Over het algemeen print ik alleen tekst. PDF- en Worddocumenten dus. Natuurlijk is het leuk als je foto's kunt printen, maar daarvoor ga ik wel naar een afdrukcentrale. En dus zocht ik een goede, simpele, snelle en relatief goedkope laserprinter. En volgens mij heb ik die met de Brother HL-2030 gevonden
Featureset
De features van de printer zijn prima, zeker gezien de prijs. De resolutie is 2400x600 dpi, het apparaat heeft 8MB geheugen en een papierlade van 250 vel A4. Ook handmatige papierinvoer is mogelijk. De printer hangt met USB2.0 aan je PC, en die snelheid en het geheugen van de printer zorgen ervoor dat het afdrukken van vrijwel alle documenten snel verloopt. Verder is het apparaat lekker klein (371 x 361 x 166 mm) dus hij past met gemak op ieder bureau.
Het enige jammere is dat er gewoon geen USB-kabel wordt meegeleverd. Sta je lekker dat ding te installeren, blijkt dat je nog een interfacekabel moet kopen. Niet zo netjes, maar verder eigenlijk het enige minpunt.
Afdrukkwaliteit tekst
De afdrukkwaliteit is prima. Waarschijnlijk is de kwaliteit van het papier dat je gebruikt het meeste van invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Bij gebruik van gewoon standaard printerpapier is er niks op de afdrukkwaliteit aan te merken.
Afdruksnelheid tekst
De afdruksnelheid is ook zwaar okee. 16 pagina's per minuut rollen eruit, oftewel 1 per 4 seconde. Sneller heb je als thuisgebruiker volgens mij echt niet nodig
Inktverbruik
Ik heb het ding nog niet heel lang in gebruik, dus ik heb geen idee hoe lang de toner meegaat. Maar als ik de specificaties mag geloven kun je ongeveer 2500 prints maken. Een volle toner kost rond de 50 euro, en dat is wat mij betreft een prima prijs voor zoveel afdrukken.
Drivers en stabiliteit
De drivers zijn installeren prima, ook onder Vista HP x64. Problemen met paperjams of andere defecten heb ik nog niet meegemaakt.
Prijs
Dit ding kostte 85 euro, en eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er voor dat bedrag al laserprinters te koop waren. Niks aan te merken op de prijs/kwaliteit-verhouding van de printer, en als er inderdaad 2500 prints met 1 toner te maken zijn dan is de prijs per print ook dik in orde.
/update 16 februari 2008
Foto'tje toegevoegd