Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Surround geluidsweergave met USB-aansluiting - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Razer Tiamat 7.1 Review

+2
CB org 23 december 2012, 13.926 views

Razer Tiamat 7.1

Pluspunten

  • Handige Pod
  • Snel switchen tussen speakers
  • Surround is hoorbaar
  • Mooi geluid bij wat softwaretweaks

Minpunten

  • Slechtste microfoon ooit gehoord
  • Gemiddelde muziekbeleving

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Features Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Opnamekwaliteit Score: 1
Weergavekwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3
Wanneer men extra informatie wil graag in de comments zetten en ik zal het proberen toe te voegen.

De Razer Tiamat 7.1 oogt al een premium headset en is het ook. De beugel en het plastic voor de speaker drivers zorgt voor deze touch. Als een echte gamer gamer zocht ik een headset om mijn Logitech G35 te kunnen vervangen en kwam op deze surround headset uit.

Na maanden wachten eindelijk een mail gekregen van Razer dat ze weer tijdelijk in stock waren en binnen 2 dagen was hij dan binnen. Nu het stuk wat jullie interesseert.

In deze review zal kort de volgende punten naar voren komen:

-Gebruiksgemak
-Geluidskwaliteit
-Games
-Film
-Muziek
-Voice chat zoals skype en teamspeak.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/61538/21523.jpg


Gebruiksgemak
De tiamat heeft een handig control pod, waar alle speakers (front,center,side, sub, rear en mic en algemene volume) afzonderlijk kunnen worden ingesteld op volume.
Dit zorgt ervoor dat je niet buiten je game hoeft te gaan om het volume snel te kunnen bijstellen.
Wanneer men de ronde knop indrukt dan wordt het volume gemute.
Daarnaast kan een normaal surround setje worden aangesloten aan deze pod om met een druk op de knop te kunnen wisselen tussen de headset en normale speakers.

Het apparaat
http://assets.razerzone.com/minisite/tiamat/images/tiamat-new-3.png


Geluidskwaliteit algemeen

De tiamat 7.1 heeft geen ingebouwde geluidskaart en werkt via 3.5mm stekkertjes. Eerst geprobeerd op mijn asrock p67 extreme4, maar daarop was het geluid niet om aan te horen. De volgende dag op aanraden van Razer een asus Xonar DX aangeschaft. Het geluid is daardoor in het algemeen erg goed en de bas is lekker sterk.
Er moet dus wel rekening gehouden worden, dat een dedicated geluidskaart een vereiste is en niet aanbevolen.




Games
Voornamelijk speel ik competitief Battlefield 3 en dit is ook de reden waarvoor ik de headset heb aangeschaft.
Het surround effect heeft voornamelijk bij shooters het spel een extra dimensie gegeven. In wedstrijden kan ik nu op ongeveer 5-10 graden precies bepalen waar een vijand zit, waarbij de G35 met virtual surround het met 40-60 graden moest stellen.
Daarnaast voelt het of je alle geluiden afzonderlijk beleeft en niet als muziekje, waarbij je niet weet waar de drum of gitaar stond bij het opnemen.
Bij andere games is het geluid mooi, maar wordt surround niet echt gemerkt.

Film
De filmervaring is uitstekend. Het surround gevoel wordt echt goed gebracht. Als ik het vergelijk met de G35 of met mijn speakers Logitech x-530, dan heb ik voortaan als ik alleen ben de voorkeur voor de tiamat.

Muziek
Bij muziek is de tiamat echt niet een uitblinker. Sommige tonen worden toch moeilijk gehaald. De bas zit er wel lekker in, maar hoge tonen wordt soms een beetje ruis gehoord.
Het is dus echt een game headset en niet te vergelijken met een Sennheiser.
EDIT 17-12-2012:
Geluid is wel erg mooi als je wat softwaretweaks gebruikt.

Voice chat zoals skype en teamspeak
De microfoon is verstopt normaal in de headset, maar deze is retractable. De microfoon is simpelweg de slechte die ik ooit heb meegemaakt. Zelf een headset van 2.50 klonk beter. De microfoon heeft standaard al dikke statische ruis en hoe dichter je bij de microfoon komt met je lichaam hoe erger het wordt. Vanaf 1 meter wordt de ruis al stekker. Wanneer de headset wordt gedragen, dan is de ruis eigenlijk sterker dan je eigen stem.
Hierom beveelt Razer een ruisonderdrukking software aan, maar dan blijf er maar bar weinig over van je stem.

In de youtubefilm wordt gedemonstreerd hoe slecht de microfoon is.
http://www.youtube.com/watch?v=LMOXHB96Z_E

Nu gebruik ik de g35 microfoon om te kunnen communiceren.
Tegenwoordig gebruik ik de zalman mc-1. Gekocht voor 10 euro.

http://img706.imageshack.us/img706/7673/imag0005uy.jpg


Conclusie
Voor Games en film is dit de ideale headset om te hebben. Het geeft een pinpoint accuracy, wat de beleving verijkt. Muziek daarentegen is niet merkbaar beter dan een 50 euro kostende headset, als men geen dedicated soundcard heeft. Anders is het geluid erg mooi.
De microfoon zou eigenlijk nog niet eens vermeld moeten worden bij de specificaties.

EDIT: 17-12-2012
-nieuwe mic toegevoegd en geluidkwaliteit veranderd.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Razer Tiamat 7.1?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (43)

Wijzig sortering
Ik heb zelf net ook de tiamat binnen en was nogal bang voor de kwaliteit van de mic maar net zoals nldutch is bij mij de mic echt bij lange na niet zo slecht als ik her en der lees. het is gewoon helder en duidelijk net zoals mijn vorige headset de roccat kave 5.1.

Dus ik denk inderdaad dat de mic gefixt is :)

Wat ik er wel bij moet zeggen is dat ik de headset ook op een realtek onboard setje heb getest en dat het geluid daarmee echt 3x niks was, mijn creative x-fi Fatal1ty doet het een stuk beter :)

Waar ik overigens wel tegenaan liep met mijn creative kaartje was dat in de "game mode" het instellen van de bass geen enkel effect had, pas na het instellein op "entertainment mode" en de volgende bass settings heb aangepast dat de bass het ook daadwerkelijk deed.
Enable bass redirection ON
crossover Frequency 80Hz
Subwoofer level 50ish%
verder alle CMS 3d rommel uit.

het rare is wel dat in game mode de bass het wel doet in bijv alle audio tests op je computer, dus bij speaker config en in de creative audio console zelf maar in apps er verder helemaal niks aan bass is te vinden tenzij je hem dus op entertainment mode zet :P

[Reactie gewijzigd door Verderf op 4 januari 2013 21:52]

Ik heb ook de kave 5.1, maar ik vraag me toch af welke beter is.
Had jij bij de kave ook "last" van wat static door de usb voeding?

Ik merk namelijk dat mijn in-ear koptelefoon totaal geen storing vertoont als ik deze op mijn Creative Soundblaster Zx heb aangesloten. De kave heeft wel een minimale storing, dus ik vermoed dat dit door de voeding komt...

Heeft de Tiamat ook een soortgelijk probleem, of is hier helemaal geen storing te horen?

Welke werkt er volgens jouw het beste bij muziek?

@Jeroenneman.
Als je naar dit soort producten kijkt mag er eigenlijk wel van je aangenomen worden dat je zelf over een geluidskaart beschikt :/
Ik gebruikte de kave eerst op een onboard crap geval en dat geeft dus geen 5.1 -.-"
Ik ben ook blij dat er 5.1 of 7.1 koptelefoons zijn zonder zo'n ge´ntegreerde geluidskaart, want de keuze op dat vlak heb ik toch liever zelf in de hand.
Hoi,

Ik heb al een tijdje een Razer Tiamat 7.1 en ga binnenkort een nieuwe pc bouwen.
Ik zit alleen nog te twijfelen tussen:
-Kan ik beter de Asus H97M-Plus kopen zonder dedicated audiokaart of een Gigabyte GA-H81M-HD3 met asus sonar DS, of is een andere audiokaart voor rond dezelfde prijs veel beter?

Ik ben niet zo een audiofile, dus help mij een beetje met niet al te moeilijke woorden :P

Mvg
Xenoyx
Belangrijkste is dat er per poort genoeg stroom geleverd kan worden. Meeste on-board hebben niet genoeg power om alle de poorten te voeden en helemaal niet genoeg voor de bass.
Aan wat voor een mobo zou ik dan moeten denken voor rond de 100 euro, liefst er natuurlijk onder mATX en 1150 chip voor 4th gen processors?

Edit: in het componentenforum heb ik net deze vraag gesteld, hierop kwamen we tot de MSI B85M Gaming, zal dit genoeg zijn?

[Reactie gewijzigd door Xenoyx op 2 april 2015 15:06]

is klinkt de razer headset beter, dan de logitech G35 bij muziek?
ik hab een G35 :DD de bass is lekker.
Sinds kort heb ik de SVN mode ontdekt, waardoor de bass een stuk mooier klinkt dat de G35.
Microfoon is idd kansloos, RMA mocht ook niet baten. Mijne is wederom op retour.
Ik heb er nu een Zalman ZM-MIC 1 microfoon opgeclickt en dan werkt goed. koste 8 euro, maar dan ben je wel direct van het gezeur af.

[Reactie gewijzigd door CB org op 26 juli 2012 11:31]

dus je koopt een headset van bijna 200 euro om er vervolgens zelf een mic op te plakken, tweaken is leuk maar dit is gewoon een manco product....

jammer, daarom ga ik hem ook niet kopen !
http://img13.imageshack.us/img13/4098/getattachmentvs.jpg

Het is niet tweaken je het zet gewoon op de mic boom (klikt)
Niets ingewikkelds en het geluid is goed genoeg om dit ervoor over te hebben.
Ik heb deze headset nu al een tijdje ingebruik en ik zit toch wel dagelijks op skype met mijn vrienden en de qualiteit van de mic is niet zo slecht als hie beschreven wordt ik heb zelf mezelf al opgenomen om teluisteren naar de qualiteit het geluid wat de mic opvangt word een beetje dof weergegeven maar dat maak het niet altijd meteen slechter in mijn mening ik ben niet iemand die nu razer of dit headset probeert goed te praten maar ik wou alleen mijn ervaring van de mic delen met jullie hoop dat ik hier iemand mee kan helpen :)
Waarschijnlijk heb je dan geluk gehad of heeft een serie daarna wel een betere mic gekregen.
Hallo,

Ik heb de razer Tiamat 7.1 heb aangeschaft via Marktplaats, hij werd Z.G.A.N aangeboden met bon en nog ruim een jaar garantie voor 106,75!

Toen ik de headset thuis kreeg de volgende dag, heb ik hem maar meteen aangesloten op mijn onboard geluid waar mijn Logitech z906 al een jaar prima op draaide. Nu had ik me op het ergste voorbereid, aangezien ik deze revieuw al gelezen had, en er gezegd werd een geluidskaart vereiste is.
Dit is ZEKER waar, het geluid was verschrikkelijk en deed gewoon pijn aan de oren |:( .
ik had meteen een Asus Xonar DX besteld bij dixons, en die kwam gelukkig al de volgende dag. De microfoon was trouwens niks mis mee, en daarintegen erg helder. mischien dat er dan een nieuwere versie is uitgebracht?

WAT EEN VERSCHIL.

Mijn z906 speakerset is er zeker hoorbaar op vooruit gegaan, en de Tiamat klinkt nu ook echt als een 160,00 Euro dure headset.

Conclusie: een dedicated soundcard is ZEKER vereiste voor deze headset, als je die hebt raad ik de Razer Tiamat 7.1 zeker aan! :)

[Reactie gewijzigd door Scotlux op 5 januari 2014 00:30]

Hallo,

Na een paar maanden intensief de razer tiamat 7.1 gebruikt te hebben, heb ik perongelijk de bedrading uit de soldeer plekken getrokken (door de irritante draad die steeds opkrult). aangezien de bedrading precies op de goede plaats moet zitten zijn er minstens 100000 verschillende mogelijkheden om ze op de goede plek te solderen. Dixons, waar ik de headset gekocht heb wil me hier niet mee helpen. Mijn vraag is: is er iemand die mij een foto wilt sturen van de binnenkant van de volumeregeling doos zodat ik de stekkers er zelf op kan solderen? Dan kan ik eindelijk weer met mijn overdure headset op pad gaan ;).

Groet,

Guus Damen
Is het waard om deze headset te kopen met zo'n slechte microphone? Is het echt zo erg om er competatief niet mee te kunnen gamen?
Zalman ZM-MIC 1 microfoon opclicken en je bent klaar in mijn mening. na bijna een half jaar te hebben, vind ik hem nog steeds de beste gaming headset. Ben op meerdere LANs geweest en heb echt veel headset geprobeerd, maar vind hem nog steeds het beste.
Mag ik vragen waarom je de G35 hebt vervangen?
Ik speelde (nog steeds) veel competitief Battlefield 3.
http://www.esl.eu/eu/bf3/conquest/8on8/team/5394091/
Ik miste aaridg wat geluiden zoals voetstappen als ik zelf schoot en had gehoord hoe dit probleem was opgelost bij andere surround headsets.
Ben sindsdien erg tevreden.

[Reactie gewijzigd door CB org op 17 december 2012 17:06]

Dat was het enige? Klinkt als een bug in software?
Het geluid van schieten is was te hard om de voetstappen te horen. Met surround weet ik nu precies waar de vijand is, wat mij een voordeel geeft over mensen die een standaard headset hebben. Daarnaast zijn films kijken met surround een factor 10 betere ervaring voor mijn dan de G35.
Dank voor een heldere review van de headset, ik ben allen geschokt hoe slecht de miccrofoon wordt ervaren, vooral omdat ik de headset op het oog had om aan te schaffen aankomende maanden.
als het een structureel probleem betreft is het nogal een dealbreaker... :/

tevens valt het op dat een dedicated soundcard bijna verplicht is bij deze headset... hmh...

desalniettemin, dank =)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*