Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties AMD Fusion E-450 on board - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Asus E45M1-M PRO Review

+1
Durandal 27 juli 2012, laatste update op 27 juli 2012, 2.424 views

Asus E45M1-M PRO

Pluspunten

  • Veel uitbreidingsslots.
  • Mooie en veelzijdige (EFI) BIOS.

Minpunten

  • Haakse SATA connectors langs de rand.
  • Asus reclame op de heatsink die de warmteafvoer belemmert (maar eenvoudig te verwijderen is).

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Ondersteuning Score: 5
Prijs Score: 4
Layout Score: 4
Featureset Score: 5
Ik wil een nieuwe server te bouwen die moet dienst doen als NAS (vnl. video en persoonlijke files), persoonlijk webservertje en als hij het trekt ook nog opnemen van minimaal 2 TV kanalen om vervolgens wat media players (XMBC?) in huis te plaatsen. E.e.a. natuurlijk zo zuinig mogelijk omdat de server 24x7 aan zal staan.
Mijn huidige server draait een oude versie van Ubuntu die inmiddels end of life is, heeft een energieslurpende Atlon, en ik heb al een lekkende en bolle condensator ontdekt. Tijd voor een nieuwe dus.

Mijn moederbord keuze is gevallen op de Asus E45M1-M PRO, een zuinig Brazos moederbord met een dual core CPU die met 1650Mhz nog redelijk aan de snelheid zou moeten zijn. De Deluxe versie viel voor mij af wegens gebrek aan de extra PCI poorten voor mijn TV kaarten.

Een en ander zal ZFS in RaidZ2 met totaal 6xHitachi 7K4000 4TB disks draaien voor media, ZFS mirror 2x1TB Seagates voor mijn data en een Kingston USB 3 stick als boot/OS device.
Vooralsnog heb ik enkel 2 Hitachis en de USB stick om mee te testen, maar binnenkort komt een 3e Hitachi om RaidZ1 te testen en nadat ik een pot goud vind komen de laatste 3 er bij om de server compleet te maken.
Meer info over DIY NASsen en ZFS in http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1345847/0 en http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1452380.

Mijn (test) hardwareHet moederbord zelf ziet er goed uit. Met 18.3x21cm net iets groter dan de 17x17 van een micro-ITX zoals het Deluxe bordje. Een berg USB, waaronder 2xUSB3, 5xSATA + 1x eSATA, Firewire, 2 PCI, 1 PCI-e x4 en een PCI-e x16. De complete specs kan je hier zelf uitpluizen.

Een ding bevalt me niet aan dit bord en dat is dat er 4 SATAs haaks aan de rand zitten. De stekkers zullen dus ong. 2 cm uitsteken en mijn (zelf te bouwen) kast zal us iets groter worden. Het zij zo en is wellicht geen probleem in een standaard kast.
Verder valt op dat er een 'Turbo II' microschakelaar op het bord zit om hem in de turbo stand te zetten. Misschien leuk voor een HTPC box, maar dit zal leiden tot een wellicht sneller maar minder stabiel systeem danwel meer energie verbruik dus deze laat ik voor mijn server doeleinde dus uit.

E.e.a. wordt open getest op een stuk karton op mijn buro.

De test voeding is een oude 20 pins met een P4 connector, te groot en het is geen PICO-PSU voeding dus er is hier wat vermogensverlies. Ik verwacht lager opgenomen vermogen met een voeding die wat passender is. Die koop ik echter pas als ik een idee heb van het uiteindelijke verbruik met alle componenten, onder stress. Ik hoop Staggered Spinup aan de praat te krijgen en zo uit te komen ergens tussen de 200-300W piek.

Het begin
Alles uit, toch 3.5W verbruik. Dit is het stand-by cirtcuit van het moederbord en een deel verloren vermogen in de voeding. ook hier geldt, als je energie wil besparen doe dingen dan echt uit met een hardwarematige schakelaar of de stekker er uit.

Toetsenbord en muis aansluiten en aanzetten. De PS/2 aansluiting is een gecombineerde aansluiting en terwijl een PS/2 toetsenbord wel wordt gedetecteerd kwam hij met een PS/2 muis niet in de BIOS. Mijn antieke spul opzij gezet en een USB muis en toetenbord aangesloten.
Een lange piep en 3 korte verraden dat er geen geheugen in zit.
De crucial 8GB er in en weer aan. In tegenstelling tot wat Asus adverteert en wat er in de handleiding en de QVL staat werkt de 8GB strip weldegelijk. De DIMM wordt herkent en netjes weergegeven als 8GB in de bios. Helaas nu nog maar 1 balkje tot mijn beschikking, maar ik ben er van overtuigd dat de tweede ook gaat werken. Dit zal de server dan naar 16GB RAM brengen, ideaal voor mijn uiteindelijk 14TB volume.

Ik heb op dit moment nog geen OS aangezien ik slechts een middagje tijd heb. Al mijn testen zijn nu dus alleen met de BIOS en later zal ik wat extra toevoegen. Ik richt me dan ook op mijn algemene indruk, opgenomen vermogen en temperatuur. Later zal ik wat extra metingen en indrukken toevoegen.

BIOS test: (moederboard draait alleen in de bios):
BIOS versie 0502 x64 09/21/2011.
Vreemd is dat deze versie niet op de ASUS site te vinden is. Er staan er daar maar 3; 1 oudere (initial) en 2 nieuwere. De nieuwste
is op dit moment 0801. Deze zal ik installeren als mijn IBM M1015 niet herkend wordt.

Wat valt op aan de BIOS:
  • anti-surge support
  • instelbare post-report wachttijd
  • SMART status check
  • EZ Flash ingebouwd om zonder uit het BIOS (dus zonder OS) direct van een aangesloten filesysteem te flashen.
  • UEFI bios, dus met de muis te bedienen en hij ziet direct of er bootable devices aangesloten zijn. Zo niet springt hij in het bios. Vanuit de bios krijg je dan een mooi overzicht van je bootable devices (indien aanwezig).
  • Alle overclocking opties aanwezig voor de liefhebbers, zelfs fan speed instellingen. Het MB kan 8 overklokprofielen onthouden.
Eerste test. Performance setting 'normal', geen cpu fan:
De omgevingstemperatuur is 28.9C en er is enige luchtcirculatie van een fan aan het platfont.
CPU na 60 stabiel op 79C, MB 35C, vermogen aan het stopcontact (incl. te zware voeding) 43W

Toevoegen bijgeleverde fan:
2140 RPM, een zacht geruis, op 50cm nauwelijks hoorbaar
cpu temperatuur stabiliseert in 15 min naar 48C, vermogen 41W. Dit is dus 2W minder, inclusief de fan(!)

Vrijmaken heatsink:
Asus heeft een aluminium reclame strip over de heatsink geplakt en zo de convectie van 1/3e van de heatsink bemoeilijkt. Dat kan niet goed zijn dus ik haal em er af door er met een punttangetje in te gaan en de bek open te duwen. Deze is met wat dubbelzijdig tape vastgemaakt komt goed los. Doe wel een stukje afplaktape o.i.d. over de tanden van de punttang om beschadigingen te voorkomen.
De Fan gaat er natuurlijk eerst weer af.

CPU temperatuur stabiliseert in 60 min naar 74C zonder Fan. Toch 5 graden koeler, dus die reclame blijft er af en de heatsink kan doen waar hij voor geboren is. P=43W

De performance instellingen:
De BIOS heeft er drie die je zo kunt kiezen zonder in de advanced opties te gaan tweaken. De 'normal' mode is hiervoor getest. In de 'Asus optimal' mode zal de automatisch overklocking aan gaan, maar dat zal meer vermogen kosten en daar zit ik niet op te wachten. Resteert de 'Power Saving' mode hieronder.

De BIOS wordt in de Power Saving mode gezet en gereset, zonder Fan.
CPU temperatuur stabiliseert in 40 min op 73C, zonder Fan. P=41W
Dit maakt niet veel verschil in temperatuur dus ik denk dat dit vooral merkbaar zal moeten zijn onder belasting. Iets wat ik de komende week pas kan testen.

Met de IR thermometer eens op de heatsink gemeten. Het valt op dat de hitte niet gelijk verdeeld is. Aan de buitenkant van de sink (bij de P4 connector) is de temperatuur 64C terwijl hij 59 bij de PCIe 16 connector is. Dit suggereert dat de CPU aan de rand zit en de chipset in het midden van het moederbord. De heatsink is nu in ieder geval te heet om lang beet te houden.

Dan de Fan er weer op en de temperatuur gaat in 15 min terug naar 43C. De Fan zakt van 2500 RPM (zoemt wat meer bij deze snelheid) terug naar 2030 en P=39.0W
De heatsink is nu ongeveer 34C en voelt koel aan. Wederom zakt het opgenomen vermogen als de temeratuur laag is.

Tot zover de metingen. Mijn tijd is op en ik weet dat sommigen zitten te twijfelen om dit bord te kopen dus ik post alvast wat ik heb.

Binnenkort een update met
  • het verbruik met de 2 HItachi disken, spinup, idle en under load
  • het verbruik met de IBM M1015 controller kaart en de 2 TV kaarten
  • schatting uiteindelijk verbruik v.h. systeem voor het bepalen van de voeding
  • temperatuurontwikkeling under load

Gebruikt in combinatie met:

  • Crucial CT102464BA1339 8GB DDR3 1333MHz

Heb jij ook een Asus E45M1-M PRO?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (13)

Wijzig sortering
"De crucial 8GB er in en weer aan. In tegenstelling tot wat Asus adverteert en wat er in de handleiding en de QVL staat werkt de 8GB strip weldegelijk. De DIMM wordt herkent en netjes weergegeven als 8GB in de bios. Helaas nu nog maar 1 balkje tot mijn beschikking, maar ik ben er van overtuigd dat de tweede ook gaat werken. Dit zal de server dan naar 16GB RAM brengen, ideaal voor mijn uiteindelijk 14TB volume."

Volgens mij is de AMD E-450 beperkt tot maximaal 8GB werkgeheugen en ongeacht of dit nu uit een of meerdere reepjes geheugen tot stand zal komen, alleen als single channel beschikbaar.

Je waardeert de overclock-capaciteiten erg positief maar hebt die ervaringen nog niet met ons gedeeld in bovenstaande review? Heb je die ervaringen wel al opgedaan?
Je waardeert de overclock-capaciteiten erg positief maar hebt die ervaringen nog niet met ons gedeeld in bovenstaande review? Heb je die ervaringen wel al opgedaan?
Nee, puur gebaseerd op de mogelijkheden die de BIOS weergeeft, wat, voor zover mijn ervaring, bovengemiddeld is. Ik ben ook niet van plan te gaan overklokken. Dat zou ook statistisch niet erg relevant zijn. De ene processor is immer de andere niet, en ik heb er maar een.

Die 8GB limiet totaal geloof ik niet zo in. Er zou dan een hard maximum in de BIOS moeten zitten waar de MSI en de Asrock dat niet hebben. De chipset kan het aan en bovendien staat er geen enkele 8GB DIMM in de Qualified Vendor List terwijl ze het wel doen.
Als je absolute zekerheid wilt hebben moet je even wachten op mijn volgende DIMM.

edit: Wel even het het 2e slot geprobeerd - geen problemen, ook niet met Memtest.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 27 juli 2012 23:10]

Edit: inmiddels heb ik een moederbordje gevonden wat volgens specificatie idd 16GB ondersteund. Het gaat daarbij om een E-350 bordje maar dat zal met een E-450 niet veel anders zijn.

Ik begrijp echter niet helemaal waarom het statistisch niet relevant zou kunnen zijn omdat jij maar een exemplaar in het bezit hebt. De E-450 staat niet bekend als super overclocker dus de waardering die jij nu geeft zou impliceren dat het wel zo zou zijn en dat is, in mijn ogen, redelijk vreemd en statistisch niet te onderbouwen als je dat zelf niet uit zou proberen?

Hierbij een linkje naar een mogelijk handige tool specifiek voor deze AMD serie om deze nog wat zuiniger te laten draaien; http://code.google.com/p/brazostweaker/

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 27 juli 2012 23:44]

De chipset ondersteunt (ten minste) 16GB omdat de Asrock dat doet ("Supports DDR3 1066, 2 DIMM slots, Max. capacity up to 16GB"). Verder zegt CiPHER een Brazos MSI bordje (deze geloof ik) te hebben draaien op 16GB (zoek zelf even in de door mij genoemde GoT topics) en dan zijn er verscheidene referenties op het FreeNas forum. Zoek op meer posts van Joshua.

Statistiek op 1 meting (in dit geval een CPU die allemaal anders zijn omdat die dingen nu eenmaal afwijkingen hebben uit het productieproces) is niet erg zinvol. Ik kan wel een hele goede hebben terwijl de vongende koper er een heeft die net de recommended specs aan kan.
Maar goed, de waardering is veranderd in 'geen mening'. Kan je weer goed slapen ;)

[Reactie gewijzigd door Durandal op 28 juli 2012 00:40]

@Durandal
Ik heb zelf een Asus E45M1-I Deluxe (ja, ik gebruik die Bluetooth/Wifi niet) die als NAS server dienst doet met 6x3TB Seagate HDD's (externe SATA ook terug naar binnen gebracht). Ik heb ZFSGuru draaien en wil ook graag booten vanaf een USB 3.0 device, in mijn geval een Transcend 64GB externe SSD.
Echter, mijn Asus bord wil met geen mogelijkheid automatisch booten van mijn USB disk. Ook met de recente BIOS update is dit niet veranderd.
Mijn vraag aan TS is dan ook:
- welk NAS OS (FreeNAS, ZFSGuru, ...) draai jij?
- hoe is jouw USB stick geformatteerd?
- laat jouw BIOS het wel toe dat je een USB device (GPT geformatteerd + ZFSRAID0) als standaard boot optie kunt instellen?
Ik heb zelf de Asus E35M1-M, maar die trekt het niet met 2 tv kaarten erin. (Hauppauge PVR500 en Technisat cablestar HD2) Ik denk dat er dan teveel voeding door de PCI bus moet. Ik denk ook dat het niet voor niks is dat de meeste moederborden die gebaseerd zijn op deze cpu+chipset mini-itx is. (met maar 1 slot)

Ik ga zelf over op usb ontvangers, omdat deze minder voeding (kunnen) trekken.
@Eagle0:
Welke voeding heb je er bij?
Ik heb de Seasonic 460 watt passive platinum: ss460fl2.
Ik vind het een hele mooie voeding.
Ik draai Ubuntu 12.04 LTS Server x64 en ik heb besloten mijn OS niet op USB te hebben maar er twee extra disks in te hangen. Het OS zal dan in mirror draaien op deze disks (of gemirrord worden met iets van rsync) om uitval van de bootdisk op te vangen.
Verder een van deze disks als download buffer voor torrents & news fungeren, en de ander als cache voor televisieopnames via mijn TV kaarten.
Mijn 6 ZFS disks kunnen dan in spin-down blijven tot ik media (films) of mijn documenten nodig heb.

Ik denk dat dit, qua energieverbruik, goedkoper gaat zijn dan alles vanaf de ZFS pool draaien en deze continu actief houden.

Verder hoef ik me geen zorgen te maken over mijn USB stick waar niet te veel naar toe geschreven mag worden.


Ik weet niet of mijn USB3 stick in mijn USB3 poort wil booten. Ik heb dit eerlijk gezegd niet geprobeerd. Ik las wel je post in het Raid forum dus ik ben ook benieuwd.

Op dit moment ligt alles nog/weer in onderdelen omdat ik mijn kast aan het bouwen ben van aluminium (bijna klaar). Mijn voeding ook dus ik kan nu even niet zo makkelijk testen. Dat zal op zijn snelst over een paar dagen zijn.

Ik heb in ieder geval wel Ubuntu geinstalleerd vanaf een USB 2 stick op een van de USB2 poorten. Dat ging goed. Ik heb de stick gemaakt met Universal USB Installer 1.9. Die verzorgt de image, het formatteren en de bootsector.

Voor wat betreft die BIOS optie; ik kon booten en (uit mijn hoofd) onthield hij de laatste boot keuze tot je naar de BIOS ging.

Zodra hij weer in elkaar zit zal ik het booten met USB 3 testen. Nog enige voorkeur?
Booten met de USB 3 poort werkte niet met deze (U)EFI BIOS.
Om even terug te komen op het geheugen dat dit bordje ondersteunt:
Ik draai sinds enige tijd zonder problemen 2 x 8GB modules ( pricewatch: Crucial CT102464BA1339 ).
Geloof dus niet alles wat de handleiding zegt; dit bordje is niet beperkt tot 2x4GB.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 25 september 2012 20:13]

Hoe draait je systeem nu? Volledig uitgedost kwa schijven en dergelijke?

Hoe stabiel is je IBM kaart? Ik draai zelf momenteel met een PERC6/i SAS kaart, en hmm, na eerst 8 maanden zonder issues gedraaid te hebben, krijg ik nu steeds vaker een firmware reset en dat daarna de kaart "weg" is onder linux. Aangezien zo'n IBM kaart op dezelfde LSI chip is gebaseerd, vraag ik me dan af of het ligt aan Dell firmware, of de chipset zelf :D

aanvulling: hmm, toch andere chipset. Naja, blijft op zich m'n vraag over stabiliteit van de kaart :D

[Reactie gewijzigd door cavey op 27 maart 2013 10:40]

Ik kon toendertijd geen 6 Hitachi 4TBs bij elkaar krijgen, dus die ik had heb ik verkocht en sindsdien draai ik 2 boot disks + 10 x 3TB WD Red onder Ubuntu server 12.04.1

Alles draait heel stabiel 24x7. Ik kon geen staggered spinup aan de praat krijgen op de IBM kaart dus ik heb een zuinige grotere voeding genomen. Verder had ik wat problemen met ZFS bij het herkennen van de ZPools omdat de disk initialisatie volgorde iets anders is dan ZFS verwachtte, maar dat is met een scriptje opgelost.

Ik heb bij het vele testen en (re)flashen van de kaart ook wel een paar keer gehad dat de kaart weg was, maar niets wat een reflash, opnieuw insteken van de kaart of een cold boot niet kon verhelpen.

Kortom, nog geen instabiliteitsissues hier.
Is je koeling eigenlijk wel goed? De heatsink verwacht een luchtstroom langs de kaart naar buiten en hij wordt best een beetje warm.


Hier is de uiteindelijke server te zien.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 27 maart 2013 15:27]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*