.
De BIOS wordt in de Power Saving mode gezet en gereset, zonder Fan.
CPU temperatuur stabiliseert in 40 min op 73C, zonder Fan. P=41W
Dit maakt niet veel verschil in temperatuur dus ik denk dat dit vooral merkbaar zal moeten zijn onder belasting. Iets wat ik de komende week pas kan testen.
Met de IR thermometer eens op de heatsink gemeten. Het valt op dat de hitte niet gelijk verdeeld is. Aan de buitenkant van de sink (bij de P4 connector) is de temperatuur 64C terwijl hij 59 bij de PCIe 16 connector is. Dit suggereert dat de CPU aan de rand zit en de chipset in het midden van het moederbord. De heatsink is nu in ieder geval te heet om lang beet te houden.
Dan de Fan er weer op en de temperatuur gaat in 15 min terug naar 43C. De Fan zakt van 2500 RPM (zoemt wat meer bij deze snelheid) terug naar 2030 en P=39.0W
De heatsink is nu ongeveer 34C en voelt koel aan. Wederom zakt het opgenomen vermogen als de temeratuur laag is.
Tot zover de metingen. Mijn tijd is op en ik weet dat sommigen zitten te twijfelen om dit bord te kopen dus ik post alvast wat ik heb.
Binnenkort een update met
- het verbruik met de 2 HItachi disken, spinup, idle en under load
- het verbruik met de IBM M1015 controller kaart en de 2 TV kaarten
- schatting uiteindelijk verbruik v.h. systeem voor het bepalen van de voeding
- temperatuurontwikkeling under load