MSI N670GTX PE 2GD5/OC Review

12 juli 2012, laatste update op 12 juli 2012, 2.723 views Rapporteer

Inleiding Omdat mijn oude videokaart (ASUS HD5850) zichtbaar steeds meer moeite begon te hebben met het spelen van grafisch zware spellen leek het mij een mooi moment om dit onderdeel te gaan upgraden. De rest van de computer was een tijdje geleden al opgewaardeerd van een Core 2 Duo E8600 naar Sandy Bridge (i7 2600K) en alleen de videokaart bleef daarbij zo'n beetje 'bespaard' omdat ik deze al had destijds. Na een tijdje wikken en wegen, vergelijken en nog meer onderzoek doen is uiteindelijk mijn oog gevallen op deze kaart. Maar waarom deze videokaart? Deze kaart heb ik gekozen dankzij zijn goede prijs-prestatie verhouding en omdat ik wist dat het TwinFrozr-design erg goed kon koelen. In eerste instantie twijfelde ik nog...

Pluspunten

• Mooi uiterlijk
  • Goede prestaties
  • Dust-Removal technologie

Minpunten

• Maakt herrie tijdens opstarten
  • Acceptabele temperaturen

Inleiding

Maar waarom deze videokaart?

Deze kaart heb ik gekozen dankzij zijn goede prijs-prestatie verhouding en omdat ik wist dat het TwinFrozr-design erg goed kon koelen. In eerste instantie twijfelde ik nog tussen een GTX680 en een GTX670, maar uiteindelijk besloot ik dat de GTX680 de 100 euro extra niet waard was voor het geringe verschil wat er tussen zat. Wat wel zeker was is dat ik hoe dan ook een videokaart van NVIDIA wou, omdat ik helemaal klaar was met die gare drivers van ATI welke de laatste tijd alleen maar rampzaliger werden in mijn geval.

Voorafje, specificaties enzo

Deze GTX670 van MSI is voorzien van de TwinFrozr 4 koelingsmethode. Deze zou gemiddeld een stuk beter moeten koelen dan de stock coolers. Ook bezit TwinFrozr sinds versie 4 een vernuftig stukje techniek wat 'Dust Removal' wordt genoemd. Kortweg komt dit erop neer dat elke keer dat de computer wordt ingeschakeld de videokaart ongeveer 20 seconden de waaiers de tegenovergestelde kant op laat draaien op vol vermogen om de stof als het ware uit de videokaart te zuigen. Dit zorgt, helaas, echter ook voor de nodige herrie tijdens het opstarten, hierover zal ik straks uitgebreider vertellen.

Ook heeft MSI het design van de videokaart zelf goed onder handen genomen. Zo is er weinig 'reference' meer aan omdat ze vrijwel elk component naar hun eigen hand hebben gesteld. Het meest opmerkelijke daarvan is het compleet opnieuw opgebouwde PWM-design, wat volgens zeggen moet zorgen voor een verbeterde stroomopname van maar liefst 25%. Persoonlijk ben ik wel te spreken over het design.

De core clock staat standaard op 1020Mhz terwijl het geheugen via een 256-bits geheugenbus op 6Ghz zijn werk staat te doen. De core clock kan via een zogenaamde 'boost' automatisch nog verder worden overclocked naar 1098Mhz.

Het uitpakken van de videokaart

De pret begint zoals gebruikelijk bij het verkrijgen van het felbegeerde doosje met daarin een beeldplankje.
En omdat foto's meer zeggen dan woorden geef ik bij deze een mooie stapel foto's in plaats van een lap tekst. Klik op de foto's voor een groter exemplaar.

De doos, dicht.

Er kan een flap worden geopend waarna je de videokaart ziet tussen een hele hoop tekst en specificaties.

Achterkant van de doos.

De inhoud van de doos, er zijn 2 stroomconverterkabeltjes meegeleverd.

Onder de videokaart zitten diverse boekjes, een CD met oude drivers en een DVI<->VGA converter.

De videokaart vergeleken met mijn oude kaart. (ASUS HD5850)

Laten we de achterkanten ook niet vergeten...

Even inbouwen....... Done!

De videokaart zit in het systeem.

Zodra het systeem aan staat en de 'Dust Removal' zijn werk heeft afgerond springen er 2 subtiele blauwe LEDjes aan in de fans. Deze vallen gelukkig niet al te veel op en zijn niet erg fel.

Wat meer over het systeem...

De videokaart bevind zich in een Sandy Bridge systeem met een i7 2600K (Overclocked naar 4,2Ghz), 16GB RAM van Kingston HyperX, een Z68-V PRO/GEN3 moederbord van ASUS en een SSD van Samsung. Dit alles wordt gevoed door een 750 watt voeding van Corsair.

En hoe goed is de videokaart nou?

De videokaart is vanaf het eerste moment meteen flink aan het werk gezet doormiddel van Battlefield 3. De grafische instellingen zijn op de hoogst mogelijke opties gezet (Ultra met Anti-Aliasing e.d. maximaal) met een resolutie van 1920x1080 (Full HD).

Op de oude videokaart hoefde ik dat niet te flikken zonder last te krijgen van een soort stroperige gameplay die net niet soepel is. Deze videokaart draait er echter zijn hand niet voor om en geeft het beeld zonder morren weer op mijn monitor via een soepele 60 FPS (V-Sync locked). Dit was dus al een aangename kennismaking met de spierballen die meneer (of mevrouw, niet gekeken naar dat detail) in huis heeft.

Hierna heb ik GTA 4 gespeeld. Dit is echter al een wat ouder spel, maar desondanks alsnog redelijk veeleisend. De computer had echter geen enkele moeite om ook dit spel op de allerhoogste instellingen met een vloeiende 60 FPS op de monitor te planten. Zelfs toen ik een enorm scala aan grafische modificaties (HD textures en noem maar op) in het spel kieperde gaf het systeem geen kik en bleef het vloeiend zoals hij al deed.

Benchmarken, voor de cijfertjes enzo...

Uiteraard is geen review compleet zonder een benchmark. Immers, men wil natuurlijk wel weten hoeveel extra puntjes de geïnvesteerde centen hebben binnengeharkt. Al deze benchmarks zijn in een zogenaamde 'realistische omgeving' gedraaid, dus zoals je mogelijk ook zou kunnen gamen. Hierbij zijn dus applicaties open gelaten zoals Chrome, Winamp, XFire e.d. Er is dus niks afgesloten, uitgeschakeld of wat dan ook om extra puntjes te vergaren.

Om te beginnen heb ik 3DMark 11 gedraaid op de standaard Performance instellingen.
Dit leverde uiteindelijk een score op van P9321 puntjes.

Hierna is er een virtuele tour door het magische dorp van Unigine Heaven genomen.
Na afloop van deze zeer interessante rondleiding door het door stoommachines aangedreven fictieve dorp kreeg ik een souvenir mee als aandenken aan de rondleiding in de vorm van 1144 punten en een gemiddelde FPS van 45,4.

Overclocken

Aan overclocken heb ik mij op het moment van schrijven nog niet gewaagd, en ben het voorlopig ook nog niet van plan om te doen aangezien ik geen noodzaak daartoe zie. De videokaart draait op de fabriekswaarden naar mijn mening prima, dus ik ga hem niet overclocken. Wat ik wel weet is dat overclocken geschied door middel van een programma als MSI AfterBurner.

Temperaturen, kabaal, etc

Toen ik het systeem voor de eerste keer aanzette had ik het idee dat er een straaljager naast me bezig was zijn afterburner voor te verwarmen. Het geluid begint zachtjes en wordt in rap tempo steeds luider tot de computer nog net niet opsteeg. Heeft hij dat punt bereikt, dan houdt hij spontaan zijn mond dicht. En goed ook. Je hoort hem namelijk bijna niet meer zodra hij klaar is met 'stofzuigen'.

De temperatuur is echter prima te noemen. Zoals op onderstaande screenshot is te zien blijft hij relatief koel en in harmonie met de rest van de temperaturen in de kast in de idle-stand.

Ga je hem even lekker laten zweten met behulp van FurMark, dan loopt de temperatuur een beetje op in de kast. Het blijft echter een acceptabele temperatuur, en al helemaal vergeleken met wat de oude videokaart meestal wist te presteren. (40c idle, 90c load)

Zoals op de screenshot is te zien gaan de fans wat harder draaien zodra hij het moeilijk krijgt. Dit is een punt waarop de fans toch wel redelijk aanwezig zijn qua geluid, maar alsnog niet zodanig luid dat het irritant is. Bovendien zal simpel geluid van een game of muziek het vrij waarschijnlijk al overstemmen.

Noot: Vrijwel alle casefans waren gelimiteerd op circa 40-50% snelheid via een fancontroller, dus er was geen maximale airflow.

Lucid Virtu, een handige booster

Ondanks dat mijn moederbord officieel alleen de 'normale' Lucid Virtu ondersteunt heb ik toch een poging gedaan om Lucid Virtu MVP (de meest uitgebreide versie) te installeren. Dit werkte echter prima om de FPS op mijn oude HD5850 een flinke duw in de rug te geven, maar bleek een soort van incompatibel met de 600-series van NVIDIA. Het wou namelijk niet bepaald lekker soepel samenwerken, veel foutmeldingen en rare problemen. Hierop heb ik Lucid Virtu MVP dus weer van de computer afgehaald en de iGPU uit gezet in de BIOS.

Uiteraard, de conclusie

Een review moet natuurlijk altijd eindigen met een laatste conclusie, zo ook deze dus.

Mijn conclusie is dat deze videokaart zijn geld meer dan waard weet te maken. Het is een beetje jammer dat hij elke keer dat de computer aan gaat de computer nog net niet laat opstijgen, maar ik bedenk me er maar bij dat het voor het goede doel is (anti-stof). Of de 'Dust Removal' echt werkt moet ik nog zien, zoveel stof zit er namelijk nog niet in. Sterker nog, er is geen enkel pluisje in de omgeving van de videokaart te bespeuren tot zover.

In games staat deze videokaart prima zijn mannetje, ongeacht wat je op hem afvuurt. Het mept zich overal grotendeels zonder morren doorheen. De temperaturen zijn naar mijn mening ook zeer acceptabel.

Eindoordeel in cijfers: 9/10

Heb jij ook een MSI N670GTX PE 2GD5/OC?

Die herrie tijdens het opstarten is niet echt een nadeel, dat duurt toch nooit langer dan enkele seconden. Acceptabele temperaturen zijn eerder een nadeel, met zo'n koeler verwacht je toch mooie resultaten, kan natuurlijk aan een krom contactoppervlak liggen wat in het verleden vakker voorkwam bij MSI koelers. Uiterlijk verschilt per persoon, vind het zelf niet echt een mooie kaart, te veel onnodige details maar lelijk is hij ook weer niet.
Ik vind het juist een prachtige grafische kaart. Past bij vele systemen qua kleurstelling.

Maar Xereon je moet wel wat doen aan je cable management hoor ;)

Ligt het trouwens aan mij of hangt de grafische kaart naar beneden aan de rechterkant?

Goeie review! Leuk om te lezen.
Klopt, had ik bij mijn oude videokaart ook. Komt naar mijn idee door het gewicht van de stroomkabels. :)

En de cable management gaat niet veel beter worden dan dit, te bedenken dat je 98% van de kabels niet meer ziet momenteel... :p Het zit stamp- en stampvol in het 'opbergvak' achter het moederbord. De kap staat er letterlijk bol van, zoveel kabels.
Dan moet je ze sleeven, dan zie je de kabels wel, maar zijn ze ook mooi om te zien :)

Netjes zwart met blauw. Kleur goed bij de moederbord en GFX card leds.
Je ziet ze sowieso niet, er zit namelijk geen window in de kast. :p En voor die paar keer per jaar dat die kap eraf gaat... :)

Maar ik zal zometeen nog eens een poging wagen de kabels wat meer weg te moffelen.
oh oh ik lees hier een aantal redenen om te gaan modden ;) :P
= gezichtsbedrog, komt trouwens veel voor in antwoorden op een review. En niet alleen in Tweakers.Net.
Enkele mensen plaatsen gewoon een staander onder erg lange videokaarten. Dus of het gezichtsbedrog is, is maar de vraag.
Persoonlijk vind ik die herrie wel een nadeel. :) Ja, het duurt niet super lang, maar toch.
Wat betreft acceptabele temperaturen heb je gelijk, zal die even verplaatsen.
Heb hetzelfde MB en cpu + een MB Asus p8P67 met i5_2500K. Was ook al van plan om in het i7 systeem dezelfde kaart te plaatsen, besproken in deze review, probleem is alleen dat er in het Antwerpse geen MSI te vinden is ( TONES ) en in in de i5 een Asus ENGTX560TI ( die er nu insteekt) wat me wel opvalt > in beide systemen wordt er bij opstarten een op-pepper gegeven aan de ventilators - om daarna naar een bijna geruisloze toestand te gaan ?
Wat betreft die herrie bij het opstarten:

Dust Removal Technology
When the system is turned on, the graphics card fan will rotate in the opposite direction for 30 seconds. By running in reverse, the fan helps to remove dust from the heatsink fins to ensure optimal cooling every time.

Dat is dus die Dust-Removal technology ;)
Klopt, dit is ook aangegeven in de review. ;)
"DRT" kan je ook uitzetten toch?
En als je de slaapstand gebruikt i.p.v. de pc echt uit te zetten, doet de GPU dit dan ook? (vraag het mij gewoon af :)
Ik heb nog geen manier gevonden om dat uit te zetten helaas.
Als je hem uit de slaapstand haalt maakt hij overigens geen kabaal. ;)
DRT is toch uitstekend? Dit houdt de heatsink en dergelijke schoon. Aanhouden die boel.
Klopt, laat hem ook zeer zeker aan staan. Liever wat meer herrie tijdens het starten dan stof erin. ;)
Neemt niet weg dat het een irritant geluid blijft. :p
Wat ik me afvraag, is het mogelijk voor de GPU om zo snel om te switchen van kant dan? Bijvoorbeeld hij draait eerst 20 seconden rechtsom en daarna moet hij stil gaan staan en de andere kant om gaan draaien? Als je bijvoorbeeld een SSD hebt kan je systeem al binnen 10 seconden (inclusief UEFI/BIOS) gestart zijn, en kun je al een zware game gestart hebben (terwijl de fans nog de 'verkeerde' kant op draaien). Weet iemand hoe dit zit?
Waarom zou een GPU moeten switchen van kant? Als de fan de andere kant opdraaien zuigt hij lucht aan.
Omdat hij eerst de andere kant opdraait om stof uit de kaart te zuigen om vervolgens de normale koelingsmethode te gebruiken.
Doet hij dat? Ik dacht dat hij gewoon even op 110% snelheid draaide om alles eruit te blazen en daarna normale snelheid te gaan.
Nee hoor, hij zuigt het er daadwerkelijk uit. :)
Ik wil heel graag weten of deze beschikt over een volwaardig HDMI 1.4a aansluiting? Zulke details staan natuurlijk weer nergens vermeld :'(

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 23 juli 2024 00:54]

Als je voor mij een manier hebt (zoals een applicatie o.i.d.) om dat te controleren zal ik dat even nakijken. :)
Ik denk wel dat het erop zit overigens, het is aardig 'normaal' hedendaags om een 1.4a erop te hebben.
Mooi dat klinkt positief... Maar het is iig al zeker geen micro- of mini-HDMI dus??

Er bestaat geen software om dat te kunnen uitlezen volgens mij.
Dan zou je moeten testen of je 4k resoluties kunt draaien (4096×2160p24), en een Audio Return Channel hebt en 3D kunt afspelen.
Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
Die hardware heb ik helaas niet in huis. Het is gewoon een normale HDMI aansluiting, geen converters nodig. :)
Klinkt dus als een winnaar voor mij :) dit wordt veel kans mijn volgende videokaart.

In de Manual PDF voor dit product gedownload van de MSI site geven ze het volgende aan:
"HDMI with 4096X 2160 maximum resolution
Support for HDMI includes GPU-accelerated Blu-ray 3D support (Blu-ray 3D playback requires the
purchase of a compatible software player from CyberLink, ArcSoft, Corel, or Sonic), x.v.Color, HDMI Deep
Color, and 7.1 digital surround sound. Upgrade your GPU to full 3D capability with NVIDIA 3DTV Play
software, enabling 3D gaming, picture viewing, and 3D web video streaming. See www nvidia.com/3dtv for
more details."

Dus ik ben overtuigd :Y)

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 23 juli 2024 00:54]

Weet ik dat ook weer. :) Succes met de aanschaf!