Introductie
Sinds een lange tijd heb ik een redelijk probleem in mijn netwerk. Op een of andere manier wil ik namelijk internet krijgen bij de TV in de buurt voor de media speler en een xbox. Dit heb ik eerst via powerline geprobeerd, wat niet fatsoenlijk wilde werken en een kabel trekken gaat niet zo makkelijk.
Toen kwam ik op het idee om mijn oude Asus WL-500W router te gebruiken om draadloos via wifi een ethernet brug te maken. Dit werkte vrij redelijk en had als ik geluk had ruim 20mbit/s verbinding. Helaas was de verbinding vaak niet helemaal goed omdat er veel te veel 2.4GHz netwerken in de buurt zijn.
Al weer een maand of 2 geleden heb ik een Asus RT-N66U gekocht, een dual band router. Op dit moment gebruik ik deze router als access point en file server aangezien er nog geen fatsoenlijke custom firmware voor beschikbaar is. Om echt het stokje van mijn RT-N16 over te nemen moet hij dat wel, aangezien ik vele servers draai op de RT-N16.
Omdat de RT-N66U erg goed wifi heeft, het beste dat ik heb gezien eigenlijk, dacht ik aan een 2e RT-N66U die een zelfde soort brug kon vormen. Ik heb dit eerst maar eens getest, maar voorlopig lijkt deze functionaliteit in de Asus firmware nog niet redelijk te werken. Toen viel mijn oog op de EA-N66, de wireless adapter die Asus heeft gemaakt.
De EA-N66 heb ik vandaag binnen gekregen en hier vertel ik mijn bevindingen.
In de doos- Een EA-N66
- Een adapter (voeding)
- Quick start guide in verschillende talen
- Ongeveer 50cm lange ethernet kabel (cat 5e)
- Garantie boekje
Instellen
Het instellen van de EA-N66 is vrij eenvoudig: zet hem aan, prik hem in een pc/laptop en ga met je browser naar 10.0.1.1
Via de quick setup kun je binnen 5 minuten (eigenlijk nog sneller) de verbinding opzetten met je router. Eigenlijk is het instellen zo eenvoudig... dat er weinig over te vertellen is
Volgens de quick start guide is het ook mogelijk om via button-push WPS de verbinding in te stellen, dit heb ik niet getest aangezien dat soort ongein hier staat uitgeschakeld
Webinterface
Het menu is overzichtelijk. Naast het quick setup menu is er ook nog network overview, administration (voor firmware updates enzo) en system log.
Het is op geen andere manier mogelijk om je wifi instelling aan te passen in adapter mode. Waarschijnlijk is dit wel mogelijk in andere modussen, maar daar heb ik het apparaat helemaal niet voor gekocht
Volgens de webinterface is er een telnet server beschikbaar, en kun je deze aanzetten. Als ik hem aanzet kan ik echter geen verbinding krijgen: de poort blijft gesloten.
Netwerk overzicht
Na het instellen ziet mijn netwerk er zo uit:

(click to zoom

Korte snelheid en stresstest
Ik heb de EA-N66 nog niet helemaal kunnen testen omdat op dit moment mijn pc met gigabit ethernet verbinding kapot is. Ik heb daarom met een 100mbit netwerk in mijn laptop de verbinding getest. De test heb ik uitgevoerd op lokatie bij de TV. De wifi verbinding gaat door 1 muur en een plafond heen. Ook zit de EA-N66 in een houten kast verstopt. Totale afstand schat ik op zo'n 6 meter. De EA-N66 maakt gebruik van 5GHz aangezien niemand anders deze gebruikt in de omgeving, ideaal voor hoge performance dus.
Als ik van een lokale webserver een speedtestje deed kwam ik uit op 100mbit/s download... ja, dat ding trekt gewoon je 100mbit ethernet verbinding helemaal vol, wat wil je nog meer?
Toen ik de verbinding via IPv6 probeerde te benaderen leek dit erg traag te werken... Wellicht nog een glitch die Asus moet fixen. Voor de mediaspeler maakt het niks uit, die streamt toch alles via IPv4.
Om er zeker van te zijn dat alles langdurig goed werkte heb ik maar eens Avatar (blu-ray formaat) gestreamd van de media server op de RT-N16 naar de asus o!play media speler. Ondertussen had ik ook nog ff een continue ping aangezet om de latency te meten.
Na 2 uur en 40 minuten kijken was het duidelijk, fantastische verbinding. Ik heb geen een stottering gezien, verbinding viel niet weg, FANTASTISCH!
De ping test bleek ook boven verwachting! Gemiddeld was de verbinding zo'n 2ms met een max van 12ms. Je zou hem daarom ook nog best voor gaming kunnen gebruiken lijkt me. 12ms spike voel je niet zo heel snel als je battlefield 3 aan het spelen bent.
Uitgebreide benchmark
Aangezien ik weer 2 computers met gigabit verbinding tot mijn beschikking heb, heb ik een benchmark gedaan op 2.4 en 5GHz.
Ik ben in staat geweest om vooral SAMBA netwerk share tests uit te voeren op 2 PC's, waarvan 1 nogal oud. De oudere PC is in staat om zo'n 50MB/s te halen op bekabeld netwerk, en dat bleek voor deze test voldoende ruimte te geven.
Opstelling: In plaats van mijn eerdere opstelling heb ik nu de RT-N66U en EA-N66 op dezelfde verdieping gelaten, aangezien daar mijn PC's staan. Gelukkig is er wel een goede ruimte tussen de router en de EA-N66. De apparaten staan zo'n 6 meter van elkaar vandaan. Bovendien zitten er 3 muren tussen de twee in.
De EA-N66 zat met een kort netwerk kabeltje direct verbonden aan mijn snelle pc met sandy bridge cpu. De oudere PC zat met een kabel aan de router en fungeerde als opslag server.
Ik heb de
Intel Nas Performance Toolkit gebruikt om van een share te lezen. Aangezien ik een van de gelukkige mensen ben met meer dan 2GB geheugen is deze benchmark onbetrouwbaar voor schrijven, omdat de cache dan in het RAM geheugen kan worden gezet. Voor deze benchmark heb ik alleen gelezen. Verder heb ik gewoon via een Windows file copy de upload en download snelheid gemeten.
Zie hier het resultaat:

Ik heb enkele malen gemeten door de dag heen en het hoogste resultaat gepakt. De 2.4GHz band is druk bezet hier, en viel aan het einde van de dag opeens een stuk hoger uit dan eerst. Eerst had ik waarden tussen de 15 en 20MB/s gemeten. De 5GHz band bleek erg stabiel te zijn aangezien ik de enige ben die dat gebruikt hier. De waardes voor deze band waren consistent.
Wat opviel is dat de ping vrij goed bleef. Er zat wel redelijk wat afwisseling in (jitter) maar de ping bleef onder de 30ms onder volle belasting, dat is erg goed.
Ik heb ook geprobeerd wat TCP&UDP benchmarks te gebruiken, maar de resultaten daar van wijken erg negatief uit vergeleken met de samba tests. Bovendien kreeg ik UDP niet eens aan de praat, zelfs niet met een gewone kabel. Ik heb deze daarom hier niet neergezet, Ik denk dat de oudere PC hier niet echt geschikt voor is.
Ik heb hem dan misschien vandaag pas gekregen, maar ik vind het een fantastisch apparaat! Goede verbinding, 5GHz en razend snel.
Ik kan hem zeker aanraden.
Ik hoor graag wat feedback van jullie en ik wil graag jullie vragen beantwoorden.
Bonus: Voor de liefhebbers, foto's van de hardware
Omdat ik de foto's het liefst op de hoge resolutie laat heb ik ze op mijn google drive gezet. Hier zijn de links: