Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties Dual core @ 2,2GHz - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Intel Pentium Dual Core E2200 Boxed Review

+1
Leevmeister 17 februari 2008, laatste update op 17 februari 2008, 8.726 views

Intel Pentium Dual Core E2200 Boxed

Pluspunten

  • De Prijs
  • De Prestatie (redelijk verschil met een PD 930)
  • Het stroomverbruik
  • Overklokbaarheid

Minpunten

  • De C1E enhanced halt state is héél irritant (voor mij iig wel)
  • Minder Cache dan mijn oude PD 930 (die had 4 MB, maar de E2200 is toch sneller )

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Warmteproductie Score: 5
Overklokbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
Inleiding:
Ik was al een tijdje aan het kijken naar een budget cpu om mijn intel pentium D 930 op te volgen. Mijn oog viel op de Pentium Dual core serie, goedkoop, sneller, en ook nog eens heel makkelijk over te klokken ( moet ik wel nog testen). Ik heb deze processor gehaald bij de Ertronix, een pc winkel vlak bij mijn school. Meestal is deze winkel nogal prijzig ( E6750 is 190 euri daar), maar de prijs voor de cpu viel nu wel mee (¤85), dit is eigenlijk net zo veel als de goedkoopste in de PW maar dan met verzendkosten erbij.

De installatie
Op zich ging er niks fout met de installatie, ik heb mijn Freezer 7 Pro van het MoBo afgehaald en ook mijn cpu eraf gehaald. Ik heb de Cpu cooler schoongemaakt van onder en er nieuwe Koelpasta op gedaan ( Cooler-Master HTK-002) en goed uitgestreken. Daarna heb ik de Cpu uit de doos gehaald en in de socket gedaan. Daarna heb ik de Freezer 7 pro er weer op gedaan ( verliep niet vlekkeloos, haat het altijd als ik die koeler er weer een keer op zal moeten doen. Misschien neem ik de Mugen wel als die beter kan gemonteerd worden.) Nadat ik de cpu en koeler had geinstalleerd, bootte ik voor het eerst met de nieuwe cpu, ik heb Vista zelfs niet opnieuw hoeven activeren voor deze cpu! (raar want ik dacht van wel).

De Prestaties
Updated!
Zoals beloofd, de banchmark score:

Benchmark: 3Dmark '06 v1.10
PD 930: 1474 Cpu score
E2200: 2108 cpu score
Een verschil van 634 punten, op het moment van testen was de PD 930 op 3,75 Ghz en de E2200 op 2,75 Ghz.
Ik heb er ook een vergelijkende Cpu-Z screenshot bij gedaan

De Warmteproductie
De cpu is op het moment van schrijven 25 Graden C op 2,2 Ghz. Ik heb direct de C1E enhalted Halt state en intel enhanced Speedstep uitgezet ( kreeg maar 1,2 Ghz/1,6Ghz in halt en dat wil ik niet). In vergelijking met mijn Pentium D 930 is deze in Idle 4 graden kouder (PD was 29C idle), en gestressed is deze cpu ongeveer 7 graden kouder in verhouding met de PD 930 (waarom zegt iedereen dat de PD's zulke heethoofden zijn BTW?, hij wordt niet heet)
De PD 930 wordt 39 C in stressed en de E2200 wordt 32C, toch wel mooi verschil. Ik vind het ook zeer goed dat in idle de temp. van de E2200 maar 3,5 graad warmer is dan mijn kamer 8-)

De overklokbaarheid
Ik heb een paar keer al geprobeerd de Cpu op 3,0 Ghz te krijgen, maar het lukt me nu nog niet ( hij komt niet voorbij posten). Met mijn GigaByte P35C-DS3R heb ik mijn oude PD 930 op 3,9 gehad dus ik geloof niet dat het bord niks kan overklokken. Als iemand mij wilt helpen op welke voltages ik de cpu zou moeten instellen om op 3,0 Ghz te komen, reageer dan alsjeblieft.
Het ligt iig niet aan mijn ram; ik heb Crucial Ballistix PC5300 geheugen op 667 mhz op 3-3-3-9 CR2.
Update
Ik heb vandaag (26 Jan 08) de cpu op 2,75 Ghz gekregen. Temperatuur staat in de update helemaal onderaan. Ik heb mijn RAM nu op 800 Mhz 4-4-4-14 draaien, en ik ondervind geen problemen. Ik moet alleen nu nog een manier vinden hoe ik nou in de bios kan overklokken zonder dat de pc niet boot.
*Update*
Ik heb na wat klieren met de bios mijn cpu eindelijk via de bios op 2,75 Ghz gekregen! :*) Ik ga later deze week wel hem proberen naar 3,2 Ghz te krijgen en dan post ik wel wat benchjes.
Nog een update
Vandaag heb ik de cpu op 2,93 Ghz gekregen, zie de cpu-z screenshot voor het bewijs.

Mijn Conclusie
Mijn conclusie is dat deze processor het geld dubbel en dwars het geld waard is. De enige minpunten aan deze cpu zijn miniem en gelden niet voor iedereen (C1E kan ook handig zijn om stroom te besparen). Ik ben wel blij dat ik deze cpu genomen heb en niet de E2140 of E2160 (zijn wel goede processors, maar deze is toch ietsje beter).

Dit is mijn eerste review hier op Tweakers, dus ik zou wel graag willen weten wat jullie van de review vinden. Updates over Prestaties en overklokken komen later nog! Ik zal ook nog wel wat foto's posten in de review.

Update: 26 Jan 2008
Na wat testen vandaag heb ik de cpu nu op 2,75 Ghz draaien. Dit heb ik gedaan met Easytune 5 van gigabyte. De Cpu is 24C idle en wordt 37 in load.
Verder heb ik het voltage verhoogd naar 1,34 V. CPU-Z screenshot heb ik er ook bij gedaan. Vanmiddig haal ik ook de 3DMARK 06 benchmark erover, verschil met de PD930 doe ik er ook bij!*Gedaan*
Update: 27 Jan 2008
Ik heb de cpu vandaag op 2,93 Ghz gekregen en is nu officieel sneller dan een C2D E6700, ik post de Everest Ultimate Edition screenshots later vandaag!

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel Pentium Dual Core E2200 Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (21)

Wijzig sortering
wat is irritand aan de EIST stand? bespaart je alleen maar strooom? Prestaties gaan niet naar beneden, want als je meer snelheid nodig hebt gaat hij sneller lopen. Voltage verhogen is niet zo moeilijk, doe er steeds 1 kleine stapjes voltage bij en test dan de maximale snelheid per voltage (stapjes van 0.05). Als je je overclockbaarheid wel snor zal zitten test je het toch eerst? Je kan daar niet zomaar vanuit gaan, dan is het geen review als je zegt waar je van uitgaat...

[Reactie gewijzigd door SirKay op 25 januari 2008 20:24]

Dank je voor je reactie, maar wat is dan het verschil tussen C1E en EIST eigenlijk?
(Deze opties kan men op de meeste moederborden uitzetten.)
ben eigenlijk wel benieuwd naar het prestatieverschil tussen je oude D930 en je nieuwe CD 2200... Laat zeker iets weten
Dankje :) Edit: vergelijking is gepost, met 3dmark '06 gedaan.

[Reactie gewijzigd door Leevmeister op 26 januari 2008 12:55]

nvm

edit: toch niet, C2D E2200 bestaat niet dat moet een CD zijn.

[Reactie gewijzigd door QinX op 26 januari 2008 00:04]

De E2xxx zijn geen Core duo processors.
Ze zijn wel dualcore maar dat wil niet zeggen Core Duo.(al staat dat wel op de verpakking)
Als ik het goed heb zijn het “Pentium D DualCore” processors.
Intel® Pentium® Dual-Core Desktop Processor E2180
En C2d zijn geen Pentium,s
Volgens mij gewoon een marketing truckje.
Correct me if i,m wrong.
Kun je nog testen? Benchmark resultaten?
Heb zelf deze week de E2180 gehaald maar ik kan niet testen door verschillende O.S.
Je zegt dat het niet aan je geheugen kan liggen ?
kan aan je timings liggen, probeer eens een minder strakke timing,
Ik overclock al een tijd niet meer, dus kan je niet verder helpen.
Maar op het forum staat genoeg beschreven hoe je dat ding overclockt.
Ik houd het bij Intel reverence Bordjes (niet overclocken dus).
Nee.
Op de verpakking staat 'Pentium Dual Core'. Niet te verwarren met 'Pentium D, Dual Core', waar de processornaam Pentium D is en daarachter nog Dual Core staat omdat ze twee fysieke cores hebben.
De E2xxx serie is wel gebaseerd op de Core architectuur, en is daarmee dus eigenlijk net zo goed een Core 2 Duo als de E4x00 serie en hoger. Zijn enige gebreken zijn volgens mij geen Virtualisation en slechts 1MB cache.

Dus ze heten Pentium Dual Core, maar het zijn eigenlijk Core 2 Duo's.
(Overigens, Core Duo's zijn alleen in de notebooks voorgekomen. In de desktopmarkt zijn er alleen Core 2 Duo's)
Ja en de E2xxx zijn er in de smaken, E2140, E2160 en E2180.

Als je vervolgens zoekt naar E2200, dan vindt je een Core Duo als uitkomst, niet te verwarren met de C2D serie.
Dus:
C2D's zijn:
E21xx serie
CD's zijn:
E22xx serie
ik denk dat de core naam conroe al genoeg zegt :Y)
p.s. Leevmeister, hij is mooi geworden hoor, goede review

[Reactie gewijzigd door SirKay op 27 januari 2008 12:29]

Ik heb zelf een E2140 welke op 3200Mhz loopt en prestaties neerzet welke zo goed als identiek zijn als een E8400 (benchmarks). Nu ben ik alleen benieuwd waarom de E2200 in jouw geval beter zou zijn dan de E21x0-serie, wat je kunt er nog geen 3Ghz uitpersen. Niet lullig bedoeld, maar ik mis de onderbouwing waarom.

E2xx0 cpu's zijn stiekem gewoon Core2Duo's, maar daar is de cache van verkleind (deels uitgeschakeld), waardoor ze officieel door het leven gaan als Intel Pentium Duo.
Waarschijnlijk bedoelt men dat een E2140 en E2160 een L2-Revision zijn, en de E2200 gegarandeerd een M0. Een hogere clock zou mogelijk moeten zijn, doordat de M0-Revision minder stroom verbruikt, dus lagere temps zou moeten produceren.

Ik heb zelf de P35-DS4 met een E2160 L2-Revisie. Op 3GHz heb ik een voltage van 1.3500. Standaard is 1.3250V op 1.8GHz, maar klokt op 1.3250V tot 2.7GHz. Op 3.2GHz kan ik helaas Orthos niet stabiel krijgen, dit op 1.4V. Windows, internet en games draaien echter wel goed. Zalman CPU cooler CNPS7000B Al/Cu. Is paar graden cooler en wat stiller dan Stock Cooler. Wordt vast nog wel een Scythe Mugen.

Front Side Bus is 333x4=1333MHz, Mem 2:3 1000MHz 6-6-6-22 2T 2.1V. Draait normaal op 800MHz 5-5-5-15 1T 1.8V.

Verder PCI-E op 100MHz vastzetten is ook belangrijk, Mem op stock houden. Geen overige voltages verhogen. Check of je moederbord krom is, dat is die in mijn geval. Als ik bovenste Heatpipe cooler van mobo bekijk, zie ik dat het middelste chipje eronder geen contact maakt. Ik heb een wasknijper doormiddengebroken en die er onder vastgeduwd. Het duwt mijn moederbord iets richting cooler op die plek, weet niet of het uitmaakt trouwens :+

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 27 januari 2008 02:46]

De nieuwe E2140 en E2160 hebben ook M0-stepping
je zegt dat je overclockte CPU officieel sneller is als de E6700, maar dat is helemaal fout hoor:). De E6700 zal nog zoveel meer presteren als jou overclockte E2200.

De E2200 werkt met 1024kb cache en 800 FBS
De E6700 werkt met 4096kb cache en 1333 FBS

de E2200 is geen Core 2 Duo maar een dual core (idd marketingtrukje)
de E6700 is een echte core 2 Duo:)

voor de rest goeie review!
Ik weet wel dat de E6700 beter is (als je hem oc'ed), maar mijn vergelijking was met een E6700 op Stock speeds.

[Reactie gewijzigd door Leevmeister op 27 januari 2008 17:06]

Absoluut mis, de E2200 is gewoon een Core2Duo. Ze gebruiken Pentium Dual Core als een truukje omdat Pentium een van de meest successvolle merknamen is en de E2200 budget moet voorstellen. Het zijn echter gewoon Allendale core's zonder virtualisatie en de helft van de cache, of nog minder.

E2200 = Core2Duo

Lees dit maar eens even door:
http://en.wikipedia.org/w...Dual-Core_microprocessors

[Reactie gewijzigd door jporter op 3 februari 2008 23:57]

Mooie review, maar volgens mij is er iets fout met je temperatuursmeting als jij zegt dat je pentium D 39C stressed wordt..

Ik zou eens overklokken in het BIOS en je temps meten met coretemp. Stressen met orthos.

Ik heb n E2140 @3.2Ghz en die gaat toch naar de 60C hoor met 'n scythe ninja
Ik ben serieus hoor, mijn PD930 is nog nooit (ECHT NOOIT) warmer geworden dan 43 graden (dit was op 3,9 Ghz).
Mijn Pentium D 830 hier vind het met alle fans op max gewoon normaal dat hij dan in stressed 64 graden is en idle heb ik het nu voor elkaar gekregen om hem 45 graden te laten draaien. Eerst had ik de fans en vooral de cpu fan op medium staan zoals het hoorde. Dan vond hij 55 graden idle normaal en bijna 70 graden (wat de max van de cpu is) stressed.
Of jij moet een hele goede koeler hebben... Maar met de boxed koeler is overklokken niet echt fijn.
hij had een arctic freezer pro. als die echt z\o`n stuk beter koelt voor nog geen 2 tientjes, zou ik als ik jou was snel naar de winkel lopen;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*