Sony Xperia Sola Zwart Review
7 juli 2012, laatste update op 7 juli 2012, 3.316 views
Rapporteer
Mijn oude Samsung Galaxy Ace was ik een aantal weken helemaal beu en ik ben dus opzoek gegaan naar een nieuwe telefoon. Ik heb een sim only abonnement, dus de prijs was ook een belangrijke factor voor mijn keuze. Mijn budget was max 300 euro.
Keuze voor telefoon
Na wat rondzoeken kwam ik de Sola tegen, hij viel op door de specificaties:
Hij had een iets groter scherm dan mijn vorige telefoon, een veel betere resolutie, een moderne dualcore processor en hij zou binnenkort een update krijgen naar Android 4.0 (momenteel 2.3) Daarnaast had hij ook nog wat unieke snufjes in de vorm van NFC en floating touch.
De update naar 4.0 zou volgens de site in Q2 2012 komen, maar er is helaas nog geen update beschikbaar naar 4.0
Eerste...
Pluspunten
- Prijs
- Dual core processor
- Uitgebreide opties zoals NFC en Floating touch (je moet er wel mee willen werken)
- Goed scherm
- Licht gewicht
- Apart design (kun je ook een minpunt vinden)
- Goed uitgewerkte software
Minpunten
- Batterijduur is te beperkt
- Helaas nog geen Android 4.0 (gepland voor Q2 van dit jaar)
- Het scherm kan klein zijn voor je smaak
- Apart design (kun je ook een pluspunt vinden)
- camera is redelijk, maar niet meer dan dat
Keuze voor telefoon
Na wat rondzoeken kwam ik de Sola tegen, hij viel op door de specificaties:
Eerste indruk
Ik heb hem via Redcoon besteld, en na 3 dagen kwam hij binnen. Natuurlijk had ik hem zo snel mogelijk aan de oplader gehangen en ben ik gaan spelen met de telefoon. Het eerste wat me opviel was de snelheid van de telefoon, in vergelijking met mijn vorige telefoon is het een verademing. Bijna alles gaat super soepel, en ik hoef nooit te wachten op de telefoon. Hoe hij eruit zag wist ik al van de plaatjes die je her en der kunt vinden, maar hij voelt heel apart aan. Het kunststof wat gebruikt wordt lijkt wel rubberachtig. Ook het gewicht was anders dan verwacht, hij lijkt lichter dan mijn vorige telefoon die een kleiner scherm en een iets kleinere batterij had.
Applicatie scherm
Sony heeft zijn eigen versie van android op zijn telefoon staan, en die werkt erg goed! Het applicatie menu met alle apps erin kun je zelf handmatig sorteren, alfabetisch laten sorteren, op meest gebruikt laten sorteren en chronologisch laten sorteren maar je hoeft hier niet tussen te kiezen, met 'n sorteerknopje linksonder kun je hiertussen wisselen. Dit kan dus naar eigen wens aangepast worden.
Rechtsonder in de hoek zit nog een bruikbare knop, als je hier op drukt kun je snel applicaties selecteren om te verwijderen.
Home screen
Ook dit is redelijk standaard, met wat subtiele en nuttige aanpassingen. Net als bij andere telefoons kunnen er widgets, applicaties en mappen neergezet worden. Het verschil zit hem in de 5 knopjes onder in beeld, deze schuiven niet met de bladen mee, maar blijven onderin staan. In het midden onderin zit de knop om te schakelen naar de apps, aan weerzijden van die knop zitten 2 knoppen, welke naar eigen inzicht in te delen zijn. Ik heb er voor gekozen om van de linkse 2 whatsapp en berichten te maken, en aan de rechterzijde heb ik telefoon en agenda staan.
Dit vind ik een fijne toevoeging, op deze manier kan ik snel de (door mij) meest gebruikte functies selecteren.
Nog 1 klein leuk dingetje dat ik niet kan laten om te vertellen: Als je apps rondsleept in het home screen verandert (zoals gewoonlijk) de app knop in een vuilnisbakje. Het bijzondere is dat deze open gaat als je de app er overheen sleept en dichtvalt als je hem loslaat of weer wegsleept.
NFC en Floating Touch
De 2 unieke features van deze telefoon ga ik natuurlijk ook even toelichten.
Floating touch maakt het mogelijk om in de browser over links te zweven en door op het scherm te tikken meteen goed te selecteren. Hoewel dit een leuke feature is gebruik ik het nooit. Ik gebruik altijd de Opera browser, en als daar meerdere links vlak langs elkaar staan zoomt hij automatisch in na een klik op de "groep" links. Dit vind ik persoonlijk altijd makkelijker werken. Floating touch zie je verder alleen maar als je de Xperia achtergronden gebruikt. Als je dan met je vinger boven het scherm zweeft zie je de golven verschuiven, net als bij het gebruik van je vinger op het scherm. Ziet er leuk uit, maar je hebt er niks aan.
NFC maakt het mogelijk om met tags automatisch instellingen te laden en apps te openen. Door de tag langs de achterkant van je telefoon te halen wordt de tag opgemerkt en gaat de telefoon de door jou ingestelde dingen doen. Je kunt ontzettend veel instellen met de speciale tag applicatie, dus het is helemaal aan jou wat je er mee doet. Bij de telefoon zitten 2 gratis tags, maar dit is mijns inziens te weinig. Wil je een beetje nuttig van de tags gebruik maken, dan moet je er toch wel een stuk of 4 hebben. Ze zijn niet duur, maar het kost je wel weer een tientje ofzo.
De specificaties in de praktijk
De telefoon is in het dagelijks gebruik snel, en er zijn voldoende zware apps beschikbaar die je met deze telefoon met gemak kunt draaien. Stotterende en langzame apps heb ik nog niet gevonden. De resolutie is ook goed, het is niet de hoogste die er verkrijgbaar is in een telefoon, maar het scherm is ook niet zo groot als bij de high-end bakbeesten zoals de S3 en de One X. De helderheid is ook meer dan voldoende, op de hoge helderheid instelling is het scherm ook in fel zonlicht goed genoeg te zien.
De batterij is wel een minpuntje. Hij houdt het bij licht gebruik met alles uit behalve data en een lage contrast instelling ongeveer 2 dagen uit. Ben je een meer dan gemiddelde gebruiker, en heb je wifi veel aan staan, dan moet je hem dagelijks opladen.
De camera is ook niet zo bijzonder, hij doet zijn werk, maar meer dan dat ook niet. Donkere situaties blijven problematisch en aan de voorzijde heeft hij geen camera.