Ik heb dit toetsel sinds medio februari 2012 i.c.m. een BlackBerry Enterprise abonnement. Hiervoor heb ik al een BlackBerry Bold 9780, Bold 9700, Curve 8520, Curve 8900 en een Curve 8310 gehad. De Bold 9790 is veruit het fijnste toestel. Hij is mooi dun en ligt goed in de hand.
Op het toestel heb ik BlackBerry OS 7 geinstalleerd. Dit is het meest recente OS van BlackBerry en ook het laatste 'echte' BlackBerry OS. De opvolger hiervan wordt OS 10, dat is gebaseerd op QNX, wat door BlackBerry is aangekocht.
De grote voordelen van het toestel is dat het werkt als een BlackBerry. Alles zit waar je het verwacht als BlackBerry gebruiker, alleen iets hipper en sneller dan bij voorgaande toestellen. Het prettigste aan een BlackBerry vind ik dat als ik b.v. Jan wil bellen ik meteen kan beginnen met de naam of het nummer te typen. Bij toestellen met een volledig touchscreen moet je eerst een app openen om vervolgens de naam in een lijst op te zoeken. Wat ik zelf erg prettig vindt is dat je bij dit toestel niet echt hoeft te schrikken als je het per ongeluk laat vallen. Het scherm is namelijk van plastic. Dit voelt echter niet zo 'natuurlijk' als een glazen scherm.
De nadelen zijn natuurlijk duidelijk: het is een puur communicatie middel wat niet gemaakt is om Angry Birds, etc. op te spelen. Ook kiezen veel ontwikkelaars ervoor om geen apps uit te brengen voor BlackBerry. Maar FaceBook, Twitter, NU.nl, etc. zijn wel allemaal beschikbaar.
Ik denk dat het uiteindelijk volledig van je eigen voorkeur afhangt of je dit een fijn toestel vindt. Als je je telefoon als game console gebruikt of als MP3 speler, dan is dit niet het toestel wat je zoekt. Wil je snel en betrouwbaar kunnen e-mail, agenda beheren en kunnen bellen. Dan is dit de juiste keuze.