Onkyo TX-NR414 Zwart Review
Receiver werkt al een hele tijd zonder problemen. Soms wat kleine ongemakken met de app, maar dat mag geen naam hebben.
Pluspunten
- Prijs/kwaliteitverhouding (bang for buck)
- Universele afstandsbediening
- Mobiele apps voor bediening
- Spotify / Samba / NET functies ingebouwd
Minpunten
- Vaste labels op de ingangen
- Loopt soms vast in de NET functies
Ik had deze receiver al een tijdje op het oog, maar pas in juni 2012 aangeschaft. De belangrijkste reden van de aanschaf is de vervanging van een oude JVC 5.1 set, die geen HD-signalen kon verwerken of andere input kon verwerken dan de ingebouwde DVD speler.
Uitpakken
Apparaat zit netjes verpakt in plastic en piepschuim houders. De afstandsbediening en alle boekjes zitten in plastic, de AB ook voorzien van een beschermend plastic over de krasgevoelige delen.
Installeren
Een receiver is de centrale hub voor alle bekabeling, dus logischerwijs ben je wel een goed uurtje bezig alles goed aan te sluiten. De speakers kunnen worden aangesloten d.m.v. banaanstekkers of door een gestript stukje kabel achter een draaiklemmetje. De subwoofer kan via een CINCH kabel op de pre-out.
De receiver heeft een "Zone 2", welke een signaal genereert wat vervolgens nogmaals moet worden verstrekt alvorens naar de speakers door te gaan (Stereo).
De receiver heeft vaste labels aan de poorten gegeven, die ook zo op de AB en de voorkant van het apparaat staan. Dit kan vervelend zijn als je apparaten niet netjes matchen met deze labels, maar houd het wel overzichtelijk.
Instellen
Belangrijkste instellingen gingen eigenlijk heel makkelijk. De vertraging is in te stellen door het aantal meters afstand tot het luisterpunt (stappen van 30 cm), de DB's kunnen per speaker worden ingesteld. De binding van de optische / coaxiale poorten aan de HDMI poorten is eenvoudig te realiseren, zelfs zonder de handleiding te lezen.
De netwerkverbinding (bedraad) ging automatisch, en de receiver was ongeveer 20 minuten zoet met de twee firmware updates.
Een fijne functie is ook de HDMI Throughput, waarmee de receiver in stand-by stand het HDMI signaal van de laatst gekozen input-poort 1:1 doorstuurt naar de output, waarmee geluid gewoon over de TV loopt.
(Universele) afstandsbediening
De afstandsbediening van de Onkyo heeft de mogelijkheid per Source instellingen op te slaan; de verschillende AB-codes per apparaat (type, merk) staan achter in de handleiding. De TV en de UPC Mediabox (Cisco) kunnen voldoende bediend worden met de Onkyo AB: een Eminent EM7080 heb ik echter nog niet werkend kunnen krijgen op de AB.
NET Features
De NET features zijn de meest noemenswaardige op het apparaat; de rest van de features spreekt eigenlijk voor zich. De bediening van de NET features werkt het beste via de iPhone / Android apps, omdat de interfacing op de TV text-based is; erg basaal dus. De DLNA client, internetradio en Spotify werken prima; tot nu toe maar een paar vastlopers gehad als ik te snel aan het zoeken was naar muziek op Spotify.
In de update van 24-7-2012 is er Samba ondersteuning toegevoegd aan de receiver; het werkt snel en soepel, ook al heb ik tot nu toe alleen mp3 bestanden geprobeerd.
Mobiele apps
De apps voor iOS en Android zien er soms een beetje goedkoop uit, maar vrijwel alle functies van de receiver kunnen met de apps worden gebruikt. Zelf gebruiken wij thuis nauwelijks meer de normale AB, maar de apps. Je kunt de receiver instellen met "Network Stand-by", waardoor je met de mobiele apps de receiver aan en uit kunt zetten.
Geluidskwaliteit
Aangezien dit mij eerste "echte" receiver betreft, heb ik geen referentiemateriaal voor de geluidskwaliteit. Ook de Magnat Interior 501A 5.1 is mijn eerste "echte" speakerset, dus ook daar hetzelde ontbrekende referentiemateriaal. Het geluid is loepzuiver, zowel vanuit Spotify als bij HDTV en films. De bassen zijn erg diep (schijnt een eigenschap van de speakerset te zijn) maar niet storend. Wanneer je de cross-over goed instelt op zowel de subwoofer als in de receiver klinkt het allemaal fantastisch. De receiver heeft vele geluidsmodi voor verschillende toepassingen, maar ook "Pure Audio" waarbij je echt hoort dat de receiver er "niets mee doet". De "gemaakte" surround is nieuw voor mij, klinkt leuk, maar gebruik voor muziek meestal "Full Stereo" of anders het inkomend signaal van de UPC Mediabox / Eminent EM7080 (meestal DTS).
De Onkyo TX NR-414 is de goedkoopste 2012-series receiver van Onkyo mét netwerkfunctionaliteit. Alle features die je verwacht zitten erin, alles is instelbaar en de bediening met mobiele apps voelt machtig aan. De integratie van Spotify geeft een enorm gebruiksgemak voor de Spotify fan, en zorgt ervoor dat je het maximale uit je abonnement haalt.