Asus M2A-VM HDMI Review

reno74
7 februari 2008, laatste update op 7 februari 2008, 4.458 views

Asus M2A-VM HDMI

Dit moederbord heb ik aangeschaft, omdat ik op zoek was naar een compact en compleet moederbord dat alle basisfuncties onboard zou hebben. Dit om ervoor te zorgen dat het een energiezuinig systeem wordt dat voldoet aan mijn wensen. Zelfs de processor heb ik passief gekoeld op dit bord draaien!!! Wat waren de wensen dan? Nou heel simpel, naast de standaard mogelijkheden om te surfen, dvd te branden en de pc als typmachine te gebruiken, moest de pc ook een videokaart hebben die HD video kan weergeven. Daarnaast moest het systeem passief gekoeld zijn. Energiezuinig. Als je kijkt wat energieverbruikers zijn in een pc, dan zijn dat de processor en eventueel een losse videokaart. Op het moment van schrijven is de AMD BE-2400 met een...

Pluspunten

• Passief gekoeld
  • Energie zuinig
  • Drivers op cd waren recent en ok
  • Plaatsing van de connectoren
  • erg compleet
  • HDMI

Minpunten

• Geen raid 5
  • koeler van de northbridge
  • plaatsing geheugenbanken
  • Bios/geheugen timings

Wat waren de wensen dan?

Energiezuinig.
Als je kijkt wat energieverbruikers zijn in een pc, dan zijn dat de processor en eventueel een losse videokaart. Op het moment van schrijven is de AMD BE-2400 met een tdp van 45 watt maximaal, een van de meest zuiinige dualcore processoren voor een thuiscomputer. (laptoponderdelen niet meegerekend)
Vanwege de processor kom je uit bij een socket AM2 moederbord. Vanwege de goede ervaringen met Asus moederborden ben ik bij dit merk uitgekomen. Omdat ik een mATX moederbord zocht, werd mijn keuze al aardig beperkt tussen de AMD690G chipset en de nVidia 630a chipset, welke volgens diverse reviews zuiniger is.

Grafische Core
De keuze op dit moederbord is vanwege de grafische core. De ATI 1250X heeft meer in huis dan de nVidia 7025. Met de juiste codecs moet je met dit moederbord zelfs 1080P kunnen bereiken.

Installatie van de hardware:
Processor plaatsen, vervolgens het geheugen en dan de koeltoren van scythe.
Dit laatste had nog wel wat voeten in aarde. Bij het vastzetten van de koeler, loop je vast tegen de koeler van de north bridge.
Deze was eenvoudig los te maken wannaar de koeltoren zich eenvoudig liet bevestigen. Ook het terugplaatsen van de northbridge-koeler was geen probleem. Het moederbord liet zich eenvoudig in de Antec kast plaatsen.
In een ruime is het geen bezwaar dat de ide aansluiting onder een hoek van 90 graden zit, maar in een kleinere behuizing kan dit wel vervelend zijn. De SATA en voedings aansluitingen zitten verder op logische plaatsen, dus dat leverde geen probleem op.

Installatie van de software:
Alles aangesloten was het tijd geworden op het moederbord tot leven te wekken. Het lampje op de kast ging aan, maar geen post-scherm.
Dit kan maar drie dingen betekenen.... probleem met of de voeding of de processor en het geheugen. Gelukkig had ik nog een reepje 1gb kingston liggen, maar daar kwam het volgende probleem. de geheugenbanken 1 en 2 zitten zo dicht op de processor dat deze onder de huidige koeler zitten. Hierdoor kon ik de koeltoren en northbridgekoeler weer (de)monteren. Maar gelukkig kreeg ik mogelijkheid om in de bios te komen. Oorzaak was dat dit moederbord het geheugen uitsluitend op 1,8v aanspreekt. Het geheugen dat ik gebruikte wil graag 1,9-2,1v hebben. Dit handmatig in de bios ingesteld en ik kon weer gaan klussen met de koelers. Maar dit werk was niet voor niets.

Vanaf hier moest ik gaan instellen dat de SATA poorten als raid 0 moet worden aangesproken en de installatie van windows kan beginnen. Het is dan wel even nodig om een sataraiddriver vanaf diskette in te laden, maar vanaf hier heb je windows er binnen een half uur opstaan. Vervolgens was ik 20 minuten kwijt om de drivercd te draaien. Dit vond ik relatief lang voor alleen lan, geluid, coolnquiet en moederbord chipset drivers, maar 200mb en 106 updates voor windows neemt nog eens een half uur van je vrije tijd in beslag, maar dan heb je je systeem behoorlijk up to date.

Vanaf hier ga ik mij review de komende dagen bijwerken met het testen van HD video, geluid, videobewerken etc

Update 24-1-2008:
Een biosupdate uitgevoerd, omdat er tussen oktober en eind november wel een heleboel aanpassingen hebben plaatsgevonden in de bios. Het was wel een gok, want ik heb weer een verbouwing kunnen plegen, omdat je bios weer alle instellingen kwijt is. Ook dat mijn geheugen minimaal 1,9v wil hebben, maar verder geen spannende zaken. Systeem draait nu weer stabiel met de laatste biosversie. (beta niet meegerekend)

Update 26-1-2008
De eerste testen gedaan. 3D mark 06 leverde een totaal van 308 punten op.
Een echte gamecard heb je dus niet, maar als ik naar de beelden keek, dan waren deze duidelijker en contrastrijker dan ik ze vroeger zag met mijn ATI 9800 PRO. En dit is juist waar het op draait bij een HTPC.

PC mark ging ook probleemloos en leverde 3606 puntjes op.

En als laatste heb ik de HD-film Planet Earth in 1080P afgespeeld.En geloof het of niet, deze werd volledig probleemloos weergegeven, nadat ik versie 3.7.0 van de K-Lite codec pack geinstalleerd had. Dus de grote vraag of je onboard Full HD kunt afspelen is dus volmondig ja. Het processor gebruik blijft tussen de 58 en 65%

Update 30 januari 2008
Gisteravond toevallig eens gaan zoeken naar de juiste timings voor mijn geheugen in de BIOS. En wat blijkt tot mijn stomme verbazing, dat je niet meer dan de kloksnelheid kunt instellen. Dus ik kan nergens aangeven dat mijn geheugen 4-4-15 als latency mag hebben.
Ik heb nog even mijn geheugen vervangen door standaard DDR2-667 cas 5 geheugen en toen opnieuw 3dmark06 gedraaid en pc mark en tot mijn verbazing kwam ik nagenoeg op dezelfde scores uit als met DDR2-800 cas 4.
Dit geeft wel aan dat je je geld niet aan extra snel geheugen hoeft uit te geven als je kiest voor dit bordje.

Review behuizing zie http://tweakers.net/productreview/user/32225]

Pc is inmiddels in gebruik bij een kennis, die hier een perfecte en stille pc aan zal hebben.

Heb jij ook een Asus M2A-VM HDMI?

Mooie review, misschien een tip: De laatste microsoft updates en driverpacks integreren in je windows xp cd mbv nlite, erg makkelijk, scheelt weer veel tijd
Waarom heb je bij negatieve eigenschappen "Geen raid 5" staan? Je hebt toch geen behoefte aan raid 5? Verder is vrijwel niemand die de onboard raidcontroller van een mobo gebruikt om er raid 5 mee te draaien omdat de prestaties ervan slecht zijn. Dat dit mobo geen raid 5 ondersteunt, is dus geen negatieve eigenschap.
Ik heb het het ontbreken van raid 5, bij de negatieve eigenschappen vermeld, omdat veel moederbordjes in deze klasse wel met raid 5 overweg kunnen en als je het toch hebt over een compleet moederbord, dan is dat iets dat ontbreekt.
Anoniem: 249421 24 januari 2008 07:22
Één ding begrijp ik niet helemaal: als requirement stel je een energiezuinige, (stille?) machine , maar vervolgens ga je een raid0 opzetten. Met een enkele schijf is je systeem zowel zuiniger als stiller...

Het maken van een geslipstreamde WinXP CD is leuk als je om de haverklap je systeem wilt herinstalleren. Dit kost nl. ook aardig wat tijd om te maken.
Energie zuinig en raid klinkt tegenstrijdig, maar ik wil wel een vlot systeem. Door te kiezen voor een energiezuinige processor bespaar je al snel meer, dan het energieverbruik van die ene schijf. want in idle verbruikt de schijf iets van 2 watt. Daarbij komt dat je zelden nog een processorbelasting van 100% tegen komt, maar vaker beperkt wordt in de lees/schrijf snelheid van je harde schijf. Daarom is mijn keuze gevallen op Raid 0.
Ik ben erg benieuwd naar de HD performance :)
Zelfs de processor heb ik passief gekoeld op dit bord draaien!!!
Oh? Als ik zo in het lijstje kijk, zit er helemaal geen CPU op het bordje? :P
Ik heb de processor aan de configuratie toegevoegd. Zo goed? ;)
Ik heb eenzelfde type moederbord, maar dan zonder de HDMI insteekkaart. Aangezien ik momenteel nog geen belang heb bij het afspelen van HD content en de insteekkaart de PCI-E 16x slot in beslag neemt, heb ik gekozen voor de 'simpele' uitvoering en een apart digital out bracket.
Wat de koeling van de processor betreft, vraag ik me af waarom je niet gewoon een normale (zelfs de stock-cooler van mijn 3800+ EE (TDP 65W) houdt de processor ver beneden de 30 graden in idle, met Qfan ingeschakeld (fan draait nu op 1300 toeren.). Met een processor met een TDP van slechts 45W zou het al helemaal geen probleem moeten zijn. Het zou in ieder geval het probleem van de Northbridge cooler en het geheugen in banken 0 en 1 verhelpen. Ik kan ten alle tijden zonder problemen bij het geheugen komen (mocht het nodig zijn).
Het zou inderdaad het probleem net de Northbridge cooler en geheugenbanken oplossen, maar passief gekoeld scheelt toch net weer dat beetje geluid waar ik die 35 euro voor over heb. En is de bios eenmaal geupdate en weer voorzien van het ocz geheugen dan heb je een heerlijke still pc
@obsidian :

geen processor ? :

Energiezuinig.
Op het moment van schrijven is de AMD BE-2400 met een tdp van 45 watt maximaal, een van de meest zuinige dualcore processoren voor een thuiscomputer.

Die kwam ik ook tegen, een fijne processor - voor mooi prijsje

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 23:28]

Het eerste waar je naar kijkt is het lijstje van "Gebruikt in combinatie met:" en daar stond geen CPU tussen :)

En dat stukje tekst zegt niks over dat die CPU ook echt in zijn systeem zit. :) Alleen dat ie zo zuinig is...