20 augustus 2012, laatste update op 20 augustus 2012, 13.284 views
Rapporteer
Inleiding
Ik zocht voor de aankomende zomervakantie een goedkope telefoon, die tegen een stootje kan. Het geval is dat ik naar een festival ga en ik niet de kans wil lopen dat mijn iPhone gejat wordt of beschadigd raakt. Vorig jaar had ik een Nokia 2600 op zak, maar de oplader was helaas ter plekke overleden. Daarnaast was de batterij ook niet meer je-van-het. Ik was wel af en toe aan het kijken in V&A, maar toen ik bij Azerty was heb ik de Nokia 100 in een impulsaankoop gekocht. Want, Nokia's reputatie qua bouwkwaliteit blijft goed en voor €26,- kon ik mij ook niet echt een miskoop aanrekenen.
De verpakking
Pluspunten
- Prijs
- Bouwkwaliteit
- Rechttoe-rechtaan telefoon
- Zaklamp
Minpunten
- SIM-kaarthouder
- FM-radio ergenissen
- Mogelijk de oplader
Inleiding
De verpakking
De Nokia 100 wordt geleverd in een uiterst klein doosje van karton, waarop niets meer dan de meest essentiële zaken terug zijn te vinden. De boven-, voor- en onderkant zijn voorzien van een aantal productfoto's en een aantal specificaties. De achterkant is voorzien van een lap tekst met registratie en copyright.
Open je de verpakking, dan is het eerste wat je ziet de Nokia 100. Haal je die er uit, dan is er een flapje weg te drukken waarna je de oplader, accu (BL-5CB), oordoppen en in mijn geval een "Bedienungsanleitung / Eingeschränkte Herstellergarantie" ziet. Over de handleiding (die dus Duits is, á la) kan ik kort zien. De meest essentiële dingen worden aan de hand van simplistische zaken uitgelegd. De oordoppen zijn voorzien van keiharde plastic earplugs, die niet fijn in de oren zitten. De 3,5mm-jack zit overigens haaks op het koord en moet nogal met kracht in de aansluiting worden gedrukt. Daarnaast is er nog een knop met een clip toegevoegd. De knop zorgt ervoor dat je in de FM Radio-applicatie naar de volgende zender kunt schakelen. Geluidskwaliteit is gewoon ondermaats. Het geluid is schel, vlak en dat was het ook. Ook verwacht ik niet dat de oordoppen in dagelijks gebruik een lang leven zullen hebben. De haakse aansluiting van de plug lijkt wel goed in elkaar te zitten. De oplader is van het type AC-3E en is behoorlijk groot. Wat vreemder is, is dat het koort met de aansluiting op een hoek zit, waarbij er een soort van rubber hoekje is gecreëerd. Hoe lang dit goed blijft zitten, weet ik niet. De oplader zelf maakt geen geluid tijdens het opladen en is voorzien van een snoer van ~1,5 meter.
De telefoon
De telefoon wordt geleverd zonder dat de accu er in zit en met een plastic beschermfolie voor het scherm. De accu in de telefoon klikken is geen enkel probleem. De SIM-kaarthouder zit onder de accu en dat is op zich een plaats die Nokia al jaren hanteert. Het probleem met deze houder is dat je de SIM-kaart er in moet schuiven. Wil je de SIM-kaart er uit halen, dan moet je eerst een klein beugeltje indrukken, welke normaal voorkomt dat de SIM-kaart er uit gaat. Ook moet je tegelijkertijd de SIM-kaart er dan uit drukken/wurmen. Dit gaat absoluut niet gemakkelijk. Zit het eenmaal, dan zit het ook. Ik maak zelf gebruik van een micro-SIM-kaart en ik moet dus een houder gebruiken. Dat heb ik nog niet gedaan, maar ik benieuwd en ik kom daar nog op terug. De backcover erop doen is ook geen probleem en geeft al het eerste teken dat het met de bouwkwaliteit goed zit.
De telefoon zit in elkaar en nu is het mogelijk om naar het eindproduct te kijken. Van voren is de telefoon voorzien van typisch klein Nokia-scherm, waarbij er grote knoppen zijn gebruikt. De cijfertoetsen zijn allemaal los (chiclet-stijl als je dat wilt). Daarboven zitten drie knoppen. In het midden is er een navigatietoets (links, rechts, boven en onder) en daarnaast zitten twee knoppen die functies delen. De linkertoets deelt de de belknop met de linkerselectietoets en de rechter met de ophangtoets met de rechterselectietoets. De knoppen zijn zelf van stevig plastic gemaak en hebben een klein glimmend metallic-uiterlijk. De witte opdruk, het formaat en het feit dat je goede feedback krijgt, zorgt er voor dat iedereen met deze telefoon om kan gaan. Boven de knoppen zit het scherm. Dit 1,8" scherm heeft een lage resolutie. Vanaf het moment dat je het aanzet weet je dat je te maken met een budgetscherm. Kijkhoeken zijn matig en je moet het scherm recht voor je houden wil je niet dat de kleuren vervormen.
Bovenop de telefoon zitten de enige aansluitingen die de Nokia 100 kent. Dat is links de aansluiting voor de oplader (2,5mm) en rechts de 3,5mm aansluiting. Daar tussen zit nog een kleine verrassing (voor mij). Een LED'je, die een zaklampfunctie heeft. De zijkanten zijn leeg, afgezien van een lanyard-opening links. De achterkant is verder ook zo eenvoudig mogelijk. Aan de bovenkant zitten vier gaten voor de speaker en verder is nog het Nokia-logo er op gedrukt. De telefoon is van hard plastic gemaakt, maar wel duurzaam. Dat is te merken bij de backcover. Die is te torderen. De telefoon kraakt verder niet, maar als je er op tikt dan wil je nog wel eens ongemerkt de trilmotor voelen.
In gebruik
De Nokia 100 maakt gebruik van Series 30 als OS. Dit OS wordt al jaren gebruikt en is het meest basale OS wat Nokia te bieden heeft. Sinds mijn laatste ervaring met dit OS, op een Nokia 2600, heeft Nokia wel een aantal aanpassingen doorgevoerd. Veel heeft het niet om handen, maar het gaat voornamelijk om de aansluiting met grote broer S60. Zo is het menu nu standaard voorzien in Grid-view. Wat opvalt bij het gebruik van de 100 is dat alles snel en soepel werkt. Er is bijna geen sprake van multitasking en alle opties zitten logisch in elkaar. Voor degene die inmiddels gewend is aan multitouch, capacitieve touchscreens is het SMS'n natuurlijk even wennen. T9 is de enige manier om snel weer een berichtje te sturen. Afgezien van de basisfunctionaliteit heeft Nokia een aantal extra's toegevoegd. Zoals ik al eerder heb genoemd, is er een LED-zaklampje toegevoegd. Deze is op twee manieren te bereiken. Via het menu, extra's, Flashlight is het in te schakelen. Handiger is de manier om een seconde de navigatietoets naar boven in te houden op het startscherm. De belkwaliteit van de telefoon is prima en ouderwets Nokia. Via de kleine speaker klinkt het helder en duidelijk en ook voor de persoon aan de andere kant van de lijn is er niets te klagen over de kwaliteit.
Naast de zaklamp zijn er ook nog een drietal spelletjes toegevoegd. Helaas geen Snake, maar games als Sudoku, Forbidden Treasure en Vacation Solitaire. Daarnaast zijn er dingen als een omreken-applicatie, rekenmachine en een spreadsheet-applicatie die de naam eigenlijk niet waardig is. Het is niet meer dan een applicatie die bijhoudt wat je dagelijks of maandelijks aan dingen uitgeeft. Ook is er een FM-radio, die alleen werkt als er een headset wordt aangesloten. Deze radio werkt ook op de achtergrond, maar heeft één slecht ding. Als er naar de radio wordt geluisterd en de headset wordt uit de telefoon gehaald, dan blijft op het startscherm wel de zender en wat informatie van de zender staan. Erg irritant en zonder dat de headset wordt aangesloten gaat deze info niet weg. De radio wil immers niet starten zonder dat er een headset is aangesloten. Een belangrijk detail is overigens dat het OS niet in het Nederlands beschikbaar is. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat Nokia met deze budgettelefoon niet specifiek op Nederland richt en dat deze telefoons via het grijze kanaal naar Nederland worden geëxporteerd. Engels is wel een optie, net zoals Duits, Frans en Turks.
Overig
Nu heb ik deze telefoon twee dagen in mijn bezit. Over de accuduur is nog weinig te zeggen, maar dat is wel één van de punten waarom ik deze telefoon heb gekocht, naast de bouwkwaliteit. Daar kom ik dus later in augustus nog op terug. Dan kan ik ook gelijk meenemen of de telefoon mijn festivalperiode heeft overleeft en wat mij nog meer is opgevallen.
Update
Inmiddels heb ik de Nokia 100 meegenomen voor een festival en dat is goed bevallen. De bouwkwaliteit is bovengemiddeld en het vele stof, vallen en bier is geen probleem geweest. Sterker nog, de behuizing vertoont totaal geen sporen van gebruik, terwijl ik er niet voorzichtig mee ben geweest. Wat een praktisch pluspunt was, is de zaklamp. Het grootste voordeel voor mij was de accu. Ik heb in een periode van elf dagen de telefoon één keer moeten bijladen, terwijl de Nokia veel gebruikt is (150 SMS'jes, ~15 minuten bellen) en de dekking was niet altijd best. Nadelen ben ik ook tegengekomen. SMS'n kan prima via T9, mits je een SMS in één van de bovengenoemde talen wilt sturen. T9 ondersteunt namelijk niet de Nederlandse taal, maar dat kan specifiek aan mijn toestel liggen (import?). Daarnaast merk je soms wel in de UI-interface dat het net allemaal iets te veel wordt. Wil je een gesprek beëindigen, dan zie je het beeld soms letterlijk verlopen naar het startscherm.